Yasaklanan Reklamlar: Reklamlar Neden Yasaklanır?

Ajanslarda reklam üretiminde birçok kişi bir araya gelerek beyin fırtınası yapıyor. Ses getirecek ve izleyici çekecek fikirler bulunup yaratılıyor. Ama ne yazık ki her zaman yaratıcılık kazanmıyor. Bu fikirler yasaklanan reklamlar kategorisinden payını alıyor.

Geçmişten günümüze ülkemizde veya dünya çapında birçok reklam amacına hizmet etse bile farklı konulara çağrışım yaptığı için yasaklanmıştır. Peki bu yasaklanan reklamlar nelerdir? Neden yasaklanmıştır? Tüm sorularının cevabı ve ses getiren reklamlar için yazımızı okumaya devam edin.

Yasaklanan Doritos Reklamları: Neden Bu Kadar Popüler?

Gerek ülkemiz gerekse dünya çapında yaptığı reklamlar ile ses getiren Doritos markası, yasaklanan reklamlar yapsa da aynı zamanda bu yasaklanmış reklamlar ses getirmeyi de başardı. Kiminin çok hoşuna gidip güldüğü kiminin ise karşı çıktığı bu reklamları konuşalım.

Özellikle ülkemizde yasaklanan reklamlar kategorisi içine giren siyaset, alkol, cinsellik ve terör bu reklamların neden yasaklandığını açıklıyor. Reklamda belirli başlı çekicilikler vardır. Bu çekicilikler izleyicinin hafızasında konumlanmak için önemli bir stratejidir. Doritos ise bu reklam çekiciliklerinden cinselliği sık sık kullanmıştır. İşte bu yüzden Doritos markasının reklamları yasaklanmış reklamlar arasına girmiştir.

Peki belirli bir kesimin hoşuna gidip güldürdüyse neden yasaklandı diye sorabilirsiniz. Reklamlar yapısı gereği belirli başlı duyguları temel alarak oraya seslenir. Doritos, reklamında hedonik unsurlara çok açık bir şekilde çağrı göndermiştir. Cinselliğin komedi ile birleşmesi sonucu bu belirli bir kesimin duygularını beslese de Türkiye pazarı için sözü edilmeyecek bir yasaktır. Her ülkenin belirli başlı gelenekleri, normları veya düşünce yapısı vardır. Arap ülkelerinde reklamları baştan tasarlayıp sağdan sola okuma düzenine göre yapıyorlar. İşte konumuz tam olarak bu. Yasaklanan reklamlar reklamın sunulduğu coğrafyayı yansıtmadığı, rahatsız ettiği gibi birçok faktör yüzünden kaldırılır. Bir reklamın yasaklanmasını istemiyorsak reklamı sunduğumuz pazarın özelliklerine göre yaratmalıyız.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Yasaklanan Filmler

Yasaklanmış Türk Reklamları

Geçmişten günümüze Türkiye pazarında da birçok markanın reklamı yasaklandı. Gelin birlikte Türkiye’de yasaklanan reklamlar ve bunların iç metinlerini inceleyelim.

  1. Yeni Rakı

O zamanlardan beri var olan Türk televizyonlarında alkollü içkilerin gösterimi ve reklamı yasak olduğu için reddedilmiş reklam filmidir. Biz reklam filmi yerine kısa film tadında bulduk. 

  1. Media Markt 

Media Markt’ın tepkiler yüzünden kaldırdığı ‘Ben aptal değilim!’ kampanyası. Tüketicilere ‘Ben Aptal değilim buradan alışveriş yapıyorum.’ algısı yaratmaya çalışırken potansiyel hedef kitlesine de ‘Ben aptalım yani.’ diye düşündüren bir kampanya olduğu için tepki toplamış. Kampanyada genel fikir güzel fakat üslup doğru mu? Tartışılır.

yasaklanan reklamlar
  1. Doğadan Çay

Doğadan Çay’ın cinsiyetçi söylemler içerdiği reklamı kısa bir sürede aldığı tepkiler yüzünden kaldırılmıştır. Hatta kadınlardan cevap gecikmemiş ve reklamın sonuna ‘Kadınlar Doğadan Çay’dan özür ister.’ diyerek reklam filmini tekrar yaymışlardır.

  1. Baydöner 

Mevcut iktidara gönderme yaptığı için yasaklanan reklamlar arasına hızla giren Baydöner, döneminde çok tepki çekmiş. Reklamda ‘Depoyu fulleyelim.’ demeyelim de ‘Trafik kalmadı.’ diyelim söylemleri ile iktidar dolaylı yaşanan problemleri güzelleme yaparak anlatmıştır.

Yasaklanmış Reklamlar Youtube

Yasaklanan reklamları, üst ve alt başlıklarda gördüğünüz gibi birçoğunu YouTube platformunda bulmak mümkün. Çünkü bir reklamın yayın yasağı alması onun o zamana kadar yayılmasını durdurmaz. Özellikle çağımız gereği daha yeni dönemde yasaklanmış reklamlar, ulaşılması daha kolay reklamlardır.

Cumhuriyet Gazetesi Yasaklanan Reklamı

Reklamlar bazen belirli kesimde istenmeyen duyguları çağrıştırabilir. Bu da reklamı yasaklanan reklamlar kategorisine sokar. Cumhuriyet gazetesindeki bu reklam ise alt metninde siyaseti çağrıştırdığı için belirli kesimi rahatsız etmiştir. Gelin hep birlikte reklamı izleyelim.

Cumhuriyet gazetesinin 2006 yılında yaptığı bu reklam toplumu kargaşaya sürükledi. Bir kesim reklamı başarılı bulurken bir kesim ise abartılı bir anlatım olduğu ve hiçbir gücün Cumhuriyet’i yıkmaya çalışmadığını söyledi.

 Bu reklamda cumhuriyet gazetesi adı altında cumhuriyetimizin siyasi güçler tarafından yıkılmak istenmesine çağrışım vardır. Bu yüzden reklam alt metinde bilinçaltına seslendiği için ve ülkemiz genelinde siyasi reklam faaliyetleri yasak olduğu için yasaklanan reklamlar kategorisine girmiştir.

 Sizin bu konuda düşünceleriniz neler?

Dünya Çapında Ses Getiren Yasaklanan Reklamlar

Reklamda belirli başlı kırmızı çizgiler sadece bizim ülkemizde yoktur. Reklamın çağrıştırdığı anlam neticesinde Dünya çapında da yasaklanan reklamlar vardır. Dünya çapında ses getiren 5 yasaklanmış reklam:

  1. Natan
yasaklanan reklamlar

Bu mücevher markası kadınları doğrudan ‘Mücevher ile yatağa atılmayacak kadın yoktur.’ Mesajı verdiği için yasaklanmıştır.

  1. Coca Cola

Ülkemizde olduğu gibi Kenya’da yasaklanan bu reklamda öpüşen bir çift görünüyor. Kenya Film Sınıflandırma Kurulu (KFCB) ise reklamın ahlaki değerleri rahatsız ettiği gerekçesiyle yasaklamıştır. 

yasaklanan reklamlar
  1. Antonio Federici

Katolik dünyasını ayağa kaldıran reklam filmi. Rahibeleri cinsellik ile süsleyen bu marka ‘Masumca yaratılmış.’ gibi söylemler ile dondurmayı mı kastediyor yoksa Tanrı’yı mı?

yasaklanan reklamlar
  1. Beauty to die for

Uğrunda ölmeye değer bir cilt? Marka bu reklam ile neyi amaçladı anlamadık. Fakat tasarımın ve modellerin verdiği rahatsızlık dolayısı ile yasaklanan reklamlar arasına girdi.

yasaklanan reklamlar
  1. Göğüs Kanseri Fonu

Yara izlerinin gösteriminin etik bulunmadığı için yasaklanan bu reklamın altında bizce cinsellik faktörü etkili. 

Bu reklamlar dünya çapında yoğun ilgiyi hem olumlu hem de olumsuz görmüş yasaklanmış reklamlar örnekleridir. Her fikir amaca iyi yönde ulaşmaz. Bazı fikirler tepki toplar. Önemli olan kitleyi rahatsız etmeyecek bir yoldan reklamda konuyu işlemektir. Türkiye ve dünya çapında yasaklanan reklamlar yazımız hakkında geri dönüşlerinizi bekliyoruz. 

-->