2023 İsviçre’de Yaşam: Maliyet, Şartlar ve Daha Fazlası…

Schengen bölgesinin bir parçası olan İsviçre, Avrupa’nın orta yerinde bulunan Almanya, Fransa, İtalya ve Avusturya ile sınır komşusudur. Yüksek maaş ve düşük vergi oranları, insan hakları ve politikası, sosyal hizmet koşulları ve dahası ile İsviçre’de yaşam çoğu insan için paha biçilemezdir.

Doğası ve mimarisiyle insanları kendisine hayran bırakan ve Avrupa’nın en turistik ülkelerinden bir tanesi olan İsviçre’de yaşam nasılmış anlatacağız. 

İsviçre yaşam şartlarını, asgari ücretini ve araba fiyatlarını inceledikten sonra ise sizlere İsviçre’de yaşamak için 10 neden sunacağız. O halde İsviçre’de yaşam nasılmış bir bakalım!

İsviçre’yi Kısaca Tanıyalım

İsviçre’de yaşamdan bahsetmeden önce kısaca İsviçre’yi tanıyalım. İsviçre federal bir cumhuriyettir ve resmi adı İsviçre Konfederasyonu’dur. 26 kantondan oluşan İsviçre’nin kuzeyinde Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve doğusunda Avusturya vardır. Kanunen bir başkenti olmasa da Bern şehri fiilen başkent olarak kullanılır.

Denize kıyısı olmayan İsviçre, Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları üzerine inşa edilmiştir. İsviçre’nin en büyük şehri Zürih, aynı zamanda dünyadaki tüm şehirler arasında yaşam kalitesi en yüksek şehir olarak kayıtlara geçmiştir. Cenevre bu listede sekizinci sıradadır.

Dünyanın 18. büyük ekonomisine sahip İsviçre en zengin ülkelerden bir tanesidir. İsviçre’de yaşam koşulları da ekonominin büyüklüğü ve refah seviyesinden dolayı oldukça iyidir. Kişi başına düşen milli gelirin fazla olduğu İsviçre’de yaşamak çoğumuzun hayalidir.

İsviçre’de Yaşamak

isviçrede yaşam standartları
İsviçre’de yaşam standartları

İsviçre’yi kısaca tanıdığımıza göre İsviçre’de yaşamak nasılmış kısaca göz atalım. Ülkenin refah seviyesinden ve ekonomik büyüklüğünden bahsetmiştik. Bilindiği üzere refah seviyesi ve vatandaşın mutluluk oranı doğru orantılı olarak ilerlemektedir. İsviçre yaşam memnuniyeti sıralamasında ise 4. sırada yer almaktadır. 

Sosyal devlet politikasını benimseyen İsviçre, barınma, beslenme ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların rahatlıkla karşılanmasını sağlar. İsviçre, 1815 senesinden bu yana silahlı tarafsızlık tutumunu korumuş, dünya barışını kurma girişimlerine öncülük etmiştir. Bu da İsviçre’nin insan hayatına ve huzuruna ne kadar önem verdiğini gösterir. Bu tutum İsviçre’de yaşamı da olumlu etkilemektedir.

İsviçre’de yaşamanın dezavantajları da sıklıkla araştırılır ve dezavantaj olarak görülen şeyler hangi açıdan bakıldığına göre değişir. İsviçre her bir bireyin yaşama özgürlüğüne önem verir ve bunun için bir düzen olması gerektiğini kanunlarıyla belirtir. Örneğin her kavşakta yer alan kameralar kural ihlali yapan sürücülerin fotoğrafını çeker. Bu gibi ufak detaylar ile ülkedeki düzeni korur ve hiçbir bireyin bir başkasının yaşamını olumsuz yönde etkilememesini sağlar.

İlginizi çekebilir: Finlandiya Asgari Ücret

İsviçre dünyadaki en güvenli ülkeler listesinde ilk sırada yer alır. İsviçre’de yaşam, suç, doğal afet, çevre kirliliği, ulaşım güvenliği, sağlık ve şiddet gibi açılardan ele alındığında güvenlik açısından dünya sıralamasında birincidir. Ülkedeki suç oranı %0,59 olarak kaydedilmiştir.

İsviçre’de günlük yaşam ise bir kişinin özgürlüğü, huzuru ve mutluluğu üzerine kurulmuştur. Sosyal yaşamın kuvvetli olduğu İsviçre’de mesai saatleri dışında kafe ve restoranlar kalabalık olur. İsviçre’de insanlar sosyalleşmek, stres atmak ve eğlenmek için mesai saatleri dışında dışarıda vakit geçirmeyi tercih ederler.

İsviçre’de İngilizce Konuşuluyor mu?

İsviçre’de bir değil dört farklı resmi dil bulunmaktadır. Bu diller Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romancadır. Nüfusun neredeyse %72’si Almanca konuşurken geri kalan kesim Fransızca, İtalyanca ve Romanca konuşmaktadır. İsviçre’de İngilizce konuşuluyor mu diye soracak olursak, ülkenin %60’lık bir kesimi ise ileri seviyede İngilizce konuşabilmektedir.

