Subay Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? 2024 Subay Maaşları

Ülkemizde hem kadınlar hem de erkekler arasında asker olmayı planlayan pek çok insan bulunmaktadır. Bu mesleğin ülkemiz için kutsal kabul edilmesi de nedenlerin başında gelmektedir. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları belirlenen şartları yerine getirdiği sürece subay olabilir. Bu nedenle sizler için subay nasıl olunur sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık.

Bu yazımızda nasıl subay olacağınızın yanı sıra güncel subay maaşları 2024 bilgisine de ulaşabilirsiniz. Subayların maaşı genel olarak kıdem derece ve rütbeye göre belirlenir. İşte detaylar…

Subay Nedir?

subay nedir
subay nedir

Subay kelimesi çoğunlukla askeri bir terim olarak kullanılır ve bir kıdem seviyesini ifade eder. Askeri personel olan subaylar Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri gibi bir askeri organizasyonda komuta pozisyonunda görev yapar.

Subaylar, daha fazla eğitim ve nitelik gerektiren sorumlulukları üstlenir ve bundan dolayı daha yüksek rütbede yer alırlar.

Ordu hiyerarşisi düşünüldüğünde en tepeden astsubaylığa kadar olan kısmı subaylar oluşturmaktadır. Asteğmen rütbesinden mareşal/büyük amiral rütbelerine kadar olan profesyonel askerlere subay denmektedir.

Subay Ne İş Yapar?

subay nasıl olunur
subay nasıl olunur

Deniz, Kara ya da Hava Kuvvetleri’nde görev yapabilen subayların sorumlulukları şunlardır;

  • Subaylar, bir askeri organizasyonda lider pozisyonunda çalışır ve askeri personelin disiplin ve eğitimi sağlamakla görevlidir.
  • Subaylar, savaş ya da barış dönemi fark etmeksizin askeri operasyonları yönetir ve koordine eder.
  • Askeri operasyon planlamalarını yapar, stratejik ve taktiksel karar verme faaliyetlerini yürütür.
  • Operasyonların başarılı bir şekilde yürütülmesi için gereken kaynakların yönetiminden sorumludur.
  • Askeri teçhizatın kullanımı ve bakımını takip eder. Bütün araç ve gereçlerin kullanıma hazır olduğundan emin olur.
  • Askeri personeli yönetir ve liderlik yapar. Nöbet hizmetlerini düzenler.
  • Askeri kurumların organizasyonu içerisinde görevlerini sürdüren subaylar kariyerlerinde ilerleme kaydedebilir.

Öneri yazısı: Jandarma Nasıl Olunur?

Subay Nasıl Olunur?

subay nasıl olunur
subay nasıl olunur

Subay nasıl olunur? Subay olabilmek için önünüzde birden fazla seçenek mevcut. Ancak belirtmek gerekir ki subay olabilmek oldukça zorlu bir süreçten geçmeyi gerektirmektedir. Bu süreçte gerekli bütün eğitimleri almalı, ardından yazılı ve fiziki yeterlilik sınavlarına girmeli ve mülakatlara katılmalısınız. Aşağıda, subay olabilmek için gerekenleri inceleyebilirsiniz;

  • İlk seçenek, Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ya da Milli Savunma Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen sınavda gerekli puanı almak ve ardından harp okuluna girerek eğitim almak,
  • İkinci seçenek ise, 4 yıllık lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra subaylık sınavına girmektir.

Subay Olmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Subay olabilmek için lise mezunu adaylar Hava, Kara ya da Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları’ndan herhangi birine başvuru yapabilir ve subay olabilirler. Bunun yanı sıra YKS’den yeterli puanı almış adaylar da gerekli şartları sağladıkları takdirde subay olabilir.

Üniversite mezunları, az önce de bahsettiğimiz gibi eğitimlerini tamamladıktan sonra subaylık sınavına girebilir. Peki, subaylık sınavının içeriği nasıl?

Subay olabilmek için gireceğiniz yazılı sınavda T.C. Anayasası, Coğrafya, Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük ve Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar konularında hakkında sorular sorulur. Toplamda 50 soru vardır. Bu sınavdan en az 70 puan alınması gerekmektedir. En az 70 puan alan adaylar, ardından mülakatlara girmeye hak kazanırlar.

Subay olmak için sadece yazılı sınav yeterli değildir. Adaylar ayrıca fiziki yeterlilik sınavından da geçmek zorundadır. Bu sınavda mekik, şınav, top fırlatma, koşu derecesi ve durarak uzun atlama test edilir.

İlginizi çekebilir: Gardiyan Maaşları

Subay Olma Şartları?

subaylık şartları
subaylık şartları

Subay nedir, ne iş yapar ve subay nasıl olunur sorularını cevaplandırdık. Şimdi, Türkiye’de subay olma şartlarını tek tek açıklayacağım. Deniz, kara ya da hava kuvvetlerinde görev yapacak subaylar için aranan şartlar şu şekildedir;

  • Lise ya da lise dengi bir okul, 4 senelik lisans, yüksekokul veya meslek yüksekokul mezunu olmak,
  • 4 senelik lisans eğitimini tamamlayan adaylar için subaylık yaş sınırı 27; lisansüstü eğitim alanlar için ise yaş sınırı 32’yi geçmemiş olmak,
  • TSK tarafından belirlenen kadınlar için en az 1.62; erkekler için ise en az 1.68 boy sınırına uygun olmak,
  • Vücudunda dövme ya da jilet izinin bulunmaması,
  • Yapılan yazılı sınavdan en az 70 puan almak,
  • Alkol ya da uyuşturucuya bağlı geçmiş bir tedavi görmemiş olmak,
  • Adli sicil kaydının temiz olması, adaylarda aranan şartlardır.

Yukarıdaki listeden de anlaşılacağı üzere astsubay olabilmek için en az lise mezunu olmanız gerekmektedir. Ortaokul mezunu olanlar, askeri lise giriş sınavından sonra subay olmak için sınav başvurusunda bulunabilmektedir.

Kadın subay nasıl olunur diye merak edenlerin sorusunu da cevaplandırmış olduk. Kadın adayları erkek adaylardan ayıran tek özellik boy ölçüsü. Kadın subay adaylarının en az 1.62 boyunda; erkek adayların ise en az 1.68 boyunda olmaları gerekmektedir.

Öneri içerik: Polis Maaşları

Subay Maaşları 2024 – Zamlı Maaş Listesi

2024 yılında memur maaşlarına gelen zamlardan sonra subay maaşları da arttı. Belirtmek gerekir ki subay maaşları rütbeye, kıdeme ve görev yerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yeni zamlı subay maaşlarını sizlere açıklıyoruz.

Subay maaşı 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:

  • En düşük subay maaşı ortalama olarak 41.500 TL,
  • Rütbeye göre subay maaşları ortalama olarak 63.500 TL’ye kadar yükselebiliyor.
  • Ortalama subay maaşının ise 52.500 TL olduğunu söyleyebiliriz.

Subay nasıl olunur şeklinde araştırma yapanlar aynı zamanda alım ilanlarını da merak ediyorlar. Güncel bilgileri derledik…

Editörün önerisi: Sözleşmeli Er Maaşı

2024 Subay Alımı Ne Zaman?

Subay alımları, yılın belirli dönemleri itibariyle Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma subay alımları da aynı şekilde dönemler itibariyle gerçekleşiyor. Peki, 2024 subay alımı ne zaman? İşte güncel bilgiler…

2024 subay alımları ile ilgili bilgiler şu şekildedir:

  • Subay alımı MSB Duyurular sayfasından düzenli olarak yayınlanmaktadır. Güncel alım ilanlarını da bağlantı aracılığıyla takip edebilirsiniz.
  • Subay alımları için gerekli şartları taşıyorsanız MSB Personel Temin sistemi üzerinden başvuruları tamamlayıp sürece dahil oluyorsunuz.
  • Sonrasında gerekli sınavları geçerek subay olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

Subay nasıl olunur sorusunu detaylı bir şekilde cevaplandırdık. Aşağıda, konuya dair en çok merak edilen soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Subay nasıl olunur sorusunu yanıtladık. Subay maaşları ve diğer konular hakkında sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Jandarma subay nasıl olunur?

Jandarma subay olabilmek için en az 4 senelik lisans ya da 2 senelik Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak gerekmektedir.

Yedek subay nasıl olunur?

Yedek subay olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Lise bittikten sonra YKS’den alınan puan ile askeri mülakatlara girilir. Aday yeterli görüldüğü takdirde yedek subay olur.
Bunun yanı sıra 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan adaylar da TSK’nın duyurusundan sonra yedek subaylık için başvuruda bulunabilir. Adaylar, sağlık raporu aldıktan sonra 50 soruluk sınava girmek ve bu sınavdan en az 70 puan almak durumundadır. Sınavı başarıyla tamamlayanlar mülakata girmeye hak kazanır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir