Fransa’da Üniversite Okumak! – 2023 Güncel Rehber

Rüyalar âlemine yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Fransa gibi bir ülkede üniversite okuduğunuzu düşünsenize, hayali bile güzel değil mi?

Eminim ki herkes bir gün Fransa’nın o sokaklarında adımladığını, orada üniversite okuduğunuzu hayal etmiştir. Fransa’da üniversite okumak, bu hayallerinizin yanında muhteşem bir fikir gibi gelmiyor mu? Bu nedenle Fransa devlet üniversiteleri ve daha fazlasını sizler için araştırdık!

Bu yazımızda rüya gibi bu ülkede üniversite nasıl okunur, Fransa’daki üniversiteler ve eğitimleri gibi konularda sizlere bilgi vermeye çalışacağız. O zaman rüyalar âlemine kalkan uçağımıza hemen atlayın ve kemerlerinizi bağlayın. Rota Fransa…

Fransa Hakkında Bilgi

Fransa hakkında bilgi
Fransa hakkında bilgi

Fransa, Avrupa’nın batısında yer alan 67 milyon nüfuslu ve dünyanın en kalabalık 22.ülkesidir. Almanya, Monako, İspanya, İsviçre, Belçika, Lüksemburg ve Andorra ile komşudur.

Fransa’nın başkenti elbette hepimizin âşık olduğu şehir Paris’tir. Para birimi olarak 2022 yılına kadar Fransız Frangı kullanan ülke artık para birimi olarak Euro’yu kullanmaktadır. Fransa’da üniversite okumak için biraz Euro’ya ihtiyaç duyacaksınız!

Fransa’ya Nasıl Gidilir?

Fransa’da üniversite okumak istiyorsanız öncelikle oraya nasıl gideceğinizi bilmelisiniz. Fransa’ya ulaşmak için en kolay yol elbette ki havayoludur. Fransa’nın başkenti olan Paris’te 3 adet havaalanı bulunmaktadır: Paris-Charles de Gaulle, Beauvais-Tille ve Paris-Orly. Türkiye’den sizin için en uygun havaalanını tercih ederek uçak biletinizi alabilirsiniz.

Fransa’da Hangi Dilde Eğitim Verilmektedir?

Fransa’da eğitim dili olarak çoğunlukla Fransızca kullanılmaktadır. Bu yüzden Fransa’da üniversite okumak isteyen adayların Fransızcayı bilmeleri gerekmektedir. Fransa, orada üniversite okuyacak öğrenciler için B2 seviyesinde Fransızca istemektedir.

Fransa hakkında daha bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz? O halde Fransa’nın Tarihi Yerleri başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız!

Fransa’da Üniversite Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?

Fransa'da Üniversite Okumak İçin Gerekenler
Fransa’da Üniversite Okumak İçin Gerekenler Nelerdir

Fransa’da yükseköğretim görmek isteyenler için her okulun farklı koşulları olabilektedir. Bu nedenle başvurmak istediğiniz okulun aday seçme kriterlerini dikkatlı bir şekilde incelemelisiniz.

Fransa’da üniversite okumak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle Fransa’da eğitim görmek için DELF veya DALF sınavlarından geçerli bir puan almanız gerekmektedir. Ayrıca en az B2 düzeyinde Fransızca da bilmelisiniz.

Bir istisna var ki o da şudur: Türkiye’de Fransız lisesinden mezunsanız bu sınavlardan muaf oluyorsunuz. Bunun yanında liseden en az 70 puan ile mezun olmalı, üniversitelere ortak havuzdan başvuru yapmalı, üniversiteden davet mektubu almalı ve öğrenci vizenizin olması gerekmektedir.

Fransa’daki Üniversitelere Nasıl Başvuru Yapılır?

Fransa’da üniversite okumak istiyorsanız önce Fransızca bildiğinizi belgelemelisiniz. Daha sonrasında Fransa üniversite başvuru prosedüründeki koşulları gerçekleştirmelisiniz. Bu koşullar şu şekildedir;

  • Öncelikle Campus France Türkiye internet sitesine girip burada yer alan başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Bu form doldurulurken en fazla üç üniversite tercih edilmelidir. Tercih yapıldıktan sonra son başvuru tarihine kadar online olarak gerçekleştirilen bu başvuru onaylanmalıdır.
  • Başvuru yapıldıktan sonra başvuru ücreti Garanti Bankası Campus France’ın banka hesabına yatırılması gerekmektedir.
  • Daha sonrasında kayıt için gerekli olan evraklar Campus France merkezine iletilmelidir.
  • Başvuru ücreti ödendikten sonra Campus France’de yer alan yetkililer tarafından bir mülakat yapılmaktadır. Bu yapılan mülakatta öğrenci, geçmişte yapmış olduğu projelerden, katılmış olduğu sertifika programlarından, Fransa’daki eğitim planı gibi konulardan bahsetmesi gerekmektedir.
  • Mülakattan sonra ön kabul belgesi öğrenciye gönderildiği takdirde öğrenci, vize başvurusunda bulunabilmektedir.

Fransa Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Fransa öğrenci vizesi almak için gerekli olan evraklar şunlardır;

  • PL formu
  • Pasaport
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Sağlık sigortası
  • Gidilmek istenilen üniversiteden öğrencinin almış olduğu davet mektubu
  • Öğrenci belgesi
  • Eğer varsa son 3 yıla ait Fransa ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri
  • Vize başvuru ücreti
  • Doğum kayıt örneği
  • Campus France harcının yatırılmış olduğuna dair banka dekontu
  • Öğrenci Türkiye’de üniversite giriş sınavına girmiş ise sınav sonuç belgesi ve bu belgenin noter tasdikli Fransızca tercümesi

Fransa’da üniversite okumak istiyorsunuz ancak pasaportunuz yok mu? Hemen e-devlet üzerinden pasaport başvurunuzu yapın!

Fransa’nın En Güzel Şehirleri hangileri? Linke tıklayarak öğrenebilirsiniz!

Fransa’daki En İyi 8 Üniversite!

Fransa'da Üniversite Okumak - Fransa Devlet Üniversiteleri Ücretleri

Fransa’da okumak isteyenlerin en merak ettiği konulardan bir tanesi ülkedeki en iyi üniversitelerdir. Bu nedenle sizler için liste hazırladık. Fransa’da bulunan en iyi 8 üniversite şunlardır;

  • PSL Araştırma Üniversitesi
  • Politeknik Üniversitesi
  • Sorbonne Üniversitesi
  • Paris Üniversitesi
  • Saclay Üniversitesi
  • Strasbourg Üniversitesi
  • Montpellier Üniversitesi
  • Télécom Paris Üniversitesi

PSL Araştırma Üniversitesi

PSL Araştırma Üniversitesi, uluslararası öğrenciler için en iyi üniversite niteliği taşımaktadır.  Buradan mezun olanlar arasında Nobel Ödülü almış 28 isim bulunmaktadır. Paris’te yer alan bu üniversite devlet üniversitesidir.

Politeknik Üniversitesi

Politeknik Üniversitesi, genel olarak bilim ve teknolojiye odaklı bir üniversitedir. Okulun önemli bir sloganı bulunmaktadır: “Vatan, İlim ve Şan İçindir.” Bu üniversite Fransa’daki en prestijli yükseköğretim kurumu olarak kabul edilmektedir.

Sorbonne Üniversitesi

Sorbonne Üniversitesi, Paris’te yer alan bir kamu araştırma üniversitesidir. Üniversitede Beşeri Bilimler Fakültesi, Bilim ve Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi olmak üzere üç fakülte bulunmaktadır. Avrupa’nın ve tüm dünyanın en prestijli yükseköğrenim kurumlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Paris Üniversitesi

Paris Üniversitesi, genel olarak felsefe ve teoloji alanında itibar kazanmış olan bir üniversitedir. Üniversite ekonomi, tıp, sosyal bilimler, sanat, eczacılık ve hemşirelik gibi pek çok alanda akademik eğitim vermektedir.

Saclay Üniversitesi

Saclay Üniversitesi, beş tesisten meydana gelmektedir. Bu tesisler şunlardır: Tıp, Eczacılık ve Hukuk, Bilim, Spor Bilimleri, Ekonomi ve Yönetim. Bu üniversite Avrupa’nın en önemli ekonomik ve özel araştırma alanlarından birisinde bulunmaktadır.

Strasbourg Üniversitesi

Kuruluşu 1640’lara dayanan Strasbourg Üniversitesi, Fransa’nın Strasbourg şehrinde yer almaktadır. Okulun içerisinde öğrenciler için yurtlar bulunmaktadır. Devlet üniversitesidir. Bu üniversitedeki öğrencilerin büyük bir kısmı ekonomi, hukuk, yönetim ve siyaset bilimi derslerini almaktadır.

Montpellier Üniversitesi

Montpellier Üniversitesi, Fransa’nın Montpellier şehrinde yer almaktadır. Avrupa’nın en eski üniversitelerinden birisidir. Bu üniversite ilk olarak 1220 yılında bir sanat fakültesi olarak kurulmuştur. Daha sonrasında üniversite halini almıştır. Özellikle hukuk ve ekoloji alanında önemli olan üniversitelerden birisidir. Fransa’da üniversite okumak, hukuk fakültesi sıralarında oturmak hayaliniz varsa mutlaka değerlendirmelisiniz!

Télécom Paris Üniversitesi

Télécom Paris Üniversitesi, mühendislik araştırmalarına adanmış bir üniversite olarak bilinmektedir. Mühendisler için gerek lisans düzeyinde gerekse yüksek lisans düzeyinde çok disiplinli ve özel bir eğitim vermektedir.

Yurt dışı eğitim hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız linke tıklayabilirsiniz.

Fransa Devlet Üniversiteleri Ücretleri Ne Kadar?

Fransa üniversite fiyatları
Fransa üniversite fiyatları

Fransa maalesef diğer ülkelere göre biraz daha pahalı bir ülkedir. Yani Fransa’da üniversite okumak biraz masraflı! Eğer devlet üniversitesinde okumak istiyorsanız Fransa’da devlet üniversiteleri ücretleri dönemlik olarak 150 € ile 1.000 € arasında değişmektedir.

Özel üniversitede okumak istiyorum diyorsanız o zaman Fransa’daki özel üniversitelerin fiyatları 1.500 € ile 7.000 € arasındadır.

Hem çalışıp hem okumak nasıl fikir? Hemen “Fransa Asgari Ücret” yazımıza göz atın!

Fransa’da Üniversite Sınavı Var mı?

Fransa’da üniversite okumak istiyorsanız “Fransa’da üniversite sınavı var mı” sorusunun cevabını aradığınıza eminim. Ülkemizde alışık olduğumuz yoğun bir sınav sistemi varken acaba Fransa’daki eğitim sistemi nasıl?

Fransa’da üniversite okumak isteyen ve Fransa vatandaşı olmayan adaylar TCF-DAP sınavına girmelidir. Bu sınavda Fransızca yeterliliğiniz ölçülür. Eğer T.C. vatandaşı olup Türkiye’deki Fransız liselerinin birinden mezunsanız bu sınavdan muaf tutulursunuz. Ancak bu muafiyet için söz konusu lisenizden en az 70 puan ile mezun olmanız gerekir.

Fransa’da eğitim almayı kafanıza koyduysanız Fransa Sokak Lezzetleri yazımıza bir göz atın!

Fransa’ya Gittiğimde Nerelerde Gezebilirim?

Fransa'da üniversite okumak - Fransa devlet üniversiteleri

Fransa’da üniversite okumak için gidip de evde ya da yurtta oturmak tabii ki olmaz. Bu yüzden mutlaka gidilmesi gereken yerlerden birkaçını sizlerle paylaşacağım.

İlk olarak Fransa denilince akla ilk gelen yer Eyfel Kulesi’ne mutlaka gitmeli ve önünde muhteşem pozlar vermelisiniz. Hemen aşağısında yer alan çimenlerde Fransa’da üniversite okumak için gelen arkadaşlarınızla minik bir piknik yapmayı ihmal etmeyin!

Eğer alışverişi ve hediye almayı seviyorsanız Fransa’da tam da size göre bir yer var: Şanzelize Caddesi. Bu cadde üzerinde dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabilir ve aynı zamanda hediyelik eşya dükkânlarından sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Eğer yolunuz Paris’e düştüyse ve Disneyland hayranıysanız tabii ki burada yer alan Disneyland’a gitmeden olmaz! Disneyland sunmuş olduğu farklı eğlence olanaklarıyla ziyaretçilerinin güzel vakit geçirmesini sağlıyor. Gözlerinizi kapatın ve bu rengârenk dünyanın keyfini çıkarın!

Yeni bir şehre gittiyseniz orada yer alan müzeleri de gezmeseniz olmaz tabii ki. Dünyanın en önemli müzelerinden birisi olan Louvre Müzesi Fransa’da bulunuyor. Bu müzede Mona Lisa Tablosu’nun da yer aldığı 30.000’den fazla eser yer alıyor.

Doğayla iç içe yaşamayı çok seviyorum diyorsanız Fransa’da tam da size göre bir yer bulunuyor: Nantes Botanik Bahçesi. Nantes Botanik Bahçesi 15. Louis’in Fransız gemilerinin kaptanları olan kişilere gitmiş oldukları her yerden farklı bitki tohumlarını getirmeleri gerektiği konusunda emir vermesi sonucunda meydana gelen bir yerdir. İçerisinde 500’den fazla bitki ve çiçek barındırmaktadır. Muhteşem gezilecek yerler ile Fransa’da üniversite okumak için bir sebep daha!

Fransızlar nasıl giyiniyor? Fransa’da üniversite eğitimi almak istiyorsanız “Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri” nasıl, hemen öğrenin!

-->