İsviçre’de Yaşam Maliyeti

isviçre'de yaşam
İsviçre’de yaşam

Refah seviyesinin üst düzey olmasından dolayı İsviçre yaşam şartları oldukça iyidir. Her çalışanın hakkı olanı eksiksiz kazandığına emin olan İsviçre, halkının temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğinden ve sosyal gereksinimlerini de giderebildiğinden emin olmak ister. Bu nedenle İsviçre’de yaşam maliyeti çok uygundur.

İsviçre’de yaşam standartları, her ülkede olması gerektiği gibi, bir kişinin barınma, beslenme ve giyinme gibi temel ihtiyaçlarının etrafında şekillenir. Ancak İsviçre’de bu temel ihtiyaçlara ek olarak huzur ve mutluluk gibi kriterler de yaşam standartlarına dahil edilir.

İsviçre Market Fiyatları

İsviçre’de yaşam masraflarına değinecek olursak temel gıdalardan oluşan bir market listesinin fiyatlarını sizlerle paylaşmak isteriz;

  • Bir adet ekmek 2.60 İsviçre frangıdır.
  • 12 adet yumurta yaklaşık 6 İsviçre frangı eder.
  • Sütün litresi 1.50 İsviçre frangı iken peynirin kilosu 23 İsviçre frangıdır.
  • 1 kilo patates 2.50 İsviçre frangıdır.
  • Pirincin kilosu 2.50 İsviçre frangı civarındadır.
  • Kırmızı etin kilosu 47 İsviçre frangından satılırken beyaz etin kilosu 24 İsviçre frangı olarak etiketlendirilmiştir.
  • Elmanın kilosu 3.50 İsviçre frangıdır.
  • 1 kilo muz 2.80 İsviçre frangıdır.
  • Bira 2 İsviçre frangı iken 1 şişe şarap 15 İsviçre frangından satılmaktadır.

Bu market listesini incelediğimizde bir kişinin aylık ortalama 500-600 İsviçre frangı gıda gideri olduğunu gözlemlemekteyiz.

İlginizi çekebilir: İrlanda İş İlanları

İsviçre Ev Kiraları

İsviçre ev kiraları bir evin manzarası, oda sayısı ve şehir merkezine olan uzaklığına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle nüfus oranı yüksek Zürih, Bern, Cenevre, Lozan ve Basel gibi büyük şehirlerde ev fiyatları az nüfuslu şehirlere nazaran daha yüksektir.

Konum ve Oda Sayısı1+12+13+14+1
Şehir merkezi1200 İsviçre frangı1600 İsviçre frangı1800 İsviçre frangı2000 İsviçre frangı
Şehir dışı800 İsviçre frangı1200 İsviçre frangı1400 İsviçre frangı1700 İsviçre frangı
İsviçre’de yaşam masrafları

Ev kiralarına baktığımız zaman İsviçre’de yaşam pahalı gibi gözükmektedir. Ancak tek kişi yaşayan ve asgari tutarda maaş alan birisi için aylık temel ihtiyaç gideri yaklaşık 2000 İsviçre frangı olacaktır. Bu da maaşın yarısına tekabül etmektedir.

İsviçre Asgari Ücret

isviçre'de yaşam
İsviçre’de yaşam

İsviçre’de hayat pahalılığı gibi bir kavram var mı yok mu asgari ücrete gelen zamlara göre karar verilebilir. Daha önce de İsviçre’de yaşamın kolay olduğundan çünkü ülkenin refah seviyesinin çok ileri seviyede olduğundan bahsetmiştik. Yine bu nedenle İsviçre devleti asgari ücrete çok ufak zamlar yapmaktadır. Stabil bir ekonomisi olan İsviçre, 2022 senesiyle 2023 senesi arasında asgari maaşa yalnızca 1 İsviçre frangı zam yapmıştır.

İsviçre’de maaşlar genellikle asgari ücretin üzerindedir ve çok nadiren asgari ücretin altında kalan meslek grupları bulunmaktadır.

İsviçre asgari ücret 2023 yılı için 4.160 İsveç frangı olarak açıklanmıştır. Bu saatlik 24 İsveç frangına denk gelmektedir.

Detaylı bilgi için hazırladığımız İsviçre Asgari Ücret yazısına göz atabilirsiniz!

İsviçre Araba Fiyatları

İsviçre’nin otomotiv sektörü de ülke ekonomisine hatırı sayılır bir seviyede katkı sağlamaktadır. İsviçre araba fiyatları Türkiye marketi ile karşılaştırdığımız da oldukça uygun gözükmektedir. Sizler için sevilen ve tercih edilen markaların fiyatlarını listeledik;

ModelFiyat (İsviçre Frangı)
Volkswagen Golf 1.049.900
Mercedes- Benz C Class 220d53.900
BMW 5 Series 540d97.400
Skoda Octavia 1.5 tsi40.900
Nissan Qashqai 1.541.000
Audi A6 2.049.500
İsviçre araba fiyatları

İsviçre Nüfusu 2023

isviçre'de yaşam
İsviçre’de yaşam

İsviçre diğer birçok batı ülkesi gibi göç alan bir ülkedir. İsviçre nüfusunun neredeyse %23’ü yabancı göçmenlerdir.

