İntihal hakkında...

dpd06

Öğrenci
Tarko Hocam, Turnitin ve İthenticate ile maalesef iki tezi birden karşılaştırma yapamıyorum. Bireysel olarak o kişinin tezini yüklediğimde de bir programda %21 diğerinde %15 intihal oranı çıktı... Bu durumda dava açsam, yine de lehime sonuçlanır mı? İki tezi karşılaştıran bir program olması lazım veya çıplak gözle iki tezi yan yana alıp kıyaslanması lazım. Göz var, izan var sonuçta ama elimde sayısal bir parametre yok gibi şu an...

Bu durumdan çok daha vahimiyle karşılaşan bir arkadaşım var. Maalesef dava açamıyorsunuz. Dava açabilmek için "sanat eseri hırsızlığı"na ihtiyacınız var ve tezler bu kapsama girmiyor. Ancak intihali yapan kişi A üni.den olsun. A üni.sinin etik kuruluna bu kişinin intihal yaptığına dair belgelerle başvuracaksınız. Onlar da hem tezi yazan kişinin, hem tez jürisinin hem de enstitü çalışanları hakkında inceleme başlatacaklar. Sonuçta muhtemelen bu kişinin doktorası iptal edilir ancak jüridekilere ve enstitü çalışanlarına bir şey olmaz.

Burda belge dediğim o tezin ve kendi çalışmanızın çıktılarını alın ve tek tek, cümle cümle çalınan yerleri kalemlerle işaretleyin ve öyle gönderin etik kuruluna. Ve bu işin peşini bırakmayın lütfen. Leş gibi bir akademik sistemimiz var, intihal oranları aşırı yüksek. Böyle böyle öğrencekler emek hırsızlığının ne olduğunu.

tpr

Öğrenci
Merhaba, yüksek lisans tezimin yaklaşık yüzde 80'inin (tahmini) başka bir yüksek lisans tezi yazarı tarafından aşırıldığını fark ettim. Daha önce benzer durumlar yaşayanlar (yani tezi başkası tarafından kopyalananlar) deneyimlerini paylaşırsa sevinirim.

Son düzenleme:

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar merhaba, doktora tezimin ilk bölümünü İthenticate'te taradım. Düşük bir benzerlik çıktı; ancak enstitüm Turnitin kullanıyor. Onda farklı bir benzerlik çıkma durumu olabilir mi? Bir de tez tararken hangi komutları veriyorduk? Ben tırnakları ve kaynakçayı çıkar yaptım, bunun yanında "Exclude Matches <1" yaptım bunu kaç yapmam lazım? "Sources" kısmına da komut vermem gerekiyor muydu?