İç Mimar Maaşları 2024: Yeni Ücretler! İç Mimarların Kazancı

İç mimar maaşları, popüler bir meslek olmasından kaynaklı sıklıkla araştırılmaktadır. Bu nedenle sizler için en güncel 2024 iç mimar maaşı bilgilerine ulaştık. İç mimar neler yapar ya da iç mimar nasıl olunur gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabını da bu yazıda bulabilirsiniz.

İçerisinde yaşadığımız, çalıştığımız, alışveriş yaptığımız ve eğitim aldığımız binaların iç tasarımını işlevsel ve estetik açıdan düzenleyenler bireylere iç mimar denir. İç mimarlar hem estetik hem de teknik yönden bir binanın iç mekanını düzenler.

İç mimarlık hakkında kısa bilgi sahibi olduğumuza göre iç mimar aylık maaşının 2024 rakamlarını öğrenelim.

İç Mimar Maaşı Ne Kadar Oldu?

İç mimar maaşları bireyin deneyim ve bilgi birikimine göre değişiklik göstermektedir. Yeni mezun olmuş bir iç mimar ortalamanın altında bir maaşla çalışma hayatına başlayacaktır. Ancak yetenek ve bilgisiyle kendini kanıtlayabilen bir iç mimarın maaşı ortalamanın üzerine bile çıkabilmektedir. Özellikle deneyim, her işte olduğu gibi, iç mimarlıkta da çok önemli bir kriterdir.

İç mimar maaşı 2024 rakamları nasılmış hep birlikte inceleyelim.

İç Mimar Maaşları 2024 – Güncel Yeni Zamlar…

iç mimar maaşları
iç mimar maaşları

İç mimar maaşları 2024 senesi rakamlarını sizler için en düşük, ortalama ve en yüksek maaş oranı olarak tabloladık. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu rakamlar bir iç mimarın kıdem ve deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki tablodaki rakamlar aylık maaş bazında listelenmiştir.

İç mimar maaşları 2024 yılında ortalama verilerle şu şekildedir:

Maaş DüzeyiMaaş
En Düşük25.000 TL
Ortalama37.500 TL
En Yüksek50.000 TL
İç mimar maaşları

İç mimar ne kadar maaş alır sorusunu özetlemek gerekirse bir iç mimar Türkiye şartlarında ortalama 25.000 TL kazanmaktadır. Bu rakam kişinin çalıştığı şirket, coğrafya, kıdem, deneyim ve yeteneğine göre şekil almaktadır.

İlginizi çekebilir: Mimar Maaşları

Devlette İç Mimar Maaşı 2024

İç mimarlık, yeni mezuniyetin ardından özelde hemen işe başlanılabilecek bir meslektir. Özellikle mesleki gelişim gösterdiyseniz hemen iş bulma olasılığınız yüksektir. Çünkü ilgili alanda kalifiye eleman açığı fazladır.

Ancak iç mimarlık yapabileceğiniz en önemli sektörlerin başında ise kamu sektörü gelir. Devlette iç mimar maaşları ne kadar? İnceleyelim:

  • Yeni Başlayan İç Mimarlık Maaşları: 41.500 TL
  • Deneyimli İç Mimar Maaşları: 50.000 TL

Yurtdışı İç Mimar Maaşları

Yurtdışı iç mimar maaşları Türkiye’ye oranla daha yüksektir. Bazı ülkelerin iç mimar maaşlarını şu şekilde sıraladık;

  • İç mimar ve çevre tasarımı maaşları dekorasyon ve mimariye önem veren Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda ortalama 85.000 $ ile 100.000 $ arasındadır. Amerika’da çalışan bir iç mimar ayda ortalama 7.100 $ ile 8.300 $ dolar arası maaş almaktadır. Bu maaş oranı deneyim ve yeteneğe göre azalıp yükselebilir.
  • Bir iç mimarın yıllık maaş ortalaması İngiltere gibi büyük bir dünya ülkesinde 70.000 £ yapar.
  • Kanada’da ise bir iç mimar yıllık ortalama 125.000 $ gibi bir rakam kazanır.
  • Almanya’da çalışan bir iç mimar ise yıllık 65.000 € kazanmaktadır.
  • İrlanda’da yaşayan ve çalışan bir iç mimar yıllık 50.000 € kazanır.
  • Avustralya’daki bir iç mimar yıllık 75.000 $ kazanmaktadır.
  • Hollanda’da çalışan bir iç mimarın yıllık geliri 50.000 €’dur.

İç Mimarlar Ne Yapar?

iç mimarlar ne yapar
iç mimarlar ne yapar

Bu başlığımızda iç mimarlar ne yapar sorusunu kısaca özetleyeceğiz. Öncelikle iç mimarlık tasarım ve dekorasyondan zevk alan bireylerin tercih edebileceği bir meslek diyebiliriz. Okuması zor bir bölüm olsa da iç mimarlık, bu alana ilgi duyanların severek tamamlayabileceği bir bölümdür.

Peki iç mimarların görev ve sorumlulukları nelerdir, ne yaparlar kısaca inceleyelim:

  • Bir iç mimar, günümüze uygun ve gelecek kaygısını göz önüne alarak, alışılmış biçim ve ölçüleri aşarak yeni tasarımlar oluşturur.
  • İnsan, donanım ve mekân üçlemesinin sorunlarını klasik çerçevenin dışına çıkartarak yeni, ekonomik ve pratik çözümler üretir.
  • Mekân organizasyonunda günümüz malzeme ve teknolojileri kullanarak donanım sağlar.
  • Mekana özgü donanımları boyut ve kullanım açısından hesaplayarak yerleştirir.
  • Proje sahiplerinin de görüş ve fikirlerini alarak gereksinimleri belirler.
  • Projeyi çalışacağı mekânın en etkin şekilde kullanılmasını sağlar.
  • Bilgisayar üzerinden çeşitli programlar aracılığı ile çizim ve tasarımlar yapar.
  • Müteahhitler, ressamlar, inşaat mühendisleri ve binanın döşemesinden su tesisatına kadar tüm teknik işlerden sorumlu meslek gruplarıyla iş birliği içerisinde çalışır.

İç mimar ne yapar sorusunu kısaca cevapladığımıza göre iç mimar olmak için hangi yollardan geçildiğine bir bakalım.

Öneri yazısı: Gıda Mühendisi Maaş

İç Mimar Nasıl Olunur?

İç mimar maaşlarını ve sorumluluklarını kısaca inceledik. Şimdi iç mimar olmak isteyen okurlarımız için iç mimar nasıl olunur sorusunu cevaplayacağız. İç mimar olmak için şu aşamaları takip etmeniz gerekir;

  • İç mimar olmak için lise mezunu bir öğrencinin ÖSYM’nin sınavlarına girmesi gerekmektedir.
  • ÖSYM’nin üniversite sınavlarından başarılı geçen bir öğrenci ardından üniversite ve bölüm tercihi yapmalıdır.
  • Tercih listesinde iç mimarlık bölümlerini yazan bir öğrenci listesindeki bir okula yerleşir.
  • 4 yıllık bir lisans bölümü olan iç mimarlık, Türkiye’deki birçok üniversitede bulunmaktadır.
  • İç mimarlık bölümüne yerleşen bir öğrenci 4 yılın sonunda başarı ile mezun olduğu taktirde iç mimar unvanını almaya hak kazanır.
  • Özel bir şirkette veya kendi projelerinde çalışacak bir iç mimarın herhangi bir sınava girmesine veya sertifika almasına gerek yoktur.
  • Ancak devlet dairelerinde çalışmak isteyen bir iç mimarın KPSS’ye girmesi ve P3 puan türünde başarı elde etmesi beklenir. Başarılı olan iç mimar lisans B grubu kadrosunda işe alınır.
  • KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. Bu nedenle bir iç mimar üniversite programının son yılında sınava girerek zamandan kazanabilir.
  • Ancak iç mimarlık mesleği için iş olanağı özel sektörde çok daha fazladır.

İç Mimar İş İlanları

iç mimar maaşları
iç mimar maaşları

İç mimar iş ilanları maaş oranları için LinkedIn, Secretcv, Kariyer.net ve Indeed gibi iş ilanı sitelerinden kendinize uygun ilanlara bakabilirsiniz.

İzmir, İstanbul, Antalya iç mimar iş ilanları Türkiye’nin geneline oranla çok daha fazladır. Özellikle özel şirketlerin iş ilanlarını inceleyeceğiniz bu sitelerde konumunuzu seçmeniz çok önemlidir. Sizlere kolaylık sağlamak amacıyla Türkiye genelinde iç mimar iş ilanlarını inceleyebileceğiniz birkaç link bırakıyoruz;

Önerilen içerik: Grafik Tasarım Maaşı

Sıkça Sorulan Sorular

İç mimarlık hakkında güncel maaş bilgilerini sunduk. Şimdi iç mimar maaşları hakkında sıkça sorulan soruları sizler için yanıtlayalım:

İç mimar nerede çalışır?

Bir iç mimar üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS sayesinde kamuda görev alabilir. Ancak iç mimarların özel sektördeki iş olanağı çok daha geniştir. Bir iç mimar nerede çalışır sorusuna mimarlık ofisleri, yapı-dekorasyon firmaları, inşaat firmaları veya beyaz eşya firmaları şeklinde kısaca cevap verebiliriz.

İç mimar kamuda çalışabilir mi?

İç mimarlar kamuda çalışabilir mi sorusunun yanıtı olumludur. Bir iç mimar KPSS sınavına girip P3 puan türünde başarılı olursa lisans B grubu kadrosunda iş alınır. Kamu sektöründe özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığına atanırlar.

İç mimarlar iyi kazanıyor mu?

Bir iç mimar iyi kazanıyor mu sorusuna net bir cevap veremeyiz. Bilgi ve deneyim birikimine göre en yüksek iç mimar maaşı 50.000 TL’dir. Ancak başlangıç seviyesindeki bir iç mimar 20.000 – 25.000 TL maaş ile çalışmaktadır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir