Celal Şengör Kütüphanesi Nerede? 120 Milyon Değerindeki Eserler…

Celal Şengör’e dair merak edilen konulardan biride ‘Celal Şengör Kütüphanesi Nerede?’ sorusudur. Kendisinin sahip olduğu akademik başarı aynı zamanda eşsiz kaynaklarla donatılmış bir kütüphanesi olmasını sağlamıştır.

Başarıları dünyaca bilinen biri olarak Celal Şengör maddi ve manevi olarak oldukça kıymetli bir kütüphane arşivine sahip olduğu biliniyor. Peki kütüphane nerede ve içerisinde neler var? İşte detaylar…

Celal Şengör Kütüphanesi Nerede?

Celal Şengör Harita ve Coğrafi Materyaller Koleksiyonu İstanbul Teknik Üniversitesi‘ne bağlı Maden Fakültesi çatısı altında yer alır. Bu koleksiyonun büyük bir kısmı İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör bağışıdır. Jeoloji konulu yaklaşık 5000 harita yer alır. Haritalar Türkçe, Çince, Rusça ve İngilizce dillerindedir.

Kütüphanenin bulunduğu kampüs, İTÜ Ayazağa Kampüsü’dür. Ayazağa Merkez Mahallesi, Ayazağa Caddesi üzerinde yer alan Ayazağa kampüsü ve ona bağlı Celal Şengör’ün büyük katkılarının olduğu Kütüphanede özellikle jeoloji, maden mühendisliği ve doğa bilimleri alanlarında kaynaklar yer alır. Bu bir araştırma kütüphanesidir. Kütüphanede öğrenciler, öğretim üyeleri ve akademisyenler için zengin kaynaklar yer alır. Zengin kaynakların yanı sıra kütüphanede çalışma alanları, okuma salonları ve bilgisayar laboratuvarı gibi imkanlara da yer verilmiştir.

Celal Şengör’ün oğlu Asım Şengör’e devrettiği 50.000’den fazla kitabın yer aldığı özel kütüphanesi ise yaşadığı evin üst katında yer alır. Bu kütüphanede sayısız kitap, çok eski baskı kaynaklar, yazışmalar, atlaslar yer alır.

İlginizi Çekebilir: İlber Ortaylı Kimdir?

Celal Şengör Kütüphanesi Ziyaret Saatleri

Celal Şengör kütüphanesinin nerede olduğu kadar buraya ziyaret yapılıyor mu sorusu da merak edilenler arasında. Bu konuda çalışma sağlayanlar için bir altın madeni niteliğindeki bu kütüphane İTÜ bünyesinde hizmet veriyor.

Celal Şengör Kütüphanesi çok zengin kaynakları içerir. Bu kütüphanenin uzmanlığı jeolojiden, mitolojiye, lugatlardan filozofiye kadar geniş bir alana sahiptir. Atlaslar da bu zengin kütüphanenin en önemli parçalarıdır. Celal Şengör Kütüphanesi 24 saat ziyarete açıktır.

Jeoloji, maden mühendisliği ve doğa bilimleri alanlarında araştırma yapmak isteyenler için adeta bir cevher olan kütüphane, birçok öğrenciye, akademisyene ve öğretim üyelerine oldukça fazla kaynağı bir arada sunuyor. Çeşitli yayınevi tarafından basılan birçok eserin yer aldığı kütüphanede çok eski tarihlere dayana çok değerli eserler bulunur.

Celal Şengör kütüphanesi nerede

Celal Şengör Kütüphanesi Değeri

Celal Şengör kütüphanesi nerede sorusu aynı zamanda bu kütüphanenin değerini de düşündürüyor. Çoğu araştırmacı burada yararlanabileceği kaynaklar karşısında hayranlık duyabilir. Bu denli nadir bir koleksiyonun değeri de düşündürmeden etmiyor.

Celal Şengör, dünyaca tanınan çok değerli Türk jeolog ve akademisyenler içinde yer alır. Şengör bilinçli bir koleksiyoncudur. Celal Şengör’ün kendi kişisel kütüphanesi oldukça geniştir. Çok değerli bir koleksiyona sahip olan kütüphanede; jeoloji başta olmak üzere petroloji, tektonik, doğa tarihi ve ayrıca edebiyat gibi çeşitli konularda kaynaklar yer alır.

Celal Şengör’ün kütüphanesinde değerli eserler içinde nadir bulunan kitaplar yer alır. Büyük ve önemli araştırmalara kaynaklık yapan eserler birçok araştırmacı ve akademisyen için çok değerlidir. Çok değerli jeolog ve bilim insanları ile yapılan yazışmaların bulunduğu mektuplar, dergi ve gazete makaleleri, özel olarak imzalanmış ve kişiye özgü notlar içeren kitaplar Celal Şengör Kütüphanesi değerini gözler önüne seriyor.

Celal Şengör kütüphanesi nerede, peki değeri ne? Nerede sorusunun net bir yanıtı var ancak kütüphanenin değeriyle ilgili net bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Sahip olduğu nadide eserlerle bu kitaplık büyük bir miras niteliğindedir.

Bu kadar değerli eserlerin yer aldığı kütüphane ile ilgili çeşitli sorular da soruluyor. Celal Şengör’ün Kütüphanesi kaç TL? Gibi sorular da bunlardan biridir. Net bir değer biçmenin zor olduğu kütüphane için yaklaşık 120 milyon değerinde eser olduğu söylenebilir. Her bir eserin özenle korunduğu kütüphane artık Celal Şengör’ün oğlu Asım Şengör’ün katkıları ile yaşamaya devam ediyor.

Celal Şengör’ün kütüphanesinde yer alan kitap koleksiyonu, oldukça değerli ve nadir bulunan önemli eserleri içerir. Bunlar arasında farklı dillerde yayımlanmış olan kitaplar başta olmak üzere eski haritalar, jeolojik tabakaların ayrıntılı resimlerinin yer aldığı kitaplar yer alır. Jeolojik keşiflerin ve bilimsel makalelerin de bulunduğu dergiler özellikle araştırmacıların çok dikkatini çekiyor.

Celal Şengör’ün kütüphanesinin değeri, yer verdiği kitapların nadirliği ve önemi, jeoloji alanındaki otoritelere ait yazışmalar ve imzalı kitapları ile artıyor. Bu değerli kütüphane jeoloji ve doğa tarihi alanında çalışan araştırmacılar tarafından sıklıkla okunan çok özel bir koleksiyona sahiptir. Aynı zamanda Celal Şengör’ün Kütüphanesi yalnız öğretim üyeleri ve akademisyenler değil, aynı zamanda doğa ve bilim meraklıları için de çok özel ve değerli bir kaynak olarak değerlendirilir.

Celal Şengör kütüphanesi nerede diye merak edenler bir diğer soruyla karşılaşır: Celal Şengör kütüphanesini kime devretti?

Celal Şengör kütüphanesi nerede

Celal Şengör Kütüphanesini Kime Devretti

Celal Şengör kütüphanesini nerede yanıtı kadar kütüphanenin kime devredildiği de önemli bir konudur. Celal Şengör İTÜ bünyesinde kurulan kütüphanenin yanı sıra kendi kişisel kütüphanesiyle de araştırmacıları hayran bırakan bir arşive sahiptir. Kişisel kütüphanesiyle üniversite bünyesindeki kütüphane birbirinden ayrıdır.

Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en değerli bilim insanlarından biri olan Celal Şengör, geçtiğimiz aylarda İTÜ’den emekli olarak akademik hayatını noktaladı. Şengör’ün kütüphanesi evinde yer alıyor. Yaşadığı evin üst katında çok farklı kategorilere ayrılmış olan bir kitaplığa sahip.

Özellikle nadir bulunan jeoloji kitaplarını içeren bu özel kütüphanede, sadece bilime ait değil aynı zamanda edebiyattan tarih gibi alanlar pek çok kitap da yer alıyor. Celal Şengör oğlunun da talebi ile bu çok değerli eserlerin yer aldığı kütüphanesini oğlu Asım Şengör‘e devretti. 

Celal Şengör Kütüphanesinde Kaç Kitap Var?

Celal Şengör’ün 50 Bin kitaplık bir kütüphaneye sahip. 50.000’den fazla kitap yer alan kütüphanede birçok kitap yabancı dillerde yazılmış orijinal eserlerdir. Pek çok kişinin büyük bir hayranlık besleyeceği bu eşsiz kütüphanede Celal Şengör hocanın yaptığı işe ne kadar önem verdiğini görmemek mümkün değil. Kütüphanede basım yılı 1580 olan çok değerli bir kitap da görmek mümkündür. Bu kitap Şengör’ün kitap koleksiyonunda yer alan en eski ve en değerli kitaptır.

Celal Şengör’ün Kütüphanesi sadece kitapla da sınır değil. Bu özel kütüphanede gerçek dinozor yumurtası fosili de yer alıyor. Jeolojiye katkıda bulunan bilim insanlarının heykellerine de yer veren Celal Şengör, öğrenciler ve araştırmacılar için bilim dünyasında bambaşka bir kapı aralıyor.

Celal Şengör kütüphanesi nerede sorusu beraberinde birçok farklı soruyu da merak konusu haline getiriyor. Prof. Dr. Celal Şengör’ün kütüphanesi ve bu değerli mirasına dair tüm bilgileri sizin için derledik. Konuyla ilgili siz ne düşünüyorsunuz? YORUMLARDA buluşalım.

-->