TÖMER Nedir, Ne Demek? TÖMER açılımı ne?

Günümüzde sık sık kullanılan kısaltmalarından biri de TÖMER’dir. TÖMER nedir sorusu üniversite öğrencileri tarafından araştırılıyor.

Özellikle üniversite öğrencisi olan hemen hemen herkesin mutlaka aşina olduğu kelimelerden biri olan TÖMER, açılımı ve ne anlama geldiği merak ediliyor.

Bu yazımızda TÖMER nedir, TÖMER ne demek sorularını yanıtlayacağız. Sizler de TÖMER ne demek ve açılımı ne merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

TÖMER Nedir, TÖMER Ne Demek?

Tömer nedir

Tömer nedir

Günümüzde kullanılan bazı kısaltmaların tam anlamıyla ne demek olduğu bilinmiyor. Söz konusu kısaltmaların açılımı ise insanların ilgisini çekmeye devam ediyor.

TÖMER ne demek, internet üzerinden sıklıkla araştırılıyor. TÖMER açılımı, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’dir.

TÖMER, Türkçe öğrenimi ile ilgili çeşitli programlar düzenleyen ve Türkçe’nin yabancılara öğretilmesi ve öğrenilmesi ile ilgili çalışmalar yürüten kurumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

TÖMER kurumları, yabancı bireylerin Türkçe’yi etkili bir şekilde öğrenmeleri için dil kursları, sınavlar, öğrenim materyalleri ve programlar ile hizmet sağlamaktadır.

Bunun yansıra hem Türkiye hem de yurtdışında Türkçe öğrenimi alanında araştırmalar yürüterek bu alanda yayınlar ortaya koymaktadırlar.  

TÖMER amacı, Türkçe’yi öğrenmek isteyen yabancılara en uygun ve en etkili eğitim şeklini sunmak ve en iyi eğitim ortamını onlara oluşturmaktır. Böylece Türkçe’nin uluslararası çapta yaygınlaşması sağlanacaktır.

TÖMER Nedir?

TÖMER nedir

TÖMER ilk olarak 7 Mart 1984 yılında Ankara Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçti.

Türkçe’nin dünyada tanıtılması, yaygınlaştırılması ve yabancılara öğretilmesi adına çeşitli faaliyetler yürüttü.

Türkiye’de öncü kurumlardan biri olan TÖMER, toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde başta İngilizce olmak üzere Almanya, Rusça, Arapça ve İspanyolca ’ya 15 farklı yabacı dilde eğitim ve kültürel faaliyetlerini gerek yüz yüze gerek çevrim içi olarak yürütmektedir.

Üniversite bünyesinde faaliyetlerde bulunan TÖMER, yurtdışında dil öğrenmek isteyen öğrenciler online, Türkiye’de eğitim ya da çalışma nedeniyle geçici ya da kalıcı olarak oturum izni olan bireylere ise online veya yüz yüze eğitimler düzenlemektedir.

TÖMER nedir sorusunu sizler için yanıtladık. Peki TÖMER kursları nasıldır, özellikleri neler işte yanıtı…

TÖMER Kursları Nasıldır?

TÖMER nedir

TÖMER Türkçe dil kursları, başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar toplamda 6 farklı seviyede eğitim sunmaktadır.

TÖMER kurs özellikleri şöyledir:

  • TÖMER kursları, seviyelendireme ile öğrencilerin dil becerilerini ölçerek onlar için en uygun eğitimi vermektedirler.
  • Öğrencilere verilen eğitim programları yoğun ya da normal programlar şeklindedir. Yoğun programlarda daha hızlı bir şekilde dil öğretmek hedeflenirken, normal programlarda ise dil öğrenme süreci daha uzun bir döneme yayılmaktadır.  
  • TÖMER ders içerikleri dil becerisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini içeren dersler ile öğrencilere kapsamlı bir şekilde pratik yapma şansı verilmektedir.
  • TÖMER’de dil yeterlilik sınavlarına ilişkin kurslar da bulunmaktadır. Örneğin YÖKDİL ve YDS sınavları ile alakalı kurslar mevcut olabilmektedir.
  • TÖMER uluslararası katılım ile çeşitli ülkelerdeki öğrencilerin Türkçeye ilişkin eğitim görmelerini sağlamaktadır. Farklı kültürlerden gelen öğrenciler TÖMER kursları sayesinde dil becerilerini geliştirmeye fırsatı yakalamaktadırlar.

TÖMER kursları genel olarak üniversiteler bünyesinde faaliyet göstermektedir. Türkçeyi iyi bir şekilde öğrenmek isteyen herkese eğitim fırsatları sunmaktadır. Bunun yanında Türk kültürünü ve geleneklerini öğrenmek isteyen kişiler de TÖMER’e başvurabilmektedir.

TÖMER Kurs Saatleri

TÖMER nedir
TÖMER nedir

A1 başlangıç seviyesi kursiyerler için gündelik konuşma diliyle basit cümleler kurma ve kişinin kendini ifade etmesi hedeflenmektedir.

C1 dil seviyesine ulaşan kişiler ise Türkçe eğitim veren kurumlara dahil olabilmeleri mümkündür.

TÖMER kurslarında bulunan her seviyenin toplam süresi 7 haftadır. Toplam eğitim ise 140 saat olarak belirlenmiştir. Kursu online olarak alanlar da ise durum değişmektedir. Online eğitimde seviye toplamda 8 hafta tamamlanırken, ders saati ise toplam 128 saat olacaktır.

İlginizi çekebilir: 2023 Yurtdışı Dil Eğitimi Fiyatları – Dil Okulları Fiyatı…

TÖMER Belgesi Nasıl Alınır?

Türkçe hazırlık kursunu başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler, dil yeteneğini belgelemek için sınavlara girerek Türkçe dil yeterlilik belgesini alabilirler.

Bu sınavlarda 6 adet dil becerisi ölçülmektedir. Bunlar; Okuma, dil bilgisi, anlama, yazma, dinleme ve konuşma’dır.

Türkçe dil yeterlilik sınavı 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Her bölüm 25 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavlarda en az 80 puan alan öğrenciler, C1 düzeyinde Türkçe dil yeterlilik belgesi almaya hak kazanmaktadırlar.

Türkçe dil yeterlilik düzeyleri puan dağılımları aşağıdaki gibidir:

  • 00-34 puan: A1
  • 35-49 puan: A2
  • 50-64 puan: B1
  • 65-79 puan: B2
  • 80-95 puan: C1
  • 95-100 puan: C2
TÖMER Nedir

Yukarıda yer alan puanlama sistemine göre dil yeterlilik belgesi, B (50-79 puan) ve C (80-100 puan) düzeylerinde başarı elde eden adaylara verilmektedir.

A (00-49 puan) düzeyinde puan alan adaylara Türkçe yeterlilik belgesi verilmemektedir.

Ankara Üniversitesi TÖMER için linke tıklayınız.

NOT: Türkçe dil yeterlilik belgesinin geçerlilik sürresi toplamda 2 yıldır.

TÖMER nedir, ne demek sorularının cevaplarına bu yazımızda yer verdik. TÖMER’e ilişkin merak ettiğiniz sorularınızı yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

-->