TUS Puan Hesaplama

Temel Bilimler
Doğru Sayısı:
0
Yanlış Sayısı:
0
Net:0
Puan:0
Klinik Bilimler
Doğru Sayısı:
0
Yanlış Sayısı:
0
Net:0
Puan:0


TUS PUAN HESAPLAMA

TUS, 120 soruluk çoktan seçmeli Temel Tıp Bilimleri Testi ve 120 soruluk çoktan seçmeli Klinik Tıp Bilimleri Testinden oluşur. Her bir test için adaylara verilen süre 150 dakikadır. TUS puan hesaplama, tıp, eczacılık, biyoloji, kimya, veteriner ya da tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olan adayların tıpta uzmanlık eğitimi için kabul edilip edilmeyeceklerini gösterir.

TUS Nedir?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı veya Tıpta Uzmanlık Sınavı, Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için girmeleri gereken bir branş seçme sınavıdır. Sınava tıp fakültesi mezunlarının yanı sıra veteriner, biyoloji, kimya, eczacılık ya da tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olan kişiler de başvurabilir.

TUS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda her 4 yanlış soru 1 doğru cevabı götürmektedir. Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 4’te 1’i çıkarılarak hesaplanır. Adayların, yerleşmeye hak kazanabilmeleri için K ve T puanının 45 ve üzeri olması şarttır.

Tıp Fakültesi Mezunu Adaylar İçin TUS Katsayıları Nelerdir?

Tıp Fakültesi mezunu adaylar için TUS katsayıları şu şekildedir;

TTBT Standart Puanı KTBT Standart Puanı
Ağırlıklı K Puanı 0,3 0,7
Ağırlıklı T Puanı 0,7 0,3

NOT: Tıp fakültesi dışındaki fakültelerden (veteriner, biyoloji, kimya, eczacılık ya da tıbbi biyolojik bilimler) mezun olan adayların T Puanları ise, bu adayların TTBT-1 standart puanının 0.7; TTBT-2 standart puanının 0.3 ile çarpılarak toplanmasıyla elde edilmektedir. Tıp fakültesi dışında mezun olan adaylar Klinik Tıp Bilimleri Testinden sorumlu tutulmazlar.

TUS’ta %2 Puan Kesintisi Nedir?

ÖSYM tarafından yayınlamış kılavuza göre;
  • • Uzmanlık eğitimi devam etmekte iken sınava girildiğinde,
  • • Uzmanlık eğitimi devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk yılda,
  • • Bir uzmanlık programına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda, adayların yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı %2 düşürülmektedir.
Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir