İngilizce'de Yasaklanması Gereken Kelimeler Listesi...

Fırat

Araştırma Görevlisi
Lake Superior Devlet Üniversitesi'nin 34. ''Kraliçenin İngilizcesinde Yanlış, Gereğinden Fazla Kullanıldığı ya da İşe Yaramadığı İçin Yasaklanacak Kelimeler Listesi''nde, (List of Words to Be Banished the Queen's English for Mis-use, Over-use and General Uselessness) 5 bin başvuru arasından seçilen 15 kelime ya da ibare yer alıyor. İşte o kelimeler...

• Bu yıla damga vuran en önemli olay ekonomik kriz gibi görünse de liste için en çok önerilen kelimeler arasında ''green''(yeşil) ya da ''going green'' (çevre dostu olmak) gibi dillere pelesenk olan ''çevreci'' kelimeler bulunduğu belirtildi.

• Listede, Cumhuriyetçilerin başkan adayı John McCain'in kendisi için kullandığı ''maverick'' (parti disiplinine uymayan politikacı) kelimesi de duymaktan sıkılınan kelimeler arasında yer aldı.

Ekonomik kriz sonrasında Amerikalıların tatilleri evde geçirmesini anlatmak için üretilen ''staycation'' kelimesi anlamsız ve saçma bulunarak listeye alındı.

• Ülkenin finans merkezi ''Wall Street'' ile orta gelir düzeyindekilerin yaşam alanını simgelemek için kullanılan ''Main Street'' de duyulmak istenmeyen ibareler olarak listede yer alıyor.

• Listede ''desperate search'' (umutsuzca aramak), ''game-changing'' (oyun değiştirici), ''carbon footprint'' (karbon ayak izi) ''winner of five nominations'' (beş aday arasında kazanan...), ''It's that time of year again''(yine yılın o dönemindeyiz) ibareleri de bulunuyor.

• Listede ilk kez duyguları ifade eden bir işaret de yer alıyor. Elektronik posta ve cep telefonu mesajlarında sıkça kullanılan ve kalp simgesi olan ''<3'' de yasaklılar listesi için seçildi.

• ''Monkey'' (maymun) kelimesi de, özellikle internetteki yazışmalarda, yerli yersiz bazı kelimelerin sonuna eklenmesi sebebiyle yasaklanması uygun görülen kelimelerden biri.
 
Üst