Erasmus Ne Demek? – 2023 En Güncel Erasmus Rehberi

Erasmus Ne Demek? – 2023 En Güncel Erasmus Rehberi

Erasmus programı, birçok üniversite öğrencisinin merak ettiği bir konudur. Çünkü bu program sayesinde hem ücretsiz bir şekilde gezebilir hem de eğitim alabilirsiniz.

Özellikle pandemi dönemi herkesin evlere kapanmasının ardından bir yurt dışı seyahati öğrencilere iyi gelecektir.

Bu nedenle 2023 Erasmus şartları, başvuru süreci ve en güncel bilgileriyle kapsamlı bir “Erasmus ne demek” yazısını sizler için hazırladık. Merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulmak için okumaya devam edin.

Erasmus Nedir? Erasmus Ne Demek?

erasmus ne demek
erasmus ne demek

Erasmus ne demek başlıklı yazımıza hızlıca başlayalım. Birçok öğrenci eğitim hayatı içerisinde yurt dışına çıkmak için çeşitli yollar aramaktadır. Bunlar arasında da Erasmus, Mevlana gibi burs programları, work and travel gibi kültürel değişim programları yer almaktadır.

Bu yazımızda sizler için en merak edilen Erasmus ne demek? Erasmus ne şartlarda yapılır? gibi konuya dair en çok merak ettiğiniz soruları cevaplandıracağız.

Erasmus, yükseköğretim kurumları arasındaki bir öğrenci değişim programıdır. Program 1987 yılında başlamış ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki öğrencilerin farklı kültürleri tanıması kapsamında yürütülmesi hedeflenmiştir. Avrupa Birliği kapsamındaki projenin yurt içindeki yürütücülüğünü Türkiye Ulusal Ajansı yapmaktadır.

EuRopean Action Scheme for the Mobility of University Students adının baş harflerinden gelen ERASMUS programının Türkçe karşılığı; Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı şeklindedir. Bu program sayesinde de her yıl binlerce öğrenci hibe destek programıyla farklı ülkelerde eğitim görmekte ve yeni kültürleri tanımaktadır.

Böylelikle ilk olarak üniversite öğrencisi iseniz ve yurtdışında eğitim deneyimi yaşamak istiyorsanız kuşkusuz en iyi yöntemlerden birisi bu programa başvurmak olacaktır.

erasmus ne demek
Erasmus ne demek?

Erasmus Programının Amacı Nedir?

Erasmus ne demek başlıklı yazımıza programın amacını açıklayarak devam edelim. Birçok ülke tarafından farklı öğrenci burs ve eğitim programları düzenlenmektedir. Ülkeler, farklı programlar dahilinde öğrencilerinin mesleki yetkinliklerini sağlamak amacıyla bu bursları desteklemektedir.

Program da bu amaçla başlatılmıştır. Aşağıda, programın yürütülme amaçlarını inceleyebilirsiniz;

  • Program içerisindeki ülkeler arasında işbirliğini arttırmak,
  • Öğrencilerin okuduğu bölümlerin yurtdışındaki denkleriyle eğitim vererek onları alanlarında yetkin kılmak,
  • Öğrencilerin pratik yaparak dil gelişimine katkı sağlamak,
  • Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını sağlamak,
  • Avrupa demokrasisini çeşitli kültürlerden öğrencileri kaynaştırarak güçlendirmek, programın amaçlarındandır.

Erasmus Programına Katılan Ülkeler Hangileri?

erasmus nedir nasıl yapılır
erasmus nedir nasıl yapılır

Program, Avrupa Birliği projesi olmakla beraber harici ülkelerin de katılımıyla yürütülmektedir. Bu ülkeler ise; program ülkeleri ve partner ülkeler olarak iki grup altında ayrılmıştır. Programa katılımcı ülkeler şu şekildedir;

Program ülkeleri

AB ülkeleriAvusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, ispanya, İsveç,
AB dışı ülkelerKuzey Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Türkiye, Birleşik Krallık
Erasmus ne demek / Program ülkeleri

Partner ülkeler

Batı Balkan ülkeleri (Bölge 1)Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ
Doğu Ortaklığı ülkeleri (Bölge 2)Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, MoldovaUkrayna (Uluslararası hukuk tarafından tanınan bölge)
Güney Akdeniz ülkeleri (Bölge 3)Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus
Rusya Federasyonu (Bölge 4)Uluslararası hukuk tarafından tanınan Rusya toprakları
Erasmus ne demek / Program ülkeleri

Her yıl binlerce öğrenci bu ülkeler arasında üniversite değişim programına katılmaktadır. Siz de programa başvurmak için üniversiteniz ve bölümünüzün anlaşması olduğu ülkelerdeki okullara göz atmalısınız. Her ünivesitenin de yürütücüsü olduğu projede farklı ülkeler ve üniversiteler yer almaktadır.

Siz de bu program dahilinde öğrenci değişimine katılacak iseniz detaylı bilgiyi üniversiteniz içerisindeki Erasmus koordinatörlüğünden alabilirsiniz.

Gitmek istediğiniz ülke ve okulu listede göremezseniz hemen hayal kırıklığına kapılmayın. Okullardaki bu koordinatörlükler ile iletişime geçerek siz de bölümünüzde bu program için başvuru yaptırarak yurt dışındaki üniversitelerle anlaşmayı sağlayabilirsiniz.

Erasmus sınavı ne zaman diye merak ediyorsanız, okuduğunuz okul ve bölümün duyurularını düzenli takip ederek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Birçok üniversite ve bölümde bu program hali hazırda bulunmazken öğrencilerin talepleri doğrultusunda gerekli yazışmalar sağlanarak üniversiteler arası ikili anlaşmalar imzalanmıştır.

Erasmus Başvuru Şartları

erasmus başvuru
Program başvuru şartları

Erasmus ne demek, program ülkeleri neler teker teker öğrendik. Şimdi program başvuru şartlarını inceleyelim.

Her proje ve programda olduğu gibi elbette bu programın da belirli şartları var. Bu şartlar en genel hatlarıyla ders başarısı ve dil yeterliliğidir. Aslında istenilen kriterler çok yüksek seviyede başarılar değildir. Ortalama bir dil seviyesi ile geçerli ders notu alan herkes programa başvurabilir ve yurt dışında okumaya hak kazanabilir.

Programı kazanmanızdaki en büyük etken ders notu ortalamanız ve dil sınavından aldığınız puandır. Türkiye’de çoğu üniversite program dahilinde bir dönemde yüzlerce öğrenci göndermektedir. Kimi üniversitelerin bu program için açtıkları kontenjan ise oldukça sınırlıdır. Bu nedenle işi en başından sıkı tutmalısınız.

Genel hatlarıyla başvuru şartları şu şekildedir;

  • Öğrencinin, lisans ya da lisansüstü eğitimlerinin ilk bir yılını tamamlamış olması gerekiyor.
  • Programa dahil olan bir bölüme başvurmuş olmak da bir diğer şart. Eğer okuduğunuz bölümden program için yurt dışına öğrenci gönderilmiyorsa maalesef bu fırsattan yararlanamazsınız.
  • Lisans öğrencileri için asgari 2.00 / 4.00 (70/100) not ortalaması olması.
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için asgari 2.50 / 4.00 (75/100) not ortalaması olması.
  • Başvuran öğrencilerin başarı notu hesaplanırken akademik ortalamalarının %50’si, yabancı dil bilgilerinin %50’si alınır ve en yüksek puanlı öğrencilerin seçilerek tercihlerine göre yerleştirilir.
  • Yabancı dil düzeyini belirlemede kullanılacak yöntem, kurumun aynı kontenjan için başvuruda bulunan bütün öğrencileri için aynı kriteri kullanması kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarının kendilerine bırakılmıştır.

Erasmus ne demek başlıklı yazımızı burada sonlandırıyorum. Daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için Ulusal Ajans tarafından yürütülen programın 2023 güncel detaylarına ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Erasmus programı haricinde, yurtdışında eğitim almak isteyenler için, sitemizde yer alan İskoçya Dil Okulu Fiyatları başlıklı yazımızı okuyabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Erasmus + (Erasmus Plus) Nedir?

Program, 2021-2027 yılları arasında uygulanan ve uygulanacak olan eğitimi gençliv ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği öğrenim hareketliliği programıdır. Bu programın asıl amacı, yaş fark etmeksizin insanlara yen beceriler kazandırmak ve onları kişisel olarak geliştirmektir.
2023-2027 yılları arasında sürdürelecek olan bu programın Avrupa’daki bütçesi 28,4 Milyar Euro’dur.

Erasmus Ne Kadar Sürer?

Öğrenim hareketliliği programında geçireceğiniz süreyi fakültenizin ve bölümünüzün Erasmus İkili Anlaşması belirmektedir. 3 ay ile 12 ay arasında gittiğiniz ülkede eğitim görebilirsiniz. Program 3 aydan kısa sürüyorsa hibelendirilmez.

2023 Erasmus hibe desteği ne kadar?

Öğrenim hareketliliği programı için hibe desteği, öğrencinin program dahilinde gittiği ülkeye göre değişiklik göstermektedir.
1. ve 2. grup ülkelerden birinde (Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya vb.) okuyacaksanız ayda 600 Euro hibe desteği alabilirsiniz.
3. grup ülkelerden birinde (Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan vb.) okuyacaksanız da ayda 450 Euro hibe desteği alabilirsiniz.

Erasmus programında kalacak yer ayarlanıyor mu?

Program dahilindeki kurumların kalacak yer ayarlama zorunluluğu yoktur. Bu nedenle programa kabul edildiyseniz, kalacak yeri derhal ayarlamanız gerekmektedir.
Bu konuda yardım alabilmek için gittiğiniz üniversitede bulunan Erasmus koordinatörlüğüne danışabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler