Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Kullanıcılar
Şu anki ziyaretçiler
Akademikpersonel.org
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Yeni mesajlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
Akademik Personel
Araştırma Görevlisi
Eş danışman olayı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="eskilerden biri" data-source="post: 508865" data-attributes="member: 98014"><p>Uygulama üniversiteden üniversiteye değişir çünkü her üniversitenin YÖK denetiminden geçmiş ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş lisansüstü yönetmelikleri farklıdır. Yürürlükte olan bir mevzuat için usulsüz denemez. Haksızlık olabilir ancak mevzuata uygundur. </p><p>7100 sayılı kanunda doktorasını bitirmiş araştırma görevlileri için ders verebilir hükmü vardır.</p><p>"Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan araştırma görevlilerine talepleri üzerine ve üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi halinde ders görevi verilebilir. "</p><p> İlgili kanunda tez yönetebilir jüri olabilir ibaresi yoktur. Kimlerin tez danışmanı olabileceğine ilişkin bazı üniversite lisansüstü yönetmeliklerden örnekler vereceğim. Örneğin Ege Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliğinin ilgili maddesi:</p><p>"(2) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla danışman gerektirdiği durumlarda tezin konusunu ilgilendiren alanlarda öğretim üyeleri ya da doktora derecesine sahip öğretim görevlileri ikinci danışman olarak anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile atanabilir. İkinci danışman Üniversite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişiler arasından da seçilebilir. Tez konusu tespit edilmemiş öğrenci için ikinci danışman önerilemez." Burada öğretim üyeleri ve dr. öğretim görevlileri danışman olabilir hükmü var. Dr. araştırma görevlisi bu durumda danışman ya da ikinci danışman olamaz. Ancak üniversite dışından doktoralı biri ikinci danışman olabilir.</p><p>Marmara Üniversitesi Lisanüstü Yönetmeliği:</p><p>"Danışman atanması</p><p></p><p>MADDE 21 – (1) Her bir öğrenci için lisansüstü projesinin hazırlanması ve gerektiğinde ders seçimi sürecinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilir. Üniversitede o alanda uzman bir öğretim üyesi yok ise diğer yükseköğretim kurumlarından aynı alanda uzman olan öğretim üyeleri de danışman olarak atanabilir. Tezsiz yüksek lisans programları ile sanatta yeterlik programlarında doktora/sanatta yeterlik unvanına sahip öğretim görevlileri de danışman olarak atanabilir. Danışman ataması yüksek lisans programları için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar, doktora/sanatta yeterlik programları için en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile olur.</p><p>Marmara Üniversitesinde öğretim üyeleri danışman olabiliyor, dr.öğretim görevlileri ancak tezsiz yüksek lisans programında danışman olabiliyor. Ancak "3) Danışmanın talebine istinaden en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip olmak kaydı ile, Üniversite içinden veya dışından ikinci bir danışman atanabilir." hükmü gereğince doktoralı biri ikinci danışman olabilir.</p><p>Bu yönetmelik hükümleri biraz bilgi verebilir ama, kendi üniversitenizin ve sözkonusu öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin yönetmeliğine bakmanız gerek. Çünkü lisansüstü yönetmelikleri her üniversitede farklılık gösterir.</p><p>Başka üniversiteden gelip doktora öğrencisi olmaktan kastınızı pek anlayamadım. Bir başka üniversitenin kayıtlı öğrencisi nasıl başka bir üniversitede doktora yapar bilemem sosyal bilimlerde bunun örneğini görmedim.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="eskilerden biri, post: 508865, member: 98014"] Uygulama üniversiteden üniversiteye değişir çünkü her üniversitenin YÖK denetiminden geçmiş ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş lisansüstü yönetmelikleri farklıdır. Yürürlükte olan bir mevzuat için usulsüz denemez. Haksızlık olabilir ancak mevzuata uygundur. 7100 sayılı kanunda doktorasını bitirmiş araştırma görevlileri için ders verebilir hükmü vardır. "Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan araştırma görevlilerine talepleri üzerine ve üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi halinde ders görevi verilebilir. " İlgili kanunda tez yönetebilir jüri olabilir ibaresi yoktur. Kimlerin tez danışmanı olabileceğine ilişkin bazı üniversite lisansüstü yönetmeliklerden örnekler vereceğim. Örneğin Ege Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliğinin ilgili maddesi: "(2) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla danışman gerektirdiği durumlarda tezin konusunu ilgilendiren alanlarda öğretim üyeleri ya da doktora derecesine sahip öğretim görevlileri ikinci danışman olarak anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile atanabilir. İkinci danışman Üniversite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişiler arasından da seçilebilir. Tez konusu tespit edilmemiş öğrenci için ikinci danışman önerilemez." Burada öğretim üyeleri ve dr. öğretim görevlileri danışman olabilir hükmü var. Dr. araştırma görevlisi bu durumda danışman ya da ikinci danışman olamaz. Ancak üniversite dışından doktoralı biri ikinci danışman olabilir. Marmara Üniversitesi Lisanüstü Yönetmeliği: "Danışman atanması MADDE 21 – (1) Her bir öğrenci için lisansüstü projesinin hazırlanması ve gerektiğinde ders seçimi sürecinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilir. Üniversitede o alanda uzman bir öğretim üyesi yok ise diğer yükseköğretim kurumlarından aynı alanda uzman olan öğretim üyeleri de danışman olarak atanabilir. Tezsiz yüksek lisans programları ile sanatta yeterlik programlarında doktora/sanatta yeterlik unvanına sahip öğretim görevlileri de danışman olarak atanabilir. Danışman ataması yüksek lisans programları için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar, doktora/sanatta yeterlik programları için en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile olur. Marmara Üniversitesinde öğretim üyeleri danışman olabiliyor, dr.öğretim görevlileri ancak tezsiz yüksek lisans programında danışman olabiliyor. Ancak "3) Danışmanın talebine istinaden en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip olmak kaydı ile, Üniversite içinden veya dışından ikinci bir danışman atanabilir." hükmü gereğince doktoralı biri ikinci danışman olabilir. Bu yönetmelik hükümleri biraz bilgi verebilir ama, kendi üniversitenizin ve sözkonusu öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin yönetmeliğine bakmanız gerek. Çünkü lisansüstü yönetmelikleri her üniversitede farklılık gösterir. Başka üniversiteden gelip doktora öğrencisi olmaktan kastınızı pek anlayamadım. Bir başka üniversitenin kayıtlı öğrencisi nasıl başka bir üniversitede doktora yapar bilemem sosyal bilimlerde bunun örneğini görmedim. [/QUOTE]
İnsan doğrulaması
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
Akademik Personel
Araştırma Görevlisi
Eş danışman olayı