İntihal hakkında...

trtr26

Öğrenci
Merhaba. Ben yüksek lisansta bir proje yazdım. 50 sayfa olan bu projemin sadece 6-7 cümlesini alıntı belirtmeden direk kopyala yapıştır yaptım.(belirtmemek zorundaydım)

Öğrenmek istediğim konu; 50 sayfa olan bu projemde 7 cümle birebir aynı olduğu için intihal programı bu cümlelerin nerede geçtiğini direk buluyor mu. Yoksa bu intihal programı sadece genele bakıp alıntı yüzdesini mi söylüyor ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Projenin tüm harcaması ve sonucu size aitse belki bir sorun olmaz. Ancak bir üniversiteye proje yaptınız ve ve teslim ettiyseniz yapılan doğrudan intihal olur. O cümleleri sizin yazmanız değil önemli olan daha önce başka yerde geçmiş olmasıdır. Proje gizli değilse atıfta bulunun bişey kaybetmezsiniz. Jüriden yana sıkıntınız varsa onlar da projeyi sizin yaptığınızı göreceklerdir veya siz savunursunuz. Birkaç yıl sonra intihalden ünvanınız iptal edilmesin.

Tarko

Doçent
Merhaba. Ben yüksek lisansta bir proje yazdım. 50 sayfa olan bu projemin sadece 6-7 cümlesini alıntı belirtmeden direk kopyala yapıştır yaptım.(belirtmemek zorundaydım)

Öğrenmek istediğim konu; 50 sayfa olan bu projemde 7 cümle birebir aynı olduğu için intihal programı bu cümlelerin nerede geçtiğini direk buluyor mu. Yoksa bu intihal programı sadece genele bakıp alıntı yüzdesini mi söylüyor ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Alıntı yaptığınız metin internette açık olarak bulunuyorsa bütün cümlelerin birebir nereden alındığı ve ne kadar eşleştiği intihal raporunda ortaya çıkar. Cümleleri en azından kendi anlatımınızla yazmayı deneyin, kelimeleri ve cümle yapılarını değiştirin ki bu da yine intihaldir kaynak vermek her halükarda lazım gelir.

dpd06

Öğrenci

Niçin belirtmemek zorundaydınız? Aksine belirtmek zorundasınız. Alıntıladığınız o 7 cümleyi, kendi cümlelerinizle yeniden belirtseniz (paraphrasing) bile kaynağını nereden aldığınızı belirtmezseniz intihal yapmış olursunuz. İntihal suçtur. Proje eğer intihal tespit programlarına (Turn-it-in/ iThenticate vb.) sokulursa intihal genellikle tespit edilir. Tespit edilmemesi için çok ekstrem bir durum olması lazım. o 7 cümleyi güncel kaynaklardan aldıysanız, yani son 10-15 yılda yayımlanan bir yayından aldıysanız büyük ihtimalle tespit edilebilir. Eski bir basımdan aldıysanız tespit edilmeme ihtimali var. Ancak yaptığınız (muhtemelen sizin de bildiğiniz gibi) suçtur, bunu belirteyim.

Hasanimo

Araştırma Görevlisi

İntihal raporunda benzer kelimeler siyah fosforlu ile işaretlenir, apaçık görülür.
[MENTION=17874]Tarko[/MENTION] hocam direkt kopyala yapıştır yapmış, atıf yapsa dahi intihal olarak çıkmaz mı? Ya başkasının alıntısını kopyalayıp yapıştırmışsa?

Son düzenleme:

eczak

Yardımcı Editör
Hocam intihal raporunun %'si önemlidir. Enstitüler kendileri belirler örneğin bizde sağlık bilimlerinde %30 kabul edilmiş enstitü mühendislik alanları için %20 belirlemiştir. Bunun altı kabul edilebilir demektir.
Bu nedenle burası sorun olmaz zaten sadece o 7 cümle değil bir çok yerde benzer ifadeler de yer alabilir.
Buradaki sorun o 7 cümlenin kaynak belirtilmeden yazılmış olmasıdır. İleride başınıza dert açabilir. Bir kaynak ekleyin. Zaten eklemek zorunda olmasa da eklemek gerekir oradaki ifadeler sizin düşünce, buluş veya araştırmalarınız değil çünkü bu da eleştiri alır.

Tarko

Doçent
İntihal raporunda benzer kelimeler siyah fosforlu ile işaretlenir, apaçık görülür.
[MENTION=17874]Tarko[/MENTION] hocam direkt kopyala yapıştır yapmış, atıf yapsa dahi intihal olarak çıkmaz mı? Ya başkasının alıntısını kopyalayıp yapıştırmışsa?

Alınan metin üç satırdan fazlaysa kaynak verse dahi birebir alındıysa intihale girer. Üç satırdan azsa kaynak vererek aynen alabilir.

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Alınan metin üç satırdan fazlaysa kaynak verse dahi birebir alındıysa intihale girer. Üç satırdan azsa kaynak vererek aynen alabilir.

Hocam bu da sorunlu bir durum değil mi? O zaman adam benim alıntımı alır her 3 satırda birkaç kelime değiştirerek yapıştırır ve 0 alıntıyla çıkar işin içinden?

trtr26

Öğrenci
Benim aldığım alıntı makale ya da buna benzer bir çalışma değildi. Bir kurumun onlarca yönergesinden biriydi. Şimdi kontrol ettim tekrardan 6-7 cümle değil sadece 4 cümle almışım. Ama cümlelerin sonunu kendi cümlelerim ile bitirdim. Yaptığım yanlıştı ama artık yapacak bir şey yok. Kurum yönergesi olan o 3 cümle de intihallerde çıkıyor mu acaba ? Çünkü internette kaydı yok.

Bu intihal raporu ne ölçüde sağlıklı sonuç veriyor? Bir tez öğrencimin tezini turnitinle değerlendirdik. Sonuç raporunda intihal diye belittiği sözcükler örneğin Önsöz sözcüğü ki bütün tezlerde bulunur. Sonra örnek olarak atıyorum"araba ile seyahata gitti" gibi cümle hemen internette araba reklamı sitesi ile eşleşmiş gibi saçma şeyler vardı. (Böyle bir cümle değil örnek ama buna benzer şeyler) Gerçek anlamda bir eserle eşleşme yoktu. Buna rağmen % 15 intihal çıktı. Tamam kabul edilebilir bir oran ama bana saçma geldi.

Son düzenleme:

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Bu intihal raporu ne ölçüde sağlıklı sonuç veriyor? Bir tez öğrencimin tezini turnitinle değerlendirdik. Sonuç raporunda intihal diye belittiği sözcükler örneğin Önsöz sözcüğü ki bütün tezlerde bulunur. Sonra örnek olarak atıyorum"araba ile seyahata gitti" gibi cümle hemen internette araba reklamı sitesi ile eşleşmiş gibi saçma şeyler vardı. (Böyle bir cümle değil örnek ama buna benzer şeyler) Gerçek anlamda bir eserle eşleşme yoktu. Buna rağmen % 15 intihal çıktı. Tamam kabul edilebilir bir oran ama bana saçma geldi.

Hocam kelimeleri işaretleyip yüzdeye dahil etmiyor sanırım. Öyle bir şey olsa tüm kelimeler daha önce kullanılmıştır yani. [MENTION=17874]Tarko[/MENTION] hocam üç satır üç satır işaretliyor demişti. Üç satırdan az olursa kopyala yapıştırı da kabul ediyor sanırım, o da bana saçma geldi. Adam benim alıntımı alıp bir iki kelime değiştirip yapıştırır, intihalden kurtulur yani.

Tarko

Doçent

Çalışmayı rapora sokarken belirli kriterler var: örneğin "beş kelimeden az eşleşmeleri dahil etme" derseniz ufak tefek anlamsız eşleşmeleri elemiş olursunuz.

Üç satır meselesine gelince demek istediğim örneğin bir çalışmadan alıntı yapmak istiyorsunuz, üç satıra kadar tırnak açmak zorunda değilsiniz, eğer üç satırdan fazla ise tırnak açıp aynen alıntı yapmalısınız. Her iki durumda da kaynak vermelisiniz.

"O zaman adam üç satır, üç satır alır benim çalışmamı kopyalar" demek pek mantıklı değil zira birincisi bu durumda sürekli size kaynak vermek zorunda kalır ki özgün bir çalışma için hoş karşılanmaz, kaynak vermezse intihale girer ve raporda veya sonrasında mutlaka ortaya çıkar.

HudavetAS

Öğrenci
Bir şahıs da benim yüksek lisans tezimin giriş, genel bilgiler, materyal metot'un bir kısmı, tartışma' nın bir kısmı ve sonuç ve önerilerin bir kısmını alarak, benim cümlelerimi ve kullandığım kaynakların tamamını kendine göre çevirerek bir doktora (!) tezi yapmış. Benim cümlelerimin aynısı kendine göre çevrilmiş. Benim tezim ile onun tezini yan yana koysanız, kopya gibiler. Sadece bulgularda farklı bölgeleri ölçmüşler. Ve benim adımı ne referanslara, ne de teşekküre yazmış. Sizce bu nedir? Ben ne yapayım bu durumda?

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tarko

Doçent
Bir şahıs da benim yüksek lisans tezimin giriş, genel bilgiler, materyal metot'un bir kısmı, tartışma' nın bir kısmı ve sonuç ve önerilerin bir kısmını alarak, benim cümlelerimi ve kullandığım kaynakların tamamını kendine göre çevirerek bir doktora (!) tezi yapmış. Benim cümlelerimin aynısı kendine göre çevrilmiş. Benim tezim ile onun tezini yan yana koysanız, kopya gibiler. Sadece bulgularda farklı bölgeleri ölçmüşler. Ve benim adımı ne referanslara, ne de teşekküre yazmış. Sizce bu nedir? Ben ne yapayım bu durumda?

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dava açabilirsiniz.

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Çalışmayı rapora sokarken belirli kriterler var: örneğin "beş kelimeden az eşleşmeleri dahil etme" derseniz ufak tefek anlamsız eşleşmeleri elemiş olursunuz.

Üç satır meselesine gelince demek istediğim örneğin bir çalışmadan alıntı yapmak istiyorsunuz, üç satıra kadar tırnak açmak zorunda değilsiniz, eğer üç satırdan fazla ise tırnak açıp aynen alıntı yapmalısınız. Her iki durumda da kaynak vermelisiniz.

"O zaman adam üç satır, üç satır alır benim çalışmamı kopyalar" demek pek mantıklı değil zira birincisi bu durumda sürekli size kaynak vermek zorunda kalır ki özgün bir çalışma için hoş karşılanmaz, kaynak vermezse intihale girer ve raporda veya sonrasında mutlaka ortaya çıkar.

Hocam anlatmaya çalıştığım başka şey. Siz üç satırı geçmeyen kopyala yapıştırda sorun yok dediniz. Mesela adam benim okuyup özetlediğim alıntımı sanki kendi yazıyor gibi her üç satırda birkaç sözcük değiştirerek alıntıyı yaptığım yazara da direkt atıf yaparak alabilir. Böyle bir durumda program bir şey yapamaz sanırım?

Tarko

Doçent
Hocam anlatmaya çalıştığım başka şey. Siz üç satırı geçmeyen kopyala yapıştırda sorun yok dediniz. Mesela adam benim okuyup özetlediğim alıntımı sanki kendi yazıyor gibi her üç satırda birkaç sözcük değiştirerek alıntıyı yaptığım yazara da direkt atıf yaparak alabilir. Böyle bir durumda program bir şey yapamaz sanırım?

Elbette yapabilir, fakat doğrusu sizin atıf yaptığınız ilk kaynağa ulaşması veya ulaşamıyorsa aktaran olarak size atıf yapmasıdır.

Elbette burada ideal olandan bahsediyoruz. İntihali gizlemek için birçok yol var fakat bunu tercih etmek özellikle bir akademisyen için büyük risktir. Zira profesör olsanız bile ciddi bir intihal vakası tüm kariyerinizi bitirebilir.

İntihalin düzeyi, niteliği üzerine de birçok tartışma sürüyor. Akademisyenler olarak bizim yapmamız gereken özgün olmayan her ifade için kaynak vermektir. Egomuza yenik düşerek kaynak vermekten imtina etmemeliyiz. Naçizane düşüncelerim bunlar.

HudavetAS

Öğrenci
Dava açabilirsiniz.

Tarko Hocam, Turnitin ve İthenticate ile maalesef iki tezi birden karşılaştırma yapamıyorum. Bireysel olarak o kişinin tezini yüklediğimde de bir programda %21 diğerinde %15 intihal oranı çıktı... Bu durumda dava açsam, yine de lehime sonuçlanır mı? İki tezi karşılaştıran bir program olması lazım veya çıplak gözle iki tezi yan yana alıp kıyaslanması lazım. Göz var, izan var sonuçta ama elimde sayısal bir parametre yok gibi şu an...

eczak

Yardımcı Editör

Hocam %1'in altını ve kaynakları dahil etmeyi seçmek gerekiyor o zaman bunları görmeyeceksiniz intihal oranıda düşecek.

Tarko

Doçent
Tarko Hocam, Turnitin ve İthenticate ile maalesef iki tezi birden karşılaştırma yapamıyorum. Bireysel olarak o kişinin tezini yüklediğimde de bir programda %21 diğerinde %15 intihal oranı çıktı... Bu durumda dava açsam, yine de lehime sonuçlanır mı? İki tezi karşılaştıran bir program olması lazım veya çıplak gözle iki tezi yan yana alıp kıyaslanması lazım. Göz var, izan var sonuçta ama elimde sayısal bir parametre yok gibi şu an...

Zaten davada intihal programları değil alanında yetkin bilirkişilerin görüşleri dikkate alınır. Dediğiniz gibi aşikar bir benzeşme varsa bilirkişi bunu tespit edecektir.