Ankara Universitesi Tarih Bolumu Yuksek Lisans

Aspasia

Öğrenci
Merhaba,

Ben onumuzdeki sene tarih alaninda yuksek lisans yapmayi planliyorum. Planim ortacag ve yenicag kursulerine basvurmak. Belki yakincag kursusune de basvururum.

Bolum mezunlari hocalarin lisansta hangi kaynaklari okuttugunu yazarsa cok sevinirim. Bunun disinda kabul almak icin sinavlardan kac puan almis olmaliyiz? Mulakatlarda ne gibi sorularla karsilasabiliriz? Bu kursulerde egitim Osmanli tarihine mi odakli yoksa karsilastirmali calismalar da yapilabiliyor mu? Yuksek lisans okuma listesini de paylasabilir misiniz? Osmanlica sinavi var mi, varsa ne seviyede bir osmanlica gerekli sinavi gecebilmek icin? Osmanlica icin kaynak oneriniz var mi? Akdeniz tarihine odaklanmayi dusunuyorum. Ozel olarak Akdeniz ticaret aginin kultur alisverisine etkisi ile ilgileniyorum.. Bu alanda calisan birileri var mi ve bu alana yonelik yuksek lisans dersleri var mi? Bir lisans programina devam ederken yuksek lisans yapmayi planliyorum. Benzer sekilde egitim alanlar surece dair bilgi verebilirler mi? Hocalar bu durumu nasil karsiliyor? Hocalarla ve derslerle ilgili anlatacaginiz her seyi ilgiyle takip ederim. Aklima gelmeyen pek cok konu vardir eminim. Bolume dair adaylara faydali olabilecegini dusundugunuz her seyi bu baslik altinda rahatlikla paylasabiliriz.

Son bir soru: Her sey yolunda giderse ve diplomalarimi alabilirsem biri aof'nin ingilizce bir bolumunden olmak uzere uc universite diplomam ve bir yuksek lisans diplomam olmus olacak toplamda. Iki dili ileri duzeyde biliyor olacagim ama yas da otuz bese dayanmis olacak. Esimin yurtdisinda doktora yaptigi surecte ben de derslerin bazilarina katildim ve tez surecinde kendisine yardimci oldum saglik sorunlari oldugu icin (calisma alani antik yunan ve roma felsefe tarihi). Yani akademik sureclere dair bir miktar bilgim var. Okumayi ve arastirma yapmayi cok seviyorum. Sizce akademide herhangi bir pozisyonda ise girebilme sansim olur mu? Okutmanlik dahil. Eger olmayacaksa bakanliklarda ise girmek icin yuksek lisansimi bitirince basvurulara baslamam gerek. Bu ucuncu lisans egitimimi - yani ikinci dil egitimimi - yarida kesmem anlamina geliyor kabul alirsam. Pek cok is alaninda 35 yas siniri var.

Not: Ortalamam gerekeni sagliyor ama pek yuksek degil. Turkiye'nin en iyi universiteleri arasinda yer alan bir okuldan mezun oldum ve yabanci dil sorunum yok. Hatta ikinci bir yabanci dil ogreniyor olacagim yuksek lisans ve doktora surecinde. ALES'ten 85 almistim hic calismadan ama bu sefer calisiyorum. Ayni okulda dil egitimi almayi planladigimdan yuksek lisansi burada yapmayi dusunuyorum. Tam zamanli ogrenci olabilecegim esim doktorasini bitirip bir is bulabildigi icin:)

Egitim hayatim boyunca ve sonrasinda zorluklarla bogusup durdum ve otuz yasinda egitime geri donebilme ihtimalini bulabildim. Her turlu tavsiyeye acigim. Simdiden cok tesekkur ediyorum.