Gazetecilik Bölümü Taban Puanları: Başarı Sıralamaları

Zamanın gittikçe azalması ile üniversite tercihi yapacak adayların da bölüm araştırmaları hızlandı. Gazetecilik bölümünü tercih etmek isteyen adaylar gazetecilik bölümü taban puanları ile bölüm detaylarına ne kadar hakimsiniz? Hangi üniversiteler hangi puanlar ile alıyor? 

Sözel bir bölüm isteyen veya gazetecilik bölümünü araştıran adaylar için gazetecilik bölümü taban puanları ve bölüm detayları yazımızda.

Gazetecilik Bölümü Taban Puanları 2023-İlk 5 Üniversite

Gazetecilik bölümünü tercih etmek isteyen adaylar için gazetecilik bölümü puanlarını derledik.

Taban puanları ve en yüksek puanlı ilk 5 üniversite şöyledir:

  • Yeditepe Üniversitesi (Vakıf) – 447,47637
  • Ankara Üniversitesi (Devlet) – 363,73059
  • İstanbul Üniversitesi (Devlet) – 362,79235
  • Marmara Üniversitesi (Devlet) – 355,25175
  • İstanbul Medipol Üniversitesi (Vakıf) – 348,61992

İlk 5 üniversite verilerine göre ise 2023 yılında başarı sıralaması en yüksek Yeditepe Üniversitesi 1830 sırlamadan, en düşük ise Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi 811013 sıralamasıyla öğrencileri almıştır.

Gazetecilik Hangi Bölüm

Sözel bölümlerin fazla bilinmemesi ve spesifik birkaç bölümün ünlülüğü ile bu sektöre girmek isteyen adaylar gazetecilik bölümü taban puanları araştırmalarına girdi. Sözel bölümlerin çağın işleri arasına girmesi ile gazetecilik bölümü de adını duyurdu. 

Gazetecilik bölümü, üniversitelerin iletişim fakültelerinde yer alan sözel alanda 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Üniversite sınavının ikinci oturumunda Edebiyat, Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 bölümlerini çözerek puan saptanır. Medya ve iletişim ismi ile 2 yıllık şekli de mevcuttur. Gazetecilik bölümü taban puanları ile başarı sıralaması geniş bir bölümdür. 

Gazetecilik okuyan öğrenciler yayın ve basın mecralarında yer almak için yetiştirilir. Geniş ders içeriği ile reklam ve tasarım üzerine de yoğunlaşabilecek öğrenciler yetiştirir. Bölüm mezunları; editör, foto muhabir, yazı işleri müdürü, magazin sektörü, reklamcılık, basım işlerinde tasarım sorumlusu vb. geniş iş ağına sahiplerdir. Bu bölümü okumak istiyorsanız seçeceğiniz üniversitenin ders içeriğine bakabilirsiniz. 

Örneğin Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümü ders içeriği

gazetecilik bölümü taban puanları

Gazetecilik Bölümü Sözel Mi?

Gazetecilik bölümünü tercih edecek adayların aklında bölümün hangi kategoriden öğrenci aldığı vardır. Gazetecilik bölümü taban puanları itibari ile üniversitelerin puanları çerçevesinde sözel kategorisinde başarı elde etmeniz gerekecektir.

Gazetecilik bölümü, sözel alanda yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm ilk oturum olan TYT sınavında barajı geçen ve ikinci oturum olan AYT sınavında Edebiyat, Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini çözen adayların sözel puanı hesaplanır. Bu sayede tercih yapmaya hak kazanırlar.

Okuma Önerisi: Para Kazandıran Meslekler

2 Yıllık Gazetecilik Bölümü Taban Puanları

Gazetecilik bölümü taban puanlarına bakmıştık. Sınavın ilk oturumu ile bölüm tercihi yapacak ve gazetecilik bölümü isteyen adaylar için de seçenek var. 2 yıllık Medya ve İletişim bölümü TYT puan türü ile öğrencilerini alır. Akdeniz Üniversitesi medya ve iletişim bölümü en yüksek puan ile alan üniversitedir. 

İzmir Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Puanları

İzmir Ege Üniversitesi gazetecilik bölümü kampüsün tam ortasında, iletişim fakültesinde yer alan sözel bir lisans bölümüdür.

gazetecilik bölümü taban puanları


İzmir Ege üniversitesi gazetecilik bölümü taban puanları yıllara göre;

  • 2021 Taban Puanı: 303,55916
  • 2022 Taban Puanı: 355,40152
  • 2023 Taban Puanı: 353,84843

şeklindedir. Gazetecilik bölümünü Ege’de tercih etmeyen adaylar sözel puanlarına göre tercihini yapabilir. 

Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Taban Puanları

Gazetecilik bölümü için yüksek oranda tercih edilen Akdeniz Üniversitesi gazetecilik taban puanlarına bakalım.

Akdeniz Üniversitesi gazetecilik bölümü taban puanları yıllara göre;

  • 2021 Taban Puanı: 316,51779
  • 2022 Taban Puanı: 333,60560
  • 2023 Taban Puanı: 329,97229

şeklindedir. Bu üniversitede gazetecilik okumak isteyen adaylar sözel kategoride iyi bir başarı elde etmelidirler.

Okuma Önerisi: Akademisyen Nasıl Olunur?

İnönü Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Puanları

Malatya şehrimizde yer alan İnönü Üniversitesi, iletişim fakültesinde yer alan gazetecilik bölüm 4 yıllık örgün eğitim programıdır.

İnönü Üniversitesi gazetecilik bölümü taban puanları yıllara göre;

  • 2021 Taban Puanı: 203,04760
  • 2022 Taban Puanı: 266,07416
  • 2023 Taban Puanı: 246,61739

şeklindedir. 

Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölüm

Sakarya Üniversitesi gazetecilik bölümü, 2023 yılında 306,08611 taban puanı ile öğrencilerini almıştır. İletişim fakültesinde bulunan gazetecilik bölümü ders detaylarına daha iyi bir tercih yapmak için inceleyebilirsiniz.

gazetecilik bölümü taban puanları

Gazetecilik Bölümü Sıralama – Başarı Sıralamaları

Gazetecilik bölümü taban puanları, üniversiteden üniversiteye farklılık gösteriyor. En yüksek puanlı ilk 5 üniversite ve en düşük puanlı üniversitelerin başarı sıralamaları arasında dağlar kadar fark var. Gelin birlikte gazetecilik bölümü için başarı sıralamalarına bakalım.

Gazetecilik bölümünün en yüksek puanı Yeditepe Üniversitesi’nde bulunuyor. 2023 yılında 2410 başarı sıralaması ile adayların tercih ettiği bu vakıf üniversitesi, gazetecilik bölümünün en yüksek puanlı üniversitesi. Gümüşhane Üniversitesi ise en düşük başarı sıralaması ile alan üniversitedir. 2023 yılında 1.487.226 ile adaylarını alan üniversite sözel türünden 167,9 taban puanı ile kapatmıştır.

Gazetecilik bölümünü tercih edecek adaylar için hazırladığımız yazımızda gazetecilik bölümü taban puanları ve farklı üniversitelerdeki detaylarını inceledik. Siz de bu bölümü tercih edecekseniz başarı sıralamaları, üniversite ders içerikleri ve taban puanlarını iyi araştırmanızı öneririz.  

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir