En İyi Literatür Tarama Siteleri Hangileri? Yerli ve Yabancı Veri Tabanları!

Literatür taramasına nereden başlayacağınız konusunda kafa karışıklığı mı yaşıyorsunuz? Yerli ve yabancı en iyi literatür tarama siteleri hangileri bilmiyor musunuz? Bu yazımızı okuyarak tüm soru işaretlerinizi giderebilirsiniz.

Bilimsel çalışmalar sırasında en önemli aşamalardan biri de literatür taramasıdır. Bilimsel araştırma yürüten bireyler, en iyi literatür tarama siteleri hangileri sorusuna cevap arıyor.

Akademik araştırmalarda aklınıza gelen bir fikrin daha önce yapılıp yapılmadığı veya yapılmış olsa bile nasıl ele alındığını öğrenmek için literatür taraması yapmanız gerekiyor.

Bu noktada araştırma yapmanın önemi öne çıkıyor. Özellikle akademik alanda ilerleyen kişiler çalışmaları için en iyi literatür tarama sitelerini merak ediyor. Bu içerikte literatür taraması yapabileceğiniz siteleri sizler için bir araya getirdik.

Literatür Tarama Siteleri Nedir, Ne İşe Yarar? En İyi Literatür Tarama Siteleri…

En iyi literatür tarama siteleri
En iyi literatür tarama siteleri

Günümüz internet çağında bilgiye erişmek artık çok kolay. Araştırmacılar çalışmaları için literatür taramak istediklerinde internette bulunan bilimsel veri tabanları onlar için büyük bir kolaylık sağlıyor.

Dolayısıyla araştırmacılara hizmet sağlayan, içerisinde kapsamlı bir külliyatı barındıran onlarca akademik araştırma sitesi bulunuyor.

Literatür taraması da akademisyen ve araştırmacıların çalışmalarını belirlemek, değerlendirmek ve yorumlamak için kullanılan sistematik bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Literatür taramasında kullanılan veri tabanları ise yapılan araştırmacılar için yol gösterici en önemli kaynaklar haline geliyor.

Akademik araştırma sitelerinde bulunan makale veri tabanları, literatür taraması için eşsiz kaynaklardır. Literatür araştırması, çalışılacak konuya dair hali hazırdaki bilgi, veri, çalışmalar ve kaynakları analiz etmeyi gerektirmektedir.

Literatür tarama sitelerinin araştırma sürecine katkıları aşağıdaki gibidir:

  • Kaynakları Tespit Etme ve Bilgilenme: Literatür taraması, araştırma konusunda daha önce yapılmış bilgiyi inceler. Bu sayede araştırmacı, daha önce yapılan çalışma, bulgu ve yöntemleri inceleyerek, konu ile alakalı en kapsamlı ve güncel bilgiye erişebilme imkânı bulur.
  • Yenilik ve Eksiklikleri Öğrenme: Mevcut literatür bilgisi hakkında bilgi sahibi olur ve konu dair yenilikleri ve eksiklikleri öğrenir. Böylelikle kendi çalışmasında söz konusu eksikliklere yer verebilir.
  • Metodoloji ve Yaklaşım Tercihi: Literatür taraması ile farklı metodoloji ve yaklaşımların nasıl ele alındığını görebilirsiniz.
  • Bilime Katkı: Mevcut bilgiyi gözden geçirerek araştırmacılar, çalışmalarını daha geniş bir kapsama oturtabilir ve bilimsel katkısını daha net olarak anlayabilirler.
  • Bakış Açısını Genişletme: Literatür taraması ile farklı çalışmalara gözden geçiren araştırmacılar, daha geniş bir perspektiften bakabilme yetisi kazanırlar.

Yerli ve Yabancı Veri Tabanları

En iyi literatür tarama siteleri
En iyi literatür tarama siteleri

Gerek yerli gerek yabancı bilimsel veri tabanları literatür araştırması yapan akademisyen ve araştırmacılar için büyük bir öneme sahiptir.

Bilimsel veri tabanları genel olarak akademik ve bilimsel kaynakların bir arada yer aldığı, geniş kapsamlı elektronik arşivlere verilen isimdir.

Söz konusu bilimsel veri tabanları, içerisinde bilimsel makaleler, dergiler, konferans bildirileri, tezler, kitaplar, raporlar ve diğer akademik içerikleri kapsamına almaktadır.

Bilimsel veri tabanları genel olarak disiplinlerarası ya da spesifik bir alan üzerinden temellendirilebilir. Örnek verecek olursak bu veri tabanlarının bazıları tıp, sosyal bilimler, mühendislik gibi belli başlı alan kapsarken bazıları ise farklı disiplinlerde uzmanlık kazanmış veri tabanları olarak ayrışabilmektedir.

Diğer yandan ücretsiz veri tabanları da araştırmacıların merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Bilimsel veri tabanları yerli ve yabancı veri tabanları olarak ikiye ayrılıyor.

Yerli literatür tarama siteleri ve yabancı literatür tarama siteleri için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

Yerli Veri Tabanları

En iyi literatür tarama siteleri hangileri
En iyi literatür tarama siteleri
  1. DergiPark
  2. ResearchGate
  3. Google
  4. ULAKBİM
  5. SOBIAD
  6. YÖK Tez Merkezi
  7. TRDİZİN
  8. TO-KAT (Ulusal Toplu Katalog)
  9. YÖK Akademik
  10. Milli Kütüphane
  11. Harman (Türkiye Akademik Arşivi)
  12. Aperta
  13. TÜBESS
  14. UBSS

Yabancı Veri Tabanları

  1. Wep of Science
  2. Scopus
  3. Researcher
  4. JSTOR
  5. ACADEMIA
  6. Sematic Scholar
  7. PudMed
  8. Springer Link
  9. WorldCat
  10. arXiv
  11. ScienceDirect
  12. ERİC
  13. ScienceOpen
  14. SSRN
  15. SciELO
  16. CORE
  17. OpenDOAR
  18. EThOS
  19. PLOS
  20. DOAJ
  21. Paperity
  22. Dblp
  23. BASE
  24. Wİley Online Library
  25. BioMED Centra
En iyi literatür tarama siteleri

Yukarıda yer alan bölümlerde çalışmalarınızda kullanmanız için yerli ve yabancı veri tabanlarını bir araya getirdik. Makale araştırma siteleri ile bilimsel araştırmalarınızın temelini oluşturabilir ve yapılan çalışmaların kalitesini ve bilimsel değerini tespit edebilirsiniz.

Bu süreci iyi bir şekilde yürüten araştırmacıların çalışmaları bilimsel standartlara uygun, sağlam ve eksiksizdir. Sonuç olarak da bu çalışmaların bilime sağladığı katma değer oldukça önemlidir

İlginizi çekebilir: Researchgate Nedir?

İçeriğimizin sizler için faydalı olduğunu umuyoruz. Sizler de yerli ve yabancı bilimsel veri tabanlarına ilişkin merak ettiğiniz soruları yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir