Ev Hanımlarına Destek Başvurusu Nasıl Yapılır? Güncel Bilgiler…

Maddi yetersizlik yaşayan bir ev hanımıysanız, siz de ev hanımlarına destek başvurusu kapsamından faydalanabilirsiniz. Ev hanımlarına destek başvurusu; devlet, belediyeler veya sivil toplum kuruluşları tarafından sunulan sosyal yardım programlarını kapsar.

Sizler için sosyal yardım başvurusu yapabileceğiniz yerleri tek tek listelemiş bulunuyoruz. Ayrıca e-devlet ev hanımlarına yardım başvurusundan da ayrıntılı olarak yazımızın devamında bahsedeceğiz.

Özellikle devletin ev hanımlarına yönelik birçok destek programı bulunuyor. Bunlar nelerdir? İşte cevapları…

Ev Hanımlarına Yardım Başvurusu Nerelere Yapılır?

ev hanımlarına yardım başvurusu
ev hanımlarına yardım başvurusu

Türkiye’de maddi durumu kötü olan ev hanımlarının başvuruda bulunabileceği birden fazla yer vardır.

Ev hanımlarına yardım başvurusu yapılabilecek yerler şu şekildedir:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Türkiye’de ev hanımlarına yardım için en yaygın kaynaklardan biri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’dır. Bu bakanlık aracılığıyla çeşitli sosyal yardım programlarına başvurabilirsiniz.

Bu yardımlar arasında gıda yardımı, giyim yardımı, ayni yardım, nakdi yardım ve eğitim yardımı gibi farklı kategoriler bulunur.

Başvuru yapmak için en yakın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmektedir.

Belediyeler

Türkiye’de belediyeler de ev hanımlarına yardım etmek için çeşitli programlar yürütmektedir. Bu yardımlar arasında gıda, giyim, ayni ve nakdi yardım bulunabilir. Her belediyenin kendi içinde belirlediği sosyal yardım başvuruları mevcuttur.

Başvuru için belediyenizin sosyal hizmetler birimini telefonla arayabilirsiniz yada belediye binasını ziyaret ederek yüz yüze görüşme sağlayabilirsiniz.

Sivil Toplum Kuruluşları

Bazı sivil toplum kuruluşları (STK’lar) da ev hanımlarına yardım etmek için programlar yürütmektedir. Bu STK’lar arasında Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye Yardım Sevenler Derneği gibi kuruluşlar ilk akla gelenler arasında yer alır.

Bu kuruluşların web sitelerinden veya merkezlerinden yardım başvurusu yapabilirsiniz.

Sosyal yardım başvurusu bu yerler aracılığıyla yapılıyor. Şimdi gelelim ev hanımlarına yardım başvurusu nasıl yapılır? Sorusunun ayrıntılı yanıtını vermeye…

Ev Hanımları İçin Aile Destek Programı

ev hanımlarına yardım e-devlet başvurusu
ev hanımlarına yardım e-devlet başvurusu

Ev hanımlarının kolayca başvuruda bulunabileceği bir diğer yardım da aile destek programıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu için Aile Destek Programına başvuruda bulunabilirsiniz.

Aile Destek Programı başvuruları, ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı‘na yapılabilir veya E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilebilir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuştur ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik yardım programları yürütmektedir.

Aile Destek Programı başvuruları için, belirtilen kurumlara başvuru yapmak gerekmektedir.

Aile Destek Programı Başvuru Şartları Nelerdir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Aile Destek programı kapsamındaki olanaklardan faydalanmak için sağlanması gereken bazı şartlar vardır.

Aile Destek Programı başvuru şartları şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Hane içinde memur, noter veya muhtar olarak çalışanlar, yurtdışında çalışan veya borçlanan kişiler ile özel sandıklar kapsamında olanların bulunmaması gerekmektedir,
  • Belirtilen kişi başına düşen aylık gelir aralığını aşmamak,

Ev Hanımlarına Yardım Başvurusu Ödeme Detayları

Ev hanımlarına yardım başvurusu için bu başvuruyu gerçekleştirdiğiyseniz dikkat etmeniz gereken kişi başına düşen aylık gelir aralığıdır.

Belirtilen aralıklara göre ödemeler şu şekilde olmaktadır;

Kişi başına düşen aylık gelir aralığı (TL) Aylık Destek Tutarı (TL)
450 TL ve aşağısı1.250 TL
450 TL üzeri ─ 911,15 TL ve aşağısı1.100 TL
911,15 TL üzeri ─  1372,30 TL ve aşağısı950 TL
1372,30 TL üzeri ─  2.835,60 TL’den az850 TL
Ödeme Tutar Listesi

Bunlara ek olarak hanedeki çocuk sayısına göre ev hanımlarına ek ödenek sağlanabilir.

Çocuk sayısına göre ev hanımlarına yardım başvurusu ek ödenekleri şöyledir;

  • 1-2 çocuklu aileye 350 TL,
  • 3 çocuklu aileye 450 TL,
  • 4 çocuklu aileye 550 TL,
  • 5 ve üzeri çocuklu aileye 650 TL

Hanedeki çocuk sayısıyla birlikte yardım başvurunuza ek ödenek alabilirsiniz. Başvuru esnasında evdeki çocuk sayısını bildirmeyi ve ek ödenekten faydalanmayı unutmayınız.

E-devlet Ev Hanımlarına Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ev hanımlarına yardım başvurusu yapmak istiyorsanız, ilk olarak başvuru yapmanız gereken yer kuşkusuz E-devlet olacaktır.

e-devlet aile destek başvurusu
e-devlet aile destek başvurusu

Devletin sunduğu maddi yardım başvuruları, ev hanımları için en hızlı çözüm olacaktır.

Bunun için Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu yapmanız gerekiyor.

Bu hizmet, ekonomik sıkıntılar içinde olan ailelere yönelik olarak sunulur. Aileler, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları durumlarda, geçici bir süre için ekonomik destek alabilirler.

Bu destek sayesinde, çocukların bakımı ve ihtiyaçları karşılanabilir. Ayrıca, desteklenen çocukların durumları belirli aralıklarla izlenir ve bu izlemeler sonucunda hizmetin devam edip etmeyeceği veya sonlandırılması kararlaştırılır.

Eşi Vefat Etmiş Ev Hanımlarına Yardım Başvurusu

Eşi vefat etmiş bir kadınsanız, devletin size sunduğu yardım başvurusuna başvuruda bulunabilirsiniz. Eşi vefat etmiş ev hanımlarına yardım başvurusu için ikamet ettiğiniz şehirdeki ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına gitmeniz gerekiyor.

Ödemeler aylık 1.000 TL olarak 2 ayda bir tarafınıza yatırılmaktadır. Yani aylık değil 2 ayda bir ödeme alacaksınız. Bu da 2.000 TL olarak sizlere yatırılacak. Ancak sosyal yardım kuruluşlarına tabii olan kişiler bu yardımdan faydalanamıyorlar. Sigortasız ev hanımlarına yardımları arasındadır.

ev hanımlarına destek başvurusu
ev hanımlarına destek başvurusu

Ev Hanımlarına Doğum Parası Yardımı

Ev hanımlarına yardım başvurusu yapacakların bilmesi gereken bir diğer yardım da doğum parası yardımıdır. Bunun için ev hanımı olmaya da gerek yok.

Doğum yapan her kadına doğum parası yardımı yapılır. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız yeterlidir.

Doğum parası yardımı şu şekildedir;

  • Birinci çocuk için 300 TL,
  • ikinci çocuk için 400 TL,
  • üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 TL para yardımı verilir.

Doğum Yardımı başvurusu, çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde kaydının yapılmasının ardından “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” doldurulması ve imzalanmasından sonra yapılır.

Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığıyla yapılabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ebeveyn varsa, çalıştığı kuruma başvurabilir.

Ev Hanımlarına Gıda Yardımı

Ev hanımlarına yardım başvurusu için başvuruda bulunabileceğiniz bir diğer yardım ise gıda yardımıdır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları, 3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmek amacıyla gıda yardımı yapmaktadır.

Bu yardım özellikle Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde olmak üzere ve yıl boyunca ihtiyaç duyulması halinde yapılmaktadır. Yardım, ihtiyaç sahibi ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak sağlanmaktadır.

Sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi olan hanelerdeyseniz başvuru yapabilirsiniz.

Sosyal güvenceniz varsa ancak hane içinde kişi başına düşen gelir miktarı net asgari ücretin 1/3’ünden azsa o zaman da başvuruda bulunabilirsiniz.

ev hanımlarına yardım başvurusu nasıl yapılır
ev hanımlarına yardım başvurusu nasıl yapılır

Ev Hanımlarına Elektrik Tüketim Desteği

Ev hanımlarına destek başvurusu için işe yarar bilgiler oldukça fazladır. 3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamında sosyal yardım destekleri alırsanız eğer buna ek olarak elektrik tüketim desteğinden faydalanabiliyorsunuz.

Üstelik bunun için herhangi bir kuruma başvuruda bulunmanız gerekmiyor. Bu kanun kapsamındaki yardımlardan faydalanıyorsanız kimlik kartınızla ve elektrik faturanız ile PTT şubesine gitmeniz yeterli olacak.

Kilovatsaat hesaplarına göre ödeme desteği alabilirsiniz. Bu ödenek hanedeki kişi sayısına göre hesaplanarak sağlanır.

Sosyal Yardım Parası Sorgulama

Devlet tarafından yardım başvurunuz onay aldığında ödemeler aksi belirtilmedikçe PTT aracılığıyla adınıza yatırılır.

Bunun içi E-devletten ya da PTT şubelerinden T.C. kimlik numaranızla sorgulama yapabilirsiniz.

Sizlere PTT yardım parası sorgulama için hangi adımları izlemeniz gerektiğini anlattığımız yazıdan detayları öğrenebilirsiniz.

Ev hanımlarına yardım başvurularının tüm detaylarını sizler için derledik. Sizde ilgili şartları sağlıyor ve evinizin gelirine katkıda bulunmak istiyorsanız, devletin size sunduğu imkanlardan faydalanabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Leyla taş - 16.06.2023

    Çok zor durumdayım ihtiyacım var

  • Leyla taş - 16.06.2023

    Çok zor durumdayım ihtiyacım var paraya

  • Dilek - 24.06.2023

    Merhaba benim 5 tane çocuğum var eşim çalışmıyor gelir durumumuz yok lütfen maddi yardıma ihtiyacım var

  • esengül ışık - 11.07.2023

    Ev sahibim beni evden cıkarmak için icra memurları kapıma getirdi bize 1 ay sure tanındı şimdi başka kiralık daire bulduk ve adres değişimi yaptık ama PTT den düzenli olarak aile destek yardımı atardi en azından 4 cocuklarımın ihtiyacını karşılıyorum şimdiyse adres yüzünden kesildi bize yardım edin

  • Güllü Ballı - 23.07.2023

    Merhabalar benim 4 tane oğlum var biri cezaevinde babaları vefat etti çocuklarım için yardım istiyorum