Doktora Danışman Değişikliği Sorunu!

lotuscicegi

Öğrenci
Merhabalar..
Doktoraya danışmanımla karşılıklı isteyerek başladım. "Doktora tezinin orjinal olması gerekeceğinden bu yeni bir konu buna bakacağız dedi. Tamam dedim bende. Fakat tez konum üzerine bir kitap ve çok az makale var ve anlaşılmıyor. Danışmanım kendisi bakmış benden önce anlayamamış. mail atmış kitabın yazarına geri dönüş olmamış. Ama yine de bu konuya bakacağız dedi.. Neyse bakmaya başladım ben. Uzun sürede anca belli kısımlarını anlayabildim. Anlamadığım yerlerde hocama gidiyordum bir çözüm getiremiyordu. Çünkü kendisi uğraşmıyordu ve bilmediği bir konu. Böyle riskli bir şeyin içine attı beni. Ben en başta çok çalışırsam yaparım anlarım diye düşünmüştüm. Ama danışmanın desteği olmadan olmuyormuş..Anlayamadığımız bir konuda nasıl orjinal bir şey çıkaracağız! 6 yarı yılım bitti, 6 yarı yıl kaldı. Bizim şimdiye anlamış olmamız gerekiyordu. Ayrıca bana birkaç kere danışman değişikliğini vurguladı. Ama ben bu duruma girersem danışman bulamayacağımı biliyordum. Tez konusu üzerinde zorladım kendimi. Ama anlayamadım bir türlü ve anlamadığım her yer kaldı. Öyle böyle bir şekilde tez önerisi hazırladım. Ayrıca benimle zaten gergin bir ses tonu ile konuşur, iğneleyici laflar söyler. Tez önerisini hazırlarken iyice arttırdı bu davranışlarını..Tez önerisi sınavıma üç gün kala kendisine anlatmamı söyledi. Ben hazırlandım geçtim bilgisayar başına. "Eğer bu konuyu yapamayacaksan jürideki hocalarla konuşayım seni tez önerisinden bırakırız farklı bir konu farklı hoca ile çalışabilirsin, o yüzden açtım zoom'u" dedi. Ben şok oldum çünkü konu anlatacağımı sanıyordum. Ben ne diyeceğimi bilemedim bir an. Bu sefer açık açık söyleyince artık söyledim. "Değiştireyim de nasıl değiştireyim şu sıkıntılı süreçte, hem bu hemen verilecek bir karar değil hocam" dedim. Kendisi de "Senden bunu demeni beklemezdim, çalışıp yapacağım demeni beklerdim" dedi. Artık bir şekilde toparladım lafı devam edeceğim dedim. Sonrasında tez önerisini de verdim ama Anlayamıyorum kendisini artık oyun oynar gibi benimle. Bu yüzden kalan yıllarımın boşa gitmemesi için danışman değiştirmeye karar verdim.

Dersini alıp başarı gösterdiğim hocalarla konuştum kabul etmediler. Doktora öğrencimiz var vs dediler. Çok sevdiğim bir hoca var ona sıkıntımı anlatmaya gittim üstü kapalı anlattım. "ben alırım sıkıntı yapma hallederiz hatta senin yapabileceğin bir konu bakayım" dedi. Üç gün sonra aradı. "yogunum kusura bakma alamayacağım seni" dedi. En son çare bölüm başkanına gittim. Görüştüğüm hocalarla o da görüşmüş kabul ettirememiş.

Anlayacağınız kalakaldım öyle.. Benim gibi sorun yaşayan kendi bölümümde arkadaşlarım oldu. Fakat onlar haklarını aramaktan çabuk vazgeçtiler. Ben hakkımı arayacağım. Ortada verilen bir emek var.. Rektöre, Cimere falan durumumu arz eden dilekçe yazsam bir sonuç alabilir miyim? Yada ne yapabilirim?
 
Üst