Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümüne Türk Başkan: Prof. Dr. Mete Atatüre ile Tanışın!

Bir Türk akademisyenin başarısı… Prof. Dr. Mete Atatüre, Cavendish Laboratuvarı olarak da bilinen fizik bölümüne başkan olarak atandı.

Sayın Atatüre’yi yakından tanıyalım…

mete atatüre

Mete Atatüre Kimdir?

Mete Atatüre 1975 Kayseri doğumlu Türk akademisyendir. Kendisini fizik alanında geliştirerek uzmanlığını kuantum fiziği alanında almıştır.

Atatüre, 1996 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü tamamlamıştır. Ardından Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarında doktora görevini yapmıştır.

2002-2007 yıllarında Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü Kuantum Fotonik Grubunda Türk hocası Ataç İmamoğlu ile çalışmıştır. 2007’de Cambridge Üniversitesi Cavendish Laboratuvarında öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Bu laboratuvarda yaptığı çalışmaların ardından Atatüre doçent unvanını almıştır. Atatüre görevine hala devam etmektedir.

Mete Atatüre Ödülleri

Mete Atatüre gerek aldığı eğitim gerekse başarılı kariyeri sayesinde birçok ödüle layık görülmüştür. Aldığı ödüllerle fizik alanında hem Türkiye’de hem de dünya çapında adından söz ettirmektedir.

Mete Atatüre aldığı ödüller:

  • 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü
  • Institute of Physics yıllık ödülleri

Cavendish Laboratuvarı Nedir? Neden Önemli?

Cavendish Laboratuvarı bilim tarihi açısından oldukça önemlidir. Laboratuvar 1873’te kurulmuştur. Laboratuvarın isim sahibi Henry Cavendish hidrojeni bulan bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.

Ayrıca bu laboratuvar sınırları içerisinde elektron, proton ve DNA’nın keşfinin yapıldığı da bilinmektedir. Cavendish Laboratuvarı bünyesinden dünyanın farklı yerlerinden alanında uzman seçkin bilim insanlarını barındırıyor.

Cavendish Laboratuvarı bünyesinde çalışan bilim insanlarının çalışmaları Nobel Ödülleri’ne aday olmuş ve laboratuvarın 30’dan fazla Nobel Bilim Ödülü bilinmektedir.

Prof. Dr. Mete Atatüre ise Cavendish Laboratuvarı diğer bir adıyla Cambridge Üniversitesi Fizik bölümüne 16. başkan olarak görevlendirilmiştir.

Sayın Prof. Dr. Mete Atatüre’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Okuma Önerisi: İngiltere Yüksek Lisans

-->