Macaristan’da Üniversite Okumak – 2023 Rehberi!

Yurt dışında okuma hayali şu sıralar herkesin rüyalarını süslüyor. Sizin hayallerinizde hangi ülke var? Eğer hayallerinizi süsleyen ülke Macaristan ise doğru yerdesiniz!

Bugün yazımızda Macaristan’da üniversite okumak hakkında merak edilen her soruyu cevaplıyoruz!

Bizler üşenmedik, sizler sorularınıza hızlı bir şekilde yanıt bulun diye Macaristan hakkında her şeyi araştırdık! Macaristan’da üniversite okumak için gerekenler ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Macaristan Hakkında

Macaristan'da üniversite okumak

Yurt dışında okumak istiyor olabilirsiniz, ama okumak istediğiniz ülkeyi, ülkenin dilini, okumak istediğiniz üniversiteyi ve bölümü de iyi bir şekilde araştırmanız gerekmektedir. Araştırmadan gidip sonra hayal kırıklığına uğramak istemezsiniz elbette!

Bu yüzden sizler için Macaristan’da üniversite okumak yazımızda derlemiş olduğumuz bilgileri dikkatlice okuyun!

Macaristan Nerede Yer Almaktadır?

Macaristan, Orta Asya’da yer alan, ama ne yazık ki denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülkenin toplam nüfusu 10 milyona yakındır.

Macaristan’ın Slovenya, Hırvatistan, Slovakya, Avusturya, Ukrayna, Sırbistan ve Romanya olmak üzere yedi komşusu bulunmaktadır. Ülkenin başkenti Budapeşte ve resmi dili Macarcadır. Para birimi olarak Macar Forinti kullanılmaktadır.

Farklı ülkeleri üniversite için tercih etmeyi düşünüyorsanız, Makedonya’da üniversite okumak hakkında detaylıca yazmış olduğumuz yazıyı okuyabilirsiniz.

Macaristan’a Nasıl Gidilir?

Macaristan’a Türkiye’den en kolay şekilde ulaşmak istiyorsanız mutlaka havayolunu tercih etmelisiniz. İstanbul’da yer alan İstanbul Havalimanı’ndan ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’ye direkt uçuş seferleri bulunmaktadır.

Macaristan hem Schengen birliği üyesi hem de Avrupa birliği üyesi olduğu için vize prosedürlerine uymak zorunludur. O nedenle seyahatinizi vize işlemlerine göre ayarlamanızda fayda vardır.

Macaristan Hangi Dilde Eğitim Vermektedir?

Macaristan, başta kendi dili olan Macarca olmak üzere Rusça, Çince, İtalyanca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca dillerinde eğitim imkanı sunmaktadır.

Eğitim dilinin bu denli çok çeşitli olmasının sebebi sahip olduğu homojen kültür yapısı ve ülke içerisine almış olduğu göçlerdir.

Macaristan’da Üniversite Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?

Macaristan'da üniversite okumak için gerekenler
Macaristan’da üniversite okumak için gerekenler

Macaristan’da üniversite okumak diğer ülkelere göre daha kolaydır diyebiliriz. Çünkü bu ülkede eğitim almak için sadece lise mezunu olmanız ve bir lise diplomasına sahip olmanız yeterlidir.

Yani Macaristan’da üniversite okuyabilmek için üniversite sınavı gibi bir gereklilik yoktur. Fakat her ülkenin de istediği gibi İngilizce bilmeniz gerekmekte ve İngilizce bildiğinizi belgelemeniz gerekmektedir. Bunun için IELTS veya TOEFL gibi sınavlara girebilirsiniz.

Macaristan’da üniversite okumak için gerekenler arasında bir de tabi ki öğrenci vizesi var. Macaristan öğrenci vizesi için bilgileri sizlere verdik.

Franda’da Üniversite Okumak başlıklı yazımız yurt dışı eğitimi konusunda ufkunuzu açabilir.

Macaristan Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Macaristan'da üniversite okumak
Macaristan’da üniversite okumak

Macaristan’da art arda 90 günden fazla kalmak isteyen ve AB vatandaşı olmayan öğrenciler öğrenci vizesi almak zorundadır. Macaristan’da üniversite okumak için bunu bilmelisiniz. Macaristan öğrenci vizesi almak için gerekli olan evraklar şu şekildedir;

  • Pasaport
  • Pasaportunuzun fotokopisi ve varsa eski (Schengen) vizelerinizin fotokopisi
  • Vize başvuru formu
  • Macaristan başkonsolosluğuna yazılmış olan ve seyahat etme nedenini açıklamış olduğu şahsi dilekçe​,
  • ​Vesikalık fotoğraf ( 2 adet yeni çekilmiş)
  • Öğrenci belgesi
  • Macaristan’da yapacak olduğu masrafları karşılayan kişinin kendine ait olan finansal ve mesleki belgeleri
  • Kişinin banka hesap cüzdanının fotokopileri
  • Seyahat sağlık sigortası poliçesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kişinin nüfus cüzdan fotokopisi
  • Öğrenim ücretini ödemiş olduğuna dair belge
  • Gitmek istediğiniz üniversiteden kabul edildiğinize dair kabul mektubu

Yurt dışında dil okulu araştırması da yapıyorsanız Almanya Dil Okulu yazımızı inceleyebilirsiniz!

Macaristan Eğitim Ücretleri 2023

Gelelim en merak edilen konuya. Üniversite eğitiminiz için Macaristan’ı kesin olarak seçtiyseniz öğrenmeniz gereken bir diğer konu da yıllık ödemeler. Macaristan’daki eğitim ücretleri okumak istediğiniz bölüme göre değişiklik göstermektedir.

  • Tıp okumak isteyenler için yıllık ücretler ortalama 15.700€ -18.200€ arasında,
  • Diş Hekimliği okumak isteyenler için 16.300€ – 18.200€ arasında,
  • Eczacılık okumak isteyenler için 10.420€ – 12.000€ arasında,
  • Diğer lisans bölümlerinden herhangi birini okumak isteyenler için yıllık ücretler ortalama olarak 1.000€ – 10.000€ arasındadır.

Macaristan’da Yer Alan En İyi 5 Üniversite!

Macaristan, tarih boyunca Türkiye ile oldukça sıkı ilişkilerde bulunmuş bir ülkedir. Bu yüzden yurt dışında okumayı düşünen öğrenciler için ilk araştırılan ülkelerden biri oluyor Macaristan.

Bizler de sizlere yardımcı olmak için Macaristan’da yer alan en iyi beş üniversiteyi araştırdık. Haydi gelin bu beş üniversite nelermiş hep beraber bakalım!

Eötvös Loránd Üniversitesi (ELTE Üniversitesi)

Macaristan'da üniversite okumak
Eötvös Loránd University – Macaristan’da üniversite okumak

Eötvös Loránd Üniversitesi (ELTE Üniversitesi), Budapeşte’de yer alan bir Macar devlet araştırma üniversitesidir. Üniversite 1635 yılında kurulmuştur. Macaristan’da yer alan en prestijli ve en büyük üniversitelerden biridir. ELTE Üniversitesi, 5 Nobel Ödülü almış bir üniversitedir.

Eötvös Loránd Üniversitesi’nden mezun olan öğrencilerin almış oldukları diplomalar, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere tüm dünyada kabul görmektedir. Üniversitenin içerisinde;

  1. Sosyal Bilimler Fakültesi
  2. Beşeri Bilimler Fakültesi
  3. Bilişim Fakültesi
  4. Eğitim ve Psikoloji Fakültesi
  5. Hukuk Fakültesi
  6. Fen Bilimleri Fakültesi
  7. İlk Okul ve Okul Öncesi Eğitim Fakültesi
  8. İşletme Ekonomisi Enstitüsü Fakültesi olmak üzere toplamda 8 fakülte bulunmaktadır.

Üniversitede daha çok dil bilimleri ve sosyal bilimler üzerine eğitim verildiği görülmektedir. ELTE Üniversitesi’nde İtalyanca, Almanca ve İngilizce dillerinin yanında Latince, Felemenkçe ve İskandinav dilleri gibi farklı dillerde de eğitim alabilme imkanınız bulunmaktadır.

Pecs Üniversitesi (Peç Üniversitesi)

Maceristan'da tıp okumak
Maceristan’da tıp okumak

Peç Üniversitesi, 1367 yılında kurulmuş olan Macaristan’ın en köklü ve en eski üniversitelerinden biridir. Üniversite yaklaşık olarak 35.000 öğrenci eğitim görmektedir.

Üniversitede en çok ilgi gören bölümler diş hekimliği, tıp ve eczacılıktır. Özellikle tıp alanında en kaliteli eğitimi veren üniversiteler arasındadır.

Eğer Macaristan’da tıp okumak gibi bir düşünceniz varsa bu üniversiteyi mutlaka değerlendirmenizi öneririz. Üniversitede diş hekimliği, tıp ve eczacılık bölümlerinin yanı sıra diyetisyenlik, biyoloji, hemşirelik, fizyoterapi uzmanlığı, psikoloji, turizm ve ikram hizmetleri, mimarlık ve elektrik mühendisliği gibi bölümler de yer almaktadır.

Yurt dışı yükseköğretim fırsatlarının yanı sıra dil eğitimi fırsatlarını da değerlendirmeyi düşünüyorsanız Avustralya Dil Okulu yazımızı mutlaka okuyun!

Debrecen Üniversitesi

Macaristan üniversite başvuru
Macaristan üniversite başvuru

Debrecen Üniversitesi, Macaristan’da üniversite okumak için tercih edebileceğiniz bir diğer başarılı üniversite. Debrecen Üniversitesi, Macaristan’ın en önemli ve en köklü üniversitelerinden biri.

Daha çok bilgi teknolojileri, mühendislik, işletme ve fen alanlarında eğitim veren bir üniversite olan Debrecen Üniversitesi’nde Toplum Sağlığı Fakültesi, Moleküler Biyoloji Fakültesi ve Fizyoterapi Fakültesi olmak üzere üç adet fakültesi bulunmaktadır.

Macaristan’da “Ulusal Mükemmeliyet” nişanı verilen üç üniversiteden biri olma özelliği taşımaktadır. Ulusal Mükemmeliyet nişanı, üniversitelerin ses getirmiş olan bilimsel çalışmalarına, eğitim ve araştırma kapasitelerine, uluslararası sıralamalarda nerede yer aldığına, uluslararası öğrenci ve eğitmen oranlarına bakılarak verilmektedir.

Budapeşte Teknik Üniversitesi

Macaristan'da üniversite okumak istiyorum
Macaristan’da üniversite okumak istiyorum

Budapeşte Teknik Üniversitesi, Budapeşte’nin en önemli üniversitelerinden biridir. Sadece Macaristan’da değil, Avrupa’da ve dünya genelinde başarısı kanıtlanmış olan bir üniversitedir. Özellikle mühendislik alanında pek çok başarısı bulunmaktadır.

Üniversitenin eğitim dili İngilizcedir. İnşaat mühendisliği, makine mühendisliği, mimarlık, bilgisayar mühendisliği, kimya teknolojileri ve biyoteknoloji, elektrik mühendisliği ve bilişim bölümleri yer almaktadır. “Macaristan’da üniversite okumak istiyorum” diyen sayısalcılar için oldukça donanımlı bir üniversite.

Semmelweis Üniversitesi

Maceristan'da tıp okumak
Semmelweis University

Maceristan’da tıp okumak isteyenler için çok iyi bir önerimiz daha var. Semmelweis Üniversitesi, tıp alanında dünyada ilk 500’de yer alan bir üniversitedir. Semmelweis Üniversitesi mezunları arasında Nobel Ödülü alan dünyaca ünlü akademisyenler yer almaktadır.

1769 yılında kurulan Semmelweis Üniversitesi dünya genelince 101-140’ıncı sıralar arasındadır!

Macaristan’da Üniversite Okumak!

Macaristan'da üniversite okumak için gerekenler
Macaristan’da üniversite okumak için gerekenler

Macaristan’da üniversite okumak için yukarıda da bahsettiğim gibi herhangi bir sınava (TYT, AYT gibi) girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Sadece lise diplomanız Macaristan’da eğitim almak için yeterlidir!

Macaristan, bir Avrupa Birliği ülkesi olması sebebiyle burada okuduğunuz üniversiteden almış olduğunuz diplomalar YÖK tarafından da onaylanmaktadır. Bu diploma sayesinde mesleğinizi hem Türkiye’de hem de yurt dışında yapabilirsiniz. Tercih size kalmış!

Macaristan’da okurken eğitim için harcamış olduğunuz para Türkiye ile hemen hemen aynı olacaktır. Aynı zamanda Macaristan’da okumak için almış olduğunuz Schengen vizesi ile tüm Avrupa’da gönlünüzce dolaşabilirsiniz. Eee üniversiteye gelmişsiniz, hayatınız sadece okul-yurt arası elbette ki olmayacaktır.

Macaristan’da eğitim dili İngilizce olduğu için üniversite hayatınız boyunca aktif olarak İngilizce konuşacaksınız. Bu da sizin anadil seviyesinde İngilizce bilerek mezun olmanıza katkı sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Macaristan’da hayat pahalı mı?

Macaristan’da okurken aylık gideriniz bulunduğunuz şehre ve konaklama biçiminize göre farklılık göstermektedir. Macaristan’da bir ev arkadaşıyla yaşadığınız takdirde aylık kira gideriniz 250 Euro ile 350 Euro arasında olacaktır.

Neden Macaristan’da okumalıyım?

Macaristan’da oldukça yüksek kalitede eğitim verilmektedir. Öyle ki Macaristan’dan mezun olan pek çok bilim adamı ve sanatçı vardır. Ülkede bulunan pek çok üniversite dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasına girmiştir.

Macaristan’da aylık ortalama kazanç ne kadar?

Macaristan halkının aylık ortalama kazancı 493.000 HUF yani 1.400 Dolar‘dır.

-->