Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor? – 2023 Güncel!

Görme sorunu yaşayan bireylerin daha sağlıklı bir görüşe sahip olabilmeleri ve gündelik yaşantılarını daha rahat devam ettirebilmeleri için devlet tarafından destek sağlanmaktadır. Gözlük camı ve gözlük çerçevesi desteği SGK tarafından belirli kriterleri sağlayan kişilere verilmektedir. Bu nedenle, devlet gözlük için ne kadar ödüyor sorusu sıklıkla sorulmaktadır.

Cam ve çerçeve desteğinin miktarı, kişinin sağlık sigortası ve görme durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu sayede görme problemi yaşayan kişiler zorunlu olarak yapmaları gereken harcamaları bir miktar da olsa azaltabilmektedir.

Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

devlet gözlük için ne kadar ödüyor
devlet gözlük için ne kadar ödüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu altındaki bütün vatandaşlar yapacakları gözlük alışverişi için devlet desteğinden faydalanabilmektedir. Reçeli gözlük satın alacak bireyler, SGK anlaşmalı bir gözlükçüye gittiklerinde destek kapsamında daha az ücret ödemektedirler.

16/03/2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile görme problemi yaşayan vatandaşlar için devlet desteği arttırılmıştır.

SGK gözlük camı için ne kadar ödüyor merak edenler aşağıdaki maddeleri inceleyebilir;

  • Gözlük camı ve çerçevesi değiştirme süresi 3 yıldan 2 yıla düşürüldü. Önceki senelerde, 3 sene geçmeden değiştirilen gözlükler için devlet herhangi bir destekte bulunmuyordu.
  • Gözlük çerçeveleri için sağlanan destek 37,80 TL‘den %165 zam ile 100 TL‘ye çıkarıldı.
  • Gözlük camı için sağlanan destek 9,15 TL‘den %230 zam ile 30 TL‘ye çıkarıldı.

Devlet Gözlük Desteği Nasıl Alınır?

Devlet gözlük camını karşılıyor mu diye merak edenlerin akıllarındaki soru işaretini giderdik. Evet, reçete ile gözlük satın almak isteyen vatandaşlar belirli koşulları sağladıklarında SGK gözlük hakkından faydalanabiliyor.

Aşağıdaki koşulları sağlamış olanlar SGK gözlük ödemesinden yararlanabilmektedir;

  • Sigortalı olanlar
  • Bağkurlu çalışanlar
  • Emekli Sandığı’na bağlı olanlar
  • Devlet ve/ya özel hastanede muayene olanlar
  • Muayene olunan doktor tarafından kişiye cam ve çerçeve alması için reçete yazılmış olması
  • Devlet gözlük desteğinden faydalanabilmek için SGK ile anlaşmalı gözlükçülerden birine gidilmesi

Yukarıda bahsettiğimiz koşulları taşıyan bireyler satın alacakları gözlük camı ve çerçevesi için devlet desteğinden faydalanabilmektedir.

Devletin satın alacağınız gözlük için desteği yalnızca SGK anlaşmalı gözlükçülerde geçerlidir. Yani, SGK anlaşması olmayan bir gözlükçüden gözlük satın aldığınızda destek ödenmeyecektir.

İlginizi çekebilir: Gözlük Camı Fiyatları

Devlet Gözlük Camı İçin Ne Kadar Ödeme Yapıyor?

devlet gözlük için ne kadar ödüyor
devlet gözlük için ne kadar ödüyor

Devlet, gözlük camı için de bireylere destek sağlamaktadır. Sağlayacağı destek, görme problemi olan hastanın diyoptri değerine göre değişiklik göstermektedir.

Reçeteye sahip olan hastalara 30 TL’ye kadar devlet desteği sağlanmaktadır. Bu destek, kişinin görme bozukluğu seviyesine göre azalabilmektedir. Kimi bireyler 20-25 TL destek alırken en fazla destek 30 TL olarak ödenmektedir.

Devlet Gözlük Çerçevesi İçin Ne Kadar Ödeme Yapıyor?

Devlet gözlük için ne kadar ödüyor diye merak edenler çerçeve için vatandaşa ödenecek tutarı da merak ediyor. Reçeteli gözlük camı alacak vatandaşların gözlük çerçeveleri için de devlet desteği sağlanmaktadır.

Geçtiğimiz yılda 37,80 TL olarak ödenen bu destek 2023 senesinde 100 TL‘ye çıkarılmıştır.

Görme probleminden tek seferde kurtulmak ister misiniz? Lazer ameliyatı olarak da bilinen göz çizdirme ameliyatları sayesinde görme kusurlarınız ortadan kaldırılabilir. Konuya dair daha detaylı bilgi için Göz Çizdirme Fiyatları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz!

Devlet Gözlüğü Kaç Yılda Bir Karşılıyor?

devlet gözlük için ne kadar ödüyor
devlet gözlük için ne kadar ödüyor

Devlet gözlüğün ne kadarını karşılıyor öğrendik. Burada bir orandan ziyade direkt olarak ödenen bir destek mevcuttur. Reçeteleri ile SGK anlaşmalı optiklere giden vatandaşlara hem gözlük camları hem de çerçeveleri için destek sağlanmaktadır.

2023 senesinde gözlük camı ve çerçeve değiştirme süresi 3 yıldan 2 yıla düşürüldü. 2 yıllık süre bittiğinde reçete ile yeni alacağınız gözlük için tekrardan devlet desteğinden faydalanabiliyorsunuz.

Bu 2 yıllık süre içerisinde kişi, keyfi olarak değişim yapamıyor. Ancak, bu süre zarfında gözde 0.5 diyoptrilik ilerleme olduğunda 2 yıllık sürenin dolmasını beklemenize gerek kalmıyor. SGK ile anlaşmalı bir gözlükçüye gidip gözlüğünüzü devlet desteğinden faydalanarak değiştirebiliyorsunuz.

ÖNEMLİ NOT: Doktorunuz tarafından verilen reçetenin geçerlilik süresi 10 gündür. Bu süre zarfı içinde SGK anlaşmalı bir gözlükçüye gitmeli ve gözlük satın alma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Aksi takdirde reçeteniz geçersiz sayılacaktır.

Devlet gözlük için ne kadar ödüyor yazısını burada sonlandırıyoruz. Konuya dair sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Doktorun yazdığı gözlük ücretli mi?

Doktorunuzun yazdığı reçeteyi SGK ile anlaşmalı gözlükçülere götürerek gözlük satın alma işlemlerinizde devlet desteğinden faydalanabilirsiniz.

SGK gözlük hakkı kaç gün?

Gözlük reçetelerinin geçerlilik süresi 10 gündür. Reçeteniz bu süreyi geçtikten sonra gözlük camı ve çerçevesi için devlet desteği sağlanmamaktadır.

-->