Belçika İş İlanları 2023 – Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Belçika iş ilanlarına iş arama web siteleri, kişisel bağlantılarınız ya da direkt olarak işe alım yapan firmalar üzerinden ulaşmanız mümkündür. Şanslısınız ki Belçika hizmet, mühendislik ve sanayi başta olmak üzere hemen her sektörden işçi alımı yapmakta. Yurt dışında çalışmak isteyenler için rehber niteliğinde bir Belçika yazısı hazırladık.

Bu yazı içerisinde Belçika iş ilanları için hangi web sitelerini incelemeniz gerektiğine, Belçika’da mesleklerin ortalama maaşlarına ve çok daha fazlasına değindik! Belçika’da yaşam ve çalışmaya dair merak ettiğiniz bütün soruları cevaplandırdık.

Belçika İş İlanları

Batı Avrupa’da bulunan ve en güzel ülkelerden biri olan Belçika’ya Türkiye’den gidip çalışmak istiyor ancak nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? O halde derhal konumuza geçelim.

Belçika’nın resmi dilleri Fransızca, Almanca ve Flemenkçe’dir. Ülkeye göç etmeden önce bu dillerden en az 1 tanesini öğrenmek iş bulma sürecinizi hızlandırabilir. İngilizcesi iyi olanlar da şanslı. Ülkenin resmi dilleri arasında İngilizce olmamasına rağmen, İngilizce konuşarak çalışabileceğiniz pek çok iş ilanına rastlayabilirsiniz.

Aşağıda sizlere tanıttığımız siteleri ziyaret ederek kendi alanınıza en uygun iş için başvuruda bulunabilirsiniz.

Belçika İş Bulma SiteleriSite Özelliği
Brusseljobsİngilizce olarak hazırlanmış Brusseljobs web sitesi, yalnızca Belçika değl, Brussels ve Lüksemburg’ta açılmış il ilanlarını da listeliyor. Başta muhasebe olmak üzere; satış ve pazarlama, IT, finans, staj ya da asistanlık alanlarında iş arayanlar bu siteyi ziyaret edebilir.
EnglishJobsEnglish Jobs Belgium, İngilizce konuşabilen ve Belçika’da fırsat iş fırsatı arayanları bir araya getiren bir web sitesi.
GlassdoorYurt dışında iş arayanların en sık karşısına çıkan web sitelerinden bir tanesi de Glassdoor. Yalnızca Belçika’da değil dünyanın dört bir yanından yayımlanmış bütün iş ilanlarına bu site üzerinden ulaşabilirsiniz.
FindaJobinBelgiumFind a Job in Belgium, Belçika’daki iş ilanlarını inceleyip başvuru yapabileceğiniz bir başka site.
FaruseAlmanca, Flemenkçe ya da Fransıca bilmeyenler ancak İngilizce bilgisi olanlar Belçika’daki iş ilanları için Faruse adlı web siteyi ziyaret edebilirler.
LinkedlnLinkedln, dünyanın en büyük iş dünyası platformudur. Burada öncelikle çalışma hayatınızı detaylı bir şekilde anlattığınız profil oluşturmalısınız. Ardından arama motoruna giderek Belçika dahil dünyanın her yerinden açılmış iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.
Belçika iş ilanları

Belçika iş ilanlarını inceleyebileceğiniz siteleri sizlere tanıttık. Yukarıda link verdiğimiz sitelerin her birini ziyaret edebilir ve en güncel Belçika iş ilanlarına ulaşabilirsiniz.

İş başvurusunda bulunmadan önce tamamlamanız gereken bir adım var: CV (özgeçmiş) hazırlamak. Sizler için hazırladığımız ücretsiz CV hazırlama sitesi yazımızı ziyaret etmeyi unutmayın. Yazımızda, Avrupa’daki iş ilanlarına başvurabilmek için ücretsiz CV hazırlayabileceğiniz pek çok site bulunuyor. Her bir sitenin size sunduğu avantajları değerlendirebilir ve iş başvurusu yapmadan önceki son adımı da tamamlayabilirsiniz!

Öneri yazısı: Polonya Asgari Ücret

Belçika Asgari Ücret

belçika iş ilanları
Belçika iş ilanları

Belçika’da iş arayanların en başta bilmesi gereken şey Belçika asgari ücret tutarıdır. 2023 senesinde Belçika’da ödenen asgari ücret, diğer pek çok Avrupa ülkesinden fazladır. Buna ek olarak, Belçika’da ödenen asgari ücret her geçen sene artış göstermiştir.

2023 senesinde Belçika asgari ücret 1.955 EUR olarak belirlenmiştir.

YılBelçika Asgari Ücret
2023€1,955
2022€1,842
2021€1,688
2020€1,625
2019€1,593
Belçika asgari ücret

Belçika’da Aranan Meslekler ve Maaşları

Belçika’da en sık iş ilanı açılan alanlar hizmet, sağlık, bilişim teknoloji, satış ve pazarlama, mühendislik, tarım ve gastronomidir. Bu grubun dışında kalan meslek grupları da tabii ki Belçika’da çalışmak için açılan uygun iş ilanlarına başvuruda bulunabilir.

Belçika’da insanlar yılda ortalama 69.000 EUR kazanmaktadır. Bu sayı, ülkedeki maaş dağılımının ortalamasıdır. Yani, Belçika’da çalışanların %50’sinden fazlası yılda 69.000 EUR’dan fazla; diğer yarısı ise bu tutardan daha az kazanmaktadır. Kimi meslek gruplarında bu sayı daha düşük, kimilerinde ise çok daha yüksektir.

Belçika iş ilanlarını arayan insanların en merak ettiği konulardan bir diğeri de mesleklerin aylık ortalama kazançlarıdır. Aşağıdaki tabloda, Belçika’da çalışan meslek gruplarının 2023 yılı ortalama yıllık kazançlarını inceleyebilirsiniz;

MeslekYıllık Ortalama Kazanç
Finans Müdürü€135,000
Muhabesebi€55,000
Denetim Müdürü€120,000
Bütçe Analiz Uzmanı€95,000
Vergi Uzmanı€120,000
İnşaat Mühendisi€69,000
Elektrikçi€45,000
Öğretmen€60,000
Sosyal Medya Uzmanı€70,000
Yazılım Geliştirme Müdürü€95,000
Diş Hekimi€160,000
Çene Cerrahı€210,000
Doktor€190,000
Garson€27,000
Belçika iş ilanları – çalışan maaşları

İlginizi çekebilir: Finlandiya İş İlanları

Belçika’da Türkler Ne İş Yapar?

belçika iş ilanları
Belçika iş ilanları

Belçika iş ilanlarını ve ülkedeki yıllık ortalama maaşları öğrendik. Şimdi, Türkiye’den Belçika’ya göç edenlerin ülkede hangi meslekleri sıklıkla yaptığına göz atalım…

Belçika’da Türklerin çalıştığı en yaygın alanlar hizmet, tarım, ulaşım ve inşaat sektörleridir. Bu alanların dışında da özellikle Belçika’nın başkenti Brüksel’de iş bulmanız mümkündür. Belçika’da iş yeri bulunan çoğu Türk firma da Türkiye’den Belçika’ya işçi götürmektedir.

Belçika’da Çalışmak

Yaklaşık 12 milyon nüfusa sahip Belçika’da yurt dışından gelen insanlar kendi alanlarında çalışabilme şansına sahiptir. Burada çalışan her vatandaş, Belçikalı çalışanlar ile aynı haklara sahiptir. Yani, Belçika vatandaşlarının işçi hakları Türkler için de geçerlidir.

Belçika çalışma koşulları dünyanın pek çok yerine kıyasla son derece iyidir. Ülkede, iş-yaşam dengesi oldukça iyi sağlanmıştır. Çalışan hakları korunmaktadır ve insanlar az saatler çalışarak da kendilerini geçindirebilecek kadar ücreti kazanabilmektedir.

Belçika’daki çalışma şartlarını daha iyi kavrayabilmek için aşağıdaki listeye göz atalım;

  • Belçika’da çalışanlar günde en fazla 9, haftada ise en fazla 40 saat çalışırlar.
  • Çalışma saatleri, bazı sektörler için farklılık gösterebilmektedir.
  • Pazar ve resmi tatillerde çalışılmaz.
  • Çalışan, Pazar günü hariç fazla mesaiye kaldığı zaman normal ücretinin %50’sini ek ödeme olarak alır.
  • Resmi tatil ve pazar günleri çalışanlar ise normal ücretlerinin %100’ünü ek ücret olarak alır.
  • Çalışanlar, 1 yılda en fazla 180 saat fazladan çalışabilir.
  • Belçika’da çalışanlar yılda 4 hafta izin kullanabilir.
  • İşe başlamadan önce eğitim gerekliyse, işveren ücretsiz bir şekilde bu eğitimi sağlar.

Belçika Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Belçika’da çalışmak isteyen ve Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin öncelikle başvuracakları 3 çalışma çalışma izin türünden 1 tanesini seçmeleri gerekmektedir. Belçika’da çalışma izni ile oturum iznine aynı anda başvuru yapılması gerekmektedir.

Çalışma izni için VFS Global ya da Belçika Göçmen Bürosu‘ndan randevu almanız gerekir. Randevu gününüz geleseye kadar da sizden istenen evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamalı ve teslim etmelisiniz.

Belçika çalışma izin türleri şu şekildedir;

  1. A Tipi Çalışma İzni: Belçika’da süresiz olarak çalışmanıza olanak sağlayan çalışma izin türüdür. Bu çalışma iznini alabilmek için Belçika’da son 10 sene içinde 4 sene B Tipi Çalışma İzni ile çalışmış olmak gerekmektedir. Türk vatandaşlarının 3 sene B Tipi Çalışma İzni ile çalışmaları da A Tipi Çalışma İzni için yeterlidir.
    Nitelikli işçiler, araştırmacılar, geçici görevde çalışanlar, kursiyerler, misafir profesörler ve uzman teknisyenler Belçika A Tipi Çalışma İzni için başvuruda bulunamazlar.
  2. B Tipi Çalışma İzni: Belçika’da 1 sene çalışmanıza olanak sağlayan izin türüdür. Yalnızca işveren B Tipi Çalışma İzni için başvuruda bulunabilir. Şartlar yerine getirildiğinde her sene bu izin türü yenilenebilir.
  3. C Tipi Çalışma İzni: Kişinin Belçika’da en fazla 1 yıl çalışmasını sağlayan izin türüdür. Çalışacak kişinin kendisi başvuruyu yapabilir. Ülkede geçici olarak ikamet edenler ya da iltica süreci tamamlanmış kişiler bu izin türüne başvuruda bulunabilir.

Belçika’da Yaşam Giderleri

Umuyoruz ki Belçika iş ilanları sitelerini ziyaret eder ve kendinize en uygun işi kolaylıkla bulabilirsiniz. Şimdi, gelelim son konu başlığımıza: Belçika’da yaşam giderleri. Belçika asgari ücretin 2023 yılında 1,955 EUR olduğu söylemiştik. Ancak belirtmekte fayda var ki Belçika nüfusunun büyük çoğunluğu asgari ücretin üzerinde kazanıyor. Bu nedenle yapacağınız işe bağlı olmakla birlikte Belçika’da kazandığınız ücret ile rahat bir şekilde geçinebilirsiniz.

Belçika’ya gitmeden önce aylık yaşam masraflarını öğrenmenizde fayda var diye düşündük. İnceleyelim…

Belçika Kira Fiyatları

  • Şehir merkezinde 1+1 ev: 800 EUR
  • Şehir merkezinden uzakta 1+1 ev: 650 EUR
  • Şehir merkezinde 3+1 ev: 1,200 EUR
  • Şehir merkezinden uzakta 3+1 ev: 1,000 EUR

Belçika Market Fiyatları

belçika iş ilanları
Belçika iş ilanları
  • 500 gram ekmek: 1.89 EUR
  • 1 litre süt: 1.02 EUR
  • 1 kg pirinç: 1.97 EUR
  • 1 kg peynir: 13.00 EUR
  • 12’li yumurta: 2.80 EUR
  • 1 kg muz: 1.65 EUR
  • 1 kg domates: 2.50 EUR
  • 1 kg elma: 2.30 EUR
  • 1 kg soğan: 1.20 EUR
  • 1 kg patates: 1.45 EUR

Belçika Ulaşım Ücretleri

  • Tek yön toplu taşıma: 2.50 EUR
  • Abonman kart: 49.00 EUR
  • Kilometre başına taksi: 2.00 EUR
  • 1 litre benzin: 1.84 EUR

Belçika aylık kira, market ve ulaşım ücretlerini sizlerle paylaştık. Bu ücretlere ek olarak Belçika’da aylık internet ücreti ortalama 50.00 EUR, 1 adet elbise 35.00 EUR ,1 adet kot pantolon 85.00 EUR ve 85 metrekare apartmanın aylık ortalama fatura ücreti 185.00 EUR tutmaktadır. Belçika’da asgari ücretin üzerinde kazanıyorsanız 1 ay boyunca geçinebilmeniz oldukça mümkün. 🙂

Belçika iş ilanları yazımızı burada sonlandırıyoruz. Sizler de Belçika’da iş bulabilmek için başvurduğunuz internet sitelerini yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Osman - 11.11.2023

    Ben çalışmak istiyorum gelmek istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz