2023 Yüksek Lisans Bursu Veren Kurumlar, Şartlar Neler?

Lisans eğitimini tamamlayan birçok öğrenci akademik hayatına başlamak için yüksek lisans bursu veren yerleri araştırıyor.

Türkiye’de bu alanda öğrencilere burs sağlayan pek çok burs kurum bulunmakta. KYK yüksek lisans bursu gibi devlet kurumlarının yanında çok sayıda özel kurum ve vakıflar burs vermektedir. Biz de sizler için burs veren kurumları derledik.

Türkiye’de Yüksek Lisans Bursu Veren Kurum ve Kuruluşlar

yüksek lisans bursu veren kurumlar
yüksek lisans bursu veren kurumlar

Eğitimin önemi anlaşıldıkça lisans mezunu olan gençler yüksek lisans yapıp kendilerini alanlarında geliştirmek istiyor. Ülkemizde bu gençlere destek olmak için pek çok kurum ve kuruluş burs imkanı sunmakta.

Bu kurumlar arasında devlet kurumları ile birlikte özel kurumlar da yer almaktadır. Ayrıca bazı üniversiteler kendi bünyelerinde yüksek lisans eğitimi alacak kişilere de burs verebilmektedir.

Türkiye’de yüksek lisans bursu veren kurum ve kuruluşlar:

  • TÜBİTAK Yüksek Lisans Bursu
  • MEB Yüksek Lisans Bursu (Milli Eğitim Bakanlığı)
  • İTO (İstanbul Ticaret Odası)
  • TEV Yüksek Lisans Bursu (Türk Eğitim Vakfı)
  • TEMA Vakfı Yüksek Lisans Bursu
  • Fullbright
  • İş Dünyası Vakfı
  • Elginkan Vakfı
  • KYK Yüksek Lisans Bursu
  • Taşkent Dayanışma ve Kültür Vakfı
  • Sıtkı Koçman Vakfı
  • Vehbi Koç Vakfı
  • Türkiye Gençlik Vakfı Yüksek Lisans Bursu
  • (ÇEV) Çağdaş Eğitim Vakfı
  • Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı
  • Türkiye Teknoloji Takımı
  • Yeşilay
  • İlmi Yayma Vakfı
  • Sabancı Vakfı
  • Darüşşaafaka

Yukarıda ismi geçen kurum ve kuruluşlara ek olarak ufak veya yerel bir çok kurum ya da vakıf yüksek lisans bursu verebilmektedir. Bunun için özellikle yüksek lisans yapacağınız alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları araştırmanızı öneririz. Çünkü çok sayıda kurum faaliyet gösterdikleri alanda çalışma yapan kişilere burs imkanı sağlamaktadır. Yüksek lisans burs başvurusu için gereken şartlar ve yüksek lisans bursu ne kadar gibi çok fazla merak edilen sorular her kurum için farklılık gösterir.

Okuma Önerisi: İTO Burs Başvurusu

Yüksek Lisans Bursu İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Öğrencilerin yüksek lisans bursu almaya hak kazanabilmeleri için belirli şartları yerine getirmeleri beklenmektedir. Bu şartlar, bursu verecek olan kurum ve kuruluşa göre değişiklik göstermektedir. Ancak eğitimin yüksek bir kademesine dair burs çalışması olduğu için genel şartları sıralanabilir.

Yüksek lisans bursu genel şartları:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Gelir durumu düzeyine bakılarak, ihtiyaç sahibi konumda olmak
  • Gelir getiren bir işte çalışıyor olmamak (değişkenlik gösterebilir)
  • Başka bir kurum veya kuruluştan burs alıyor olmamak (değişkenlik gösterebilir)
  • Lisans programını, 4’lük sistemde en az 3, 100’lük sistemde en az 75 diploma puanı ile tamamlamış olmak
  • Bir yüksek lisans programına kayıtlı aktif öğrenci olmak.

Bursu verecek olan kurum ve kuruluşlar, yukarıda yer alan genel şartlara ek şartlar ekleyebilir ya da bu şartları değiştirebilirler. Ancak genelde yukarıda yer alan şartlar istenmektedir. Ayrıca burs almak için başarılı bir lisans diploma notuna ihtiyaç vardır.

Bazı kurum ve kuruluşlar aradıkları şartlara yaş koşulu da ekleyebilmektedir. Başvuru yapacak olan adaylar, başvuru yapacakları kurumların kendi sitelerini ziyaret ederek daha detaylı bilgilere ulaşabilirler.

Yüksek Lisans Bursu
Yüksek Lisans bursu

Yüksek Lisans Bursu İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Yüksek lisans burs başvurusu için bursu veren kurum ve kuruluşlar kendi resmi siteleri üzerinden duyururlar. Yayımladıkları duyuruda burs başvuru tarihi,  burs başvuru şartları ve burs miktarı ne kadar olduğu gibi bir çok bilgi yer alır. Burs için başvuruda bulunacak adaylar burs verecek kurumun internet sitesinde yer alan bilgilere göre başvuru yapmaları gerekir.

Dijital teknolojilerin yaygınlaşması sebebiyle çoğu başvuru internet üzerinden yapılmaktadır. Yüksek lisans burs başvurusu yapmak isteyen adaylar Ağustos-Eylül ayı döneminde eğitim öğretim döneminin başında müracaatların alındığını unutmamalıdır. Ayrıca lisans eğitiminden farklı olarak Ocak-Şubat ayları gibi yarı yıl eğitim döneminde de başvuru yapılmaktadır.

Öneri yazısı: Yüksek Lisans Tezi Nedir?

Yüksek Lisans Bursu Başvurusunda Öncelikli Olanlar

Birçok burs veren kurum ve kuruluşta başvuran adaylar arasında öncelikli olan kişiler vardır. Bazı kurum ve kuruluşlarda öncelikli kişilere ait kontenjan bulunur. Öncelikli olacak kişiler genel olarak; engelli adaylar, şehit ya da gazi yakınları, yetim kişiler, milli sporcular gibi kişiler öncelikli olarak nitelendirilmektedir. Bu öncelik hakkı tanınan kişiler, kurum ve kuruluşa göre değişiklik gösterebilir. Bunlarla beraber öğrencilerin geçmiş eğitim hayatlarındaki başarılar da öncelikli konuma sahip olmalarını sağlamaktadır.

Yüksek Lisans Bursu Ne Kadar?

Yüksek lisans öğrencilerine ödenmekte olan burs miktarı, yine bursu verecek olan kurum ve kuruluşa göre değişiklik göstermektedir. Bilindiği üzere kyk yüksek lisans bursu, lisans bursunun 2 katıdır.

1. KYK Burs Ücretleri

Kredi ve Yurtlar Kurumu resmi bir kurumdur. Bünyesinde her sene tüm üniversite öğrencileri için burs başvurusu açar. KYK bursu geri ödemesiz ve öğretim hayatınızın devletin size tanımladığı azami süre boyunca burs kesilme şartlarına göre devamlılığı sağlanır.

KYK’dan alabileceğiniz bir diğer hizmet ise KYK kredisidir. KYK kredi ve bursu her sene aynı ücret olarak belirlenir. Kredinin burstan farklı geri ödemesi bulunur. Geri ödeme koşulları daha mezuniyetinizden sonraki yıllarda başlamaktadır.

KYK lisans, yüksek lisans ve doktora ücretleri eğitim kademesindeki farklılıktan dolayı değişkenlik göstermektedir.

  • Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 2023 Lisans Bursu 1.250 TL
  • 2023 Kyk Yüksek Lisans Burs miktarı: 2.500 TL

2. TÜBİTAK Burs Ücretleri

TÜBİTAK’ın belirlediği programlara göre A ve E gruplarında yer alan alanlarından birinde yüksek lisans yapanlar, tam burs olarak ayda 7.250 TL alırken, kısmi burs olarak 2.350 TL alabilmektedir. B, C ve D gruplarında yer alan alanlarda yüksek lisans yapan öğrenciler ise tam burs olarak 8.500 TL alırken, kısmi burs alanlar ise 3.000 TL almış olacaklar.

  • Genel olarak TÜBİTAK’ın 2023 için belirlediği burs miktarı aylık 2.350 TL ile 8.500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bununla beraber bazı kurumlar, adayların çalışacakları alana göre farklı burs miktarı da belirleyebilmektedir. TÜBİTAK, farklı alanlarda çalışacak yüksek lisans öğrencilerine farklı miktarlarda burs imkanı tanımaktadır. Ayrıca TÜBİTAK kendi kurumuyla birlikte projede yer alacak öğrencilere farklı bir burs imkanı daha tanımaktadır.

TÜBİTAK yüksek lisans burs ücreti tablosu:

Alt Program KoduTam Burs (ay)Kısmi Burs (ay)
2210/A Programı7.250 TL2.350 TL
2210/B Programı8.500 TL3.000 TL
2210/C Programı8.500 TL3.000 TL
2210/D Programı8.500 TL3.000 TL
2210/E Programı7.250 TL2.350 TL
Tübitak 2023 Burs Miktarı

Yüksek Lisans Bursu Veren Vakıflar

Lisansüstü eğitim için birçok vakıfta öğrencilere destek imkanı sunmaktadır. Çoğu vakıf kendi içerisinde şartlara ve başvuru miktarlarına sahiptir.

Her vakfın faaliyet gösterdiği alana göre başvurusunda değişiklikler olabilir. Burada önemli olan kendi eğitim alanınızla ilgili olabilecek ve miktar olarak size en faydalı olacak bursu tercih etmenizdir. Listelediğimiz vakıf ve kurumların hepsi belirlediği dönemlerde başvuruları almaktadır.

Birden fazla burs almak kabul gördüğünüz burs programlarından elenmesine sebebiyet verebilir. Çoğu vakfın ilk kuralı, başka vakıflardan destek almıyor olmaktır. Buradaki amacı unutmayarak sizin gibi burs desteği arayan birçok yüksek lisans öğrencisi olduğunu unutmamalısınız.

Okuma Önerisi: TEV Bursu İçin Son Tarihler!

Yüksek Burs Başvuruları Ne Zaman?

Yüksek lisans başvuruları, genel olarak dönem başladıktan bir ya da iki ay sonra açılıyor. Kesin tarihler ise yıldan yıla göre ve kurumdan kuruma göre değişiklik gösteriyor. Yüksek lisans bursları için başvuru yapmayı düşünen adayların, kurumların web sayfalarını ve duyurularını takip etmesi çok önemlidir.

Adaylar, tarihleri açıklanmış olan burslara, kurumların internet sitesi üzerinden başvuruda bulunabilirler. Bazı kurumlar, başvurularını olumlu değerlendirdikleri adayları, burs için mülakata çağırmaktadır. Yine bu tarihler de adaylara duyurulmaktadır. Adaylar mülakat sonuçlarına göre burs alamaya hak kazanabilmektedir.

Yüksek lisans bursu gerek devlet kurumları gerekse vakıflar tarafında ülkemizde sağlanmaktadır. Bilimde uzmanlaşma ve akademik çalışmalara katkısı bakımından düşünüldüğünde eğitimin oldukça önemli bir adımıdır.

Sizin de bilinmesini istediğiniz burslar varsa yorumlara yazabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir