Dünyanın En İyi Tıp Okulları – 50 Okul Tam Liste!

Tıp eğitimi almak isteyenler için dünya genelinde yüzlerce üniversite bulunmaktadır. Ancak, bazı okullar verdikleri eğitimin kalitesinden dolayı diğerlerinden ayrışmaktadır. Dünyanın en iyi tıp okulları, öğrencilerine üst seviye eğitim sunmakta ve mezun öğrencilerinin meslek hayatlarında başarılı ve donanımlı olmaları için yenilikleri takip etmektedirler.

Dünya genelindeki en iyi tıp okullarının kalitesini araştırma faaliyetleri, alana dair yenilikçi yaklaşımları gibi pek çok faktör belirlemektedir. Bu nedenle, yurt dışında tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için dünyanın en iyi tıp fakültelerini inceleyeceğimiz bir yazı hazırladık.

Küçük bir not: Aşağıda bahsedeceğimiz okullar farklı kaynaklarda farklı sıralamalarda gösterilebilmektedir. 🙂

1- Harvard University

dünya tıp okulları rehberi
dünya tıp okulları rehberi

Listemizin 1. sırasında 99.5 başarı puanına sahip, hem Amerika’nın hem de dünyanın en kaliteli üniversitelerinden bir tanesi var. ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan ve 1636 yılında kurulan Harvard Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri arasındadır. Bu okulda eğitim gören yaklaşık 23.000 öğrencinin %20’lik dilimini uluslararası öğrenciler oluşturur.

İşletme Okulu ve Hukuk Fakültesi de dahil olmak üzere Harvard Üniversitesi’nde toplamda 11 fakülte bulunmaktadır. Tıp Fakültesinin yanı sıra Beth Israel Deaconess Medical Center ve Brigham and Women’s Hospital gibi pek çok çeşitli eğitim hastaneleri mevcuttur.

Harvard Üniversitesi, yurt dışında tıp eğitimi almak isteyenlerin ilk tercihlerinden bir tanesidir. Bill Gates, Barack Obama, John F. Kennedy gibi dünyanın önde gelen isimleri Harvard Üniversitesi’nden mezun olmuştur.

2- Oxford University

tıp için en iyi üniversiteler
tıp için en iyi üniversiteler – dünyanın en iyi tıp okulları

Tartışmasız herkesin adını duyduğu ve eğitim görmek için can attığı bir üniversite: Oxford. 1096 senesinde Kral II. Henry tarafından kurulan Oxford Üniversitesi, dünyanın en eski 2. üniversitedir. Her alanda olduğu gibi tıp alanında da en kaliteli eğitimi sunan üniversitelerin başında gelmektedir.

2023 yılı en iyi dünya üniversiteleri sıralamasında Oxford Üniversitesi 1. sırada yer almıştır. Yurt dışında kaliteli eğitim görmek isteyen başarılı öğrencilerin ilk tercih ettiği üniversitelerden bir tanesidir.

3- Stanford University

dünyanın en iyi tıp okulları
dünyanın en iyi tıp okulları

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve Silikon Vadisi’nin öncüsü Stanford Üniversitesi, tıp alanındaki yenilikçi çalışmaları ve akademik başarılarıyla ünlenmiş bir okuldur. 1885 senesinde kurulan bu okul dünyanın en büyük bütçesine sahip 3. üniversitesi olma özelliğini de taşımaktadır. Listenin ilk sırasında Harvard, ikinci sırasında ise MIT bulunmaktadır.

Cisco, Google ve Yahoo gibi çok büyük atılımlar Stanford Üniversitesi’nde okuyan ya da mezun olmuş kişiler tarafından gerçekleşmiştir. Bilime ve yeniliğe önem veren, hem ABD’nin hem de dünyanın en iyi üniversitelerinden bir tanesidir.

4- University of Cambridge

dünyanın en iyi tıp okulları
dünyanın en iyi tıp okulları

Birleşik Krallık ve Amerika arasındaki üniversitelerin çekiştiği listemizde bu sırada Cambrigde Üniversitesi var. 1209 yılında Oxford Üniversitesi’nden ayrılanlar tarafından kurulmuş bu okul, dünyanın en eski ve en prestijli üniversitelerinden bir tanesidir. Tıp alanında verdiği 6 yıllık kaliteli eğitim sonrası alanına hakim pek çok bilim insanı mezun etmektedir.

