İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? (Çözüldü)

İŞKUR nakdi ücret desteği başvuruları OHAL kapsamında ülkemizde yaşanan üzücü deprem sonrasında Cumhurbaşkanlığı tarafından yürürlüğe girmiştir. Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen ve olağanüstü hal ilan edilen şehirleri kapsayan bir ödenek türüdür.

Nakdi ücret desteği son dakika gelişmesiyle ne kadar oldu? Detayları sizlerle paylaşacağız.

Bu yazımızda sizlere Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerde ikamet eden ve çalışan vatandaşların yararlanabileceği nakdi ücret desteği şartlarını açıklayacağız. Sonrasında nakdi ücret desteği ne kadar oldu, nasıl başvurulur inceleyeceğiz.

İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Nedir?

İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Nedir?
İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Nedir?

Öncelikle İŞKUR nakdi ücret desteği nedir kısaca açıklayalım. Pandemi ve olağan üstü hal ilan edilen durumlarda etkilenen vatandaşa nakdi ücret desteği ödemeleri yapılmaktadır.

2023 yılının Şubat ayında yaşanan deprem sonrasında Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve Kilis illerimizde ekonomik ve sosyal hayata olan olumsuz etkilerin azaltılması amaçlanmıştır.

21 Şubat 2023 tarihinde 125 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının 4. Maddesi kapsamında İŞKUR nakdi ücret desteği başvuruları açılmıştır.

Öneri içerik: İŞKUR Destekli Yazılım Kursları

İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nakti ücret desteği almak isteyen birçok kişi şu soruyu soruyor: İŞKUR Nakdi Ücret Desteği başvurusu nasıl yapılır?

Güncel yöntemleri işveren ve işçi için sıralayacağım.

1- İşveren için İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Başvurusu

İŞKUR nakdi ücret destek başvuruları sadece olağan üstü hal ilan edilen iller için geçerlidir. Bu iller arasında depremin etkilediği Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve Kilis yer almaktadır.

Bu illerimizde sigortalı çalışanlar için işvereni tarafından kısa çalışma talebinde bulunulması gerekir. Bu talep, kısa çalışma ödeneği hak sahipliği oluşmayan sigortalıların İŞKUR nakdi ücret desteği başvurusu yerine geçmektedir.

İşvereni tarafından İŞKUR’a ücretsiz izin nakdi ücret desteği başvurusunda bulunan çalışanların İŞKUR’a başvuru yapmaları gerekmemektedir. Kısa çalışma uygulanacak işçi listesinde yer alan işçilerin işlemleri İŞKUR tarafından gerçekleştirilir.

2- İşçi için İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Başvurusu

İŞKUR Nakit Desteği
İŞKUR Nakit Desteği

Yine olağan üstü hal ilan edilen illerde, 6 Şubat 2023 tarihi ve sonrasında, OHAL süresi bitmemek üzere, iş akdi feshedilmiş sigortalıların işsizlik ödeneği başvuruları İŞKUR nakdi ücret desteği başvurusu yerine geçmektedir.

İŞKUR nakdi ücret desteği başvurusu ayrıca bir başvuru gerektirmez. OHAL ilan edilen illerde sigortalı olarak çalışan işçinin işsizlik ödeneğine başvurması yeterli olacaktır.

Nakdi ücret desteği alan işçi tekrar işe girer ve işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için gerekli şartları yerine getiremeden işsiz kalırsa, yeni işsizlik ödeneği başvurusu istinaden durdurulmuş olan nakdi ücret desteği, iş akdi fesih tarihini izleyen gün itibariyle başlatılır.

OHAL süresinin sona ermesiyle, sadece ilerleyen 30 gün içerisinde yapılan işsizlik ödeneği başvuruları dikkate alınır.

İlginizi çekebilir: Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Nakdi Ücret Desteği Şartları

Nakdi Ücret Desteği Şartları
Nakdi Ücret Desteği Şartları

İŞKUR nakdi ücret desteği başvurusu sırasında bu desteğe hak kazanabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Nakdi ücret desteği kimler alabilir ve şartlar nelerdir kısaca açıklayalım.

İşveren tarafından kısa çalışma başvurusu yapılan işçiler için;

  • Nakdi ücret desteği şartlarının başında 6 Şubat 2023 tarihi ile 4447 sayılı kanun kapsamında iş sözleşmesine sahip işverenin OHAL gerekçesiyle kısa çalışma başvurusu yapmış olmalıdır. Bu sayede çalışanın ismi Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesine eklenir.
  • İşverenin kısa çalışma başvurusunda bulunduğu işçinin uygunluk tespiti ile kabul edilmiş olması gerekir.
  • Kısa çalışma başlama tarihi ile 120 gün hizmet akdine tabi olmak veya son 3 yılda 600 gün işsizlik primi ödemiş olma şartı taşımadığından yeni kısa çalışma ödeneği hak sahibi olmamak şartı aranır.
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almıyor olmak şartı aranmaktadır.

Yeni bir işsizlik ödeneği hakkı oluşmayan işçiler için;

  • 6 Şubat 2023 ve sonrasında Kahramanmaraş merkezli deprem ve artçılarından etkilenen işyerinin kapanması sebebiyle iş sözleşmesi feshedilen ve iş akdi fesih tarihine son 120 gün hizmet akdine tabi olma veya son 3 yılda 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olma şartı olmadan yeni bir işsizlik ödeneği hakkı olmamak,
  • Başvuru tarihi itibariyle yeni bir işsizlik ödeneği hakkına sahip olmamak ve varsa daha önceden hak sahipliği süresini tamamlamış olmak,
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almıyor olmak şartı aranmaktadır.

Nakdi ücret desteği kaç ay verilecek sorusunun yanıtını bu bilgilerden alabilirsiniz.

İŞKUR nakdi ücret desteği başvuru ve şartları için detaylı bilgiye iskur.gov.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.

İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Sorgulama

İŞKUR nakti ücret desteği sorgulama e-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Arama kısmına İŞKUR nakdi ücret desteği sorgulama yazıp arattıktan sonra çıkan sonuçlar arasında sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Nakdi Ücret Desteği Ne Kadar?

İŞKUR Nakdi Destek Ne Kadar?
İŞKUR Nakdi Destek Ne Kadar?

Nakdi ücret desteği ne kadar olduğu her işçinin işsiz olarak geçen günleri hesaplanarak belirlenir. İŞKUR nakdi ücret desteği başvurusunda bulunmuş ve hak kazanmış kişiler günlük 133,44 TL almaktadırlar. Ancak bu tutar toplam gün sayısı ile çarpılır, sonrasında ise damga vergisi düşüldükten sonra kişiye yatırılır.

Bu destek bir ay içerisinde en fazla 30 gün olarak işçiye ödenir.

Genel sağlık sigortası primleri de İŞKUR tarafından SGK’ya yatırılır.

İŞKUR Nakdi Ücret Desteği Ne Zaman Yatacak?

İŞKUR nakdi ücret desteği ne zaman yatacak sorusu için her ayın 5’i şeklinde yanıt verebiliriz. Nakdi ücret desteği almaya hak kazanmış kişiler her ayın beşinde aylık olarak yatırılmaktadır.

İlginizi çekebilir: Engelli Emeklilik Şartları

Sıkça Sorulan Sorular

Sizler için İŞKUR nakdi ücret başvuruları ile ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladık.

Nakdi ücret desteği kaç ay verilecek?

22 Şubat 2023 tarihinde verilmeye başlayan ödenek 22 Mayıs 2023 tarihinde son bulmuştur.

Nakdi ücret desteği ne zaman bitiyor?

Nakdi ücret desteği başvuruları mayıs ayı itibariyle sonlanmıştır. Ancak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Afetzede Barınma Desteği Başvuruları e-devlet üzerinden açılmıştır.

-->