Amerika İş İmkanları – Amerika’da Yaşamak ve Çalışmak!

Amerika İş İmkanları – Amerika’da Yaşamak ve Çalışmak!

Amerika’da yeni bir hayata başlamak isteyen kişiler ilk etapta Amerika iş imkanlarını araştırıyor. Çünkü birçok insan haklı sebeplerden Amerika’ya iş bulmadan gitmek istemiyor.

Günümüz teknoloji dünyasında Amerika’da iş bulmak bir hayli kolaylaştı. Sizler için bu yazımızda Amerika yaşam koşullarından, iş imkanlarından ve merak edilen farklı pek çok konudan bahsettik.

Siz de “Amerika’da çalışmak ve yaşamak istiyorum.” diyorsanız doğru yerdesiniz. Yeni Dünya’da sizi ne gibi fırsatlar bekliyor öğrenelim…

Amerika’da Yaşam

Amerika İş İmkanları
Amerika’da Yaşam

Amerika iş imkanlarına sahip olmak isteyen birinin en merak ettiği konulardan bir tanesi de Amerika’da yaşamın nasıl olduğudur. Diğer ülkelere kıyasla Amerika’da yaşam maliyeti oldukça yüksektir. Peki Amerika’da yaşam masrafları yıllık olarak ne kadardır?

Amerika’da aylık ya da yıllık gideriniz yaşadığınız şehre göre büyük farklılık gösterecektir. Örneğin New York’un merkezinde yaşayan birisinin aylık gideri Teksas’ta yaşayan birine göre daha fazla olacaktır.

Eğer Amerika’da yaşıyorsanız, yıllık olarak ortalama 30.000 Dolar kazanmanız gerekmektedir. Yani kazancı aylık kazanca döktüğümüz zaman ortalama olarak 2.000 – 2.500 Dolar arasında para kazanan kişi rahatça Amerika’da yaşam sürdürebilir.

Tabii ki de bu fiyatlara kişinin her ihtiyacı dahildir. Yemek, konaklama, seyahat, giyim masraflarının hepsi harcayarak olduğunuz masrafın içerisindedir.

Amerika’da iş arayanlar! Amerika Garson Maaşı hakkında detaylara mutlaka göz atmalısınız.

Amerika’da İş Hayatının Özellikleri Nelerdir?

Amerika’da İş Hayatının Özellikleri Nelerdir?
Amerika iş imkanları

Amerika iş imkanlarını merak edenler için, biraz Amerika’da iş hayatının özelliklerinden bahsedeceğim. Amerika’da iş hayatı şu şekilde;

  • Amerika’da iş kanunları ırk, din, cinsiyet üzerinden yapılan her türlü ayrımcılık kesinlikle yasaklanmıştır.
  • Amerikalılar genellikle çok sıkı çalışırlar. İş hayatları için tatillerinden vazgeçerler. Kimi zaman hafta sonlarını bile iş için harcarlar.
  • İşten çıkarılma durumunda iş verenin tek yükümlüğü çalışan kişiye bu durumu önceden bildirmesidir. Bundan başka sorumluluğu yoktur. Bu süreç federal yasalara göre 60 gün olarak tanımlanmıştır.
  • Amerika’da iş hayatında her zaman genç ve dinamik kişiler aranır.
  • Amerika’da hızlı ve titiz çalışan kişiler hızlı bir şekilde fark edilir.

Amerika’da Geçerli Meslekler

amerika'da iş imkanı olan meslekler
Amerika’da iş imkanı olan meslekler / Amerika iş fırsatı

Amerika iş imkanları bir hayli geçerli olan birçok farklı meslek grubu bulunmaktadır. Bu meslek gruplarından herhangi birini seçebilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.

Tabii ki de geçerliliğin yanı sıra sizin hangi mesleği yapmak istediğiniz de bu noktada bir hayli önemli. Peki Amerika’da hangi meslekler geçerli sayılmaktadır? Sizler için Amerika’da geçerli meslekleri listeledik:

  • Bilgi güvenliği
  • E – ticaret
  • Hekimlik
  • Sosyal medya uzmanı
  • Avukatlık
  • Satış müdürü
  • Endüstri mühendisi
  • Web geliştirici

Son dönemde özellikle dikkat çeken iş kollarından birisi olan e – ticaret, Amerika’da sıklıkla tercih edilen bir işkoludur. Farklı pazarlama tekniklerini kullanarak Amerika’da bir şirket alt yapısını çalışabilirsiniz.
Özellikle dijital pazarlama son dönemde e – ticaret de sıklıkla tercih ediliyor.

Amerika iş imkanları bakımından gelişmiş bir ülke. E-ticaret işkolunun yanı sıra; sosyal medya, tıp, üretim, halkla ilişkiler, hukuk ve finans gibi dallarda Amerika’da sıklıkla tercih edilen sektörler arasında yer alıyor.

Editör önerisi: Amerika Mühendis Maaşları

Amerika’da Hangi Meslekler Daha Çok Tercih Edilir?

Amerika iş imkanları
ABD iş imkanları

Amerika’ya çalışmak için gittiğinizde birçok farklı mesleği tercih ederek çalışmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki de Türkiye’de olduğu gibi Amerika’da daha çok tercih edilen meslekler bulunmaktadır. Peki bu meslekler hangileridir? Amerika’da hangi mesleği yaparsanız daha fazla getirisi olur?

Sizler için Amerika’da daha çok tercih edilen meslekleri listeledik. Bu mesleklerde ki istihdam oranı fazla olduğu gibi maaş imkanları da istihdam nedeniyle daha fazladır. İşte Amerika’da en çok tercih edilen meslekleri sizler için araştırdım;

  • Yazılım
  • Ar–Ge müdürü
  • Avukat
  • Bilgi işlem
  • Kreatif direktör
  • Ürün tasarım müdürü

Amerika Çalışma İzni

Amerika İş İmkanları İçin Çalışma İzni
Amerika İş İmkanları

Amerika iş imkanları yazımıza çalışma izninin nasıl alınacağını anlatarak devam edelim.

Amerika’da iş veren grubu bütün yabancı çalışanlarının çalışma izninin olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Eğer Amerika vatandaşı veya Green Card’a sahip değilseniz, ülkede çalışabildiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Çalışma durumunuzu kanıtlamanız için “Employment Authorization Document (EAD)” yani Amerika’da ki çalışma iznine başvurmanız gerekmektedir.

Eğer Green Card’ınız yoksa ya da Amerika’da çalışma iznin bulunmuyorsa başka bir yola daha başvurabilirsiniz. Bu noktada size iş sağlayacak firmanın ya da şirketin devreye girmesi gerekmektedir. Firma ya da şirket sizin adınıza geçici H – 1 çalışma vizesine başvurmalıdır.

Green Card’a Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

Amerika İş İmkanları
Green Card’a Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

Green Card, Amerika’da kalıcı ikamet hakkı ve çalışma hakkı sunan bir belge olarak biliniyor. Her yıl resmi başvuru sitesinden başvuruları kabul eden ülke, binlerce göçmen kabul ediyor.

Eğer Green Card’a sahipseniz Amerika’da ömür boyu oturma ve çalışma iznine sahip olursunuz. Green Card sayesinde Social Security Number (Sosyal Güvenlik Numarası) alabilirsiniz. Peki Green Card avantajları nelerdir? İnceleyelim…

  • Meslek alanınız ile ilgili ya da tamamen farklı bir iş kolunda çalışabilirsiniz.
  • Bunun yanı sıra kendi işinizin sahibi de olabilirsiniz.
  • Hem özel sektör hem de devlet kuruluşunda çalışma hakkınız olur.
  • Sizin gibi eşiniz ve 21 yaşından küçük çocuklarınız da bu haklardan yararlanır.

Amerika’da Çalışma İzni

Amerika İş İmkanları
Amerika İş İmkanları

Amerika’da çalışmak isteyenlerin araştırdıkları konulardan birisi de Amerika’da çalışmak için ne yapılması gerektiği. Amerika’da çalışmak istiyorsanız, ilk etapta yapmanız gereken çalışacak bir iş bulmak. İş bularak giderseniz sizin için her şey daha avantajlı olacaktır.

Bunun yanı sıra Amerika’da geçici çalışma vizelerinden herhangi birine de başvuru yaparak, Amerika’ya gidebilirsiniz. Peki bu vizeler hangileridir? Amerika’da çalışmak için geçerli geçici çalışma vizeleri şöyledir;

  • J1
  • B1
  • H2 – A
  • H2 – B
  • H1 – B
  • H – 1B1

Bu vizelerden herhangi birisine başvurarak, Amerika’ya çalışmaya gidebilirsiniz. Tabi ki de vizelere başvurmadan önce dikkatlice vize detaylarını incelemeli ve ona göre hareket etmelisiniz.

Amerika ‘ya dil okulu için gitmek istiyorsanız, mutlaka incelemelisiniz: Amerika Dil Okulları

Amerika’ya Gitmek İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Amerika iş imkanları
Amerika’da Yaşamak ve Çalışmak

Her ülkede olduğu gibi Amerika’ya gitmek için de belirli şartları yerine getirmek gereklidir. Bu şartlar arasında en önemli olan evrakların tam olmasıdır. Peki Amerika’ya gitmek için hangi evraklar gereklidir? Aslında bu evraklar ne için gitmek istediğinize göre değişiyor.

İş vizesi almamış olmasanız da diğer vizeleri alarak Amerika’ya iş aramaya gidebilirsiniz. Bu süreçte eğer iş bulursanız, vizenizi değiştirmeniz gerekmektedir. Bu yöntemin yanı sıra önce iş bularak da direkt iş vizesi alabilir ve Amerika’ya gidebilirsiniz. Sizler için Amerika’ya giderken tamamlamanız gereken evrakları listeledik.

1. Eğitim Vizesi

Eğitim amaçlı Amerika’ya gitmek için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Nüfus fotokopisi
  • Pasaport
  • I – 20 formu
  • Biyometrik fotoğraf

2. Turist Vizesi

Amerika’ya turistik bir gezi için gitmek istiyorsanız, B – 12 vizesini almanız gerekmektedir. B – 12 vizesi için gerekli evraklar şu şekilde;

  • Nüfus fotokopisi
  • Pasaport
  • DS – 160 başvurusu
  • Biyometrik fotoğraf

3. Amerika’da Çalışmak İçin

  • İlk etapta Amerika’da iş bulmanız gerekmektedir. Amerika’da iş bulmadan iş vizesi alma imkanız bulunmamaktadır.
  • Amerika’da çalışacak olduğunuz yerin sahibinin Amerikan Çalışma Bakanlığı tarafından iş sertifikası alması zorunludur.
  • Daha sonra yine iş vereniniz I – 40 formunu doldurmalıdır. Bu formu doldurduktan sonra Amerikan Göçmenlik Bürosu’na başvurması gereklidir.

Eğer Türkiye’de çalışmış olduğunuz firmanın Amerika ile herhangi bir ticari antlaşması bulunuyorsa süreç daha kolay işlemektedir. Böyle bir durum söz konusuysa, E2 yatırım vizesi ya da E1 ticaret vizesi alarak Amerika’ya çalışmak için gidebilirsiniz.

Çalışmanın yanı sıra Amerika’ya eğitim almak için de gidebilirsiniz. Amerika’da Yüksek Lisans yazımızı okuyarak konuya dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

Amerika’da İş İlanlarına Nasıl Ulaşabiliriz?

amerika iş imkanları
Amerika iş imkanları

Amerika’da çalışmaya kesin kararınızı verdiyseniz gelelim Amerika’da iş bulmak için hangi sitelerden iş arayacağınıza. Amerika iş imkanlarına erişebileceğiniz iş arama sitelerini sizler için sunacağım.

Bu siteler sayesinde Amerika’nın her eyaletinde kolayca iş bulabilirsiniz. Aşağıdaki Amerika iş bulma siteleri sizlere yardımcı olacaktır;

Amerika İş İmkanları Bakımından Nasıl Bir Yer?

Ekonomik olarak dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Amerika iş imkanları bakımından da oldukça zengindir. Ülkede üretim ve tüketim üst düzeydedir. Bu nedenle sürekli arz–talep ilişkisi bulunmaktadır.

Bu durum ülkedeki istihdam oranını arttırdığı gibi ekonomik refahı da sağlamaktadır.
Bu nedenle Amerika iş imkanları fazla olan bir ülkedir.

Ülkede her iş kolundan işçi alımı oldukça yoğundur. Genellikle bu talebi yabancı uyruklu insanlarla kapatmak isterler. Bu durum Türkiye’den birçok insanın Amerika’ya gitmesine kapı aralamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Amerika’ya Green Card ile gidenler hangi işleri yapabilir?

Green Card sahibi olduğunuzda ömür boyu Amerika’da yaşama ve çalışma hakkına sahip olursunuz. Kendinize ait sosyal güvenlik numaranız olur. Hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışabilirsiniz.

Green Card başvuru ücreti ne kadar?

Amerika Green Card başvurusu online olarak yapılmaktadır. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmez.

Amerika’da 1 saat çalışarak ne kadar para kazanılır?

Amerika’da saatlik kazancınız iş vereninize ve çalıştığınız işe göre farklılık göstermektedir. Amerika’da saatte ortalama 10 Dolar ile 20 Dolar arası kazanırsınız.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Barış Erdoğan - 26.08.2023

    Ben Market işi yapıyorum marketten çalışıyorum yolculuk yapıyorum


İçindekiler