Almanya Eğitim Sistemi – İlkokul, Ortaokul, Lise…

Her anne baba, çocuklarının eğitimi için en iyisini istiyor. Bu nedenle ebeveynler ülkemizdeki eğitim sistemine bağlı kalmayıp yurt dışı eğitim sistemlerini incelemeye devam ediyor. Biz de bunun için detaylı bir araştırma yaptık. Dünyada en iyiler arasına giren Almanya eğitim sisteminin merak edilenlerini sizler için derledik.

Almanya, sunduğu eğitimin kalitesi, öğrencilerin becerilerine yönelik hazırladığı eğitim programlarıyla birçok anne babanın arzu ettiği eğitimi veriyor. Peki Almanya’da eğitim sistemi nasıl?

Sizlere bu yazıda anaokulundan yükseköğrenime kadar Almanya eğitim sistemi hakkındaki güncel bilgileri aktaracağız. Ayrıca Almanya’nın eğitim sistemi avantajlarını inceleyerek Almanya Türkiye eğitim sistemi karşılaştırması yapabilirsiniz…

Almanya’da Yaşam

Almanya eğitim sistemi
Almanya eğitim sistemi

Almanya eğitim sistemi hakkında detaylara değinmeden önce, Almanya’da yaşam hakkında detayları aktaracağız. Öğrenim hayatını Almanya’da geçirecek olan birçok kişi, orada yaşamanın nasıl olduğunu merak ediyordur.

Almanya refah seviyesi en yüksek ülkelerden biridir. Binlerce Türk vatandaşı bulunan Almanya, her geçen gün insanları kendine çekmeye devam etmekte. Çalışkan olduğu kadar mutlu bir ülke olan Almanya, her yıl binlerce öğrenci aldığı gibi işçi de kabul etmektedir.

Aylık market harcamalarının ya da faturaların düşük olması da insanları Almanya’ya çeken bir başka noktadır. Bu giderler için çok fazla endişelenmeye gerek olmadığı için insanlar daha rahat bir yaşam sürmektedir.

Almanya’da kira fiyatları yaklaşık olarak 700 Euro ile 1.400 Euro arasındadır. Evdeki oda sayısı, evin şehir merkezinde mi yoksa uzakta mı olduğu kira ücretini belirleyen başlıca etkenlerdir.

Almanya şehir içi ve dışı ulaşım konusunda da oldukça gelişmiştir. Toplu taşıma için bisiklet, otobüs, tren, metro gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Ayrıca sosyal yaşam alanlarıyla ve doğasıyla da dikkat çekmektedir.

Almanya Ev Kiralama Siteleri yazımızı okuyarak daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.

Almanya’da Eğitim Sistemi

Almanya'da Eğitim Sistemi
Almanya Eğitim Sistemi

Almanya, Dünyada en iyi eğitim veren ülkeler arasındadır. Almanya’da zorunlu eğitim 6 yaşından itibaren başlamaktadır. 6 yaşından önce okula göndermek ise tamamen ebeveyne bağlıdır.

Almanya’da öğrenciler, 6 yaşından 15 yaşına kadar zorunlu eğitim görmektedir. Kimi eyaletlerde zorunlu eğitim 9 kimilerinde ise 10 yıldır. Almanya’da eğitim seviyeleri şu şekildedir;

  • Okul öncesi eğitim (Kindergarten, Kinderkrippe)
  • İlköğretim (Grundschule, Primary Schule)
  • Orta öğretim (Hauptschule, Realschule, Gymnasium)
  • Yükseköğrenim (Berufsschule, Fachoberschule)
  • Sürekli eğitim (Fachhochschule, Universitat)

Şimdi, teker teker Almanya eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi olalım.

1. Almanya’da Okul Öncesi Eğitim Sistemi (Kindergarten, Kinderkrippe)

Her çocuğun alması gereken en temel eğitimi okul öncesi eğitimdir. Ülkemizde de “7 çok geç” sloganıyla çocuklar okul öncesi eğitime teşvik edilmekte.