Charles Darwin, Stephan Hawking ve Alan Turing gibi bilimde ileri çalışmalar yapmış dünyaca ünlü kişiler Cambridge Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Avrupa’da üniversite okumak isteyen pek çok uluslararası öğrenci, her sene bu üniversiteye kabul edilebilmek için birbirleriyle yarışmaktadır.

5- John Hopkins University

yurtdışındaki en iyi üniversiteler
yurt dışındaki en iyi üniversiteler

Dünyanın en iyi tıp okulları listemizin 5. sırasında 1876 yılında Amerika Baltimore civarında kurulmuş John Hopkins Üniversitesi var. Okul, İngilizce dilinde eğitim vermektedir ve öğrencilerin ilk 2 yıl üniversite konutlarında kalması gerekmektedir.

John Hopkins Üniversitesi’nde Sanat ve Bilim, Mühendislik, İşletme, Eğitim, Hemşirelik, Halk Sağlığı, Müzik, Uluslararası Çalışmalar ve Tıp alanlarında eğitim veren toplamda 9 akademik bölüm bulunmaktadır. Üniversite, en iyi tıp eğitimi veren okullar arasında en öne plana çıkan okullardan bir tanesidir.

İlginizi çekebilecek bir yazı: Dünyanın En Eski Üniversiteleri

6- University of California, Los Angeles (UCLA)

dünyanın en iyi tıp okulları listesi
dünyanın en iyi tıp okulları listesi

Dünyanın en iyi tıp okulları listemizin 6. sırasında 1919 yılında ABD’nin Los Angeles şehrinde kurulmuş Kaliforniya Üniversitesi var. Okul, ülkedeki en iyi tıp fakültelerinden birine sahiptir. Bir adet tıp merkezinin yanı sıra ülkedeki en iyi eğitim hastanelerinden 3 tanesi burada bulunmaktadır.

UCLA Tıp Fakültesi, ülkenin en iyi hastanelerinden bir tanesi kabul edilen Ronald Reagan UCLA Tıp Merkezi’ne sahiptir. Bunun yanı sıra Resnick Nöropsikiyatri Hastanesi ve UCLA Mattel Çocuk Hastanesi de burada bulunur. Bu hastaneler, öğrencilerin eğitim dönemlerinde en iyi araştırmacılarla birlikte çalışarak deneyim sahibi olmalarına olanak tanır.

7- University College London (UCL)

dünyanın en iyi tıp okulları
dünyanın en iyi tıp okulları

Dünyanın en iyi tıp okulları sıralamamızda yine İngiltere’de bulunan bir üniversite var: University College London. 1826 senesinde kurulan UCL, bir devlet üniversitesidir. İngiltere’deki bu üniversite, özellikle tıp alanında verdiği eğitim ile dünya çapında büyük ün sahibidir. Tıp Fakültesi, ülkede bulunan en büyük tıp fakültelerinden bir tanesidir.

Okul, her yıl deneyimli pek çok bilim insanı mezun etmektedir. Yaklaşık 22.000 öğrencisi bulunan okulda çok sayıda uluslararası öğrenci de eğitim görmektedir.

Okumanızı mutlaka tavsiye ederiz: Yurt Dışı Eğitim Bursları

8- Imperial College London

tıp en iyi üniversiteler
tıp en iyi üniversiteler – dünyanın en iyi tıp okulları

Imperial College London, 1907 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Daha öncesinde Londra Üniversitesi’nin bir koleji olan okul, 2007 yılında bağımsız hale gelmiştir. Okulda her yıl 15.000’den fazla öğrenci eğitim görmektedir.

Eğitim dili İngilizce olan üniversite, tıp, mühendislik, işletme ve doğa bilimleri olmak üzere dört akademik bölümden oluşur. Genel olarak Imperial College Tıp Fakültesi, Birleşik Krallık’taki en iyi tıp okullarından biri olarak kabul edilir. Alanında yetkin tıp uzmanları hem Birleşik Krallık’ta hem de dünyanın dört bir yanında aranmakta, akademik ve klinik uygulama-araştırma alanlarında başarılı kariyer sürmektedir.

9- Yale University

dünyanın en iyi tıp okulları
dünyanın en iyi tıp okulları

1701 yılında Amerika’da kurulan Yale Üniversitesi, ülkedeki en eski yüksek öğrenim kurumlarından bir tanesi olmakla ünlüdür. Üniversite, Connecticut eyaletinin New Haven şehrinde yer almaktadır. Harvard Üniversitesi’nde olduğu gibi, Yale’de okuyan öğrencilerin de %20’sini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Tıp alanında verdiği kaliteli eğitim ve yetiştirdiği uzmanlar ile tanınan Yale Üniversitesi’nde 1940’lı yılların başlarında kemoterapi tedavisi geliştirilmiştir.

Üniversitede pek çok araştırma merkezi vardır. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

  • Yale Duygusal Zeka Merkezi
  • Yale Uyku Programı
  • Yale Kanser Merkezi

10- University of Toronto

dünyanın en iyi tıp okulları
dünyanın en iyi tıp okulları

Tanıtım yazımızın son sırasında 1827 yılında Kanada’da kurulmuş hem ülkenin hem de dünyanın en iyi üniversitelerinden bir tanesi var: Toronto Üniversitesi. Bu yüksek öğrenim kurumunda St. George, Mississauga and Scarborough olmak üzere toplamda 3 tane kampüs bulunuyor.

Toronto Üniversitesi, yönetim, uygulamalı bilim ve mühendislik ve halk sağlığı gibi çeşitli disiplinlere odaklanan akademik bölümlerden oluşuyor. Üniversitede toplamda 700’e yakın lisans ve 200’den fazla yüksek lisans ve doktora programı bulunuyor. Toronto Üniversitesi, hem ülkemizde hem de dünyada yurt dışında kaliteli tıp eğitimi almak isteyenlerin ilk tercihlerinden bir tanesi.

Kanada’dan bahsetmişken, hazırladığımız bu içerik ilginizi çekebilir: Kanada Göçmenlik Başvurusu

Dünyanın En İyi 50 Tıp Okulu Listesi

Dünya genelinde yüzlerce kaliteli tıp fakültesi bulunmaktadır. Biz, dünyanın en iyi tıp okulları yazımız için ilk 10 okulu sizlere tanıttık. Geriye kalan tıp okullarını merak eden okuyucularımız için ise bir lise oluşturmak istedik. Aşağıda, dünya genelindeki en iyi 50 tıp okulunu inceleyebilirsiniz;

OkulPuan
1. Harvard University99.5
2. University of Oxford95.7
3. Standford University93.6
4. University of Cambridge92.7
5. Johns Hopkins University92.4
6. University of California, Los Angeles (UCLA)90.8
7. University College London (UCL)90.1
8. Imperial College London89.6
9. Yale University89.5
10. University of Toronto89.4
11. Massachusetts Institute of Technology (MIT)89.2
12. Karolinska Institutet88.8
13. University of California, San Francisco88.4
14. Columbia University88.3
15. University of Pennsylvania88.2
16. King’s College London87.6
17. Duke University86.5
18. The University of Sydney85.6
19. University of Washington85.3
20. The University of Melbourne85
21. National University of Singapore (NUS)84.8
22. McGill University84.6
23. University of California, San Diego (UCSD)84.6
24. University of Michigan-Ann Arbor84.1
25. London School of Hygiene & Tropical Medicine84
26. The University of Edinburgh84
27. University of British Columbia83.6
28. University of Amsterdam83.3
29. Universität Heidelberg82.8
30. The Chinese University of Hong Kong (CUHK)82.8
31. University of Chicago82.7
32. Seoul National University82.6
33. New York University (NYU)82.4
34. Cornell University82
35. KU Leuven82
36. Erasmus University Rotterdam81.9
37. McMaster University81.7
38. Monash University81.5
39. The University of Manchester81.5
40. The University of Hong Kong81.2
41. Washington University in St. Louis81.2
42. The University of Tokyo81.1
43. The University of New South Wales (UNSW Sydney)80.3
44. Ludwig-Maximilians-Universität München80.1
45. Sorbonne University80.1
46. Baylor College of Medicine79.8
47. National Taiwan University (NTU)79.8
48. Northwestern University79.8
49. University of Zurich79.7
50. The University of Queensland79.6
Dünyanın en iyi tıp okulları
-->