Sonuçları Görüntülenen Anket: Sizce Yeni MEB Bakanı Yasa Tasarısında Bizlerin Sorunlarına Çözüm Üretecek Mi?
- Oy
- 73. Sizin bu ankete oy verme yetkiniz yok
-
Evet, çözüm üreteceğinden eminim. Güveniyorum.
9 12,33% -
Hayır, çözüm üretemeyecektir.
38 52,05% -
Kısmen de olsa çözüm üreteceğini düşünüyorum.
26 35,62%
Bulunan 11 den 20 - Toplam 53
Yeni MEB Bakanı'na YÖK Yasa Tasarısı Madde Önerileri
Akademik Personel Atama Kriterleri ve Yönetmelikleri Forumunda Yeni MEB Bakanı'na YÖK Yasa Tasarısı Madde Önerileri Konusunu İncelemektesiniz
Doktoradan sonra 1 yıl içinde Yard. Doc. kadrosu veya öğretim görevlisi kadrosuna geçemeyenlerin ilişkilerinin kesilmesi ...- 01-02-2013, 21:51 #11
Doktoradan sonra 1 yıl içinde Yard. Doc. kadrosu veya öğretim görevlisi kadrosuna geçemeyenlerin ilişkilerinin kesilmesi tamamıyla saçmadır. Doktorayı bitiren araştırma görevlilerini daha verimli kullanmak adına, Öğretim görevlisi kadrosuna sorgusuz sualsiz geçirip Yrd. Doc. için kadro beklemesini kadronun tipi açısından uygulayabilirler. Ama devlet olarak yüksek lisansını ve doktorasını yaptırmış olduğunuz ve bilim adamı statüsünü artık kazanmış kişileri sokağa atmanın nasıl bir mantıksızlık olduğunun iyice açıklanması gerekmektedir.
Bu maddeye alternatif olarak; doktorasını başarıyla tamamlayan araştırma görevlilerinin yrd doçlik ön şartlarını sağlamak için 1 yıl süre verilebilir (dil puanı akademik çalışma puanları vs) Bu süre sonunda gerekli puanları toplayamayan adayları öğretim görevlisi kadrosuna toplayan adayları da direk sorgusuz olarak yrd doc kadrosuna bir rütbesel dizilimde geçirebilirler. Ülke standartlarında araştırma görevlileri ile yrd doçlar arasında uçurumsal maaş farkları bulunmuyor çok zor şeyler değil bu talepler. (200 lira vs)
Buna ilave olarak doktora yaptıkları şehir dışında 2 yıl çalışma şartının ülkemizde ana bölümler dışında birçok bölümün doktora programının 1 veya 2-3 şehirde bulunduğu göz önüne getirilirse bu bölümdeki öğretim üyesi adaylarının mağdur olunacağı kaçınılmazdır. Hem bu yönüyle hemde diğer yönleriyle bu 2 yıl olayı tamamıyla saçmadır. Zaten böyle bir görüş 1980 darbesinden öncede ortaya atılmış ve uygulanamamıştı.
Araştırma sürelerinin sınırlandırılması bilim etiğine ve ahlakına bence aykırıdır. Bazı araştırmalar vardır ki insanlar yıllarını vermekte ve tez haline getirmek için uzun yıllar çalışmaları gerekmektedir. Dünyada 30 yılda yazılmış doktora çalışmaları ve büyük keşifler bulunmakta, ve bu bilimi title veya statü peşinde koşmayan insanlar yaparak dünya tarihine ve geleceğine darbesini vuran insanlar var. Bu sebeple bunlara bu tarz sınırlamalar getirmek malesef hoş bir uygulama değildir. Bunun yerine çalışmaları takip eden bir komisyon olmalı (farklı üniversitelerden de olabilir). 6 yıl sürede bitmeyecek olan tezlerin bu komisyonlar tarafından gözetim altına tutulması uygun olabilir.
Not: Adamlar MEB'teki eş durumu tayinlerini bitirmeye çalışırken, Yüksek Öğretime ve ÖYPye bu tarz bir ayrıcalık sağlamayacakları aşikardır. Ama umarım umut verici gelişmeler olur.Son düzenleyen erdemkan, 01-02-2013 saat 21:55. Sebep: ilave
- 01-02-2013, 21:59 #12
doktoradan sonra 1 yıl içinde Yard. Doc. kadrosu veya öğretim görevlisi kadrosuna geçemeyenlerin ilişkilerinin kesilmesi tamamıyla saçmadır. Doktorayı bitiren araştırma görevlilerini daha verimli kullanmak adına, Öğretim görevlisi kadrosuna sorgusuz sualsiz geçirip Yrd. Doc. için kadro beklemesini kadronun tipi açısından uygulayabilirler. Ama devlet olarak yüksek lisansını ve doktorasını yaptırmış olduğunuz ve bilim adamı statüsünü artık kazanmış kişileri sokağa atmanın nasıl bir mantıksızlık olduğunun iyice açıklanması gerekmektedir.
Bu maddeye alternatif olarak; doktorasını başarıyla tamamlayan araştırma görevlilerinin yrd doçlik ön şartlarını sağlamak için 1 yıl süre verilebilir (dil puanı akademik çalışma puanları vs) Bu süre sonunda gerekli puanları toplayamayan adayları öğretim görevlisi kadrosuna toplayan adayları da direk sorgusuz olarak yrd doc kadrosuna bir rütbesel dizilimde geçirebilirler. Ülke standartlarında araştırma görevlileri ile yrd doçlar arasında uçurumsal maaş farkları bulunmuyor çok zor şeyler değil bu talepler. (200 lira vs)
Buna ilave olarak doktora yaptıkları şehir dışında 2 yıl çalışma şartının aranması da ayrıca saçmalıktır.bunların değerlendirilmesi gerekmektedir
01-02-2013, 22:08 #13doktora sonrası 1 yıl sınırlamasının getirilmesini ele alalım.Bir araştırma görevlisi herhangi bir üniversitede yard.doç. kadrosunu kendi isteğiyle açamaz.Bunu yazmama bile gerek yoktur ancak bu maddenin elle tutulur bir yanını arıyorum bulamıyorum.Nedir bu acele?araştırma görevlisi yard.doçent olmamaya direniyormuş da sanki arş.gör. olarak kalmak istiyormuş gibi bir yaklaşım var.1 yıl içinde insan stresten ne çalışır ne de yaşama sevinci kalır.Özgür düşünce ve moral motivasyon gücünü yok ederek bir yere varamayız.
01-02-2013, 22:24 #1433 a maddesinin mevcut durumu korunsa bile, yani doktora sonrası 1 yıl içinde ilişik kesilmesi koşulu kaldırılsa, büyük ölçüde aşama kaydedilmiş olur. her yönüyle insanları gelecek kaygısına iten, mesleğinden soğutan, rekabeti artırma adına kutuplaşma ve huzursuzluklara yol açan bu madde acilen kaldırılmalıdır.Ayrıca 2 yıl farklı bir üniversitede görev yapma durumu bazı nadir bölümler için neredeyse imkansızdır.kaldı ki yaygın bölümlerde bile sürekli bir öğretim üyesi sirkülasyonuna ve adaptasyon problemlerine neden olacaktır.polis ve astsubaylar gibi sürekli şehir değiştirmek, üstelik iş güvencesi dışında çalışmak bilim insanları için önceden beri zor olan evlilik,aile kurma planlarını neredeysa yok etmek anlamına gelmektedir.Bu konular derhal düzenlenmeli, en kötü ihtimalle, mevcut durumu değiştirilmemelidir. zira şartlar bizler adına zorlaştırılmanın ötesinde işkence boyutuna ulaşmak üzeredir.
01-02-2013, 22:43 #15Araştırma görevlisinin yan gelip yatan bir meslek olmadığı anlatılsın. Haftada 16 saat derse giriyorum. Bölüm işleri, toplantılar,rektörlük görevlendirmeleri sergiler vs. gibi angarya işleri yüzünden benim gibi bir çok araştırma görevlisi kendi akademik gelişimlerini sürdüremiyorlar. Cari usüller için doktora ve yüksek lisans yapmak zorunlu değil iken, pat diye zorunlu yapacaklar ise, yasa yürürlüğe girdikten sonra bu süreler geçerli olsun. Bir çok öğretim görevlisi zaman sınırı olmadığı için, bir çok araştırma görevlisine yığınla angarya iş yaptırıyorlar. Bu durumda ciddi haksızlıklar ortaya çıkmış oluyor.
Dil sorunu olup bekleyen eski 33a'lı araştırma görevlileri yoğun programlı dil kursuna gönderilsin.(Öyp emsal gösterilerek) İlk önce hali hazırda yetişmiş araştırma görevlilerinin önü açılsın. 50/d gibi bir uygulamanın 3 çocuktan 5 çocuğa kadar giden bir beklentiyi gerçekleştirmek için engel olduğu anlatılsın.
Kısaca:
Önceki yasa olduğu gibi kalsın. Kalmıyor ise, yasadan sonraki alımlarda geçerli olsun.
Not: Bakanla görüşmeye gidiliyor ise, Araştırma görevlileri kadro farklılıkları anlatılırsa iyi olur. Sadece öyp'liler adına gidiliyor ise, muhakkak 50d ve cari alım 33a'lı kadroların da olduğunu söylemekte yarar var. Çünkü bu durumda bakan istemeden de olsa yanıltılabilir. Bütün araştırma görevlilerini temsilen gidilmiş ve yasa, sadece öyp'liler için sorun teşkil etmiş, diğer kadrolarla ilgili bir sorun yokmuş gibi algılanabilir.
01-02-2013, 23:03 #1650D-33A ayrımı kalkıyor ve daimi kadro olayına son veriliyor bu tasarıda. Bakalım MEB nasıl tavır koyacak. Ben pek farklı olacağını düşünmüyorum.
02-02-2013, 11:23 #17Eş durumu gündeme getirilsin özellikle iki öypliğinin ewliliğinde taraflrdan birinin bulunduğu üniversitede birlikte zorunlu hizmet yapılması yada sırayla her iki üniversitede birlikte çalışılması gibi çözüm getirilebilir...
02-02-2013, 20:31 #18Bütün öneriler ve madde çözümleri not alınıyor. Ama sizden ricamız hangi madde değişmeli ve çözüm öneriniz nedir? Taslakta yer alan maddeleri üzerinden çalışma yapılması daha avantajlı bizler için. Yasa Taslağı için tıklayınız.
03-02-2013, 21:46 #19Okuduğun üniversite dışında 2 yıl çalışma şartı kaldırılmalı. Zorunlu hizmeti olmayan 33alılar 50d kadrosuna çevrilmemeli. Yasa eski haliyle kalsa daha iyi olacak. Çorbaya çevirdiler tatsız tuzsuz!
Komplo teorisi gibi bazı maddeler yahu!
03-02-2013, 22:43 #20adamlardaki bakışı şu şekilde özetleyebiliriz : Araştırma görevlileri zaten yatıyorlar, bunları atalım başarılı olanlar zaten kendilerini kabul ettirip kadro bulurlar, doğudaki ve yeni açılan üniversitelere gitsinler orda kadro eksikliği had safada....benim konuştuklarımın bakış açısı bu. Yani işin içinde olmayan adamlar çıkıp olayı doğuya gidin, başarılı isen her yerde kadro bulursun diye hayali tabana indirgiyorlar.
Benzer Konular
-
30.01.2013 'te TBMM'de YÖK Yasa Tasarısı Görüşmeleri Yapılacaktır
Site Hakkında forum içinde, yazan aDNACevap: 36Son Mesaj: 29-01-2013, 14:55 -
YÖK Yasa Tasarısı Tamamlandı
Anasayfa Haberleri forum içinde, yazan NazmiCevap: 2Son Mesaj: 13-01-2013, 22:48 -
Yeni Yasa ile Düzenlenen Arş.Gör. Atanma Dil Puanı
Akademik Personel Atama Kriterleri ve Yönetmelikleri forum içinde, yazan EntomofitoherboCevap: 1Son Mesaj: 01-01-2013, 20:10 -
Yeni çıkan torba yasa ve ÖYP'li olmak
ÖYP Hakkındaki Sorularınız forum içinde, yazan psozCevap: 1Son Mesaj: 05-04-2011, 20:28
Bu Konu için Etiketler