Fransa’da Asgari Ücret Ne Kadar? – 2023 Güncel Veriler

Fransa denildiğinde akıllara pek çok soru gelir. Fransa’da gezilecek yerler, yenecek yemekler… Bir diğer önemli soru ise insanların kazançları. Sahi, Fransa’da asgari ücret ne kadar? Fransa’ya gittiniz diyelim, hangi şehirlerde asgari ücret ile çalışma imkanı bulacaksınız?

Bugün en çok merak edilen yabancı ülkelerden biri olan Fransa’da asgari ücretin ne kadar olduğunu bu ücretle neler yapılabileceğini ve yaşamak için hangi şehirleri tercih etmeniz gerektiği gibi daha pek çok sorunun yanıtını sizlere bu yazımızda vereceğiz! Öğrenmeye başlayalım…

Fransa’da Asgari Ücret 2023 Yılında Ne Kadar?

Fransa’da 1 Ocak 2023 itibari ile saatlik asgari ücret 10.57 Euro’ya yükseldi. Bu hesaba göre insanların aylık kazancı yaklaşık olarak 1,645,58 Euro, net ise 1,302 Euro oldu.

Fransa, alım gücü en yüksek ülkelerden biridir. Bu nedenle ülkedeki yaşam standardı bir hayli yüksektir. Geçtiğimiz yıl verilerine göre günümüzde son 31 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan Fransa’da enflasyon oranı %5,8!

Fransa’da Saatlik ve Haftalık Asgari Ücret Ne Kadar?

Fransa’da asgari ücreti saatlik ve haftalık olarak hesapladığımızda şu şekilde olduğunu görüyoruz:

Fransa Saatlik Ücret10,57 Euro
Fransa Haftalık Ücret370 Euro
Fransa’da Asgari Ücret 2023 – Fransa Asgari Ücret

Fransa’da aylık ortalama kazanç 2.700 Euro civarındadır.

Fransa’da Asgari Ücret İle Çalışan Oranı Ne Kadar?

Fransa’da ise asgari ücret ile çalışan oranı %8’dir. Toplumun geri kalanı ise eğitim, sağlık ve bilişim gibi sektörlerde daha yüksek maaşlarla çalışmaktadır. %8’lik kısmı ise garsonluk veya temizlik görevlisi olarak çalışmakta. Ancak çoğu iş yeri, ek mesai ve aile yardımı gibi destekler ile genelde asgari ücretin üstünde ödeme yapıyor.

Fransa’da Asgari Ücret İle Geçinmek!

Fransa'da Asgari Ücret İle Çalışmak - Fransa Asgari Ücret

Ülkede minimum ödenen ücret diğer ülkelere kıyasla daha iyi olduğu için Fransa’da asgari ücret ile geçinmek o kadar da zor değil! Zaten Fransa’ya baktığımızda diğer ülkelere göre alım gücünün de fazla olduğunu görüyoruz. Bunun yanında Fransa, çocuk sahibi olan çalışanlara sağlık yardımı ve sosyal yardımda da bulunuyor.

Fransa’da yaşamaya başlamadan ülkenin meşhur yiyeceklerini incelemek ister misiniz? O halde Fransa Sokak Lezzetleri yazımızı okumadan geçmeyin!

Fransa’da Asgari Ücret İle Aylık Giderler Karşılanabiliyor mu?

Fransa’ya yerleşmeye karar verdiğinizde elbette ki bir bütçe hesaplaması yapmanız gerekmektedir. Bu bütçe hesaplamanızı yaparken aklınıza ilk olarak muhtemelen, Fransa’da aylık giderim ne kadar, Fransa’da asgari ücretle geçinen biri olursam giderlerimi karşılayabilir miyim acaba diye bir soru düşecektir. Kafanızdaki bu minik soruya hemen bir yanıt bulacaksınız sakın merak etmeyin!

Fransa’daki aylık gideriniz yaşadığınız şehre ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Lakin, ortalama bir ücret çıkaracak olursak;

  • 85 m² bir evde yaşadığınızı varsayarak aylık fatura giderleriniz ortalama olarak 175 Euro civarında olacaktır.
  • Şehir merkezinde 1 odalı bir apartman dairesinde yaşamayı planlıyorsanız ortalama olarak 1250 Euro, 3 odalı bir apartman dairesinde yaşamayı planlıyorsanız ise ortalama olarak 2700 Euro ödemeniz gerekmektedir.
  • Artık internet devrindeyiz, evde internet olmazsa olmaz. Fransa’da 10Mbps, sınırsız, kablolu veya ADSL bir internet için ödemeniz gereken ücret ortalama olarak 29 Euro’dur.
  • Ev giderlerini hallettiniz, şimdi sıra geldi üstünüze başınıza bir şeyler almaya. Fransa’da kıyafet fiyatları ortalama olarak şu fiyat bandında ilerlemektedir: Pantolon 80 Euro, Zara veya H&M gibi zincir mağazalardan yazlık bir kıyafet 35 Euro, bir çift Nike koşu ayakkabısı 85 Euro…
  • Eğer ailecek Fransa’ya gitmeye karar verdiyseniz ve çocuğunuz varsa tabii ki onun için de harcamalar yapacaksınız. Çocuğunuzu kreşe göndermeyi planlıyorsanız ortalama olarak ayda 600 Euro gibi bir parayı kenara ayırmanız gerekmektedir.

Fransa’da asgari ücret ile çalışırken üniversite okumak istemez miydiniz? Hemen “Fransa’da Üniversite Okumak” yazımızdan detayları öğrenin.

Fransa’da İşçi Maaşı Ne Kadar?

Fransa, ekonomisi en gelişmiş ülkelerden bir tanesidir. Fransa’da en çok işgücü açığı bulunan sektörler genel olarak hizmet sektörüdür. Bu sektörde çalışanların çoğu da yabancı uyrukludur.

Fransa’da en en çok işgücü açığı bulunan meslek gruplarını ve sektörleri sizler için derledik. Fransa’da çalışmayı düşünüyorsanız bu bölümü okumadan geçmeyin derim!

  • Restoran çalışanı ve garson
  • Turizm ve otelcilik alanında çalışanlar
  • Tekstil fabrikasında çalışmak üzere işçi
  • Tarım işçisi
  • Bar ve kafede çalışacak elemanlar, garsonlar
  • Ev tadilatı yapabilecek elemanlar, ustalar, tamirciler
  • Endüstriyel makine bakımı yapabilecek kişiler
  • Yalıtım, ısıtma, tesisat, soğutma gibi işlerden anlayan ustalar
  • Temizlik sektöründe çalışacak işçiler

Fransa’da bu alanlarda çalışan işçilerin maaşlarının asgari ücretin iki katı kadar olduğu bilinmektedir.

Fransa’da çalışmak istiyorsunuz ancak pasaportunuz yok mu? Hemen e-devlet üzerinden pasaport başvurunuzu yapın!

Öneri yazısı: Fransa’nın Tarihi Yerleri

Fransa’da Asgari Ücretle Çalışabileceğiniz Pek Çok İş İmkanına Sahip Yerler!

Yapılan bir araştırmaya göre Fransa’da en çok iş imkanının yer aldığı şehrin Lille olduğu ortaya koyulmuştur. İkinci sırada Grenoble, üçüncü sırada Dijon ve dördüncü sırada ise Lyon yer almaktadır.

Lille

2023 fransa asgari ücret
2023 Fransa asgari ücret

Lille, Fransa’nın Belçika sınırında yer alan bir şehridir. Bu şehrin ismi Deûle ırmağında yer alan bir adadan gelmektedir. Bu şehir, 2004 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Ülkenin en büyük beşinci şehridir.

Lille’e Türkiye’den direkt olarak herhangi bir uçak seferi bulunmamaktadır. Fakat aktarmalı uçuşlarla bu şehre ulaşabilirsiniz ya da Paris, Nice ve Lyon gibi şehirlere İstanbul’dan uçakla gidebilir ve buradan da trenle Lille’e rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Lille, hem kültürel hem de tarihi açıdan oldukça zengin bir şehirdir. Bu şehirde nisan aylarında Lille Dövme Festivali, haziran aylarında Lille Sunset Festivali, sonbahar aylarında Lille Çizgi Film Festivali, aralık ayında ise Lille Müzik İle Yemek ve Şarap Festivali gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Lille’e gittiğinde mutlaka Lille Katedrali‘ni, Eski Şehir Merkezi‘ni, Lille Şehir Kapıları‘nı, Büyük Meydan‘ı, Euralille‘i ve Citadel of Lille‘i ziyaret etmeyi unutmayın!

Editörün önerisi: Amerika İş İmkanları

Grenoble

Fransa'da asgari ücret 2023
Fransa’da asgari ücret 2023

Grenoble, Fransa’nın güneydoğusunda yer alan bir şehirdir. Drac nehri ile Isère nehrinin kesişim noktasında ve Alpler’in eteklerinde yer almaktadır. Alp Dağları’nın başkenti olarak da bilinmektedir.

Kış turizmi ile ünlü olan bir şehirdir. 1968 Kış Olimpiyat Oyunları‘na ev sahipliği yapmıştır. Buraya daha çok kış aylarında turist gelmektedir. Yaz aylarında ise daha çok dağcılık ve mağaracılık tutkusu olan kişilerin tercih ettiği bir yerdir.

Grenoble Sanat Müzesi, Vieille Ville, Bastille Kalesi, Grenoble Arkeoloji Müzesi, Place Grenette ve Dauphins Garden Grenoble‘e gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerdir!

Dijon

Fransa asgari ücret
Fransa asgari ücret

Dijon, Fransa’nın doğusunda yer alan tarihi bir şehirdir. Şaraplarıyla ünlüdür. Şehirde likör ve Kir adı verilen bir beyaz şarap türü üretilmektedir. Şehrin sessiz ve dinlendirici bir yapısı bulunmaktadır.

Dijon’a gittiyseniz mutlaka gitmeniz gereken yerlerden birisi Notre Dame Katedrali‘dir. Burada bir baykuş heykeli bulunmaktadır ve her kim bu baykuş heykeline dokunup bir dilek dilerse dileklerinin gerçekleşeceğine dair bir inanç bulunmaktadır. Bu efsanedeki inanış sayesinde zamanla Dijon şehrinin sembolü baykuş olmuştur.

Bu şehri tamamen yürüyerek gezebilirsiniz. Yani aslında Dijon, küçük bir şehir. Bu şehre geldiğinizde mutlaka gitmeniz gereken yerler ise şunlardır: Düklük Sarayı, Dijon Saint Benignus Katedrali, Arquebuse Bahçesi ve Chartreuse de Champmol.

Lyon

fransa asgari ücret 2023
Fransa asgari ücret 2023

Lyon, Fransa’nın güneydoğu kısmında yer alan bir şehirdir. Marsilya ve Paris’in arasında yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan bir yerdir. Eski dönemlerden beri ipek üretiminin önemli merkezlerinden biri olarak bilinmektedir.

Pek çok güzelliğe ev sahipliği yapan Lyon şehrine gittiğinde mutlaka Eski Lyon‘u, Lyon Güzel Sanatlar Müzesi‘ni ve Notre Dame de Fourviere Bazilikası‘nı görmeden bu şehri terk etmeyin derim!

Sayfamızın Yurt dışı eğitim kategorisini inceleyerek başka ülkelerdeki yaşam, dil okulları ve yüksek lisans şartları gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz!

Yorumlar
  • Yağız - 01.03.2023

    Kardeşim yalnız net 1300€ alıyon da bunun700€ Su sadece normal bir ev kirasına gidiyor yani hiç bunlarıda hesaplayan yok

    • Yağız - 02.07.2023

      Türkiye’de 11 bin aliyon 10 bini kiraya gidiyor

  • Hakki Erbaş - 10.03.2023

    Ay sonu cebinde 200 Euro kalırsa dua et. Avrupa’da yaşanmaz.

-->