Eş danışman olayı

electronicboy

Öğrenci
Arkadaslar ben arastrma gorevliligi kazanirsam suan ki bulundgum okuldaki tezime devam etmek istyorum bunu mumkun kılabilmek icin es danisman atanabilir mi veya 50 d kadrosunda kadronun bulundgu uni ayri tez ayri olabilir mi 1 sene icin
 

340070007

Öğrenci
Genellikle okullarda kendi doktora programları varsa eş danışman olayını kabul etmiyorlar. Dahası yine kendi doktora programları varsa kendi birimlerinde doktora yapmanızı isteyeceklerdir. Şu ana kadar tanık olduğum tüm örnekler böyle sonuçlandı.
 

electronicboy

Öğrenci
Genellikle okullarda kendi doktora programları varsa eş danışman olayını kabul etmiyorlar. Dahası yine kendi doktora programları varsa kendi birimlerinde doktora yapmanızı isteyeceklerdir. Şu ana kadar tanık olduğum tüm örnekler böyle sonuçlandı.
Hocam ben 5.donrmimdeyim doktora icin sormuyorum suan ki yuksek lisans tezime devam edebilirmiyim bidaha tez yapmak cok zor olur 5-6 ayda 3 yil siniri oldgu icin okul degistirirsem arastrma gorevliligi icin tezimin durumunu merak ediyorum
 
N

Nauru

Guest
Benim de süs olarak duran bir eş danışmanım var. Bir konuda yanıldığını söylediğim için bana taktı. Hiç yardımcı olmadığı gibi asılsız iftiralarla asıl hocalarımın kafalarını karıştırıyor. Yayınıma çamur atıyor. Uzak bir şehirde olduğu ve muhatap almak istemediğim için gidip de eş danışmanlık iptal dilekçesi imzalatamıyorum. Bu sorunun bir çözümü var mıdır?
 

340070007

Öğrenci
son çıkan yasa ile yıl sınırları yenilendi. onu öncelikle öğrenci işlerinizle görüşün. kadro ve danışman durumu ise başvuracağınız okulun kriterlerine göredir. bizim burada (ankara üni) yükseğini tamamlamak üzere olan 1 adet ve tamamlamış 1 adet asistana yeniden yüksek şartı koydular. kabul olmadı eş danışmanlıkları. ama her yer aynı olmuyor. mesela benim bağlı olduğum enstitü ile danışmanımın olduğu birim tamamen farklı. önceden belirttiğim gibi, durum tamamen başvuru yapılan birimin akademik kurul kararına bağlı.
 

curious

Öğrenci
Merhaba ben doktorasını 3 ay önce tamamlamış bir asistanım, başka üniversitede olan bir hocamın yüksek lisans öğrencisine tezine çok yardımım olması ve çalışmasının bir kısmını benim olduğum bölümde yapabilmesi sebebiyle eş danışman olmak istiyorum, bu konuda gereklilikleri hakkında net bilgi elde edemedim, böyle bir tecrübesi olan varmı?
 
Eş danışmanlık esas danışmanın enstitüye vereceği bir dilekçe ve enstitü kurulunun kabulüyle olur. Ayrıntıları ve yazışma usulleri ilgili enstitü ile konuşarak belirlenebilir. Ancak bazı noktalar var ki öğrencinin bağlı olduğu üniversite yönetmeliğinda araştırma görevlileri danışman olarak kabul ediliyor mu? Çünkü bazı üniversitelerde öğretim üyeleri danışmanlık yapabiliyor. İkincisi, başka bir üniversitenin öğrencisi hangi sıfatla sizin üniversitenizde çalışma yapacak. Sizin eş danışmanlığınız kabul edilse bile üniversiteniz kendi öğrencisi olmayan birini kabul edecek mi?
 

curious

Öğrenci
bu uygulama üniversiteden üniversiteye değişemez, szcede büyükhaksızlık olmaz mı, yökün kararı var, doktorasını bitiren araştırma görevlileri derse de girebilir, eş danışman da olabilir, hatta istenirse jüri bile olabilir. başka üniversitenin öğrencisinin çalışma yapabilmesi için danışmanının konumu önemlidir, yoksa çok insanlar var başka başka üniversiteden doktora öğrencisi olarak gelip projesiz tezini bitirip sonra rektörlerle anlaşıp kadro alan, usulüne uygun olması adına burada soru yönelttim zaten usulsüzlüklerle zaman kaybetmeye gerek yok, benim sorum eş danışmanların sorumluluklarını tam öğrenmek adınaydı? net bir yönetmelik göremedim bu konuda, tecrübesi olan varsa bilgilendirebilirmi ?
 
Uygulama üniversiteden üniversiteye değişir çünkü her üniversitenin YÖK denetiminden geçmiş ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş lisansüstü yönetmelikleri farklıdır. Yürürlükte olan bir mevzuat için usulsüz denemez. Haksızlık olabilir ancak mevzuata uygundur.
7100 sayılı kanunda doktorasını bitirmiş araştırma görevlileri için ders verebilir hükmü vardır.
"Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan araştırma görevlilerine talepleri üzerine ve üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi halinde ders görevi verilebilir. "
İlgili kanunda tez yönetebilir jüri olabilir ibaresi yoktur. Kimlerin tez danışmanı olabileceğine ilişkin bazı üniversite lisansüstü yönetmeliklerden örnekler vereceğim. Örneğin Ege Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliğinin ilgili maddesi:
"(2) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla danışman gerektirdiği durumlarda tezin konusunu ilgilendiren alanlarda öğretim üyeleri ya da doktora derecesine sahip öğretim görevlileri ikinci danışman olarak anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile atanabilir. İkinci danışman Üniversite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişiler arasından da seçilebilir. Tez konusu tespit edilmemiş öğrenci için ikinci danışman önerilemez." Burada öğretim üyeleri ve dr. öğretim görevlileri danışman olabilir hükmü var. Dr. araştırma görevlisi bu durumda danışman ya da ikinci danışman olamaz. Ancak üniversite dışından doktoralı biri ikinci danışman olabilir.
Marmara Üniversitesi Lisanüstü Yönetmeliği:
"Danışman atanması

MADDE 21 – (1) Her bir öğrenci için lisansüstü projesinin hazırlanması ve gerektiğinde ders seçimi sürecinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilir. Üniversitede o alanda uzman bir öğretim üyesi yok ise diğer yükseköğretim kurumlarından aynı alanda uzman olan öğretim üyeleri de danışman olarak atanabilir. Tezsiz yüksek lisans programları ile sanatta yeterlik programlarında doktora/sanatta yeterlik unvanına sahip öğretim görevlileri de danışman olarak atanabilir. Danışman ataması yüksek lisans programları için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar, doktora/sanatta yeterlik programları için en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile olur.
Marmara Üniversitesinde öğretim üyeleri danışman olabiliyor, dr.öğretim görevlileri ancak tezsiz yüksek lisans programında danışman olabiliyor. Ancak "3) Danışmanın talebine istinaden en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip olmak kaydı ile, Üniversite içinden veya dışından ikinci bir danışman atanabilir." hükmü gereğince doktoralı biri ikinci danışman olabilir.
Bu yönetmelik hükümleri biraz bilgi verebilir ama, kendi üniversitenizin ve sözkonusu öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin yönetmeliğine bakmanız gerek. Çünkü lisansüstü yönetmelikleri her üniversitede farklılık gösterir.
Başka üniversiteden gelip doktora öğrencisi olmaktan kastınızı pek anlayamadım. Bir başka üniversitenin kayıtlı öğrencisi nasıl başka bir üniversitede doktora yapar bilemem sosyal bilimlerde bunun örneğini görmedim.
 

curious

Öğrenci
"İkinci danışman Üniversite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişiler arasından da seçilebilir."
"Danışmanın talebine istinaden en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip olmak kaydı ile, Üniversite içinden veya dışından ikinci bir danışman atanabilir." hükmü gereğince doktoralı biri ikinci danışman olabilir." ifadelerden ben doktorası bitmiş araştırma görevlilerinin eş danışman olabileceğini rahatlıkla anlıyorum.çok teşekkür ederim, vakit ayırıp bu bilgileri sağladığınız için,
son husus fen bilimlerinde çokça olan bir durum, aslında hocaların tekelnde. eğer hocanın kendi projelerinden yada diğer öğrencilerinin projelerinden sağladığı sarf malzemeleri çokça varsa, ve öğrenci ile onu desteklemek adına bir bağı varsa başka üniversitenin öğrencisi bile olsa eş danışmanı olarak labaratuvarları kullanımına açan çalışmalarının tamamını yaptıran kişiler var, sonra o doktora öğrencisini kendi öğrencilerine tercih edip kadro açtıranlar da yine var. burası Türkiye ...

cevaplarınız için tekrar teşekkürler...
 

sgk152535

Öğrenci
eş danışmanı zzorunda kalmadıkça asla tavsiye etmiyorum. akademinin manyağı/piskopatı/delisi eksik olmaz. ben bir deliyle zor uğraşıyorum, ikincisi de gelirse kafayı yerdim şahsen... aynı yatağa üç kişi girince çarşı karışır, istekleri bitmez. hele farklı şehirdelerse pinpon topu gibi bir oraya bir buraya savrulursunuz. aman dikkat.
 
Üst