Bulunan 1 den 4 - Toplam 4
Akademik Ünvan Alma Kriteri Değişiyor
Akademik Personel Atama Kriterleri ve Yönetmelikleri Forumunda Akademik Ünvan Alma Kriteri Değişiyor Konusunu İncelemektesiniz
YÖK, akademik yükseltmelerde sadece yayına dayalı sistemi sil baştan değiştiriyor. Yeni düzenlemeyle, artık akademik unvanlarda ...- 17-02-2013, 10:09 #1
Akademik Ünvan Alma Kriteri Değişiyor
YÖK, akademik yükseltmelerde sadece yayına dayalı sistemi sil baştan değiştiriyor.
Yeni düzenlemeyle, artık akademik unvanlarda sadece yayın değil; patent, proje ve lisanslama gibi ölçütler de dikkate alınacak.
Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), doçentlik başvuru kriterlerini değiştiriyor. Sadece yayın sayısına dayalı sistem son buluyor. ÜAK Doçentlik Üst Komisyonu'nun hazırladığı taslağa göre yayın sayısı dikkate alınacak kriterlerden sadece biri olacak. Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Komisyon Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, akademik camiayı sevindirecek değişiklikleri BUGÜN'e anlattı. Çengel, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) aldığı karar doğrultusunda akademik unvanlarda sadece yayın değil aynı zamanda patent, proje, ticarileştirme ve lisanslamanın da ölçüt alınacağını kaydetti.
Her kriterin ayrı ayrı puanlanacağını ifade eden Çengel, "O bakımdan kişinin yayın sayısı az bile olsa unvan alınabilecek" dedi. Son 10 yılda Türkiye'de bilim ciddi oranda gelişme gösterdiğini anlatan Çengel şöyle devam etti:
PUANLAMA SİSTEMİ GELİYOR
"Bunun bir ölçüsü bilimsel yayın sayısı. Türkiye bilimsel yayın bakımında dünyada 17. sırada. Bu iyi bir yerdeyiz demektir. 10 yıl önce muhtemelen 40. sıralardaydık. Ancak makalelerde nitelik sorunu yaşıyoruz. Öyle ki yayın sayısında 18. olmamıza rağmen etki açısından dünya ortalamasının altındayız. Yayınların içeriği zayıf. Bunun sebebi YÖK akademik unvanları sadece yayın sayısına göre veriyor olmasıdır. Öyle olunca Türkiye'de yayın için yayın kültürü gelişti. Bir çalışma yayınlanıyor, akademik unvanlar alınıyor ondan sonra olay orada bitiyor.
Uygulama bilime darbe vuruyor
Kalite kontrolü doçentlik aşamasında değil, doktora aşamasında yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çengel, doktora yapmak isteyenlerin temel bilgi seviyesi TUS gibi bir sınavla ölçülebileceğini kaydetti. “Mevcut merkezi doçentlik uygulamasına son verilmedikçe bilim insanlarımız daha nitelikli bilim üretemez” diye konuştu.
NELER DİKKATE ALINACAK
Taslakta önerilen kriterler şöyle sıralandı.
* Makale yayını, makale değerlendirme, atıf sayısı
* Kitap veya kitap bölümü telif/tercüme
* Proje yazma (TÜBİTAK, AB 7. Çerçeve, Kalkınma Ajansı, Firmalar, vs)
* Proje yürütücülüğü/araştırmacılığı/değerlendiriciliği/izleyiciliği
* Patent alma/ürün geliştirme/lisanslama/şirket kurma/bilimsel rapor yazma
* Seminer/kısa ders verme/SEM'de kurs verme
* Yönetilen Master/Doktora tezleri (yüksek yetenekli insan yetiştirme)
* Firmalara/kurumlara danışmanlık
* Kurumuna yapılan katkı/verilen destek/komisyon görevleri
* Verilen dersler/Açılan laboratuvarlar/Yaptırılan lisans projeleri
* Mesleki konferans/kongre düzenleme; Bilimsel dergi editörlüğü
* Alınan ödüller, plaketler, davetli konuşmacı olma, panelistlik, medya
Kaynak: Bugün
- 18-02-2013, 09:42 #2
iyi de yani karşılıklı atıflara filan neden olmaz mı?
adam demiş işte sayıca çok, içerik nitelikli değil diye.
18-02-2013, 11:24 #3yayın sayısının değil de içeriğinin önemli olacak olması güzel olacaktır da tam anlamıyla uygulanabilirse
Özel cocuklarla birliktysenz
Sabrınızn gücüne şaşar
İlk kelimesni duyunca mutluluktn ağlarsınız
18-02-2013, 14:30 #4arkadaslar Yunus Çengeli tanıyormusunuz? biraz araştırmanızı tavsiye ederim. yeni geldi türkiyeye. makine mühendisleri özellikle iyi bilir.adamın termodinamik kitabı nerdeyse müzeye konulacak cinsten. çok hocadan duydum böyle bir kitap daha yazılmadı diyor. o yüzden bu adamın bilimsel noktadan görüşleri cidden hüccet kabul edilecek derecede nazara alınmalı. saygılar.
Benzer Konular
-
Tezli Yüksek Lisans, Ünvan ve Maaş
Yüksek Lisans Eğitimi forum içinde, yazan mRveCevap: 10Son Mesaj: 09-10-2014, 02:49 -
35. madde atama kriteri
Araştırma Görevlisi forum içinde, yazan EntomofitoherboCevap: 15Son Mesaj: 29-01-2013, 13:18
Bu Konu için Etiketler