Okul öncesi eğitimin asıl amacı, öğrenciye zorunlu eğitime başlamadan önce kendisini tanıma ve keşfetme fırsatı vermektir. Almanya’da okul öncesi eğitim 3 ile 6 yaş arasında yapılmaktadır. Okul öncesi eğitimin amaçları;

  • çocukların kişisel gelişimini sağlamak,
  • sosyal becerisini artırmak,
  • motor becerisini geliştirmek,
  • eğitim hayatı öncesi okula adaptasyon sürecini sağlamak başlıca hedeflerdendir.

6 yaş öncesi eğitim zorunlu olmadığı için her aile çocuğunu okula göndermek zorunda değildir. Yine de Almanya, çocukların okul öncesi eğitim almasına oldukça önem veriyor.

İlginizi çekebilir: En İyi Yurtdışı Eğitim Şirketleri

2. İlköğretim (Grundschule, Primary Schule)

Almanyada ilköğretim
Almanya’da ilköğretim

Almanya’da ilköğretim, 6 yaşından itibaren her çocuğun zorunlu olarak alması gereken eğitimdir. İlköğretime herkes aynı şekilde başlar. Ancak ilköğretimin ardından öğrenciler nitelik ve becerilerine göre okullara ayrılır.

İlköğretim çoğu eyalatte 4 yıl sürer. Çocuklar okuma yazma öğrenir ve aritmetik işlem yapabilecek seviyeye gelir. Bunların yanı sıra sosyal bilimler, coğrafya, tarih gibi bilim dalları hakkında temel bilgiler öğrenirler.

Almanya’da ilköğretim sisteminin amacı şöyle listeleniyor;

  • Çocuğun temel okuma yazma becerilerini geliştirmek
  • Kamp faaliyetleri, spor ve sanat gibi aktivitelerle sosyal becerilerini pekiştirmek
  • Matematik, Almanca, Fen Bilimleri gibi temel derslere giriş yapmak

Almanya’da not sistemi ülkemizden farklıdır. Bir öğrenci 1 alırsa Pekiyi, 6 alırsa Başarısız sayılmaktadır.

İlkokul eğitimini tamamlayan çocuklar niteliklerine göre farklı okullara yönlendirilir.

3. Orta öğretim (Hauptschule, Realschule, Gymnasium)

Almanya eğitim sistemi
Almanya eğitim sistemi

9 yaşında ilköğretim sistemini tamamlayan öğrenciler bu noktada becerilerine göre ayrılır. 10 yaşından itibaren Hauptschule, Realschule, Gymnasium olarak bölünmektedir. Öğrenciler aileleri, öğretmenleri ile birlikte nitelik, beceri ve eğitimlerine göre hangi okula gitmek istediklerine karar vermektedir.

Ortaokul (Hauptschule)

Hauptschule, teorik eğitimden ziyade daha mesleki odaklı eğitim sunar. Öğrenciler burada kalifiye elemanlar olarak yetiştirilir. Ders programı diğer okul türlerine kıyasla daha kolaydır. Çoğu eyalatte 5 yıl süren bu eğimin ardından elde ettiğiniz puanlara göre Realschule ya da Gymnasium diploması alabilme şansınız olur.

Mesleki Okul (Realschule)

Realschule, daha vasıflı meslek alanları için terci edilir. 6 yıl süren Realschule eğitiminin sonunda isteyen meslek hayatına atılabilir. Devam ederek lise hayatına da başlayabilir.

Lise (Gymnasium)

Aralarında en iyi eğitimi veren sistem Gymnasium sistemidir. Öğrencilerin tamamen eğitim ve akademik kariyerine odaklanan bu sistem, ebeveynler tarafından Almanya’da en çok tercih edilen eğitim sistemidir.

Gymnasiumda daha bilimsel eğitimler verilir. Ders programı daha ağırdır. Öğrencileri yükseköğrenim yani Abitur’a hazırlar.

Liseden mezun olan öğrenciler iki diploma alır. Birincisi, 12. sınıftan sonra verilir ve meslek yüksek okuluna geçiş sağlar. İkincisi ise, 13. sınıftan sonra alınan uluslararası geçerliliği olan diplomadır (Abitur). Ardından üniversite eğitimi başlar. Almanya’da eğitim neredeyse ücretsizdir. Üniversite öğrencileri yalnızca harç ücreti yatırır.

İlginizi çekebilir: İngiltere Dil Okulu

4. Yükseköğrenim (Berufsschule, Fachoberschule)

Almanya eğitim sistemi
Almanya eğitim sistemi

Almanya eğitim sistemi yazımıza yükseköğrenim ile devam edelim. Bu eğitim sürecinin ardından yükseköğrenim süreci başlar. Gymnasium mezunu olan bazı öğrenciler meslek hayatına başlarken, bazı öğrenciler yükseköğrenime devam eder. Almanya’da yükseköğrenim 3 farklı gruba ayrılmaktadır;

  • Üniversiteler (Universität)
  • Meslek yüksek okulları (Fachhochschule)
  • Sanat yüksek okulu (Kunsthochschule) 

“Universität” bilimsel araştırma odaklı üniversitelerdir. Uygulamalı eğitimler ise “Fachhochschule” ile verilmektedir.

Bu üniversitelerde tıp bölümü dışında 6 ara tatil bulunur. Yükseköğrenime girebilmek için Gymnasium ve Abitur diploması almanız gerekmektedir. Üniversitelerde 1 Pekiyi, 4 Başarısız not olarak verilmektedir. Bologna süreci de yükseköğrenimde önemli bir etkendir.

Almanya ‘da üniversite öğrencilerinden yalnızca harç ücreti alınır. Harç ücretleri yıllık ortalama 300 – 1.000 Euro arasındadır.

Bologna süreci kısaca şudur: Yükseköğrenim gören öğrencilerin eğitim ve diplomaları arasındaki farkı en aza indirmeyi amaçlayan programdır. Öğrencilerin ayrışmadan tam uyumlu bir eğitim ve diploma alması için başlatılmıştır.

Almanya’da Eğitim İçin Gerekli Belgeler

Almanya Eğitim Sistemi
Almanya eğitim sistemi / Almanya’da eğitim sistemi için gerekli belgeler

Almanya’da eğitim almak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir;

  • 2 adet başvuru formu
  • Vize ücreti
  • Geçerli pasaport
  • Almanca veya İngilizce motivasyon mektubu
  • Özgeçmiş
  • ÖSYM Sonuç Belgesi
  • Okuyorsanız öğrenci belgesi ve transkript, mezunsanız diplomanız
  • Almanya’da bir yüksekokula başvuru belgesi
  • Eğitim ve yabancı dilinizin iyi olduğuna dair sertifika
  • Masraflarınızı nasıl karşılayacağınıza dair belge
  • Geçerli sağlık sigortası
  • Pasaport fotoğrafı
  • Kayıt formu
  • Kabul bildirimi
  • Sömestr ücreti dekont

Sıkça Sorulan Sorular

Almanya’da eğitim sisteminin avantajları nelerdir?

Almanya’da eğitim birçok ülkeye göre daha uygun maliyetlidir. Verilen eğitim kalitesi yüksektir. Bu nedenle donanımlı mezun olursunuz. Bunların yanı sıra Almanya eğitim sistemi öğrencinin beceri, istek ve hedeflerine odaklanmıştır. Bu sayede özgüvenli ve kendinden emin bireyler yetiştirmektedir.

Almanya’da öğrenciler için çalışma izni kaç gün?

Almanya’ya yurt dışından gidip eğitim gören reşit öğrenciler için çalışma izni yılda 180 yarım gün ya da 90 tam gündür.

Almanya’da lise eğitimi kaç yıl?

Almanya eğitim sisteminde eyaletler arası eğitim süresi değişmektedir. Bazı eyaletlerde lise eğitim 4 yıl, bazılarında ise 5 yıldır.

Almanya’da lise okumak ne kadar?

Gittiğiniz okula göre yıllık ödeyeceğiniz ücret de değişmektedir. Almanya’da lise eğitimi almak istiyorsanız senelik 2.500 Euro ile 20.000 Euro arası ödemeniz gerekmektedir.

-->