Amerika Öğrenci Vizesi İle Çalışmak – F1-J1-M1 Vize Nedir?

Amerika’da eğitim görmek isteyen öğrencilerin akıllarındaki en büyük soru işareti geçimlerini nasıl sağlayacaklarıdır. Bu nedenle yazımızda, Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak mümkün mü sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık.

Amerika’da öğrenci vizesi ile çalışmak, birçok uluslararası öğrenci için büyük bir fırsattır. Yurt dışında çalışma imkanı sayesinde öğrenciler hem eğitim-öğretim hayatlarına devam edebilmekte hem de çalışıp kendilerini geçindirebilmektedir. Öğrenci vizesi ile çalışmak, Amerika’da çalışma hayatını deneyimlemenize ve iş hayatına erkenden atılmanıza olanak sağlayabilir. Bu şekilde dil becerilerinizi geliştirebilir ve farklı kültürlerden insan tanıyabilirsiniz.

Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak öğrencileri ekonomik olarak daha özgürleştirir, Amerikan bağımsızlığını daha iyi yaşamalarına imkan tanır ve Amerikan yaşam tarzını yakından tanıyabilirler. Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak kulağa son derece hoş gelse de ülke bu konuda bazı kısıtlamalar getirmiştir. Bu nedenle konuyu iyi kavramak son derece önemlidir.

Amerika Öğrenci Vizesi İle Çalışmak

amerika öğrenci vizesi ile çalışmak
Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak

Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak konusunu ayrıntılı bir şekilde anlayabilmemiz için öncesinde Amerika öğrenci vizesi türlerini öğrenmemizde fayda var. Amerika öğrenci vizesi toplamda 3 türlüdür;

  • F1 Vizesi
  • J1 Vizesi
  • M1 Vizesi

Yukarıdaki vizelerden M1 vizesini alanlar Amerika Birleşik Devletleri’nde okurken çalışma hakkına sahip değildir.

F1 ve J1 öğrenci vizesi sahipleri ise belirli koşulları yerine getirdikleri takdirde Amerika’da öğrenciyken çalışabilirler.

Bu 3 vize türü tam olarak ne ifade ediyor? Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak için gerekli olanlar nelerdir, inceleyelim…

F1 Vizesi Nedir?

Amerika’ya gidecek öğrencilerin başvurduğu en yaygın vize türü F1 vizesidir. Bu vize türü, Amerika’ya tam zamanlı dil, lisans ya da yüksek, lise ya da kolej eğitimi almak için gideceklerin başvurduğu vize türüdür ve eğitim göreceğiniz süre boyunca verilir.

Amerika’ya gidecek bir öğrenci Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi (USCIS)  tarafından belirlenen koşulları sağladığı takdirde çalışabilmektedir. Hangi alanda çalıştığınız ve haftalık çalışma saatlerinizi doğal olarak kazanacağınız ücreti de etkileyecektir.

F1 Vizesi Nasıl Alınır?

F1 vizesi alacak öğrencinin öğrenim göreceği süre boyunca yaşam masraflarını karşılayabileceğini göstermeli, öğrenimini tamamladıktan sonra ülkesine geri döneceğini kanıtlamalı ve Amerika’daki başvuru yaptığı öğretim kurumundan kabul formu (I-20) almalıdır. Kabul formunu alan öğrencilerin en erken 365 gün içerisinde vizeye başvuru yapması gerekir.

Başvurunuzu yaptıktan sonra DS-160 formunu doldurmalısınız. Formun ardından sizlere bir ID numarası verilecek ve randevusu için sizlerden bu özel ID numarası istenecektir.

Vize alma sürecini tamamlayan adayların okurken çalışabilmeleri için önlerinde birkaç seçenek bulunmaktadır.

Amerika Öğrenci Vizesi İle Çalışabileceğiniz Alanlar:

  • Kampüs İçi Çalışma (On-Campus Employment)
  • Kampüs Dışı Çalışma (Off-Campus Employment
  • OPT (Opsiyonel Uygulamalı Eğitim)
  • CPT (Müfredat Kapsamında Uygulamalı Eğitim)
  • STEM OPT

Kampüs İçi Çalışma (On-Campus Employment) Nedir?

USCIS, yani ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri , F1 vizesi almış öğrenciler için eğitim görecekleri kampüs içerisinde çalışma izni vermektedir. Kampüste çalışabilmeniz için öncesinde Application for Employment Authorization yani İstihdam Yetki Belgesi (Form I-765) doldurmanız gerekmektedir. Bu form sayesinde eğitim dönemlerinde haftada 20, ara tatil dönemlerinde ise haftada 40 saat çalışabilirsiniz.

Belirtmek gerekir ki kampüs içlerinde öğrencilerin özellikle direkt olarak bölümleri ile alakalı çalışabilecekleri alanlar sınırlıdır. Bu nedenle iş bulmanız zor olabilir. Bunun yanı sıra, kimi kurumlar ilk dönem ya da 1 sene boyunca yurt dışından gelmiş ğrencinin kampüs içerisinde çalışmasına izin vermeyebilir. Bu durumda Uluslararası Öğrenci Ofisine başvurmalı ve buradan izin alarak kampüs içi çalışma imkanlarını yakalamalısınız.

Kampüs Dışı Çalışma (Off-Campus Employment

amerika öğrenci vizesi ile çalışmak
Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak

Okuduğunuz okulda kampüs dışında iş bulmak ve Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak mümkündür.

F1 vizesi alan kişilerin bir yıl boyunca kendilerini geçindirebilecek miktarda paraya sahip olduğu varsayılır. Bu nedenle eğitim gördüğünüz ilk yıl kampüs dışında çalışmanıza izin verilmez. Ancak, sağlık, ailevi ya da döviz kurundaki hızlı değişimden dolayı maddi sıkıntılar yaşadığınızı ya da kampüs içerisinde iş bulamadığınızı kanıtladığınız takdirde ilk sene kampüs dışında haftada toplam 20 saat çalışma hakkına sahip olabilirsiniz.

Öğrenci Vizesi İle Çalışma İzni Veren Ülkeler yazımıza göz atmayı unutmayın!

OPT (Opsiyonel Uygulamalı Eğitim)

Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak yazımıza 3 farklı programdan bahsederek devam ediyoruz.

kampüs dışında çalışmak isteyen öğrenciler için bir diğer seçenek ise OPT, yani opsiyonel uygulamalı eğitimdir. OPT sayesinde lisans ya da yüksek lisans gibi en az 9 aylık eğitim için ülkeye gelmiş uluslararası öğrenciler, ülkede 12 ay ve tam zamanlı olmak üzere kendi alanlarında çalışma hakkına sahiptir. Okul döneminizde OPT’den yararlanamasanız da yaz ya da kış tatillerinde tam zamanlı olarak kendi alanınızda çalışabilirsiniz.

Mezun olduğunuzdan sonraki 14 ay içerisinde 12 aylık çalışma hakkınızı tamamlamanız gerekmektedir. Mezun olduktan sonra OPT için başvuruda bulunuyorsanız bunu 60 gün içerisinde Form I-765 doldurup USCIS’e yapmalısınız. Buna ek olarak İstihdam Yetki Belgesi (EAD) de almanız gerekmektedir.

Lisans derecesini bitirmiş ve tekrardan lisans eğitimi alacak bir öğrenci 2. kez OPT’ye başvuru yapamaz. Ancak, lisans eğitiminden sonra yüksek lisans okuyacak bir kişi OPT’den tekrardan faydalanabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şudur: OPT’den faydalanmak istiyorsanız yalnızca kendi alanınızda çalışabilirsiniz. Örneğin, bir edebiyat öğrencisi iseniz kasiyer olarak çalışmak için başvuruda bulunamazsınız.

