100/2000 öğrencisinin derslere sokulması

MrDrk

Öğrenci
Merhaba

100/2000 yök doktora bursu kazanarak eğitim gören kişilerin öğretim üyeleri tarafından derslere sokulması hakkındaki düşünceleriniz neler ? Bahsettiğim durumda araştırma görevlilerinin dahi derslere sürekli girmesinin yök tarafından yasaklandığını biliyorum. durum böyleyken bir öğretim üyesi tecrübesiz ve ders becerisi bulunmayan bir öğrenciye neden ders anlattırır?

bu durumda takınılması gereken önereceğiniz tavır nedir ?

vasco

Öğrenci
merhaba, bende bu tarz bir durumu daha önce şurada bahsetmiştim.

https://www.akademikpersonel.org/ogretim-uyesi/47923-yl-ogrencisine-rapor-okutmak.html#post501121

BAP projesinden tez çalışması dolayısıyla aldığım burs nedeniyle önce yardım amaçlı laboratuvar derslerine girilmem istendi ve tabii ardısıra istekler bitmedi. İlgili hoca, danışmanım ve bölüm başkanı, iki-üç kez yüzüne karşı özellikle gözetmen olmanın sorun olmayacağını ancak lab. kağıtlarını notlandırma, değerlendirmenin benim görevim olmadığını ve çalışmalarımı aksatacağını söyledim. İşi bursu iptal ettirmeye ve akademik kadro alamayacağım yönünde tehditvari söylemlere getirdi. Ben diretince bu işleri lisans öğrencisi olup kısmi zamanlı öğrencilere yıktılar.
Size önerim, bu durumda olan sizseniz, ilgili hoca ile konuşup açıkça rahatsızlığınızı dile getirin. Buna rağmen hala ısrarcı oluyorsa, bölüm başkanlığına vs gidin. Ki benim muhatabım bölüm başkanı olduğu için kimseye de şikayet durumum olamadı.
100/2000 bağlı olduğu yönerge/yönetmelik varsa onu da incelemekte fayda var.

TheKorhan

Öğrenci
Merhaba

100/2000 yök doktora bursu kazanarak eğitim gören kişilerin öğretim üyeleri tarafından derslere sokulması hakkındaki düşünceleriniz neler ? Bahsettiğim durumda araştırma görevlilerinin dahi derslere sürekli girmesinin yök tarafından yasaklandığını biliyorum. durum böyleyken bir öğretim üyesi tecrübesiz ve ders becerisi bulunmayan bir öğrenciye neden ders anlattırır?

bu durumda takınılması gereken önereceğiniz tavır nedir ?

Şimdiye kadar böyle bir şey duymadım. Siz bunu nereden duydunuz? Kadrolu asistanlar bile ders veremiyor..

MrDrk

Öğrenci
Konuyla ilgili olan kişi ben değilim. Ama maalesef ülkemizde böyle bir durum var. Nerede olduğu ile ilgili bilgi vermeyeceğim hem olayı gerçekleştiren kişileri şahsen tanımadığım için hemde konuya maruz kalan kişi için. ama şuan bu durumun mevcut olduğundan emin olabilirsiniz. Bende araştırma görevlilerinin dahi derse sürekli girmesinin yasak olduğunu böyle birşey yapamayacaklarını anlattım ama karşıdan gelecek tepkiden dolayı geri adım attıklarını söylediler. sonuçta el mahkum oluyor biraz.

- - - Güncellendi - - -

merhaba, bende bu tarz bir durumu daha önce şurada bahsetmiştim.

https://www.akademikpersonel.org/ogretim-uyesi/47923-yl-ogrencisine-rapor-okutmak.html#post501121

BAP projesinden tez çalışması dolayısıyla aldığım burs nedeniyle önce yardım amaçlı laboratuvar derslerine girilmem istendi ve tabii ardısıra istekler bitmedi. İlgili hoca, danışmanım ve bölüm başkanı, iki-üç kez yüzüne karşı özellikle gözetmen olmanın sorun olmayacağını ancak lab. kağıtlarını notlandırma, değerlendirmenin benim görevim olmadığını ve çalışmalarımı aksatacağını söyledim. İşi bursu iptal ettirmeye ve akademik kadro alamayacağım yönünde tehditvari söylemlere getirdi. Ben diretince bu işleri lisans öğrencisi olup kısmi zamanlı öğrencilere yıktılar.
Size önerim, bu durumda olan sizseniz, ilgili hoca ile konuşup açıkça rahatsızlığınızı dile getirin. Buna rağmen hala ısrarcı oluyorsa, bölüm başkanlığına vs gidin. Ki benim muhatabım bölüm başkanı olduğu için kimseye de şikayet durumum olamadı.
100/2000 bağlı olduğu yönerge/yönetmelik varsa onu da incelemekte fayda var.

Bana anlatıldığı kadarıyla sizinle aynı durum yaşanmış. Yine bu talep bölüm başkanlığından geliyor.

nanofly

Öğrenci
Neden şikayet ediyorsunuz? Hocalar tecrübe kazanmanızı istemiş olabilir. Öğrenciler de deneyimlerinizden yararlanır. Bence etik olarak yanlış bir tutum içindesiniz.

vasco

Öğrenci
Neden şikayet ediyorsunuz? Hocalar tecrübe kazanmanızı istemiş olabilir. Öğrenciler de deneyimlerinizden yararlanır. Bence etik olarak yanlış bir tutum içindesiniz.

Ben kendi durumun için yanıt vereyim. Durum sizin baktığınız kadar iyi niyetli değil. Bölümde mevcut araştırma görevlisinin almayı reddettiği derslere lisans öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri gözetmen olarak sokuluyor, üzerine not verme, değerlendirme yapmaları isteniyor. Burada bize yansıtılan hocaların araştırma görevlisi olmadığı için kendi yapması gereken işi başkalarına yıkması. ve kendisine bunun doğru olmadığını, sorumluluğun kendisinde olduğunu hatırlatınca tehditvari davranması da cabası. burada "etik" konusunu ciddi anlamda sorgulamak gerekiyor.

nanofly

Öğrenci
Size yansıtılana değil hocayla aranızda oluşacak problemlere bakın. Bence hocanın yerine ara sıra derse girmek, sınav kağıtlarını okumak övünülecek bir durum. Sonuçta hocanız sizin bilgi birikiminize güveniyormuş. Üniversitelerdeki, adına yansıtma denilen iletişim tipine de itibar etmeyin. Yurt dışında doktoraya kabul edilen öğrencilerde de ders anlatma zorunluluğu olabiliyor.

MrDrk

Öğrenci
Size yansıtılana değil hocayla aranızda oluşacak problemlere bakın. Bence hocanın yerine ara sıra derse girmek, sınav kağıtlarını okumak övünülecek bir durum. Sonuçta hocanız sizin bilgi birikiminize güveniyormuş. Üniversitelerdeki, adına yansıtma denilen iletişim tipine de itibar etmeyin. Yurt dışında doktoraya kabul edilen öğrencilerde de ders anlatma zorunluluğu olabiliyor.

Ancak bahsedilen durum Türk kanununda yasak diye biliyorum. Derse girmek yönünden bahsediyoruz şuan. Ders kağıtlarını okumak danışman hocanın asistanlığını yapmak. Bu normal tabi ki ancak öğrencilerin bölüm malı olarak görülmesi ve bölüm işlerinin öğrencilere verilmesi saçma bir durum. Bölüm işleri zaten araştırma görevlilerinin yüklenmesi gereken bir durum. Özellikle her hafta 3-4 gün derse girilmesi çok daha abes. Eğerki bir hoca bunu yapıyorsa ve bunu öğrencinin tecrübe kazanması adına yapıp ona güvendiğini de söylüyorsa aldığı ders ücretini de cebinden çıkarıp hakkı olana vermeli. Çünkü o ders ücretini kendisi haketmiyor.

nanofly

Öğrenci
Bölümünüzün durumunu bilmiyorum ama üniversitelerde işten çıkarmalar nedeniyle personel yetersizliği olabilir. Hocanız sizin için burs başvuruları yapıyor mu?