Mühendislik Çizim Programları En Faydalı 5 Uygulama

Mühendislik çizim programları her mühendislik alanında kullanılan önemli programlardır. Bu programlar sayesinde endüstriyel tasarım, analizler ve simülasyonlar yapılır. O nedenle mühendislere veya mühendis adaylarına en az birkaç tane çizim programı öğrenmeleri önerilir. 

Mühendislik çizim programları öğrenmek öğrencilik yıllarında geleceğinize yapacağınız önemli bir yatırımdır. Bu alanlardaki yeteneğiniz mesleğinize başladığınızda sizi öne çıkarır. Programlarla binalar, mekanik aletler, elektrik sistemleri ve birçok farklı ürün tasarlayabilirsiniz. 

Mühendislik çizim programları her dalda öncelikli olarak kullanılır. Özellikle endüstriyel tasarım ve üretim alanlarında da bu programlardan sıkça yararlanılır. Gelin birlikte bu programlar neler ve nasıl çalışır inceleyelim. 

Okuma Önerisi: Dünyanın En İyi Mühendislik Üniversiteleri

Teknik Mühendislik Çizim Programları Ücretsiz 

Mühendislik çizim programları birçok farklı dil seçeneği ile kullanıcılara sunulur. Bu programları Türkçe dil desteği ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Genellikle her uygulamanın hem ücretli hem de ücretsiz versiyonları bulunur. İnternetten ücret ödeyerek veya ücretsiz olarak uygulamaları bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. 

Teknik çizim programları ücretsiz olarak nasıl indirebilirim diye merak ediyorsanız bunun için internette birçok video var. Bu videolardan faydalanarak hem indirme hem de kurulum işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. İndirme işlemini güvenilir sitelerden yapmanız tavsiye edilir. 

Ücretsiz olarak piyasaya sürülen pek çok program bulunur. Bunlar genellikle sıkça bilinen AutoCAD, SolidWorks gibi programlara alternatif olarak üretilmiştir. Aynı zamanda öğrenciyseniz üniversitenizin sağladığı lisanslar ile ücretli bazı programları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. 

Teknik çizim programları sayesinde binalar, odalar tasarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra üretim öncesi cihazların ve ürünlerin tasarımlarını da yapabilirsiniz. Çizim programları çok çeşitli ve birbirinden farklı özelliktedir. Farklı alanlarda size avantaj sağlayacak farklı programlar kullanabilirsiniz. 

Mühendislik çizim programları birçok dil seçeneği ve kullanım opsiyonuyla sektörde yer alır. Aynı zamanda Türkçe kullanabileceğiniz programları inceleyelim.

Teknik Çizim Programları Türkçe 

Mühendislikte özellikle üretim ve tasarım alanlarında çalışacaksanız bir veya birkaç çizim programını bilmelisiniz. Bunlar dışında bir alanda çalışsanız dahi çizim her zaman işinize yarayacak bir beceri olacaktır. Şimdi birbirinden güzel tasarımlar yapmayı sağlayan mühendislik çizim programları neler birlikte bakalım.  

En popüler teknik çizim programları şöyledir:

  1. AutoCAD
  2. SolidWorks
  3. SAP2000
  4. STACAD
  5. CATIA
  6. 3D Studio Max
  7. Blender
  8. Pro Engineer
  9. Inventor
  10. Maya

Bu teknik çizim programları Türkçe, İngilizce ve birçok farklı dil seçeneği ile kullanıcılara sunulur. Kendi tercihinize göre bu dillerden birinde çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Bu uygulamaları kullanırken İngilizce dil seçeneğini tercih etmeniz daha faydalıdır. Bu sayede yabancı dilde birçok kaynaktan yararlanabilir aynı zamanda dil yeteneklerinizi de geliştirebilirsiniz. 

mühendislik çizim programları

Mühendis Çizim Programları

Mühendislik çizim programları üstte de listelediğimiz gibi çok çeşitlidir. Her mühendisin en az birkaçında uzmanlaşması kariyeri açısından oldukça iyi olacaktır. Siz de bu programlara ilgiliyseniz gelin birlikte bu programlara daha detaylı bakalım. 

Programları tanıtmaya başlamadan önce gelin birlikte sıkça duyduğumuz CAD nedir ona bakalım. CAD Computer Aided Design yani bilgisayar destekli tasarımdır. Her üretim sürecinde CAD sıkça kullanılır. Bu nedenle otomotivden uzay mühendisliğine her alanın tasarım sürecinde çizim programlarına ihtiyaç vardır.  

İşte herkesin bildiği en popüler mühendis çizim programları:

1-AutoCAD

AutoCAD hem iki boyutlu teknik çizimler hem de üç boyutlu modellemeler için kullanılan bir çizim programıdır. Hem mühendislik hem de mimarlık alanlarında kullanıma elverişlidir. Özellikle parça modellemelerinde, endüstriyel üretimde sıkça kullanılır. Tüm işletim sistemlerini destekleme özelliği sayesinde de kullanıcı kitlesi geniştir. 

2-SolidWorks

3 boyutlu modelleme denilince akla gelen bir diğer isim de SolidWorks’tür. Özellikle makine, mekatronik, otomotiv gibi sektörler başta olmak üzere üretim yapılan her alanda kullanılabilir. Kullanıcıya kullanım kolaylığı başta olmak üzere birçok özellik sunar. 

Bu özelliklerden biri de üretim yapılacak ürünün malzemesini seçebilmektir. Bu sayede üretim süreçlerinin başında hangi malzeme kullanıldığında ürün nasıl gözükecek rahatlıkla görebilirsiniz. Aynı zamanda bu malzeme ile mukavemet üzerine analizler de yapabilirsiniz. 

3-Catia

SolidWorks programına oldukça benzeyen CATIA kullanıcılarına CAM desteği de sunar. CAM bir ürünün imalata geçilmeden bir önceki aşamasıdır. Burada CAD modelinde tasarımı yapılan ürünün imalatında gereken süreçler yazılım ile programlanır. Özellikle otomotiv, havacılık ve gemi tasarımlarında tercih edilir. 

4-3D Studio Max

3D Studio Max diğer çizim uygulamalarına kıyasla daha çok mimaride kullanılır. Bu nedenle inşaat mühendisliği gibi alanlarda da sıkça tercih edilir. İçeriğindeki duvar, kiriş ve kolon gibi modülleriyle de çizimi oldukça kolaştırır. 

5-Blender

Blender 3D çizim programları arasında en popüler olanlardan biridir. Hem ücretsiz hem de açık kaynaklı olan bu program diline herkes kolayca erişebilir. Kullanıcı kitlesinin geniş olması da bir diğer avantajıdır. Bu sayede internetten birçok kaynak bulabilirsiniz. 

Okuma Önerisi: En İyi Mühendislik Bölümleri

Biyomedikal Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

Mühendislik çizim programları genel olarak bakıldığında aynı özelliklere sahiptir. Ancak bazı mühendislik alanları için kullanıma daha elverişli programlar vardır. İlk olarak bir biyomedikal mühendisinin bilmesi gereken programlar neler gelin birlikte bakalım. 

Öncelikle biyomedikal mühendisi olarak hangi alanda çalışırsanız çalışın CAD bilmeniz sizi öne çıkaracaktır. Bu sayede herhangi bir medikal cihazın veya ürünün 3 boyutlu çizimini yapabilirsiniz. Bu çizim üretim sürecinden önce size bazı analizler yapma imkanı sağlar. 

Ürünlerin çiziminde önerilen ilk program genellikle SolidWorks’tür. Kolay kullanımı, malzeme seçebilme imkanı ve çeşitli analizleri yapabilmenize olanak sağlaması bu uygulamayı medikalde öne çıkarır. Çeşitli simülasyonlar sayesinde de ürününüzün farklı koşullarda verebileceği olası tepkileri inceleyebilirsiniz. 

İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

Mühendislik çizim programları endüstriyel üretimde kullanılanlar ve mimaride kullanılanlar olarak ayrılabilir. Mimari aynı zamanda inşaat kısmını da içerir. Bu iki alan aynı gibi gözükse de aslında odaklandıkları noktalar farklıdır. 

Basitçe mimarlar yapının yerleşimiyle, tasarımıyla, dairelerdeki odaların büyüklüğüyle ilgilenirler. İnşaat mühendisleri ise binanın statik planları, kullanılacak malzemelerin dayanıklılığı ve miktari gibi alanlara odaklanırlar. 

Bir inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar neler diye baktığımızda ilk sırada AutoCAD gelir. AutoCAD Civil denilen AutoCAD’in inşaat mühendisleri için özelleştirdiği bir program da bulunur. AutoCAD ile başlayarak sonrasında alanınıza daha çok yönelmek için AutoCAD Civil’e geçiş yapabilirsiniz. 

Her mühendislik dalı için öğrenilmesi gereken programlarda farklılıklar olabilir. Farklı bölümlere göre mühendislik çizim programları incelemeye devam edelim.

mühendislik çizim programları
Mühendislik çizim programları

Elektrik Elektronik Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

Mühendislik çizim programları seçiminde dikkat edilmesi gereken farklı noktalar vardır. Gelin bunları madde madde sıralayalım. 

  1. Programın kullanım alanına uygunluğu,
  2. Sizin programa yatkınlığınız,
  3. Programın öğrenilmesini kolaylaştıracak kaynakların miktarı ve niteliği,
  4. Bilgisayarınızın bu programa uygunluğu olarak sıralanabilir. 

Bu maddeleri göz önünde bulundurarak elektrik elektronik mühendisinin bilmesi gereken programlar neler birlikte inceleyelim. 

AutoCAD her mühendislik alanında olduğu gibi bu alanda da başta gelir. Elektrik elektronik mühendisliğinde proje çiziminde, şantiyelerde elektrik tesisatı çiziminde sıkça kullanılır. Bunun yanı sıra SolidWorks’ün bir eklentisi olan Solidworks Electrical de öğrenmeye başlayabilirsiniz.  

Makine Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

Makine mühendisliği denildiğinde çok geniş bir alanı kapsadığı için birçok program kullanılır. Mühendislik çizim programlarının hemen hemen hepsi bu mühendislik dalı için uygun olabilir. Siz de farklı programları deneyerek aralarından seçim yapabilirsiniz.

Makine mühendisinin bilmesi gereken programlar neler sıralayacak olursak:

  1. AutoCAD Mechanical
  2. SolidWorks
  3. Catia
  4. Inventor 

Bunlar başta gelen uygulamalardır. Bu uygulamalarda temel amaç 3D modellemeler ve analizler yapmaktır. Bunlar arasından İnventor simülasyon konusunda diğerlerinden öne çıkar. Bu sayede simülasyonlar ile ürünün yapabileceği tüm muhtemel hareketleri görebilirsiniz. 

Endüstri mühendisinin bilmesi gereken programlar da makine mühendisliğindeki programlara oldukça benzer. Çünkü bu mühendislik alanında da odaklanılan nokta endüstriyel üretimdir. Üretim aşamasında 3 boyutlu modellemeler sürecin en önemli kısımlarından biridir. 

Yazımızda da gördüğünüz üzere mühendislik çizim programları çok çeşitlidir. En iyi çizim programları ise sizin yetkinliğinizin en çok olduğu ve en iyi kullanabildiğiniz programdır. Bu nedenle eğer halihazırda bildiğiniz bir çizim programı varsa bunun üzerinde ilerlemeniz tavsiye edilir. İlk defa başlıyorsanız da deneme yanılma yoluyla hangi programın sizin için daha uygun olduğunu bulabilirsiniz. 

-->