KPDS / ÜDS İçin Pratik Bilgiler

garez

Öğrenci
ChatBox ta konuşmaları gördüm geçen gün bir arkadaşım içinde aynı şekilde bir yazı hazırlamıştım burada da paylaşayım.

Kpds/Üds sınavlarında hızlı soru çözmenin, doğru yanıtı bulmanın püf noktaları nelerdir elimden geldiğince sizinle de paylaşmak istedim. Ekte tüm yazı pdf olarak vardır.

İlk önce gramer ve kelime sorularından başlayalım. Kurslarda üzerinde en çok durulan konudur ama kesinlikle üzerinde durulmaması gereken bölüm. Kurslarda sürekli gramer yapılarını öğretmeye çalışıyorlar ama sınavdaki soru ağırlığına bakarsak oldukça az bu tip sorular.

Benim size önerim ise temel zamanları bilmeniz. Past-Present-Future bunları biliyorsak bu sorulardan korkmaya gerek yok.

Cümlelerde anlam bütünlüğü için mutlaka zaman uyumu gerekli, past tense ile future kullanılmayacağı için soruyu okumadan şıklarda eleme yapabiliriz. Buna göre unutmamamız gerek kalıp

• Past-Past
• Present –Present
• Present – Future

Soruyu okumadan dahi şıklardan eleme yaparak sonucu bulabiliriz. Tabi bu kesin bir kural değildir ama gramer kısmında netleri düşük olanlar için oldukça faydalı olabilir.

KPDS 2010
Although theri responses______ as obvious as those of animals, plants ______the capacity to respond to light, gravity, water, touch, and other stimuli.
A) May not be / have
B) Have not been / had present – past zaman uyumu yok
C) Were not / have had past – present zaman uyumu yok
D) Had not been / are having past perfet – present zaman uyumu yok
E) Would not be / would have had
Doğru Cevap: A


Althouh, whether, even if, unless, because gibi kelimelerin anlamlarını bilmek gerekli, tam anlamı bulucam diye uğraşmayın zıtlık-benzerlik-sıralama gibi gruplara ayırırsanız çalışırken, soru çözümünde kolaylık sağlar.

Bu taktikler sadece gramer soruları için değil cümle tamamlama soruları içinde kolaylık sağlar. Seçeneklerde zaman uyumu bulunmayanları eledikten sonra kalanlar arasından tercih yapmanız daha kolay olur.

Bazı sorularda çok zaman harcayabilirsiniz bundan kaçınmak için, eğer iki seçeneğe kadar elediyseniz ve yinede hangisinin doğru cevap olduğunu bilmiyorsunuz onu öylece bırakın daha sonra çözersiniz. Aksi takdirde kendinizi yanlış olanı elemeye şartladığınız için bulduğunuz cevap yanlış olabilir. Bu durumlarda ya soruyu boş bırakın sonra çözersiniz ya da cevap olarak bulduğunuzu değil de diğer şıkkı işaretleyin. :D bu yöntem bazen işe yarıyor evde denemenizi yapınız, birazda şanslıysanız işinize yarar.


Geriye kalan tüm sorular için tek önerim var her gün düzenli olarak İngilizce metin okumak ve elinizden geldiğince bunların çevirilerini yapmak.

Sınavlardaki kalıplara en uygun İngilizce kaynaklar:
www.economist.com
www.independent.co.uk
www.guardian.co.uk

Düzenlik olarak bu gazeteleri takip ederseniz sınavlardaki okuma ve anlama seviyenizin arttığını göreceksiniz. Economist dergisini haftalık olarak okursanız özellikle paragraf sorularında gelen güncel olaylar ve ekonomi konulu soruları kolaylıkla çözebilirsiniz.

Online olarak kullanabileceğiniz sözlük: http://dictionary.cambridge.org/

Bazı kelimelerin Türkçe çevirileri tam anlaşılmıyor ama aynı zamanda İngilizceden İngilizceye çevirisini de kullanırsanız iyi olur. Hem anlamın yanında örnek cümleler de bulunduğundan akılda kalıcı oluyor.

Vaktiniz varsa ve İngilizcenizi sadece sınav için değil kalıcı olarak geliştirmek isterseniz başlangıç için size tavsiyem bir İngilizce kitap okumanız ve aynı zamanda onun audio-book olarak edinip dinlemeniz. Bunun için size iki tavsiyem var Harry Potter ve Lord of the Ring kitapları. Her iki serininde çok güzel audio-bookları bulunmakta. Lord of the ring serisinin BBC Radyo tarafından hazırlanan audiobook u başlangıç için idealdir.
Son olarak, sınavdan önce o sınavın tüm eski sorularını çözmelisiniz. Örneğin 2011 ÜDS Bahar sınavına giriyorsunuz, üç hafta önceden başlayıp her gün bir üds sınavı çözerek sınava hazırlanmış olursunuz.

Başarılar
 

minas

Öğrenci
peki lord of the rings in seviyesi biraz yüksek değil mi? çünkü eski ingilizce konuşan karakterler var kitapta, sizin söylediğiniz yayın sadeleştirilmiş şekli mi?
 
Üst