Bildiri Nedir? Nasıl Yazılır? Örnekleri (2023)

Akademik çevrelerde sıklıkla adı duyulan bildiri yazımı, resmi makamlara ve kuruluşlara ilgili bir konunun duyurulması amacıyla ele alınan yazılardan oluşmaktadır. Peki bu yazım türünün hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte örnekleriyle beraber bildiri nedir? Bildiri nasıl yazılır? Ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarıyla sizler için hazırladığımız yazının tüm detayları…

Bildiri Nedir?

bildiri nedir
bildiri nedir?

Bildiri, bir konuda üretilmiş özgün düşünceleri bilimsel bir üslupla çoğu zaman uzmanlardan ve konuya ilgililerden oluşan bir toplantıda sunmak üzere oluşturulan çalışmalara denir.

Akademik bildiriler bilimsel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira bildirilerin sunulduğu toplantılarda bilim dünyasından önemli isimler bir araya gelmekte, birbirlerinin sunumlarını dinlemekte, birbirlerine sorular sormakta ve karşılıklı fikir alış verişinde bulunmaktadırlar. Böyle bir toplantıya katılmak da özellikle lisansüstü öğrenciler ve araştırmacılar için oldukça yararlıdır.

Bildirileri üç kategoride incelemek mümkündür;

  1. Poster Bildiri (poster only)
  2. Özet Bildiri (abstract only)
  3. Tam Metin Bildiri (full paper)

Bunların her birinin akademik puan karşılığı (yükselmeye katkısı) okuldan okula değişir. Söz gelimi ilki 15 puan ikincisi 30 puan üçüncüsü ise 45 puan değerinde gibi. Kendi okulunuzun akademik unvanlar ve yükselme kriteriyle ilgili yönetmeliğinde bu puanların kaç olduğunu tam olarak öğrenebilirsiniz.

Genellikle sempozyum ve kongrelerde özet bildiriler basılır, isteyenler için tam metin bildiri hazırlama seçeneği de sunulur. Çok az bazı sempozyumlarda zorunlu olarak tam metin bildiri hazırlanması istenir.

Diğer taraftan bildirileri ulusal ve uluslararası diye ikiye ayırmak da mümkündür. Malumunuz ulusal ulusal sempozyumlarda sunulan bildirilere ulusal bildiriler, uluslararası bir sempozyumda sunulan bildirilere ise uluslararası bildiriler denir. Bu noktada pek çok araştırmacının düştüğü bir tereddüte de açıklık getireyim. Uluslararası bildiriler mutlaka yurt dışında olmalı diye bir kural yoktur.

Türkiye’de de pek çok uluslararası sempozyum, kongre düzenlenmektedir. Bununla birlikte bilim dünyasının yakından takip ettiği bazı önemli sempozyumlar genellikle Avrupa ve ABD’de düzenlenmektedir.  Ulusal bildirilerin puanları uluslararası bildirilerin puanlarına göre düşüktür fakat ulusal bildiriler de ülke genelindeki araştırmacılarla fikir alış verişi yapabilmek açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca Literatür Taraması Nedir – Literatür Taraması Nasıl Yapılır? yazımıza göz atarak akademik alanlardaki konularda merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Akademik Bildiri Nasıl Yazılır?

bildiri nasıl yazılır
bildiri nasıl yazılır

Bildiri nasıl sorusunu cevapladık. Şimdi bildiri nasıl yazılır anlatalım. Akademik bildiri yazmak için öncelikle bilimsel bir konuda yeni bir şeyler üretmiş olmak gerekir. Bunu lisans seviyesinde yapabilmek nispeten zordur, belki lisans bitirme projesinden güzel bir bildiri yazılabilir. Yüksek lisans ya da doktora tezinden ise tezin kapsamına göre üç beş tane bildiri çıkarmak mümkündür.

Özgün düşünceye sahip olduktan sonra bunu en güzel şekilde ifade etmek gerekiyor. Özellikle bildirinizin özet kısmına özen göstermelisiniz. Özeti iyi yazılmamış bir bildirinin içeriği çok güzel de olsa kabul edilme olasılığı düşüktür. Özette kesin cümleler olmalıdır. Bildirinin en can alıcı noktalarına yer verilmelidir.

Çalışmanın özgün yanlarına, diğer çalışmalardan farklarına ve kısaca getirilen yeniliğe yer verilmelidir. Yani özeti okuyan biri çalışmanızın ne kadar kaliteli olduğunu anlayabilmelidir. Bildiri yazarken düşülen ölümcül hatalardan biri de özette alıntı yapmaktır.

Bu konuda “özette alıntı yapılamaz” şeklinde kesin bir kural olmamakla birlikte içerisinde alıntılar olan bir özet değerlendiriciyi özgünlük konusunda şüpheye düşürecektir. Bu açıdan mecbur kalmadıkça özetinizde alıntılara yer vermeyiniz ve kendi cümlelerinizi kullanınız. Alıntılara bildirinin iç sayfalarında literatür taraması bölümünde vs. yer verebilirsiniz.

Bildiri Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bildiri Nedir
Bildiri Nedir, Bildiri Nasıl Yazılır, Bildiri Örnekleri
  1. Bildiriyi herhangi bir yerinde “yaptım, ettim, çalışmam, I have done, my research” gibi birinci tekil kişi ağzından yazmayınız. Bu şekilde yazmak pek çok değerlendirici için itici bir üsluptur. Onun yerine “çalışmada şu yapılmıştır, çalışma şu adımlardan oluşur , the proposed methodology includes…” gibi daha resmi bir üslup kullanınız.
  2. Farklı kişilerce farklı yorumlanabilecek cümlelere yer vermeyiniz. Cümleleriniz açık ve net olsun. Karmaşık bir cümle sanıldığı gibi çok bilginin göstergesi değil, aksine değerlendiricilerin olumsuz yaklaştığı bir durumdur. Usta araştırmacılar en karmaşık konuları bile basit cümlelerle tam olarak karşısındaki kişilere aktarmayı başarabilen insanlardır.
  3. Ciddi bir zorunluluk olmadıkça özette formüle, rakamlara ya da şekillere yer vermeyiniz. Özet, detaylara inmemeli ve çalışmanın en can alıcı noktalarını içermelidir.
  4. Daha önce de değinildiği gibi özette zorunlu olmadıkça herhangi bir kaynaktan atıf bulundurmayınız. Özet kendi cümlelerinizden oluşmalıdır.
  5. Gönderdiğiniz özetin ya da tam metin bildirinin kabul komisyonundaki değerlendiriciler tarafından Ithenticate programı kullanarak taranacağını ve benzerlik/intihal oranının tespit edileceğini, olası bir intihal durumunda tüm konferans ekibine rezil olacağınızı ve akademik itibarınızın zedeleneceğini unutmayınız. Bu yüzden sakın orijinal olmayan bir cümleyi kendi cümleniz gibi alıntı yapmadan göstermeyiniz.
  6. Bildirinizi hazırladıktan sonra mümkünse güvenilir bir arkadaşınıza ya da hocanıza okutunuz. Olası yazım hatalarını bu şekilde tespit edip sisteme yüklemeden düzeltiniz.
  7. Bildirinizi son güne bırakmadan sisteme yükleyiniz. Son gün yoğunluktan dolayı aksaklıklar olabilmektedir.
  8. Bildirinizle ilgili konferans ya da oturum başkanlarından her an mail gelebilir. Yükleme sonrası mail kutunuzu düzenli aralıklarla kontrol ediniz.

Bildiri Örnekleri

İnternet üzerinden birbirinden farklı bildiri örneklerine ulaşabilirsiniz. Sizler için güvenilir 3 kaynak araştırdık;

-->