ORCID İD Nedir, Nasıl Alınır? Orcid Numarası Ne Demek?

Orcid id nedir sorusu akademik çalışmalar yürüten araştırmacıların merak ettiği bir numaralandırma sistemidir. Akademik kimliklerin benzersiz bir şekilde tanımlanması amacıyla ORCID ID’den yararlanılmaktadır.

Bilimsel yayınlar ortaya koyan araştırmacı ve akademisyenlerin yayınları, verileri ve diğer akademik faaliyetlerine ilişkin kontrolü arttırmak ve söz konusu bilgilerin doğruluğunu sağlamak hedeflenmektedir.

Bu sistem orcid id aracılığıyla gerçekleşmektedir. Orcid id nedir sorusunun detaylarını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

Orcid İd Nedir, Ne Demek?

orcid id nedir

Dünyada ve ülkemizde her yıl bilime katkı sağlayacak binlerce bilimsel çalışma literatüre kazandırılmaktadır.

Söz konusu bilimsel çıktılar ise araştırmacıların yapmış oldukları çalışmalar neticesinde ortaya çıkan ürünlerdir. Bu çıktılar akademik çalışmalar yürüten birçok insanın iş bulma ve unvan kazanma sürecinde büyük etkisi vardır.

Bilimsel çıktılar ortaya koyan birçok akademisyen, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışmalara dair bilgi sahibi olmak için daha önce yapmış oldukları bilimsel yayınlar araştırılmaktadır.

Bu araştırmayı kolaylaştırmak amacıyla ORCİD İD kaydı devreye girmektedir. Orcid id nedir sorusuna verilecek en kısa cevap ise her araştırmacıya, farklı veri tabanı ve yayınlar arasında kolayca tanınmasını ve takip edilmesini için verilen, özel bir akademik kimliktir diyebiliriz.

Orcid hesabı avantajları arasında, bilimsel dünyada araştırmacıyla ilgili doğrulanabilirlik ve erişilebilirliğin artmış olması olduğu söylenebilir.

Not: Araştırmacıların bilimsel çalışmalarını yayınladıktan sonra, isim ve soy isim benzerliklerinden kaynaklı karışıkların önüne geçilebilmesi için Orcid numarası kullanılmaktadır. Özellikle kadın araştırmacıların evlilik sonrası soy isim değişikliği yaşaması durumunda ortaya çıkan karışlıklıların önüne geçilmiş olunur.

Orcid id nedir sorusuna dair daha fazla detay merak ediyorsanız aşağıdaki bölümleri okumadan geçmeyin…

Orcid İd Ne İşe Yarar?

Yukarıda yer alan bölümde orcid nedir kısaca değinmeye çalıştık. Orcid ne işe yarar soruna ilişkin detaylar da araştırmacıların en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Orcid nedir, ne işe yarar merak ediyorsanız aşağıda yer alan maddeleri inceleyebilirsiniz:

  • Orcid sizi diğer araştırmacılardan ayıran bir nevi bilimsel kimlik numarasıdır.
  • ORCİD tarafından sağlanan bu hizmet, akademisyenlerin çalışmalarını incelemenin yansıra isim benzerliği ve soy isim değişikliği gibi durumlar sonucu ortaya çıkan karmaşanın giderilmesini sağlamaktadır.  
  • Orcid, yayıncılar, fon sağlayıcılar, kurumlar ve araştırma ile ilgili diğer hizmetler tarafından kullanılan birçok sisteme uyumlanmıştır.
  • Orcid id sizi diğer araştırmacılardan ayırmaktadır. Araştırmalarınızın ve yürüttüğünüz diğer bilimsel faaliyetlerin size özel bir İD’ye entegre etmek için kullanılan bir sistemdir.
  • ORCID bağımsız bir kuruluş olup, kâr amacı gütmemektedir.

ORCID Numarası Nasıl Alınır?

orcid id ne demek

Orcid id nedir sorusunu merak edenler için yukarıda yer alan bölümlerde detaylı bir şekilde yanıtladık. Bu bölümde ise orcid numarası nasıl alınır sorusuna açıklık getirdik.

Orcid, Open Researcher and Contrıbutor ID’nin kısaltmasıdır. Akademik kimlik numarası olarak bilinmektedir. Ücretsiz bir uygulama olan ORCID’e kayıtlar kişisel başvurular ile yapılmaktadır.  

Orcid profil oluşturma işlemini çok kısa bir süre içinde gerçekleştirebilirsiniz.

Orcid id hesabı edinmek isteyenler Orcid sitesi üzerinden ad, soyad, mail ve diğer iletişim bilgilerini girerek hızlı bir şekilde kayıt yaptırmaları mümkündür.

ORCID ID’de belirlenen şifreyle sisteme kayıt olduktan sonra kullanıcılar özel ‘araştırmacı tahsis numarası’ alırlar ve çalışmalarını bu numara üzerinden paylaşabilmektedirler.

Bireysel orcid hesabı açmak için kayıt linkine tıklayınız: https://orcid.org/register

Orcid’in Yöktez’e Eklenmesi Nasıl Yapılır?

Orcid id alan öğrencilerin numaralarını Yök Ulusal Tez Merkezi’ne kaydetmeleri gerekmektedir.

Orcid numarasının Yöktez’e kaydı için aşağıdaki talimatları uygulayınız:

  1. Öncelikle https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ adresi üzerinden üye girişi yapın.
  2. Sisteme giriş için e-Devlet uygulamasını da kullanabilirsiniz. (TC Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın.)
  3. Yöktez’e giriş yaptıktan sonra “Üye Bilgileri” ya da “Tez Üst Veri Giriş Formu” sekmesinde bulunan “Tezlerim” e tıklayınız.
  4. Açılan sayfadan “Orcid numarasına al” linkine tıklayınız. Sizi Orcid sayfasına yönlendirecektir.
  5. Açılan pencerede Yöktez Bilgilerinize Erişmek için yetki istemektedir. Bunu kabul ettiğinizde YÖKTEZ hesabınızda Orcid kodunu gözükecektir.

Orcid Kimliği Avantajları

Binlerce akademisyen ve araştırmacının bilimsel çalışmalarındaki isim/kurum benzerlikleri sonucu ortaya çıkan karışıklığın önüne geçilebilmesi için Orcid id kullanılmaktadır.

Orcid id numarası, akademisyenlerin ve lisansüstü öğrencilerin ömür boyu kullanabileceği ve mutlaka edinilmesi gereken akademik kimliktir.

ORCID kimliği fayları şu şekildedir:

  • Orcid id, araştırmacıların çalışmalarını uluslararası çapta paylaşmalarını sağlamaktadır.
  • Bilim insanları, ORCİD tarafından kendilerine tanımlanan kimlik numaraları ile yapılan çalışmaların güvenli ve şeffaf bir şekilde paylaşımı mümkün hale gelebilmektedir.
  • Aynı ve benzer isimleri olan araştırmacıların ayrımını gerçekleştirir.
  • Orcid id ile yayınlarınızı bir araya toplayarak, kayıtlı diğer araştırmacılar arasında tarama yapmanız mümkündür.
  • Kariyeriniz süresince farklı isimlerde yapmış olduğunuz yayınları birleştirir.
  • Atıflarda yaşanacak olası yanlışlıkların önüne geçer.
  • Bilimsel çıktılarını bir arada tutar.
  • Burs ve destek programlarına başvurularda aynı verilerin tekrar tekrar giderilmesinin önüne geçerek zaman kazandırır.
  • İş birliği içinde olduğunuz kişi ve kurumların yayınlarınıza erişimi noktasında kolaylık sağlar.
  • Diğer akademik uygulamalarla entegre edilebilir.
  • Akademik platformlarda özgün kimliğinizle temsil edilebilirsiniz.
-->