Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Kullanıcılar
Şu anki ziyaretçiler
Akademikpersonel.org
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Yeni mesajlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
Akademik Personel Sınavları
ALES - Takıldığınız-Çözemediğiniz Sorular
İstatistik Dersi Olasılık Konusu
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="sueno" data-source="post: 437272" data-attributes="member: 85353"><p>MERHABA;</p><p></p><p> kendi çözümlerimi yaptım isterseniz karşılaştırabilirsiniz.</p><p>sanki sorularda fazla bilgiden kaynaklı hata var ,yada özensiz gibi çünkü matematikte soru metninde kullanılmayacak hiçbi bilgi verilmez. yada ben yanlış anlamış olabilirim </p><p></p><p>3. soru ile uğraşmadım , 4. sorudada olasılık yoğunluk fonksiyonunu seçemedim bu barada (ama integrasyon aralıklarını vereceğim).</p><p></p><p></p><p>1)<strong>poisson</strong> değildir. direk olasılık değerini verdiği için ben <strong>bernoulli </strong>dağılımı olduğunu söylüyorum.(hem poisson la hem bernoulli ile çözülerek aynı sonucu veren sorular var ama bu o değil)</p><p><strong> ve direk ters yön olasılığını <em>zaten </em> verdiği için , "sola dönüşün yasak olması" ilave bilgisi fazla bir bilgidir yani ; şimdi tabii araç ters dönecekse sağdan veya soldan dönüş yaparak bunu gerçekleştirir ama zaten olasılık (p) değeri verilmiş.(not: p değeri 1/20=%5 değeri aracın ters dönme olasılığıdır , bu dudumda q=4/5 zaten. zaten soru kökü de yalnızca <u>ters</u> yönü sorduğu için başka olasılıklar dikkate alınacak bir şey olamayıp , yalnızca "ters dönmeme olasılığı olarak değerlendirilir. poissonda olsa p değerei t olarak alınacaktı (t=lamda, latex yok bu sitede) </strong></p><p></p><p>bernoulli dağılımı olasılık fonksiyonu p=1/5 ,q=4/5 olduğundan bernoulli olasılık fonksiyonu </p><p></p><p>f(x)= (1/5)^x.(4/5)^(1-x) tir .</p><p></p><p>3 yada daha az aracın ters dönmesi olasılığı f(1)+f(2)+f(3) olasılığıdır.</p><p></p><p>hesap edeceksiniz.</p><p></p><p></p><p>(not poissonla çözümü yazıp sildim poisson değil ya neredeyse emin oldum , kesin sonuç çıkmıyor çünkü isterseniz hocaya anlatın </p><p></p><p>poisson olsa f(x)= (e^(-5).5^x)/x! yani bence olamaz (üstteki olasılık kağıt üzerindede rahatlıkla hesaplanan bi olaılık bu yöntemde çıkan sonuca eşit olmaz...zaten sürekli bir zaman dilimi gibi bişey değil. (olasılık verilmiş)</p><p></p><p></p><p></p><p>2) bernoulli yine burada bu defa p=2/5 ,q=3/5 , tir ama </p><p></p><p>çözüm f(1)+f(2)+...f(30) dur. burada olasılık fonksiyonu f(x)=(2/5)^x.(3/5)^(1-x).</p><p></p><p></p><p>4. soru integrasyon aralıkları</p><p></p><p>olasılık <strong>yoğunluk</strong> fonskiyonu sorulduğu için sürekli bir dağılım olup istenen olasılık -sonsuz , + aralığında integral alınarak çözülmek zorundadır. (- sonsuz ,+sonsuz aralığının genellikle istenen aralıklar dışı zaten sıfır değer alacğı için (orada olasılık yoğunluk fonksiyonu sıfır çünkü) , ama bikaç çözüme bakmanız faydanıza ..</p><p></p><p></p><p>f(x) olasılık yoğunluk fonskiyonu ise (iki şekildede çözülebilir)</p><p></p><p>burada P(130<x<170) ile yada aralık değiştirilerek</p><p></p><p>1-[P(170<x<200))+P(100<x<130)] istenen çözüm sağlanır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sueno, post: 437272, member: 85353"] MERHABA; kendi çözümlerimi yaptım isterseniz karşılaştırabilirsiniz. sanki sorularda fazla bilgiden kaynaklı hata var ,yada özensiz gibi çünkü matematikte soru metninde kullanılmayacak hiçbi bilgi verilmez. yada ben yanlış anlamış olabilirim 3. soru ile uğraşmadım , 4. sorudada olasılık yoğunluk fonksiyonunu seçemedim bu barada (ama integrasyon aralıklarını vereceğim). 1)[B]poisson[/B] değildir. direk olasılık değerini verdiği için ben [B]bernoulli [/B]dağılımı olduğunu söylüyorum.(hem poisson la hem bernoulli ile çözülerek aynı sonucu veren sorular var ama bu o değil) [B] ve direk ters yön olasılığını [I]zaten [/I] verdiği için , "sola dönüşün yasak olması" ilave bilgisi fazla bir bilgidir yani ; şimdi tabii araç ters dönecekse sağdan veya soldan dönüş yaparak bunu gerçekleştirir ama zaten olasılık (p) değeri verilmiş.(not: p değeri 1/20=%5 değeri aracın ters dönme olasılığıdır , bu dudumda q=4/5 zaten. zaten soru kökü de yalnızca [U]ters[/U] yönü sorduğu için başka olasılıklar dikkate alınacak bir şey olamayıp , yalnızca "ters dönmeme olasılığı olarak değerlendirilir. poissonda olsa p değerei t olarak alınacaktı (t=lamda, latex yok bu sitede) [/B] bernoulli dağılımı olasılık fonksiyonu p=1/5 ,q=4/5 olduğundan bernoulli olasılık fonksiyonu f(x)= (1/5)^x.(4/5)^(1-x) tir . 3 yada daha az aracın ters dönmesi olasılığı f(1)+f(2)+f(3) olasılığıdır. hesap edeceksiniz. (not poissonla çözümü yazıp sildim poisson değil ya neredeyse emin oldum , kesin sonuç çıkmıyor çünkü isterseniz hocaya anlatın poisson olsa f(x)= (e^(-5).5^x)/x! yani bence olamaz (üstteki olasılık kağıt üzerindede rahatlıkla hesaplanan bi olaılık bu yöntemde çıkan sonuca eşit olmaz...zaten sürekli bir zaman dilimi gibi bişey değil. (olasılık verilmiş) 2) bernoulli yine burada bu defa p=2/5 ,q=3/5 , tir ama çözüm f(1)+f(2)+...f(30) dur. burada olasılık fonksiyonu f(x)=(2/5)^x.(3/5)^(1-x). 4. soru integrasyon aralıkları olasılık [B]yoğunluk[/B] fonskiyonu sorulduğu için sürekli bir dağılım olup istenen olasılık -sonsuz , + aralığında integral alınarak çözülmek zorundadır. (- sonsuz ,+sonsuz aralığının genellikle istenen aralıklar dışı zaten sıfır değer alacğı için (orada olasılık yoğunluk fonksiyonu sıfır çünkü) , ama bikaç çözüme bakmanız faydanıza .. f(x) olasılık yoğunluk fonskiyonu ise (iki şekildede çözülebilir) burada P(130<x<170) ile yada aralık değiştirilerek 1-[P(170<x<200))+P(100<x<130)] istenen çözüm sağlanır. [/QUOTE]
İnsan doğrulaması
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
Akademik Personel Sınavları
ALES - Takıldığınız-Çözemediğiniz Sorular
İstatistik Dersi Olasılık Konusu