Danışman hoca ilgisizligi

Semat.

Öğrenci
Öncelikle merhaba. Tez aşamasında olan yüksek lisans öğrencisiyim. Danışmanımla letişim kurmakta gerçekten güçlük çekiyorum. Surekli gecistiriyor. Mesaj attığımda cevap vermiyor. Görüşmek istiyorum, pandemi dolayısıyla okula çok gitmediğini soyluyor. Bu şekilde ilerleyebilir miyim bilemiyorum.Konu hakkında tecrübeli arkadaşlardan tavsiye alabilir miyim?

blade036

Öğrenci
Türkiye'nin kanayan yarasıdır bu durum. Pandemi güncel bahaneleridir. Pandemi öncesi de genellikle anlaşılmaz bir yoğunlukları olmaktadır :) Sanırsın akademi ile uğraşmaktan vakitleri yok ama çay kahve partilerinin dışında akademi ile yakından ilgisi bile yok malesef. Üniversite sayısının fazlalığından olsa gerek çoğu üniversitede akademisyen adı altında çalışanların çoğu tez konusunda yetkin değiller. Hatta çoğu akademik konuda da yetkin değiller. Ne ders anlatabiliyorlar ne eğitmenlikten anlıyorlar. Çoğu slayt okur süreleri bitince dersten çıkar parasına bakar. İngilizce bilenlerin sayısının bile çok sınırlı olduğunu biliyorum. Bunlardan dolayı genellikle öğrencilerden kaçarlar, tez konusunda geçiştirirler çünkü soracağınız önemli bir konuda cevap verememekten çekinirler.

EGO sorunu yaşayanlar ise bir diğer gruptadır. Bu hocalar pofpoflanmaktan çok hoşlanırlar. Çoğu kez öğrencileri ezerler hatta sizde olduğu gibi cevap vermeye bile tenezzül etmezler. Tez senin bana ne soruyorsun gibi saçma sapan tavırlara girdikleri de olur. Onlara öğrenci atandığını, kendilerinin "Tez Danışmanı" olduklarının farkında değiller yada "tez danışmanının" kelime anlamını bilmemektedirler.

Daha başka grup hocalarda var ama sanıyorum sizinki bu iki gruptan birine girmekte. Hocanızın suyuna gitmekten başka bir çareniz ne yazık ki yok, hocanızı değiştirebiliyorsanız ve aranızın iyi olduğu bir hoca varsa hiç düşünmeden değiştirin. Böyle bir imkan yoksa "köprüyü geçene kadar...." şeklindeki atasözümüzü hatırlamanızda ve uygulamanızda yarar var.