CPT (Müfredat Kapsamında Uygulamalı Eğitim)

Öğrencilerin kampüs dışında çalışmalarını sağlayacak bir diğer uygulama ise Müfredat Kapsamında Uygulamalı Eğitim yani CPT programıdır. Bu program sayesinde Amerika’da bir yıllık akademik çalışmayı tamamlamış kişiler yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışabilmektedir.

CPT programından yararlanabilmeniz için OPT gibi alanınızla ilgili bir işte çalışmanız gerekir. Yapacağınız işin eğitim müfredatınıza uygun olması şarttır. Bu sayede öğrenim gördüğünüz alan ile ilgili Amerika’da çalışma fırsatlarını değerlendirebilir ve deneyim sahibi olabilirsiniz.

CPT programını OPT’den ayıran en önemli özellik USCIS’e ya da EAD (İstihdam Yetki Belgesi)’ne başvurmanıza gerek olmamasıdır. Yine de Atanmış Okul Yetkilinizin’den onay almanız gerekmektedir.

CPT programı ile ne kadar süre çalışacağınızın bir kısıtlaması yoktur. Yalnızca, mezun olmadan önce 12 ay ya da daha uzun süre CPT programı ile çalıştıysanız, mezun olduktan sonra OPT programından yararlanamıyorsunuz.

STEM OPT

Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarında lisan, yüksek lisans ya da doktora derecesini tamamlayan öğrenciler, OPT programını tamamladıktan sonra 24 aya kadar çalışma izinlerini uzatabilirler. Bunun için mezun olduktan sonra ya da mezun olmadan 90 gün öncesinde USCIS’a başvuru yapmanız gerekmektedir. Bir göçmenlik avukatına danışarak bu program için uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek bir yazı: Öğrenci Vizesi

J1 Vizesi Nedir?

amerika öğrenci vizesi ile çalışmak
Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak

Amerika’ya değişim ya da staj programı yoluyla gidenler için verilen vize J1 vizesidir. Amerika’yı hem gezerek hem de eğitim görerek tanımanıza imkan sağlan bu vize türü sayesinde haftada 20 saati aşmayacak şekilde kampüs içerisinde ya da kampüs dışında çalışma hakkına sahip olabilirsiniz.

M1 Vizesi Nedir?

Amerika öğrenci vizesi ile çalışmak yazımızda anlatmamız gereken son vize türü M1 vizesidir. Peki, bu vize neleri kapsar?

Amerika’da mesleki ya da teknik programlara katılacak öğrencilere verilen vize türü M1 vizesidir. Bu vizeyi alan öğrencilerin eğitim görürken çalışma hakları yoktur. Bu nedenle kampüs içinde ya da kampüs dışında çalışmak söz konusu değildir.

Amerika öğrenci vizesi ile çalışma yazımızı burada sonlandırıyoruz. ABD’ye eğitim görmek için gitmeyi planlayan ve aynı zamanda çalışmayı düşünen arkadaşlar için faydalı bir yazı olduğunu umuyoruz. 🙂 Aşağıda, konuya dair sıkça sorulan soruları cevaplandırdık. Sizler de sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Amerika’da minimum saatlik ücret ne kadar?

Amerika’da saatlik kazanacağınız minimum ücret bulunduğunuz eyalete göre değişiklik göstermektedir. Amerika’da saatlik ücret 7.25 $ ile 13.00 $ arasında değişmektedir.

Amerika’da çalışma için hangi vize gerekli?

Amerika’da hem yaşamak hem de çalışmak isteyenlerin başvurması gereken vize türü F-1’dir.

Amerika öğrenci vizesi neden reddedilir?

Amerika vize başvurusunda doldurmanız gereken formlar vardır. Bu formlar arasında en önemlilerinden bir tanesi de DS-160 formudur. Bu formda eksik ya da yanlış bilgi doldurduğunuzda vizeniz reddedilebilir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir