Evde Bakım Maaşı 2024’te Ne Kadar Oldu? Şartları Neler?

Evde bakım maaşı ile ilgili araştırmalar bu dönemde daha da hız kazanmış durumdadır. Engelli evde bakım aylığı için başvuracak kişilerin başvuru yapabilmeleri için bazı şartları yerine getiriyor olmaları gerekmektedir. Peki, evde yaşlı bakım maaşı şartları nelerdir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temel ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli vatandaşların ve muhtaç yaşlıların yakınlarına evde bakım parası vererek engelli vatandaşların ve muhtaç yaşlıların daha iyi şartlarda bakılmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Bu yazımızda evde bakım maaşı gelir kriteri 2024 yılında ne gibi değişikliğe uğradığı konusuna değineceğiz.

Evde Bakım Maaşı Nedir?

evde bakım maaşı

Engelli maaşı evde bakım parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dar gelirli engelli vatandaşların veya muhtaç durumda olan yaşlı kişilerin yakınlarına engelli kişilerin veya muhtaç yaşlıların bakımlarında kullanılmak üzere düzenli olarak her ay yatırılan maaşa denilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Şartları Nelerdir?

Evde bakım parası almak isteyenlerin belli temel şartları sağlamış olması gerekmektedir. Ancak bu şartları sağlayan kişiler evde bakım aylığı alabilme hakkı kazanırlar. Bu şartlar 26 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre şu şekildedir:

  • Ailenin gelir şartı:

Aile gelir kriterindeki en önemli şart; hane içerisinde yaşayan kişilerin kişi başı aylık ortalama net kazancı, asgari ücretin 2/3’ünü aşmamasıdır. Bu şart sağlanmadığı durumda evde bakım aylığından yararlanmak mümkün olmamaktadır.

  • Engelli veya yaşlı bireyin bakıma muhtaç olması:

Engelli veya yaşlı bireyin beslenme, temizlik ve giyinme gibi gereksinimlerini tek başına karşılayamaması ve bu gereksinimlerini karşılayabilmek için başka birine ihtiyaç duyması gerekmektedir.

  • Kişinin engelli sağlık raporuna sahip olması:

Engelli bireyler için evde bakım parasına başvuru yapılacaksa bu engelli kişinin engel oranının %50 engelli ve ağır engelli raporuna sahip olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle kişinin raporunda “tam bağımlı” ibaresinin bulunması gerekmektedir.

26 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğe Evde Bakım Yönetmeliği adresinden ulaşabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Evde bakım aylığına başvuru yapmayı düşünen kişilerden istenilen bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Engelli veya bakıma muhtaç olan kişinin T.C. kimlik kartının aslı ve kimliğin fotokopisi,
  • Engelli veya bakıma muhtaç olan kişiye bakmak üzere başvuran kişinin T.C. kimlik kartının aslı ve kimliğin fotokopisi,
  • Kişinin en az %50 engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu,
  • Bakıcı olarak başvuru yapan kişinin son 6 ay içerisinde çektirmiş olduğu 3 adet vesikalık fotoğraf,
  • Bakıcı olarak başvuru yapan kişinin eğitim durumunun yer aldığı belge,
  • Bakıcı olarak başvuran kişiye ve engelli kişiye ait ikametgah belgesi,
  • Bakıcı olarak başvuru yapan kişi vasiyse vasi olduğunu gösteren mahkeme kararı,
  • Engelli kişiye veya bakıma muhtaç olan yaşlıya ait gelir belgesi,
  • 18 yaş altında olan ve vesayet altına alınacak olan engelli bireylerin vasi altına alınmalarına dair mahkeme kararı,
  • 18 yaş üstünde olan, akli dengesi zayıf ya da yerinde olmayan, kendisinin ve çevresindekilerin can ve mal güvenliğini tehdit eden bireylerin vasi altına alınmalarına dair mahkeme kararı.

Engelli emeklilik şartları nelerdir diye merak ediyorsanız Engelli Emeklilik Şartları yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

evde bakım maaşı
Evde Bakım Parası Başvurusu

Evde bakım aylığına başvuru yapmayı düşünen kişiler; başvurularını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ya da ilçe temsilciliklerine giderek gerçekleştirebilmektedirler. Bakıcı olmak isteyen kişiler ise başvurularını engelli veya bakıma muhtaç bireylerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek gerçekleştirebilmektedirler.

Yukarıda bahsedilen başvuru şeklinden farklı olarak evde bakım parası için başvuru yapmayı düşünen kişiler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan ALO 144 veya ALO 183 Sosyal Destek hatlarından birini arayarak da ön başvurularını gerçekleştirebilmektedirler.

Şu an için evde bakım aylığı başvuruları internet üzerinden alınmamaktadır. Yani başvuru yapmak isteyen kişilerin ya telefonla ön başvurularını yapmaları ya da bizzat gidip başvurularını yüz yüze gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşları Ne Kadar Oldu? Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Olacak?

2024 evde bakım maaşı alanlara müjde! Evde bakım maaşı ne kadar oldu diye merak edenler varsa yazımızın bu kısmını okumadan geçmesin!

Evde bakım maaşı 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Ocak 2024 itibari ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıcılara ve vasilere verilecek olan evde bakım maaşı 7.608 TL‘dir.

NOT: Evde bakım maaşları 2024 yılıyla birlikte %49,25 oranında artarak yukarıdaki rakama ulaşmıştır. Şartları sağlayan herkes evde bakım maaşı için başvurabilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Ne Zaman Yatacak?

Evde bakım aylığı ne kadar oldu diye araştırma yapanların merak ettikleri bir diğer konu evde bakım parasının ne zaman yatacağıdır. Evde bakım parası Engelli bireyin bakıcısına veya vasisine her ayın 15’i ve 31’i arasında ödeme yapılmaktadır.

Engelli araç fiyatlarını merak ediyorsanız Engelli Araç Fiyatları yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı 2024 Sorgulama Nasıl Yapılır?

evde bakım maaşı
Evde Bakım Parası Sorgulama

Evde bakım maaşı ne kadar diye merak eden kişiler e-Devlet üzerinden evde bakım parasını sorgulayabilmektedirler. Evde bakım parasını sorgulamak için öncelikle e-Devlet’e T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.

T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama butonuna Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama yazıp sorgulama işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Alanlara Emeklilik Hakkı Veriliyor Mu?

Engelli bireylere veya bakıma muhtaç yaşlılara bakan ve evde bakım parası alan kişiler için yasal olarak herhangi bir emeklilik hakkı bulunmamaktadır. Bu yardım parasından yararlanan kişiler çalışan statüsünde yer almadıkları için normal bir emeklilik sistemi içerisinde bulunmamaktadırlar.

Okuyabilirsiniz: Malulen Emeklilik Maaşı

Evde Bakım Maaşının Kesilme Nedenleri Nelerdir?

Evde bakım parasının bazı kesilme nedenleri bulunmaktadır. İşte evde bakım maaşının kesilme nedenleri şu şekildedir:

  • Engelli raporunun süresi bitmeden yenisinin çıkarılması gerekmektedir. Yenilenen engelli raporunda ağır engellilik ibaresi kalkması evde bakım parasının kesilmesine sebep olmaktadır.
  • Hanede yaşayan kişilerden herhangi biri işe girdiğinde evde bakım parası kesilebilir.
  • Evde bakım maaşı alan kişinin vefat etmesi durumunda evde bakım parası kesilir.
  • Eğer adres değişikliği yapılacaksa adres değişikliği yapıldığına dair bildirim yapılmalıdır. Bildirim yapılmazsa evde bakım maaşı kesilir.

Evde Bakım Maaşına Gelen Zam Hakkında

Evde bakım maaşlarına dair tüm detayları aktardık. Güncel rakamlar, birçok kişi tarafından yetersiz bulunsa da günümüz şartlarında memnun olanların sayısı da çok fazla… Özellikle evde bakım maaşına gelen %49,25’lik zam, birçok kişiyi memnun etmiştir.

2024 yılı içerisinde yeni bir zam beklenmese de güncel ekonomik gelişmelere göre ara zam gündeme gelebilecektir. Bu nedenle konuyla ilgili tüm gelişmeleri bu sayfadan takip etmeniz önemlidir. Şimdi evde bakım parası ile ilgili sıkça sorulan sorulara geçelim.

Sıkça Sorulan Sorular

Evde bakım maaşı 2024 bilgileriyle ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Evde Bakım Maaşı Yatmadı Ne Yapmalıyım?

Evde bakım maaşı yatmadığında hak kaybı yaşanmaması için mutlaka SYDV yetkilisi iletişime geçerek neden yatmadığı ile ilgili bilgi alınız.

Emekli Maaşı Olan Kişi Evde Bakım Parası Alabilir mi?

Emekli maaşı alan engelli vatandaşlar ve bakıma muhtaç kişiler için de evde bakım parasına başvuru yapılabilmektedir. Fakat başvuru yapılan hanede kişi başı aylık ortalama net kazancın asgari ücretin 2/3’ünü geçmemesi gerekmektedir.

Evde Bakım Parası E-Devlette Gözükmüyor, Ne Yapmalıyım?

Evde bakım parası e-Devlet üzerinde gözükmezse ne yapmalıyım sorusu evde bakım parası alan birçok kişinin merak ettiği sorudur. Her ayın belirli günlerinde sistemsel güncellemeler yapıldığı için bazen e-Devlet üzerinde kaydınız görünmeyebilir. Daha sonrasında tekrar kontrol ettiğinizde bu durum düzelecektir.

Evde Bakım Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Evde Bakım maaşı herkese aynı oranda yattığı için herhangi bir hesaplama yapmaya gerek yoktur.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir