Gazetecilik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var

Gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var diye merak edenler, bölüm hakkında detayları öğrenin. Tercihinizi ve üniversite seçiminizi bu şekilde yapın. Gazetecilik bölümü birçok üniversitede mevcut. Ancak iyi bir eğitim ve iyi bir ders içeriği ile gazeteci olmak çok daha farklı. 

Üniversite sınavına girecek adaylar bölüm ve üniversite arayışına girdi. Gazetecilik bölümünü tercih edecek adaylar için hazırladığımız gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var yazımız ile tercihinizi doğru yapın. 

Gazetecilik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var

Gazetecilik bölümü okuyabileceğiniz toplam 67 üniversitede vardır.

Vakıf, devlet ve yabancı öğrencileri alan üniversitelerden oluşan bu havuz bölümün birçok üniversitede olduğunu gösteriyor. Fakat bu bölümü okuyacak adayların aklında mezun olunca ne yapacağı oluyor. Gelin birlikte gazetecilik bölümü iş olanakları nelerdir bakalım.

Gazetecilik Bölümü İş Olanakları Nelerdir

Gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var yazımızın altında, bu bölümden mezun olunca ne yapacağınız da aklınızda soru oluyor. Gazetecilik bölümü mezunları hem kamu hem de özel sektörde çalışma imkanı elde eder.

Gazetecilik denilince sadece basılı medya sektöründe iş olanağı olmaz. Tasarım yönü ağır basan mezunlar tasarımcı, fotoğrafçı, kameraman, sanat yönetmeni olabilir. Yazma gücüne güvenen mezunlar editörlük, magazin haberciliği, halkla ilişkiler departmanında, reklam sektöründe metin yazma işlerinden sorumlu olabilir.

Bunun yanında yöneldiği ve seçtiği derslere göre spikerlik de yapabilirler. Çok geniş bir iş olanağı olan gazetecilik bölümü televizyon, ajans, iletişim sektörü, gazete, dergi gibi birçok medya sektöründe rol alabilir.

Gazetecilik Hangi Bölümden Alıyor

Gazetecilik bölümü, üniversitelerin iletişim fakültesinde yer alan lisans programıdır. Sözel puan türünden hesaplanıp bu bölüme girebilirsiniz.

Okuma Önerisi: Gazetecilik Taban Puanları

Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü

Gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var merak edenler için Ankara Üniversitesi Gazetecilik bölümü mevcut. Devlet Üniversitesi olarak en yüksek puanla alan Ankara üniversitesi 2023 taban puanı 363,73059. 

gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var

Açıköğretim Gazetecilik Bölümü

Gazetecilik bölümünü açıköğretim fakültelerinden okumak isteyenler için açıköğretim gazetecilik bölümü detayları:

  • Atatürk Üniversitesi(Erzurum)-Yeni Medya ve Gazetecilik 2 yıllık önlisans programı olarak gazetecilik eğitimi veriyor.
  • İstanbul Üniversitesi-Gazetecilik 4 yıllık lisans programı olarak gazetecilik eğiitim veriyor.

Bu sayede gazeteci olmak isteyen ve bu bölümü okumak isteyen adaylar açıköğretimden tercih yapabilir.

Gazetecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var başlığından sonra en çok merak edilen hangi derslerin olduğudur. Üniversiteden üniversiteye dersler farklılık gösterir. Yönelmek istediğiniz alan ile ilgili dersleri olan üniversiteyi tercih etmek isteyebilirsiniz.

Birbirinden farklı dersler veren üniversiteler; fotoğrafçılık, haber editörlüğü, internet gazeteciliği, sayfa tasarımı, iletişim tarihi, belgesel film, girişimcilik, popüler kültür ve medya, medya etiği, basın iş hukuku, dergi yayımcılığı, röportaj teknikleri, yerel gazetecilik, haber eleştirisi, spor gazeteciliği, web tasarımı, sosyal medya gibi birçok alanda dersler alırlar. 

Birkaç üniversitenin ders programlarını incelemeyebilirsiniz:

Gazetecilik Bölümü Hangi Alanlarda Yüksek Lisans Yapabilir

Her bölümün ve üniversitenin kendi yüksek lisans şartları vardır. Bazı bölüm dışındaki bölümler kendi alanı dışında da yüksek lisans yapabilir. Örneğin; psikoloji yüksek lisansı sadece psikoloji lisan mezunlarını alır. 

Her üniversitenin şatları eşit olmadığı için yüksek lisans yapmak istediğiniz üniversitenin şartlarını öğrenmenizi öneririz. Örneğin; Sosyoloji mezunu gazetecilik alanında yüksek lisans yapabilir fakat bu üniversitenin kabul etmesine bağlıdır. Bu noktada iyi bir araştırma gerekir. 

Gazetecilik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar

Gazetecilik bölümü ismi gereği eski çağın bölümü olarak anılsa bile ders içeriği gereği birçok iş imkanı sağlar. Gazetecilik mezunu diye bu işi sadece basılı alanda yapmak zorunda değildir. Yönelmek istediği alana göre dersler alarak dijital medya ve basılı medyada birçok alanda çalışabilir.

Gazetecilik bölümü mezunları; fotoğrafçılık, haber editörlüğü, editör, reklamcı, iletişim sorumlusu, sosyal medya, web tasarımı, dergi tasarımı, magazin haberciliği, spikerlik, haber eleştirmeni gibi birçok alanda çalışabilir. 

gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var

İstanbul’da Gazetecilik Bölümü Olan Üniversiteler

Gazetecilik bölümü okuyabileceğiniz toplam 67 üniversite mevcuttu. Ülkemizin en çok üniversitenin ve insanın olduğu İstanbul şehri gazetecilik için yoğun ilgi görüyor. Gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var başlığı altında İstanbul’da hangi üniversitelerde var bakalım.

İstanbul’da Gazetecilik bölümü olan üniversiteler şöyledir:

  • İstanbul üniversitesi
  • Arel üniversitesi
  • Aydın üniversitesi
  • Medipol üniversitesi
  • Maltepe üniversitesi
  • Üsküdar üniversitesi
  • Yeditepe üniversitesi

Gazetecilik bölümü hangi üniversitelerde var yazımızda en bilindik üniversiteleri, iş imkanlarını, yüksek lisans koşullarını, İstanbul’da gazetecilik bölümü olan üniversiteleri gördük. Gazetecilik bölümü okumak isteyen veya okuyan herkesin yararlanabileceği yazımız umarım size fayda sağlamıştır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir