Akademik Personel Alım Yönetmeliği Değişti

4 Mart 2014 Tarihinde Ögretim Üyesi Dışındaki Ögretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına Iliskin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Değişikliği Resmi Gazete’nin 28931. Sayısında Yayınlandı
Buna göre önemli değişiklikler şu şekilde;
– Yabancı dil okutmanları ve çeviricileri için sözlü sınavı geldi.
-ALES artık sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli kabul edilecek. (önceden yapıldığı tarihti)
-Üniversiteler alım şartlarına göre puanları yükseltebilecek (ALES ve YDS)
-Kadro ilanlarında Lisansüstü Eğitim şartı yanı sıra ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullara ait şartlar koyulabilecek.
-Araştırma Görevlisi ilana ilk başvuru şartı 35 yaşını doldurmamış olmak şeklinde değiştirildi. Önceki 35 yaşından gün almamış olmaktı.
-Öğretim Görevlisi’nin Fakülteye alım şartları Yüksek Lisans mezunu olmak veya 5 yıl tecrübeli olmak şekli ile değiştirildi. Önceden 10 yıl tecrübe şartı aranıyordu.
-Akademik Kadrolara internet üzerinden online başvurma yolu açıldı.
-Akademik kadro ilanlarında öndeğerlendirme sürecine çağırılacak aday sayısı 4’den 10’a yükseltildi.
-Yapılacak Sözlü sınavın puanı 60’in altında olanlar öndeğerlendirmeyi geçemeyecek. (Yabancı dil okutmanları ve çeviriciler için)
-ALES Muafiyeti son 2 yıla ait ALES puanı olmaması şeklindeyken değişen yönetmelikle birlikte son 3 yıl olmuştur.
Yeni Yönetmelik;
MADDE 1 – 31/7/2008 tarihli ve 26953 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Öğretim Üyesi DışındakiÖğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Giriş Sınavı: Bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından yapılan yazılı sınav ile yabancı dil okutmanları ve çeviriciler için yapılacak sözlü sınavı,
b) Merkezi Sınav: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavını (ALES),
ifade eder.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu sınavın sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada ALES’ten en az 70, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,”
“(2) Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri senato kararıyla, bu Yönetmelikte belirlenen ALES ve yabancı dil puan barajlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
(3) Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim görevlisi kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille ÖğretimYapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(4) Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 7 – (1) Araştırma Görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.
(2) Ön değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir.
(3) Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavları ile Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmaz.
(4) Öğretim Görevlisi kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az yüksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında beş yıl tecrübeli olmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrübeli olmak.
(5) Okutman kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
a) Yabancı dil okutmanları hariç olmak üzere lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) atanacak okutman adaylarında en az yüksek lisans mezunu olmak,
b) Yabancı dil okutmanı başvurularında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 80 puan veya eşdeğerliği Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.
(6) Uzman ve Eğitim-Öğretim Planlamacısı kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
a) En az lisans mezunu olmak,
b) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrübeli olmak.
(7) Çevirici kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
a) En az lisans mezunu olmak,
b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az bir dilde 80 puan veya eşdeğerliği Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,
c) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrübeli olmak.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan “günleri” ibaresi “günler ile internet adreslerini” şeklinde ve aynı fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi üzerinden yapılır.”
“Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süreler içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan “dört” ibareleri “on” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 11 – (1) Giriş sınavı bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından ilan edilen alanla ilgili bilgi düzeyini ölçecek şekilde yazılı olarak yapılır.
(2) Ancak yabancı dil okutmanları ve çeviricilerde adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini ölçecek şekilde sadece sözlü sınav yapılır.
(3) Sınav jürisi yazılı ve sözlü sınavın nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir olmasını sağlar. Raportör olarak belirlenen üye, sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alır.
(4) Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemezler.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan “iki” ibareleri “üç” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “atanacaklar, bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte” ibaresi “atanacak öğretim görevlileri,” şeklinde, “Projesi” ibaresi “Programı” şeklinde, “kontenjanlarına” ibaresi “kadrolarına” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkrada yer alan “ile meslek yüksekokullarının” ibaresinden sonra gelmek üzere “yabancı dil okutmanı hariç” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.
Eski Yönetmeliğe BURADAN ulaşabilirsiniz.
ALES geçerlilik süresi 5 yıla çıkarılmamış mıydı ?
Evet 5 yıla çıkarıldı. Ancak hocam dikkatinizden kaçmış olmalı, bu haber 2014 haberi.
35 yaş sınırı var hala değil mi 35 ı bitiren akademik personel olamiyo
Sosyal Bilgiler ögretmeniyim üniversitelerde okutmanlık yapabilir miyim ? Mezun olunan lisans alanı önemli mi ?
Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinden mezunum. Üniversitede Ataturk ilkeleri ve İnkılap Tarihi okutmanı olabilir miyim ?
” Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrübeli olmak”. Bu ıfadeyı acıklayabılır mısınız?
Dokuz yıllık Türkçe ogretmeniyim kendi alanimda makalem var.kendi alanimda yüksek lisans yapıyorum. Uzmanlık için ales puanı şart mı?
merhaba konservatuvar mezunuyum herhangi bir üniversitede öğretim görevlisi olabilmek için aranan özelikler neler acaba
iktisadi idari bilimler fakültesi bitirenler üniversitelerde uzman olarak görevlendirilebilir mi?
Evet ilana bağlı olarak görevlendirilebilirler.
Şunuda söyleyim bir anlatım bozukluğu olmuş ben kendi ülkem için soruyorum.
Merhaba Ben Türkiyede bankacılık ve finans bölümü lisans mezunuyum.Evlilik sonrası eşimin okulu sebebiyle Avusturya Viyanada ikamet etmekteyim.Henüz Almanca öğreniyorum ve sonrasındada birkaç sene burada bir bankada çalışmayı düşünüyorum.Burada yüksek lisans yapmadan en kolay nasıl bir üni’de çalışıp kadro alabilirim.yardımınız için şimdiden teşekkür ederim…
benim üniversiteye girdiğim dönemde sosyoloji sözel alandan girilen bir bölümdü,şimdi eşit ağırlık oldu.ben bir meslekyüksekokulunun sözel ağırlık puanlı bir alanına öğretim görevlisi olarak başvursam ales sözel puanım geçerli olur mu acaba
Alanınız değişmişse sizin için sözel geçerlidir. BURADAKİ konuya bakarsanız kararda yazıyor.
Merhaba,ben hemşirelik mezunuyum smyo öğretim elamanı olmak istiyorum 16 yıllık hemşireyim ales söz 72 aldım başvurabilir miyim ? Üniversite senatosu ales sözel sayısal ayırımını kaldırabilirmi?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba;
24yıllık devlet memuruyum ,mezun olduğum üniversiteme işimede devam edecek şekilde yarı zamanlı uzmanlık için başvurmayı düşünüyorum ,yüksek lisansım yok ,ales yok, ne yapmam gerekir?
Yardımcı olursanız sevinirim , şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, yarı zamanlı öğretim elemanı olmak için devlet memuru olmak ya da lisans bitirmek yeterlidir. Ders ücreti karşılığında alanında uzman kişiler ek ders ücreti karşılığında ders verebilirler. Bunun için dekan/müdür ile görüşmeniz ve ihtiyaç olup olmadığını öğrenmeniz lazım, eğer alanınızda uzmana ihtiyaç varsa ve ders verilmesi gerekiyorsa yardımcı olacaklardır.
Iyi günler hocam, bilimsel nesnel ve denetlenebilir şartlar koyulabilecek yazıyor yönetmelikte, bilimsel şartlar derken mesela şu alanda yayımlanmış makalesi olmak, şu alanda çalışma yapmış olmak gibi bir şart koyulabilir mi kadro ilanlarında ?????
Evet, dediğimiz gibi bu tür sorunlar başlayacak ve o şartların koyulmasının önü açıldı böylece.
Merhaba benim MYO ogretim gorevlisi olmak icin ne yapmam gerektiği konusunda bilgi almak istiyordum. Benim kanitlanabilir sartiyla 20 ay is tecruben var okulum bittikten sonra 4 ay daha yapip 2 yili tamamlayip MYO una basvuru yapabiliyormuyum. Birde bu tecrubenin illaki okul bittikten sonrami olmasi gerekiyor eski tecrübelerle oluyormu. Bu konuda ayrintili bir bilgi verebilirseniz sevinirim simdiden tesekkurler.
YÖK’ün üniversitelere gönderdiği yazı ile sadece lisans eğitimi sonrası kazanılan alan tecrübesi ve çalışma şartı kabul ediliyor.
yani isteğe bağlı çağrılabilir öyle mi:((((( çok umutlanmıştım bu habere ben de. teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
merhabalar. yeni yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecek? şu an halihazırda ilanda yer alan kadrolar için ilk 4 değil de ilk 10 kişi mi mülakata çağrılacak? cevaplarsanız çok sevinirim, iyi günler dilerim…
Yönetmelik yukarı yazdığı gibi aynı gün yürürlüğe girdi. İsterlerse şu anda uygulayabilirler tamamen kendilerine kalmış çünkü 10 kişiye kadar deniyor isterse 3 kişi de çağırabilir.
Yani hocam burdan anlaşılan MYO nda açılacak olan öğretim görevlisi kadrolarında artık dil şartı kesin olucak ve istenecek öyle mi doğru mu anlamışım. Yoksa okul Müdürlükleri insiyatifinde mi olucak?
Hayır dil şartı yok MYO’larda hala yukardaki yorumlarda bahsettik.
çok iyi oldu zira büyük haksızlıklara denk geliyorduk …
Arkadaşlar değerlendirme sonucu oranları değişti diye bir duyum aldım, doğru mudur acaba ?
Ales %55
Mülakat %15
Yabancı dil %15
Diploma notu %15
Doğru mudur bu oranlar değerli arkadaşlar ?
Oranlar değişmedi, önceki neyse şu anda da o şekilde uygulanıyor.
Merhaba.Yüksek Lisans mezunları Myo Akademik kadrolarına başvururken Yüksek Lisans mezunu olmak şartı yeterli mi?Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılarımla.
Merhaba Yüksek Lisans mezunu olmak yeterli tecrübe istenmiyor o zaman.
BU YÖNETMELİK ÜNİVERSİTELERE GÖNDERİLDİ Mİ? HALİHAZIRDAKİ YÖK AKADEMİK İLANLARINDA HENÜZ ESKİ ŞARTLAR VAR MESELA LİSANS MEZUNU ÖĞR. GÖR. KADROSU İÇİN 2 YIL DENEYİM ŞARTI İSTEMİŞLER
Resmi gazetede yayınlanması yeterlidir, 2 yıl deneyim şartı MYO öğretim görevlileri için devam etmektedir zaten.
Merhabalar
Uzman kadrosu için ÜDS 2012 mart ayında almış olduğum puanımı kullanabilir miyim?
Kullanabilirsiniz.
Hocam Aralık ayında almış olduğum Ielts puanim var denklik tam 50 puan. Denkligin kaldırılması benim ogretim görevlisi kadrolarina basvurumu engeller mi? Yani universiteler sikinti cikarmazlar degil mi ? Cunku sinav sonucum Aralik 2013.
Hayır engellemz 2 yıl geçerlilik süresi içindeki ilanlara başvurabilirsiniz.
merhaba , ben YDS ilkbahar dönemi sınavına başvurmadım.06.09.2014 YDS ye girsem acaba bu alanda puanım hesaplanırmı ilk dönem yüksek lisans başvurusu için?
O zamana kadar güz dönemine ait yüksek lisans başvurularını kaçırmış olursunuz.
İsabetli bir değişiklik olmuş.
bu konuda tam nereden bilgi alabilirim acaba,?tesekkurler…
YÖK personel dairesi başkanlığı ile görüşmeniz gerekmektedir.
2 yıl süresi dolmak üzere olan ALES puanları bu anlamda 3 yıl geçerli olacak mı? Yani +1 uzatılacak mı, yoksa kişi yeni gireceği bir puan ile mi bu hakka sahip olacak?
teşekkür ederim.
ALES puanı sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir, önceki puanlarda bu şekilde geçerli.
hocam 14. maddeye göre konuşmuşsunuz ama yeni yönetmelikte 12 madde var
Yukarda yayınlanan yönetmelik maddeleri değildir, yönetmeliğin değişen maddelerine göre alınan karar maddeleridir. 14. madde asıl ymnetmelikte “değişmeyen” bir maddedir. Altta eski yönetmeliğin linki var ordan bakabilirsiniz, linki açınca yukardaki yönetmelik yazan yere tıklayın.
su anda ilan da bulunan araştırma görevliliği öndeğerlendirmeleri bu şekil de mi yapılacak??
hocam meslek yüksek okulunda öğretim görevlisi kadro ilanlarına başvuruda bulunabilmek şartları neler kesin bir dille yazarmısınız
Lisana mezunu olmak şartı ile 2 yıl alanda tecrübeli olmak (kanıtlama şartı ile) veya yüksek lisans mezunu olmak ve ALES min. 70 almak. Bu kadar.
Duzeltiyorum yukseklisans ve dil gerekiyor mu
Mrb ben 8 yillik hemsireyim iki yillik saglik okullarinda ogretim elamani olmak icin alesten 70 ve. 5 yillik mesleki deneyim gerekiyor diye biliyorum dogru mu yoksa ales. Ve dil gerekiyor mu
MYO’lar için 5 yıllık mesleki deneyim ve ALES (min 70) başvurabilmek için yeterlidir.
merhaba, meslek yüksek okulunda öğretim görevlisi kadro ilanlarına başvuruda bulunabilmek için ya da buralara atanabilmek için lisans mezunu olmak, ALES’ten 70 almış olmak ve belgelendirmek kaydıyla en az iki yıl deneyim yeterlidir diye biliyordum yanılıyor muyum? yani yüksek lisans mezunu olma ve yabancı dilden YDS’den en az 50 almak mı gerekiyor? bilgilendirirseniz sevinirim bu benim için çok önemli…
Sehven yanlış bir bilgi verilmiş, şimdi düzeltildi haklısınız sizin bildikleriniz doğrudur arkadaşımıza da iletelim MYO’da öğretim görevlisi olmak için YDS puanına ihtiyaç yoktur.
yani yüksek lisans yapmak ta zorunlu değil doğru mu anladım efendim???
Hali hazırda bir myo da öğretim görevlisi olarak çalışan biri, iki yıl yök atamalı çalıştıktan sonra başka bir üniversiteye başvurmak istediğinde ALES puanına hala gerek oluyor mu yoksa, daha önceden ataması olduğu için muaf mı oluyor?
@ Deniz
70 ile muaf oluyor.
70 ile her koşulda muaf olunduğunu biliyorum, ama eğer siz daha önce 70 alarak üniversite kadrosuna atanmışsanız ve ALES süreniz dolmuşsa ve ALES bu anda kurum değiştirirek isterseniz yeni kurumdan tekrar ALES isteniyor mu yoksa zaten yökte daha önce atanmışsınız bir daha ALES’e gerek yok mu deniliyor?
Merhaba meslek yuksekokulunda ogretim gorevlisi olmak icin gerekli sartlar tam olarak nelerdir hocam?
Yüksek lisans yapmış olmak veya 2 yıllık alnda tecrübeli olmak. ALES en az 70 almış olmak yeterlidir.
Hocam cevabımızda bir düzeltme yapmak istiyoruz, MYO Öğretim Görevlisi alımında YDS puanı istenmemektedir, özür ve başarılar dileriz.
Hocam merhaba,
Yabancı dil eşdeğerliği ile alakalı olarak OSYM nin düzenleme yaptığı tarihten önce alınan eş değerlik belgeleri geçerli midir? (Örneğin IELTS –> Ocak 2014 e girmiştim.) OSYM nin eş değerliklerle ilgili yayınladığı yazı 14.02.2014 tarihinde yürürlüğe girmiş gözüküyor. Teşekkürler
Evet geçerli hocam.
meslek yüksek okullarında öğretim görevlisi olmak için dil şartı daha önce yoktu şimdi var mı bmyle bir şart
Hayır öyle bir şart gelmedi.
tesekkurler
Yardımcı doçent kadrosu için dil olarak rusça kabul edilir mi?
Yardımcı doçentlik sınavlarını üniversiteler yapıyor ve bir ingilizce metin çevirtiyorlar.
Sadece inglizce mi geçerli yani?
Hocam Öğretim Üyeliğinde durum farklı bölüme göre dil değişebilir genelde ingilizcedir.
Çok teşekkür ederim ben konservatuvar için merak etmiştim
merhabalar, çok merak ediyorum bu şartlar öyp’yi etkiliyor mu? (10 kişi çağırmak, mülakat vs.) cevap verirseniz çok sevineceğim, hayatımı çok etkileyecek aylardır öyp’ye kanalize oldum ama torpil işleri orada da olacaksa şimdiden vazgeçeceğim.
ÖYP’yi etkilemiyor aynı şekilde devam edecek.
çok teşekkür ederim cevap için, şu an on nömra bir insansınız gözümde 🙂 1 saattir tansiyonum düşüp düşüp çıkıyordu yeminle.
🙂 Başarılar
Hocam merhaba, Şartlarda osym tarafından eşdeğerliliği kabul edilen sınavdan muadili almak şartında Temmuz 2013 de aldığım ielts belgesi geçerli olacak mı? Çünkü osym artık ielts i eşdeğerliliğini kabul etmiyor kafam karıştı bi problem yaşamayalım
Evet onlar geçerli oluyor.
Mesela konservatuvarlarda öğretim görevlisi olmak için ales ve yabancı dil sınavları harici başka bir sınav olacak mı?
Bir de jüri yazılı sınav yapacak.
-“Kadro ilanlarında Lisansüstü Eğitim şartı yanı sıra ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullara ait şartlar koyulabilecek.” şeklinde en üstte bir açıklama yazmışsınız fakat madde 3 ün 4. fıkrası bunun tam tersini söylemekte. Bir hata mı var yoksa ben mi yanlış anlıyorum ?
Aslında yazdığımız tamamen birbirine paralel, maddede “dışında” kelimesi bulunuyor o da o şartların dışında bir şart konulamayacağını yani o şartların konabileceğini ifade ediyor. O fıkra yeni eklendi eskisinde sadece lisansüstü eğitim şartı dışında bir şart koşulamaz deniyordu. Kısacası bilimsel koşullar demekle adayı daha rahat tanımlayabilecek şartların koyulmasının önü açıldı aynı Öğretim Üyeis ilanlarındaki gibi.
bu iş artık tamamen torpil olmuş yaa….Alınacak elemanlar ilk 4e giremeyince olmuyordu tabi yazık onlara…ales 70 dil 50 yi geçsinler tamam..yazık kıyamazmışlar aman da aman!
yabanci uyruklu kisilerin turkiyede ogretim gorevlisi olmasi icin sartlar nedir?
ben cunku yasadigim ulkenin vatandasiyim ve turkiyeye donme durumum var,tesekkurler
Merhaba T.C. vatandaşı olmanız gerekiyor kadrolu Öğretim Görevlisi olmak için.
Mavi Kart sahibiyim,yasadigim Avrupa ulkesi cifte vatandasligi kabul etmedigi icin TC vatandasligindan cikmak durumanuda kaldim, sanirim kadro disinda sozlesmeli olarak calisabiliyorum, bu durumda dosyam YÖK e gidiyor diye biliyorum…
Evet mavi kartlılar için özel bir durum söz konusuydu bununla ilgili bir yadsa hatırlıyorum.
mrb arkdaslar ben 12 subat yds sınav basvurusunu kacırdım yanı ılk oldugundan parayı yatırdım yanlız basvuru yapamadım oncelıkle ben ÖYP düşünüyorum o yuzden ÖYP de % 60 ales %25 dıp.ort. %15 ıse yabancı dıl gerekıyor ben sadece sıanava gırıp cıkcaktım yanı amacım ılk sınavda sadece sınava gırıp cıkmaktı ama olmadı bırıncı sorum sızın onerebılcegınız yakın tarıhte yds denlıgınde baska sınav varmı oyp de gecerlı olan 2. sorum ıse yatırdım parayı baska sınavda kullanma sansım varmı yoksa o para yandımı yardımcı olabılırmısınız arkdaslar
Merhabalar beden egitimi ogretmenlik mezunuyum arastirma gorevlisi olmak icin ne yapmam gerek
BURADAKİ yazımızda detaylı olarak anlattık. Kafanıza takılanları sorabilirsiniz.
şimdi araştırma görevlileri için de mi özel şartlar konulabilecek? şu alanda çalışma yapmış ya da yapıyor olmak gibi? bir de bu ilk 10 kişi mülakata çağırılacak sonrasında mülakat sonucuna göre 4 kişi yazıla sınava girecek. acaba durumu doğru mu anlıyorum yoksa kaçırdığım herhangi bir nokta mı var?
Tamamen doğru anlamışsınız torpilin ayak sesleri bunlar..
Şunu düzelteyim 10 kişi yazılı sınava girecek.
herhangi bi yere akademisyen olmak için yüksek lisans mezunumu olmak gerekiyor ?
Araştırma görevlisi olmak için lisans mezuniyeti yeterlidir.
yukarıdaki yüksek lisans mezunu olmak ve 5 yıl tecrübeye indirildi kısmı ne için yazılmış ?
Öğretim görevlisi olamk için yüksek lisans mezunu olmalı beya 5 yıl alanla ilgili tecrübeniz olması lazım. Ama Araştırma görevlisi olmak için lisans mezuniyeti yeterlidir.
İkisi arasındaki farkı forumdaki makalelerde bulabilirsiniz.
anladm .çok tşk.ederm
Başarılar dileriz.
konservatuarlarda öğretim görevlisi olmak için yine yds vermiş olmak şartı var mı ?
Evet ALES 70 ve YDS 50 şartı vardır minimum.
teşekkürler.
Başarılar dileriz.
anlaşılan myo lar için ales 70 şartı aynen devam değilmi arkadaşlar…
Evet aynı şekilde devam ediyor.
Selamlar. Yabancı dil okutmanlığı için en az yüksek lisans mezunu mu olmak gerekiyor, yoksa ben mi yanlış anladım? Teşekkürler…
Yabancı dil okutmanları hariç olmak üzere lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) atanacak okutman adaylarında en az yüksek lisans mezunu olmak,
araştırma görevlisi olmak için illa yüksek lisans mezunu mu olmak gerekiyor yada isans mezunu olup 5 yıl da deneyim mi gerekiyor?tam olarak anlamadım da
Hayır o Öğretim Görevlisindeki alım şartları.
teşekkürler
Yeni yapılan değişiklikte bilimsel nesnel tanımlar dışında aday özel olarak tanımlanamaz ifadesi var bu sadece alan mezuniyetlerini vermek oluyor değilmi?üniversiteler şu isimli tez konusuna sahip diyemeyecek ya da alanında 3yıl çalışmış diyemeyecek değilmi? Netleştirirseniz memnun olurum.
Tam tersi durum, artık o şekilde ilan verilebilecek. Eskiden sadece lisansüstü eğitim alanı verilebiliyordu şimdi öğretim üyesi ilanı gibi olacak bilimsel tanım dediği bu 🙂
mrb arkadaşlar doktora için dil şartı bildiginiz üzere 55 bunun 50 indirlmesi hakkında bir gelişme var mı uzun zamandır ben göreniyorum bu konu ile ilgili
MYO öğretim görevliliği için ales 70 şartı kalkmışmıdır anlaşılan
Şimdi tam anlamadığım bir yer var. başka bir siteden de okuyorum. Araştırma görevlisi alımı için açılan kadro sayısının 4 katı kadar kişi yazılı sınava çağırılırken bu sayı 10 olarak güncellenmiş diyor. Burada da 4 kişi çağırılırken bu sayı 10a yükselmiştir deniyor. yani bir kişilik kadro için 10, aynı alanda 2 kadro açılırsa 20 kişi mi başvuracak?
Daha sonra da mülakat yapılacak (ki neler olabileceğini tahmin ediyoruz), böylece ilk dörte giremeyen göreceli olarak başarısız kişiler de mülakatla öne geçip kadro alacak.
Acaba kimin nesi 9. veya 10. anca olabiliyorda böyle birşeye ihtiyaç duyuldu.
10 kişi alıp bir de sözlü sınav getirip rahat rahat torpil yapabilirler artık. Bravo muhteşem bir karar!
sınava giriş listesine giremeyen torpilliler için yapılmış bir uygulama, 4 kişi iyiydi hadi 5 olsun 6 olsun. 10 nedir?
aynen hocam
madde 3 – B bendine göre artık tüm kadrolara MYO öğretim kadrolarına da 50 puan dil şartı mı gelmiş? açıklama yok ama, bilgisi olan var mı?
Hayır, 14. madde belirtiliyor hala MYO’lar için dil şartı yok.
Desene tek çare ÖYP. Bir torpil olmayan orayı bıraktılar, inşallah ona da düzenleme getirmezler!!! Bu ne kadar sayıda ÖYP’li alacaklar arkadaşlar? Bu konu hakkında bilgisi olan var mı?
Konservatuvar doktora programi icin de ALES puanının 70 olması şartı gecerli mi?
Öncekinde varsa ve bunda değişmediyse geçerlidir.