ALES 2015 Sonbahar Başvuruları Başladı

DUYURU
(1 Ekim 2015)
2015 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Dönemi: Başvurular
2015-ALES Sonbahar Dönemi Sınavı, 22 Kasım 2015 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurular, 1-14 Ekim 2015 tarihleri arasında olacaktır.
78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, ÖSYM tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Türkiye’de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES’e girmek zorundadırlar. ALES’e yabancı uyruklular da girebilecektir.
- Başvuru Kılavuzu
- Aday Başvuru Formu
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
- Üniversiteler
- Lisans Programları
- Başvuru Merkezleri Listesi
Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru tarihleri içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı yapılmayacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.
ÖSYM BAŞKANLIĞI
tüm yorumları okudum,ales ifade edildiği gibi akademik başvurularda tüm skorları sıfırlamaya,başvuru haakkını tek başına gasp edebilmeye tek başına müktedir olmamalı…umarım biri bu saçmalığa artık dur diyebilir..
şu ales tüm puanlardan istifade etmenin tek başına önüne geçiyor.dilde baraj yok,lisans,yüksek lisans puanında baraj yok,ama alesten baraj engeli var,70 değilse hiç bir akademik başvuru hakkın yok..haksızlık resmen
ALES 70 baraj engeli kendi alanında büyük kabiliyetli akademisyenlerin yetişmesinde veya yetişmiş olanının akademiye geçiş için başvurusunda büyük engel teşkil etmektedir hala. Bu böyle bilinmelidir.Derhal akademik başvuru şartları tekrar düzenlenmelidir,gözden geçirilmelidir. Bu insanlar kaybedilmemelidir !
ales de olsun tabii ki ama başvuru kriteri 70 olmamalı,yani 70 olmazsa ales ,kusura bakma tüm birikimlerini yabancı dillerini,mesleki bilgilerini çöpe atabilirsin denmemeli…!! Sonuçta bunlar da bir masrafla ortaya çıkıyor,yattığın yerden olmuyor.
ales dışı puanları çok yüksek olanlara haksızlıktır bu.telafi edilmesi yeniden düzenlenmesi gerek..
70 puan siniri belki biraz daha asagi cekilebilir ama 70 almanin cokta zor olmadigina inaniyorum.
Yine de sınırı 60 yada 65 yapabiliriz.
Neden illa bir sınır konmaya çalışılıyor ki, tüm puan türlerinin ortalaması üzerinden bir sınırlandırılma getirilmesi en mantıklısı,bu sınır neden dil puanında veya lisanns veya y.lisans ortalamasında konulmuyor.En azından yabancı dile de konulsun o zaman. Asslında yorumlarda haklı olarak da vurgulanmak istenen ALES in sınırlayıcı,tüm puanları,yetenekleri sıfırlayıcı etkisinin ortadan kaldırılması,uygulanması arzu edilen sistem ales kaç olursa olsun diğeer puanlarla toplaansın,en son ortalamada bir sınır konulsun…zaten en mantıklısı da bu
aleste sınır diye bir şey olmaması gerekir,genel toplamın dil vesaire. ,yani tüm puan türlerinin ortalaması alınıp sınır getirilmeli.
tüm kısımlardan puanı olan bireylere akademik başvuru hakkı verilmeli.Sınırlama veya baraj ise tüm bölümlerden( dil puanı-lisans&master ort.) gelen puanların toplanıp ortalamasının alınması üzerinden koyulmalı.Sayın akademik personel editörü,lütfen bu konuya bir de siz el atın. Aksi takdirde ales dışındaki tüm kazanımlar gerçekten de diğer arkadaşların da aşağıda değindiği gibi sıfırlanıyor.
akademik personel alımında ales 70 olmazsa ,hiç bir puan değerlendirilmez,hepsi boşuna gider, bu güne kadar ki emeklerinin hepsi boşa(dil puanın,yüksek lisans ve master ortalaman,tezlerin)” anlayışı terk edilmeli, , tüm skorların dil,ortalama v.s. toplamının ortalaması üzerinden şu kadar olmalı diye bir sınırlama getirilmeli.
Rus ruleti gibi yapmışlar sistemi.Sonuçtaki başarı ortada ,ama hala ders alan bir yönetim anlayışı yok ve gelmeyecek gibi de..Son umudumuz AKP idi ,o da içi boş çıktı,balon çıktı.
Değerlendirmeler objektif olmadığı için ALES iyi bir şey. Bazı üniversiteler lisansüstünde mülakatsız alım yapıyor. Bu çok güzel. Mülakatla alanlar , istemediklerine 10-20 gibi puanlar veriyorlar. Beş dakikada nasıl anlıyorlarsa.
Ales tabiki iyi birşey fakat ,yukarda denildiği gibi (Celal Hoca) 70 olmayınca tüm akademik emekleri zayi etmemeli,yani tüm puanları sıfırla çarpmamalı,başvuru hakkını tek başına gasp etmemeli.Diğer yeteneklerle beraber değerlendirilmeli.Diğerlerinden bir üstünlüğü olmamalı.Diğer puanların hepsi 100 olsa dahi, ales 70 olmayınca ,diğer puanları sıfırlamış,akademisyenliğe başvuru hakkını tek başına gasp etmiş oluyor!
Akademik başvuru şartı olarak baraj engeli görevinin sadece Ales sınavına verilmesi anlamsız,tekrar tartışılmalı ve düzenlenmeli.Sanırım tüm skorların yani dil,lisans ve yüksek lisans ortalama vs. gibi puanların toplamlarının ortalamaları eğer 70 olursa başvuru hakkın olur dense o zaman mantıklı olur.Ama sadece bu engel Ales e koyulduğunda ,diğer puan türlerinde diğerlerine üstünlük sağlamış olanların emeklerinin,sahip oldukları yeteneklerinin SIFIR ile çarpılması manasına geliniyor ki; Bir yabancı dil puanı kolay kolay öğrenilmiyor,bir yüksek lisans ortalaması ve bir yüksek lisans tezi kendiliğinden ortaya kolayca çıkıvermiyor.Tüm bu Ales dışında kalan puanları,Ales 70 olmadığı takdirde SIFIR ile çarpmak,tek tip bir akademisyen tipi ortaya çıkmasına sebep oluyor.Halbuki kişilerin zeka ve yetenekleri çok değişik.İnsan zekası tek tip değildir.Emeklere,gençliğe kıyım yapılmış oluyor.
ağzınıza sağlık sayın hocam! Umarım yazdıklarınız sadece burada kalmaz, ilgili mercilerde de yankı bulur.
Merhabalar bir sorum olacaktı. Bu sonbaharda ilk defa ales e katılacağım. Başvuru formunu internet üzerinden doldurdum, parayı da yatırdım. Fakat anlayamadigim bir ibare gözüme çarptı. Son 2 yıl osym nin düzenlediği herhangi bir sınava katılmayanlar başvurularını osym başvuru merkezinden yapacaktır diye. Herhangi bi sınava katılmadım son 2 yıl içerisinde. İnternetten yaptığım başvuru yeterli olmuyor mu illaki başvuru merkezine mi başvurmak gerekiyor. Lütfen bilenler bilgilendirsin birkaç gün sonra şehir dışına çıkacağım gitmeden halletmeliyim. Şimdiden teşekkürler 🙂
Eğer fotoğrafınız güncel değil diyerek başvurmanızı engellemediyse bir sorun olacağını sanmıyorum.
bu sınava girmekten artık gına geldi bana..lanet olsun bu sınava…biyoloji mezunuyum ama bu sınavsız akademisyenliğe başvuru dahi yapamıyorum.iki farklı dilde sınav dil puanım var biri 84 diğeri 93,lisans notu 83 master ortalamam 88 ama akademisyenliğe başvuru yapma hakkım dahi yok.Sadece ales 70 altı olduğu için.Ben bunu anlayamıyorum nasıl sistem bu doğru mu yanlış mı arkadaşlar,lütfen bir yorum yapın,yurtdışına mı gitmeliyim yoksa ???
Bahsettiğiniz puanlar şişirme değilse ALES’den 70 alamamanız normal değil.
öncelikle teşekkürler mustafa bey,normal değil demişsiniz am durum bu yani..türkçe matematik üzerine bol test çözmek yerine,sadece alanımdaki derslere çok yoğunlaştım ,alanımla ilgili çok makaleler okudum fakat mezun olduktan sonra ortada kalakaldım ayrıca türkçe matematik testlerine vakit ayırıp hiç yoğunlaşamadığım için.Tavsiyelerinizi buradan yakinen takip etmekteyim.
bunda normal olmayacak ne gördünüz mustafa bey,anlamakda zorlandığınız şey ne
Lisans, yüksek lisans, dil puanları bu kadar yüksek olan birinin zeka seviyesi ALES’den de 70 alabilmeli. Temel matematik ve dil sorularının sorulduğu bir sınavda 70 alamamak, saip olunan diğer başarıları sorgulatır.
Deniz hanım ben de aynı durumdan mustaribim.Sadece Ales 70 engeline takıldığım için bütün yüksek puanlarım, lisans olsun dil puanım olsun yüksek lisans puanım olsun değerlendirilmeye alınmıyor hiçbir yerde ,hatta sizin gibi benim de akademisyenliğe başvuru hakkım dahi yok. Böyle saçmalık olamaz.Neden o zaman dil puanlarında bir sınırlama yok,neden lisans veya yüksek lisans ortalamalarında bir sınırlayıcı baraj yok.Neden bu şeref sadece ALES e verilmiş acaba.Resmen adaletsizlik!!!!
alese de girsen boşşş kpssye de girsen boş.bu nasıl bir ülke…yaşanmaz hale gelmiş artık.İmkanım olsa Amerikaya,avrupa ülkelerine göç edeceğim ama o da şimdilik öyle bir fırsat da yok. Artık bu ülkede kessinlikle yaşanmaz,yeni türkiye yeni türkiye deyip durdukları böyle bir türkiye miydi yaani????Boş boş vaatler işte..
Evet necmettin bey tam da boyle iste bahsettikleri; haklisiniz ulkemizde egitime hicbir onem verilmiyor,Turkiye’nin en iyi universitelerinin birinden yuksek lisans mezunu olmak uzereyim,tezimi hazirliyorum ama uzun zamandir is bulamiyorum neden cevre olmadigi icin; sunulan isler uretim departmanlari gibi isler saka gibi; bu ulkede ne var? Gelisen buyuyen ne bunu sorgulamak lazim; kpss deseniz atamayla alinan programlar icin kadro cok az; A grubu icin mulakat sacmaligi var; keske bir firsat olsa da y.disina gidebilsek(Yurtdisinda belli sure yasamis biri olarak soyluyorum bunu)