Nüfusun büyük bir çoğunluğunu Almanlar, İtalyanlar, Portekizliler, Sırplar ve Fransızlar oluştururken, diğer bir kısmını Türkler, İspanyollar, Makedonyalılar, Avusturyalılar ve İngilizler gibi küçük göçmen grupları oluşturmaktadır.

İsviçre’de en çok nüfusa sahip şehir Zürih’tir. Sonrasında Cenevre, Basel, Lozan ve Bern gibi şehirler yer almaktadır. Bahsi geçen şehirler aynı zamanda ülkenin en büyük kentsel alanlarıdır.

İsviçre nüfusu 2023 senesinde toplam 8.8 milyon olarak kayıtlara geçmiştir. Dünya nüfus sıralamasında İsviçre, 97. sırada yer almaktadır.

Öneri yazısı: İsviçre İş İmkanları

İsviçre’de Yaşamak İçin 10 Neden

Sizler için İsviçre’de yaşamak için 10 neden sıraladık. O halde bu nedenlere kısaca bir göz atalım;

  • İsviçre daha önce de defalarca söz ettiğimiz gibi yüksek yaşam standartları ve yüksek refah seviyesiyle yaşanabilir ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.
  • İsviçre dünya sıralamasında en güvenli ülke olarak ilk sırada yer almaktadır ve suç oranı sadece %0.59’dur.
  • Emekçinin ve çalışanın hakkını kuruşuna kadar aldığı İsviçre’de maaşlar yüksek ve vergiler düşüktür.
  • Aynı zamanda iş ve kişisel hayat arasında dengeli bir ilişki bulunmaktadır.
  • Avrupa’nın ortasında bulunan İsviçre birçok farklı ülkeyi gezip görmeniz için mükemmel bir konumdadır.
  • Eğitime önem veren İsviçre öğrencilere düşük eğitim ücretleri fırsatı sağlar.
  • Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olan İsviçre aynı zamanda birçok doğal güzelliğe ve temiz havaya sahiptir.

İsviçre İlginç Bilgiler

isviçre yaşam şartları
İsviçre yaşam şartları

İsviçre ilginç bilgiler başlığımızda sizlere İsviçre’ye özgü birkaç özellikten söz edeceğiz.

  • İsviçre dünyanın en hızlı internetine sahip ülkedir.
  • İsviçre’de yolsuzluk ve rüşvet gibi olaylar yok denecek kadar azdır.
  • İsviçre’de tüm nüfusa yetecek kadar barınak bulunmaktadır. Bu barınaklar ise dağlarda bulunmaktadır.
  • Yönetim şekli doğrudan demokrasidir.
  • İsviçre dünyada randevu bekleme süresi olarak en düşük süreye sahiptir.
  • 1992 senesinde hayvanları anayasal açıdan tanıyan ilk ülkedir.

İsviçre’de Yaşamak İçin Gerekenler

İsviçre’de yaşamak için gerekenleri dört maddeye ayırabiliriz. Bu 4 seçeneği şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. İş bularak İsviçre’ye yerleşmek: İsviçre’de iş bulup en az bir senelik sözleşme imzaladığınız taktirde çalışma izni ve vizesine başvuru yapabilirsiniz.
  2. Yatırım yaparak İsviçre’ye yerleşmek: Yatırım yapan yabancıların oturum iznine başvurma hakları vardır.
  3. Aile yoluyla İsviçre’ye yerleşmek: İsviçreli bir ailenin üyesi olmak, kan bağına sahip olmak veya İsviçreli birisi ile evlenmek İsviçre’de yaşama hakkı doğurur.
  4. Eğitim yoluyla İsviçre’ye yerleşmek: İsviçre’de lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi alacak kişiler geçici oturum izni alabilmektedir.

İsviçre’de yaşam yazısını burada sonlandırıyoruz. Konuya dair en sık sorulan soruları aşağıda sizler için cevapladık. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

İsviçre’de yaşam pahalı mı?

İsviçre’de yaşam pahalı mı sorusuna hayır şeklinde yanıt verebiliriz. Asgari ücret ile market fiyatlarını ve ev kiralarını karşılaştırdığımız zaman bir bireyin temel ihtiyaçlarını alabileceğini ve sosyal hayatını rahatlıkla devam ettirebileceğini görüyoruz.

İsviçre nasıl bir yer?

İsviçre nasıl bir yer sorusuna kısaca doğal güzelliklere ve temiz havaya sahip, dünyanın en güvenli ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisi şeklinde cevap verebiliriz.

İsviçre’nin neyi meşhur?

İsviçre’nin neyi meşhur diye soracak olursak en çok peyniri ve çikolatası meşhur diyebiliriz. İsviçre’de çikolata üretimi yıllık 150bin tondan fazladır. Aynı zamanda İsviçre’de 450 çeşit peynir bulunmaktadır.

-->