Google Akademik ile Atıf Tarama Nasıl Yapılır?

Google akademik ile bilimsel çalışmalarınıza yapılan atıfları öğrenmek için;

Adım 1 : Öncelikle gmail hesabınıza giriş yapın ve ardından Google Akademik adresine gidiniz.

Karşınıza gelen sayfadan “Alıntılarım” sekmesine tıklayınız :

Google Akademik

Adım 2 : Alıntılarım sekmesine tıkladıktan sonra gelen sayfada gerekli bilgileri doldurun :

Google Akademik

– Bu forma, Ad-soyad bilgilerinizi girdikten sonra, eğer bir kurumda çalışıyorsanız “Bağlı olduğu kurum” kısmına kurumunuzun adını yazınız (İstanbul Üniversitesi gibi),

– “Doğrulama e-postası” kısmına edu uzantılı bir e-posta adresiniz varsa giriniz, bu e-posta adresine aktivasyon linki gönderilecektir. Eğer edu uzantılı bir e-posta adresiniz yok ise bu kısmı boş bırakınız.

– “İlgi alanları” kısmına çalışma yaptığınız alanları genel olarak listeleyiniz.

– “Ana sayfa” kısmına bir kurumda çalışıyorsanız ve bu kurumda akademik bilgilerinizin yer aldığı bir sayfa bulunuyorsa o sayfanın linkini veriniz, eğer böyle bir sayfaya sahip değilseniz bu alanı boş bırakınız.

Bu işlemleri yaptıktan sonra “Sonraki adım” seçeneğine tıklayınız.

Adım 3 : Bir sonraki aşamada, ad soyad bilgileri ile eşleşen yayınların listesi karşınıza gelecektir. Hemen alt kısımda “Tüm makaleleri görün” seçeneğini seçin ve bu makalelerden size ait olanları seçerek, yine hemen alt kısımda bulunan “Ekle” seçeneğine tıklayınız. İşlem tamamlandığında “Sonraki adım” seçeneğine tıklayınız.

Adım 4 : Bu aşamada karşınıza iki seçenek çıkacaktır.

  1. Profilimdeki makale listesi otomatik olarak güncellensin (önerilen)
  2. Profilim otomatik olarak güncellenmesin. Güncellemeleri incelemem ve onaylamam için bana e-posta gönderilsin.

Birinci seçeneği seçerseniz, Google akademik bir önceki aşamada sizin seçmiş makalelerin verilerine dayanarak, size ait olduğunu düşündüğü makaleleri otomatik olarak profilinize ekler. Daha sonra bunları düzenleyebilirsiniz.

İkinci seçeneği seçerseniz, Google akademik profilinize herhangi bir makale eklemez, size ait olduğunu tespit edilen makaleler size e-posta ile bildirim yapılarak sizin onayınıza sunulur.

Profilinizi düzenleyebildiğiniz için, bu iki seçenekten istediğinizi seçebilirsiniz, her defasında onay vermemek için birinci seçenek daha kullanışlı olacaktır.

Bu aşamadan sonra Google akademik artık sizin makalelerinize yapılan alıntıları taramak için hazırdır. “Profilime git” seçeneğine tıklayınız.

Google Akademik Profiliniz

Google AkademikKarşınıza gelen sayfada hemen sağ tarafta makalelerinize yapılan toplam atıf sayısını ve genel gelişim grafiğini göreceksiniz:

h-endeksi : H-endeksi, bir bilim adamı veya bilim adamının yayınlarının üretkenliğini ve alıntı etkisini ölçmeye çalışan yazar düzeyinde bir metriktir.

Endeks, bilim adamının en fazla atıf yapılan bildiri setine ve diğer yayınlarda aldığı alıntı sayısına dayanmaktadır. Örneğin, h-endeksi 3 olan bir akademisyenin 3’den fazla atıf almış 3 adet makalesi var demektir.

i10-endeksi : En az 10 atıf yapılmış yayınların sayısıdır.

Profilinizde daha önceki aşamada eklemiş olduğunuz makaleler listelenmiş haldedir. Burada, her bir yayınınız için yapılmış alıntı sayısını görebilirsiniz. Bu alıntı sayılarına tıklayarak ilgili makaleye atıf yapmış makalelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bu konuda işinizi kolaylaştıracak ipuçlarının da yer aldığı Literatür Taraması Nedir – Literatür Taraması Nasıl Yapılır? yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar
  • abdullah yıldız - 27.02.2018

    akademik çalışmalarıma yapılan atıfları en kısa zamanda en pratik yoldan öğrenmek istiyorum. Başarılar.

  • abdullah yıldız - 01.03.2018

    çalışmalarımla ilgili verilen atıfları istiyorum.

  • Songül Çakmak - 28.02.2020

    Yayınlarıma yapılan atıfları en kısa zamanda öğrenmem gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim .

  • zafer - 03.10.2022

    Merhabalar,
    bir yazara, sadece 2022 yılında atıf yapan çalışmaların hepsini aynı anda nasıl görebilirim?

-->