İprasal Nedir? Nasıl Kullanılır? (2.5 mL Nebülizasyon)

İprasal kısa etkili bronkodilatör grubundan bir ilaçtır. Nebülizasyon (sıvı haldeki ilacın makine ile buharlaşması) için tek dozluk inhalasyon çözeltisi şeklinde satılır. Soluk alıp vermeyi kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Bu yazıda İprasal nedir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir ve fiyatı ne kadardır gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İprasal Nedir?

İprasal, nefes darlığı ataklarında kullanılan bir ilaçtır. İki tane etken madde içerir. Bunlar ipratropium ve bromür+salbutemol kombinasyonudur. Kısa etkili bronkodilatatör (hava yollarını genişletir) grubuna girer. Astım ve KOAH atak tedavisinde kullanılır. Ülkemizde 0,5+2,5 mg/2.5 ml nebülizasyona uygun şekilde satılmaktadır.

Alım Şekliİnhaler
GrubuBronkodilatör
EtkisiSolunum Yollarını Genişletme
Yan EtkisiÇarpıntı
Günlük Alınacak Maksimum Doz12 Doz
Fiyatı180.34 TL

İprasal Fiyat Ne Kadar?

İprasal 0,5+2,5 mg/2.5 ml nebulizasyon için tek dozluk inhalasyon çözeltisi şeklinde satılır. Her bir kutuda 20 flakon vardır. Sigorta tarafından karşılanan ilaçlardandır. Fiyatı 180.34 TL dir.

İprasal Nasıl Kullanılır ?

İprasal

İprasal ağız ve burundan soluyarak alınır. Nebülizatör cihaz ya da ventilatör (solunum cihazı) ile kullanılabilir. İlk defa kullanacaksanız nasıl kullanıldığını mutlaka uygulamalı olarak öğrenmelisiniz. Eğer ilacı nasıl kullanacağınıza dair fikriniz yoksa size bu ilacı yazan doktordan veya cihazı aldığınız yerden nasıl kullanacağınızı göstermesini isteyin. Aldığınız makineye göre dikkat edilmesi gereken şeyler farklılık gösterebilir. Hava ile alınan ilaçların genelinde olduğu gibi doğru alınmadığı takdirde etkisi yoktur.

İlacın etkisi saniyeler içerisinde başlar ve 6 saate kadar etkisi devam edebilir. 12 yaşından büyük çocuklar ve yaşlılar rahatlıkla kullanabilir.

Doktorunuz tarafından özel olarak belirtilmediyse eğer ilacı tek doz kullanınız. İki doz kullanmayınız. Her bir dozda 0,5+2,5 mg/2.5 ml inhalasyon çözeltisi bulunur.

Hamilelerin ve emziren annelerin kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlar üzerinde yeterli veri olmadığı için doktorunuza danışmalısınız. Bu tür kişiler ilacın olası yan etkileri ve zararları için doktor bilgisi dahilinde olmalıdır. Ayrıca kalp yetmezliği ve taşikardi hastalığı olan kişiler kullanmamalıdır.

Öneri yazısı: Prospan Şurup Fiyatı

İprasal Ne İşe Yarar ?

iprasal ne için kullanılır
iprasal ne için kullanılır

İlaç, solunum hava yollarının genişlemesini sağlar. İlaç hava ile alınarak akciğerlere ulaşır ve havayollarını açarak rahat soluk alıp vermeyi sağlar. Bu sayede akciğerler görevini yerine getirmeye devam edebilir.

KOAH hastalarında ani gelişen hava açlığı durumunda kullanılır. Ani gelişen hava yollarını daraltan durumlarda kısa sürede etki etmesi sebebiyle ilk sırada kullanılır. Genellikle tek doz alındığı zaman hava ihtiyacı ortadan kalkar. Etkisi 4-6 saat sonra ortadan kalktığı için uzun etkili ilaç yoksa genellikle günde 4 sefer kullanmak gerekiyor.

Astım hastalığında ani gelişen nefes alamama durumunda kullanılır. Kısa sürede etkisi geçtiği için idame tedavide kullanılmaz. Uzun süre etki edecek ilaçlar kullanılması gerekmektedir. Bu ilaçlardan biri Ventofor Combi Fix ‘dir. Detaylı bilgi için sitemizde anlattığımız yazıya göz atabilirsiniz.

İprasal Yan Etkileri Nelerdir ?

iprasal nedir

İprasalın en önemli yan etkisi kalpte çarpıntıdır. Sık karşılaşılan yan etkisi yoktur. Ancak bunun dışında her ilaçta olduğu gibi alerjik reaksiyona sebep olabilir. İlacın etken maddesine alerjiniz varsa en başından doktorunuza bildiriniz.

Çarpıntı şeklinde ifade edilen kalpte ritim değişiklikleri yapabilir. Kalp atım hızınız artabilir ve hatta bu atım sizin hissedeceğiniz düzeye çıkabilir. Bu belirtileri hissettiğiniz zaman ilacı kullanmayı bırakınız. En kısa sürede size en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Çok nadir görülen diğer yan etkileri öğrenmek için İprasal prospektüs inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Arveles Fiyatı

İprasal Kullananlar İçin Genel Tavsiyeler

İprasal 0,5+2,5 mg/2.5 ml kullananların dikkat etmesi gereken ilk şey kullanımıdır. Hava yolu ile vücuda alındığı için doğru şekilde alınmadığı zaman ilaç hiç bir şeye yaramaz. Kullandığınız halde şikayetleriniz geçmiyorsa yanlış kullanıyor olabilirsiniz. İlaçlı havayı soluduğunuza eminseniz hastalığınız ağır olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Bir diğer merak edilen soru ise alerji yapar mı sorusudur. Diğer kullanılan tüm ilaçlarda olduğu kadar alerji yapma ihtimali vardır. Bu sebeple korkulmadan kullanılabilir. Ancak çok çok nadir de olsa alerji yaptığından şüphelenirseniz eğer en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Magvital ve Glifor 1000 mg yazılarımıza göz atabilirsiniz.

İprasal Muadili ve Fiyatları

İlaçFiyat
COMBIVENT tek doz 20 flakon188.81 TL
DUBLEVENT 0.5 MG+2.5 mg/2.5 ml nebulizasyon160.34 TL
IPRALEV 20/50 mcg inhilasyon için ölçülü dozlu aerosol 200 doz 327.93 TL
PRALAS 100 mcg/ 20 mcg inhilasyon için ölçülü doz aerosol229.40 TL
PRALAS 2.5 mg/0.5 mg nebulizasyon için tek dozluk inhilasyon çöz. içeren 20 flakon200.27 TL
TROPISAL 0.5 MG+2.5 mg/2.5 ml nebulizasyon için inhilasyon çözeltisi (20 flakon)180.50 TL
VENTOPIUM PLUS 05 mg/2.5 mg/2.5 ml nebulizasyon için tek dozluk inhilasyon çözeltisi içeren 20 flakon180.39 TL

Sıkça Sorulan Sorular

İprasal günde kaç defa kullanılır?

İlacın günde dört kez 1 adet tek dozluk ampul kullanımı önerilir.

İprasal etken madde nedir?

İlacın etken madde ipratropium bromür ve salbutamoldur.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir