Türk Bilim İnsanından Büyük Başarı: Delta Parçacığının Bilinmeyen Özelliğini Buldu!


KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayben Karasu Uysal, yaptığı açıklamada, Büyük İyon Çarpıştırıcısı’nda (LHC) protonların ve kurşun çekirdeklerinin ışık hızına çok yakın hızla çarpıştırıldığını söyledi.

“Evrenin başlangıcına gittiğinizde hiç bilmediğiniz parçacıklar var. Hiç görmediğimiz ama standart modelin tahmin ettiği parçacıklar var. Eğer onları dedektörlerde görebilirsek o maddenin halini bulmuşuz demektir.”

“Her yeni bilimsel çalışma bizi bir bilinmeyene götürdü…”

“Çalışma da bu konunun ölçümleriyle alakalıydı. ‘Madde ve anti madde arasında fark var mıdır, asimetri var mıdır?’ bunu araştırıyorduk. Bizim çalışmamızla fizikte yeni soru alanları ortaya çıktı. Evrenin başlangıcında madde ve anti maddenin aynı miktarda ölçüldüğünü anladık.
Her yeni bilimsel çalışma bizi bir bilinmeyene götürdü. Cevabı bulunan bir sürü şey de var. Yeni bir şey keşfediyoruz, o bizi yeni bir bilinmeyene yönlendiriyor. ALICE deneyinde bizi çok şaşırtan anti alfa çekirdeğini gördük.”
Parçacık öylesine kısa bir zaman diliminde (10 üzeri eksi 24) açığa çıkıyor ki, direkt olarak ekranda görülemiyor.

Ayben Hocamızın bundan sonraki amacı başka başarılı Türk bilim insanlarına da -özellikle de kadınlara- CERN yolunu açmak.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.