Tıbbi Sekreter Maaşları – Nedir, Nasıl Olunur?

Sağlık alanındaki istihdamın artmasından dolayı sektörde çalışanların maaşları sıklıkla merak ediliyor. Bu yazımızda sizler için son zamanların en çok tercih edilen mesleklerinden tıbbi sekreter maaşlarını yapılan temmuz zamlarından sonra araştırdık.

Tıbbi sekreter mesleğine dair merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabını yazımızın içerisinde bulabilirsiniz. Tıbbi sekreter ne iş yapar ve tıbbi sekreter atama puanları nelerdir gibi en çok merak edilenleri cevaplandırdık. İyi okumalar.

Tıbbi Sekreter Maaşları 2023

tıbbi sekreter maaşı
tıbbi sekreter maaşı 2023 – tıbbi sekreterler ne kadar maaş alır?

Tıbbi sekreterlik maaşları devlette ya da özelde çalıştığınıza göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra kıdeminiz de aylık kazancınızı etkileyecektir. KPSS puanı ile devlet atamasına hak kazandığınızda üniversite hastanesi ile devlet hastanesi arasında bir ücretlendirme farkı bulunmamaktadır. Devlet bünyesinde ataması sağlanan tıbbı sekreterlerin kurumlarından bağımsız maaşları aynıdır.

Tıbbı sekreterlere toplamda üç kalemde ödeme yapılır. Ham maaş ödemesi, teşvik ödemesi ve sabit ek ödeme totalinde maaşları yatırılır.

Aşağıda, hem devlette hem de özelde çalışan tıbbi sekreter maaşlarına göz atabilirsiniz;

Devlette tıbbi sekreter maaşları 2023

  • Yeni atanan tıbbi sekreter maaşı 22.117 TL ile 24.450 TL arasında değişmektedir.
  • 10 yıl tecrübeli tıbbi sekreter maaşı ise 25.000 TL ile 29.130 TL arasında değişmektedir.

Özelde çalışan tıbbi sekreter maaşı 2023

  • 1-10 yıl arasında çalışan tıbbi sekreterler 14.500 TL ile 16.700 TL arasında kazanır.
  • 10 yıldan uzun süre çalışmış tıbbi sekreterler ise 12.000 TL ile 20.000 TL arası maaş almaktadır.

Yukarıda da görüldüğü üzere tıbbi sekreter maaşları kamuda çok daha fazladır. Bu nedenle, tıbbi sekreterlik bölümünden mezun olanlar ya da sertifika sahibi olanlar çoğunlukla KPSS ile atanmayı tercih etmektedir.

İlginizi çekebilir: Reprezant Maaşları

Tıbbi Sekreter Ne İş Yapar?

tıbbi sekreter görev tanımı
tıbbi sekreter görev tanımı

Tıbbi sekreter maaşları yazımıza tıbbi sekreterlik yapanların görev ve sorumluluklarını öğrenerek devam edelim. Tıbbi sekreterler, sağlık kuruluşlarındaki genel işleyişi kontrol eder ve bu alanda gerekli düzenlemeleri yapar.

Tıbbi sekreter nedir? Tıbbi sekreter, sağlık kuruluşları ya da özel muayenehanelerde hastanın kaydını tutan ve hastaların kabul işlemlerini gerçekleştiren kişilerdir. Detaylandıracak olursal tıbbi sekreter görev ve sorumluluklarını şu şekilde listelendirebiliriz;

  • Hastalardan gelen telefonları yanıtlar.
  • Tıbbi iş ve işlemlerin gerektirdiği bütün haberleşme ve planlamaları yürütür.
  • Hastaları ödeme ve sigorta süreçleri hakkında bilgilendirir.
  • Çalıştığı kuruluştaki yatak kapasitesi ya da ölüm oranı istatistiklerin çizelgesini tutar.
  • Hasta dosyalarını ve belgeleri arşivler. Dosyalarda herhangi bir eksik varsa tamamlar.
  • Hastaların bir sonraki randevuları için gerekli aramaları yapar.
  • Kurumdaki herhangi bir elektronik cihaza zarar geldiyse tamir sürecini planlar ve yönetir.
  • Hasta kabul ve taburcu işlemlerini ayarlar.

Öneri yazısı: Fizyoterapist Maaşları

Tıbbi Sekreter Nerelerde Çalışır?

Tıbbi sekreter maaşlarını ve tıbbi sekreterin görev sorumluluklarını öğrendik. Peki, tıbbi sekreter nerelerde çalışır? Tıbbi sekreterlerin çalışma alanları son derece geniştir. Bu nedenle de sağlık alanında çalışmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Aşağıdaki listede bir tıbbi sekreterin nerelerde çalıaşbileceğini inceleyebilirsiniz;

  • Özel hastaneler
  • Devlet hastaneleri
  • Özel muayenehaneler
  • Sağlık ocakları
  • Eczaneler
  • Aile sağlığı merkezleri

Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?

tıbbi sekreter maaşları
tıbbi sekreter maaşları – tıbbi sekreter olma şartları

Tıbbi sekreterliğe dair şimdiye kadar öğrendikleriniz ilginizi çektiyse, tıbbi sekreter nasıl olunur öğrenebiliriz.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları, sağlık alanında çalışacak personellere eğitim vermekte ve onları nitelikli sağlık çalışanları yapmaktadır. Bu okullarda sağlık alanına dair pek çok bölüm vardır ve Tıbbi Dokümasyon ve Sekreterlik de bu bölümlerden bir tanesidir.

Tıbbi sekreterlik bölümü yüksekokullarda 2 yıl sürmektedir. 2 senelik eğitiminizi tamamladıktan sonra dilerseniz direkt olarak özel kurumlarda çalışmaya başlayabilir ya da KPSS ile devlet kurumlarına atanabilirsiniz.

2 yıllık ön lisans seçeneğinin yanı sıra tıbbi sekreterlik sertifikası ile de bu işi yapmaya başlayabilirsiniz. Tıbbi sekreterlik dışında bir bölümden mezun olan kişiler Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul danışmanlığı sertifika eğitimini almalıdır. Kursu başarıyla tamamlayıp sertifikanızı aldıktan sonra bu alanda çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu sertifikaya sahip olabilmeniz için en az ortaokul mezunu olmanız gerekir.

Sağlık bakanlığı tıbbi sekreter alımı için sağlık teknikeri 2023 KPSS atama puanları en düşük 65,21084; en yükseği ise 90,91506’dır.

Tıbbi Sekreter Dersleri

tıbbi sekreter dersleri
tıbbi sekreter dersleri

Tıbbi sekreter maaşları yazımızda tıbbi sekreter bölüm dersleri ile devam ediyoruz. Tıbbi sekreterlik bölümünde okumak istiyor ancak mezun olabilmek için tam olarak hangi konulardan sorumlu olmanız gerektiğini bilmiyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz. Sizler için Anadolu Üniversitesi‘nde Tıbbi Dokümasyon ve Sekreterlik bölümü için sorumlu tutulduğunuz bazı önemli dersleri listeledik;

  • Tıbbi Belgeleme
  • Tıp Terimleri
  • Temel Sağlık ve Hastalık Bilgisi
  • Temel İlkyardım Bilgisi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Yönetici Asistanlığı
  • Büro Teknolojileri
  • Sağlık Kurumlarında İletişim
  • Sağlık Kurumları Yönetimi

Sağlık teknikeri maaşları yazımızda belirtilen ücretler günceldir. Yazı içerisinde sizlere sunduğumuz bilgilerde herhangi bir değişiklik olursa yazımız güncellenecektir. Mesleğe dair en sık sorulan soruları da yazımızın sonunda sizler için cevaplandırdık.

Tıbbi sekreterlik gibi 2 yıllık okunabilen sağlı bölümlerini merak mı ediyorsunuz? O halde sizler için hazırladığımız kapsamlı 2 Yıllık Sağlık Bölümleri yazımızı okumadan geçmemenizi öneririm!

Sıkça Sorulan Sorular

Tıbbi sekreter çalışma saatleri nasıl?

Tıbbi sekreterler devlet kurumlarında 09.00-17.00 arası günde 8, haftada toplam 40 saat çalışmaktadır. Özel sektörde çalışma saatleri ise çalışılan kurumun politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Tıbbi sekreterler özel sektörde vardiyalı sistem ile haftada toplam 45-50 saat arası çalışır.

Tıbbi sekreterlik bölümü üniversite puanları ne?

2022 sınav sonuçlarına göre tıbbi sekreterlik bölümünün en yüksek puanı 360.54964; en düşük puanı ise 191.86961’dir.

Tıbbi sekreter acilde çalışır mı?

Evet. Tıbbi sekreterler acil servis, sağlık ocağı, ameliyathane, eczanelerde ya da aile sağlığı merkezi gibi çeşitli yerlerde ve alanlarda çalışabilir.

Tıbbi sekreterler hangi KPSS’ye girer?

Kamuda sekreter alımları ön lisans mezunlarından yapılır. Bunun için KPSS’den P93 türünden puan istenmektedir.

Tıbbi sekreterlik bölümü kaç yıl?

Tıbbi Dokümasyon ve Sekreterlik bölümü 2 yıl sürmektedir.

Lise mezunu tıbbi sekreter olabilir mi?

Tıbbi sekreter olabilmek için önünüzde iki seçenek vardır. Bunlardan ilki, Sağlık Hizmetleri Yüksek Okullarından 2 yıllık tıbbi dokümasyon ve sekreterlik bölümünü bitirmek; diğeri ise “Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul İşlemleri Sertifikası” almaktır. Bu sertifikayı alabilmeniz için en az ortaoğretim mezunu olmanız gerekir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Açelya - 06.07.2023

    Merhaba diğer bölümlerin maaşı net olarak belirtiliyor örneğin Hemşirelik 26.440 TL oldu bizim mesleğimiz için de bu şekilde bir çalışma yaparsanız daha çok yararlı olur diye düşünüyorum.