Optisyen Maaşı 2024: Optisyenlik Maaşları Ne Kadar Oldu?

Optisyen maaşı, sağlık alanında çalışmak isten birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Gün geçtikçe büyümeye devam eden sağlık sektörün en önemli alt dallarından biri olan optisyenlik, çoğu insanın dikkatini çekmeyi başarıyor.

Ülkemizde ‘gözlükçü’ olarak tabir edilen optisyenlik, doktorun yazdığı reçeteyi dikkate alarak gözlük camı takan ve hastanın yüz şekline en uygun gözlüğün çerçevesini yapan kişiler için kullanılmaktadır.

Optisyenlik mesleği maaşları ise optisyenlik bölümüne ilgili olanların konuya ilişkin sıklıkla araştırması nedeniyle önem arz ediyor.

Optisyen nedir maaşları ne kadar sorularının cevabını arıyorsanız sizler için derlediğimiz yazıyı okuyabilirsiniz…

optisyen maaşı

Optisyen Maaşı 2024: Güncel Ücretler Ne Kadar? Zamlı…

Optisyen maaşları, birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, kişinin devlet mi yoksa özel sektör de mi çalıştığı maaşların belirlenmesinde öne çıkan başat unsurlardan biridir. Optisyen maaşı da sektörel olarak önemli değişiklikler içeriyor.

Sağlık sektörünün altında faaliyet gösteren optisyenlik mesleği, son yıllarda en çok tercih edilen alanlardan biri haline geldi.

Bu meslekte yetişmiş eleman eksikliğinin çok olması ve diğer mesleklere görece daha garantili iş imkanları sunulması, insanların optisyenliğe ilgisinin artmasının temel sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

Devlette ve özelde çalışma sahası olan optisyenlerin ortalama maaşı şu şekildedir:

  • Optisyen maaşı özelde ortalama 25.000 TL civarındadır.
  • Kamuda optisyenlik maaşı ise ortalama olarak 32.500 TL civarındadır.

Özelde ve devlette optisyen maaşları 2024’te ne kadar sorusun detayları için yazımızı okumaya devam edin…

optisyen maaşı

Devlette Optisyen Maaşı 2024

Devlet hastanelerinde çalışma imkânı olan optisyenlik bölümü mezunlarının devlete atamaları Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

Optisyenlik maaşları devlette kişinin çalıştığı hastanedeki döner sermayeye ve kadro durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Devlette çalışan optisyen maaşı 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Devlette çalışan optisyen maaşları ortalama 32.500 TL‘dir.

Not: Optisyen maaşları kişinin görevlendirildiği yere göre ek özel hizmet tazminatı, sosyal denge tazminatı, döner sermaye gibi ek ücretler ile farklılık gösterebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Hemşire Maaşı

Özelde Optisyen Maaşı 2024

Özel hastane ve optik mağazalarda çalışan optisyen maaşları ise kişinin kaç yıllık iş deneyimi olduğuna, yapacağı işin niteliğine göre farklılaşmaktadır.

Özelde çalışan optisyen maaşları şu şekildedir:

  • Özelde çalışan optisyen maaşı en düşük 17.002 TL iken,
  • Özelde çalışan optisyen maaşları en yüksek 30.000 TL bandındadır.

Özelde ve devlette optisyen maaşlarının ortalama ne kadar olduğunu öğrendiniz. Peki optisyenlik mesleği nedir, görev ve sorumlulukları nelerdir merak ediyorsanız aşağıda yer alan bölümde detayları okuyabilirsiniz…

Almanya Optisyen Maaşı 2024

Almanya optisyen maaşları 2024 yılında internette oldukça fazla aratılmaktadır. Yurtdışında çalışmak isteyenler özellikle Almanya’da optisyenler ne kadar kazanıyor konusunu araştırıyor.

Almanya’da optisyen maaşları nerede çalışacağınıza bağlı olarak değişmekle birlikte genel hatlarıyla aşağıdaki gibidir:

  • Bir yerde çalışan optisyenler ortalama 2.300 – 3.500 Euro kazanırken,
  • Kendi işini kuran optisyenler ortalama 4.000 – 5.000 Euro civarında para kazanırlar.
  • Yurt dışı optisyen maaşı ülkeden ülkeye göre farklılık gösterebilir.
optisyen maaşı

Optisyen Nedir, Ne İş Yapar?

Sağlık sektörünün altında gelişen optik sektörü, göz doktorları tarafından tanısı konmuş hastalıkların iyileştirilmesi ve tedavi sürecinin hasta açısından eksiksiz bir şekilde ilerleyebilmesi için kurulan bir sektördür.

Optisyen, görme bozukluğu yaşayan kişilere hizmet sağlayan kişilerdir. Gözlük veya kontakt lens gibi gözün görme işlevini düzeltmeye yardımcı olan cihazları monte eden ve satan sağlık personellerine verilen meslek unvanıdır.

Optisyenler göz doktorlarının hastalara verdiği reçetelere bağlı kalarak, göz problemlerini gidermek için uygun gözlük çerçevesi ve lenslerini seçmektedirler.

Bunun yanı sıra kontakt lens kullanmak isteyen bireylere uygun lenslerin hangileri olduğunun tespiti, takılması ve bakımına dair uzmanlıkları vardır. Optisyen maaşı da bu uzmanlıklara göre belirlenmektedir.

Optisyenler, kişilerin yüz şekilleri, göz yapıları ve kişisel beğenileri gibi durumları göz önünde bulundurarak hem estetik hem de işlevsel açıdan en uygun gözlüğün hangisi olduğuna ilişkin çözüm önerileri sunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Laboratuvar Teknikerliği Maaşı

Optisyen Nasıl Olunur?

Optisyen olmak için üniversitelerin 2 yıllık optisyenlik bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Optisyen Bölümü’nden mezun olanlar kişiler KPSS sınavına girerek devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve çeşitli optik mağazalarda çalışabilirler. Optisyen olmanın ilk adımı olan Optisyenlik Bölümü’ne dair detaylar aşağıdaki bölümde yer almaktadır… Optisyen maaşıyla ilgili tüm bilgileri aktarmaya devam ediyoruz.

optisyen maaşı

Optisyenlik Bölümü Nedir?

Optisyenlik, üniversitelerin meslek yüksekokullarında yer alan 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Optisyenlik mesleği, bireylerin görme bozukluklarının giderilmesi amacıyla üretilmiş olan optik araç ve gereçlerin en uygun şekilde kullanabilmeyi gerektirmektedir.

Optisyenlik bölümünden mezun olanlar, çalışma hayatında insanlarla direkt iletişim halinde olacakları için kişilerarası iletişim noktasında kendilerini geliştirmeleri önem arz etmektedir. Optisyen maaşı 2024 miktarını belirleyen asıl faktör, kişilerin bilgi birikim seviyeleridir.

Mesleki pratik açısından bakıldığında ise optik araç ve gereçlerin yapımında aktif rol oynayan optisyenlerin, el becerileri, el – göz koordinasyonunun kusursuz olması elzemdir.

Optisyenlik bölümünde 2 yılık eğitim süresi boyunca gerek teorik gerek pratik bilgiler öğrencilere verilmektedir. Optisyenlik bölümünden başarılı bir şekilde mezun olan kişiler, söz konusu yetkinliklerin hepsini edinebilmektedirler.   

Optisyen Atama Puanları Kaç?

KPSS ile devlete atanmak isteyen optisyenler atama puanlarının ortalama ne kadar olduğunu merak ediyor.

En son yapılan KPSS ile optisyen atama puanları şu şekildedir:

  • En düşük KPSS atama puanı 79,20311 iken,
  • En yüksek KPSS atama puanı ise 86, 24568 olarak kayıtlara geçmiştir.

İlginizi çekebilir: https://www.akademikpersonel.org/goz-cizdirme-fiyatlari/

optisyen maaşı

Optisyen Çalışma Alanları Nedir?

Optisyenlik bölümünden mezun olanların çalışma alanları sınırlıdır. Buna bağlı olarak optisyen maaşı da sınırlı bir şekilde esnektir.

Optisyenlerin çalışma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Optisyen unvanı ile kendi optik mağazalarında
  • Gözlük camı ve çerçevesi üzerine üretim yapan firmalarda
  • Optik mağazalarında mesul müdür olarak
  • Optik gereçlerin ithalatının ve ihracatının yapıldığı şirketlerde çalışabilirler.

Optisyenlerin en çok çalıştığı yerler ise optisyen mağazalarıdır. Türkiye’de binlerce optisyen mağazası bulunmaktadır.

Optisyen olarak çalışabileceğiniz bazı zincir mağazalar şu şekildir:

  • Şişli Optik
  • Kuz Optik
  • Göz Grup
  • Atasun Optik
  • Opmar Optik

Önerilen içerik: Doktor Maaşları

Sıkça Sorulan Sorular

Optisyen maaşı 2024 bilgileriyle ilgili olarak kamu ve özel sektör için en çok aldığımız sorular ve yanıtları şu şekildedir:

2 yıllık optisyenlik bölümü mezunları ne iş yapar?

Bölüm mezunları kendi optik mağazalarını açabilirken aynı zamanda başka şirketlere bağlı olarak da çalışabilirler. Gözlük yapımında ve değiştirilmesinde görev alan personeller, deneyim sürelerine bağlı olarak farklı maaş düzeylerine sahiptir.

Optisyenlik iş imkanı nedir?

Günümüzde dijital çağ ile birlikte gözlük kullanımı arttığından dolayı optisyenlik geleceği açık meslek gruplarından birisi olarak görülüyor. Yine de optisyenlerin kolayca iş bulabilmeleri için kariyer gelişimlerini sürekli olarak sürdürmeleri önemlidir.

Optisyenlik işsiz kalır mı?

Optisyenik bölümü iş garantisi vermediği gibi işsiz kalıp kalmayacağınız noktasında da garanti sağlamaz. İş bulmak ya da kendi kurduğu işte başarılı olmak, tamamen kişisel becerilerle alakalı bir konudur.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir