Researchgate Nedir? – Akademisyenler İçin Sosyal Ağlar

Akademisyenler için sosyal ağ platformlarını araştırırken en çok karşılaştığımız soru ”Researchgate nedir?” oldu. Akademik sosyal ağların içinde yer alan ResearchGate ile birlikte sizlere akademisyenler için diğer faydalı sosyal ağ ve network platformlarını derledik. Yazımızın tamamını okuyarak akademik sosyal ağ ve network platformları ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

Akademik Sosyal Ağlar Ne İşe Yarar?

researchegate atıf tarama
researchegate atıf tarama – researchgate nedir

Çevrim içi sosyal ağlar günümüz toplumunun yeni sosyalleşme ortamı olmuştur. Topluluklar yaşanan olayları, gündemleri, etkinlikleri sosyal ağlarda duyurmaya başlamıştır. Akademi camiasının da yakından takip ettiği sosyal ağlar bulunmaktadır. Sözü geçen sosyal ağların özelliği, kişinin kendi adına oluşturduğu profil ile diğer araştırmacıları takip edebilmesi, ortak çalışmalar yürütüp bunu akademik sosyal ağlarda sunabilmesidir.

Günümüzde araştırmacı ve akademisyenler, akademik çalışmalarını bilim dünyasına duyururken kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri platformları tercih ediyor. Oluşturdukları ağ topluluğu akademinin gelişimine de katkı sağlamaktadır. Akademik sosyal ağlar olarak tanımlayacağımız bu ağ toplumunda akademisyenler kısa sürede etkileşime geçmekte ve bilgi kısa sürede çok fazla yere ulaşmaktadır.

Akademik sosyal ağlarda kişi oluşturduğu profilde ilgi alanlarını, çalışma sahasını belirleyerek benzer çalışmaların önüne çıkmasını sağlayabilir. Ya da kolayca atıf yapıp kaynaklarıyla birlikte sonucunu yayınlayabilmektedir. İnternet öncesi dönemden farklı olarak bu zamana geçen sürede online akademik veri tabanı bilgiyi kısa sürede dünyaya duyurabilmektedir. Peki bu sosyal etkileşim hangi kanallar aracılığı ile gerçeklik kazanmıştır? Akademik sosyal ağ nedir? En sık kullanılan platformlar nelerdir? Sizler için akademi dünyasının sosyal ağ sitelerini derledik.

Editörün Önerisi: Tez Jürinizi Etkileyeceğiniz Sunum Programları

Akademik Sosyal Ağlar

academia edu giriş
researchgate nedir

Researchgate nedir sorusunu cevaplandırmadan önce akademik sosyal ağlar hakkında biraz bilgi sahibi olalım.

Akademik sosyal ağlar, akademisyen ve araştırmacıların etkileşime geçmesini sağlayıp bilim adına üretkenliği arttırmaktadır. Akademik sosyal ağ siteleri ve uygulamaları kullanıcıya kariyerindeki çalışmaları sunması olanağı sağlarken aynı zamanda sosyal ağ toplumu içerisinde birer fert haline gelir. Burada benzer konular üzerinde çalışmış diğer hesap sahipleriyle tanışabilir, kısa sürede gruplar kurulabilir. Kullanıcılar gruplaşma içerisinde kaynak paylaşımında bulunup yeni fikirler ile ortak çalışmalar da yürütülür. Bu gibi daha pek çok olanağı akademik sosyal ağlar sunmaktadır.

Şimdi kısaca sizlere akademik sosyal ağlar içerisinde yer alan site ve uygulamaların bazılarını burada paylaşacağız. Yeni hesaplar oluşturmaya ve ilgi alanınıza dair okumalar yapmaya hazırsanız bu yazıyı sonuna kadar okuyun.

İlgili İçerik: Akademik Makale Siteleri

Researchgate Nedir? Neden Kullanılır?

researchgate nedir
researchgate nedir

Türkçedeki karşılığı Araştırma Kapısı olan ResearchGate, bilim insanları ve araştırmacılar için 2008 yılında makalelerin paylaşımı, soru sorma ve sorulara çözüm aramaya dair kurulmuş akademik sosyal ağ sitesidir. Araştırmacılar burada profil oluşturup çalışmalarını paylaşmakta ve aynı şekilde paylaşılan çalışmaları inceleme fırsatına erişmektedir. Site içerisindeki arama motoru ile de istenilen bilgiye kolayca ulaşılabilir.

Researchgate, dünya çağında bilim insanları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Türkiye’den de pek çok akademisyen ve öğrenciyi bir araya getirir. Bu nedenle, dilediğiniz alanda dilediğiniz kişiler ile iletişime geçebilirsiniz.

Researchgate’de neler yapabilirsiniz inceleyelim;

  • Araştırmacı profil oluşturabilir, diğer araştırmacılar ile de bağlantı kurabilir.
  • Genel veya özel gruplarla iletişime geçilebilir.
  • İlgi alanlarına hitap eden çalışmaları, konferans ve etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.
  • Araştırma odaklı iş ilanlarına da yer verilmektedir.

Researchgate sosyal platformunda çalışmaların çoğu İngilizce paylaşılmaktadır. Çünkü akademide global dil İngilizcedir. Bu nedenle Türkçe bilimsel yazı çok fazla bulamayabilirsiniz. Yine de Türk bilim insanlarının Türkçe dilinde paylaşım yaptıkları da görülmektedir.

Editörün Önerisi: Q1 Q2 Q3 Q4 Dergiler

Akademia.edu

academia edu
academia edu nedir

Akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerinin tercih ettiği en çok kullanıcıya sahip akademik içerikli web sayfasıdır. Akademisyenler için sosyal ağ mottosu ile ücretsiz hizmet vermektedir. Kişi özgeçmişine dair profilini hazırlayıp yayınlamaktadır. Profil içerisinde yer alan çalışmalar diğer kullanıcılar tarafından da görünür halde bulunmaktadır. Bu şekilde çalışmaların araştırıldığı dokümanların paylaşıldığı bir web sayfasıdır. Facebook, Gmail, Linkedln hesaplarıyla da bağlantı kurulabilmektedir. Böylelikle de iletişimi kurmak kolaylaşır. Akademia’da bir hesaba sahip olunduğunda;

  • Araştırmacı siteye makalesini yükleyebilir.
  • Benzer çalışma sahasına sahip kişileri takip edebilir ya da benzer çalışmalara erişebilir.
  • Gruplar oluşturup etkileşime geçilebilir.
  • Araştırmacı çalışmalarını profilinde yayınlayabilir.
  • Google aramalarından haberdar olur.

Konuyla ilgili örnek bir yazı için tavsiyemiz; Emel Güler ve Mehmet Emin Mutlu’nun yazımı ile Akademik Personelin Akademik Sosyal Ağları Kullanım Düzeyi: Anadolu Üniversitesi Örneği

İlgili İçerik: Makale Değerlendirme Süreci

Google Scholar Citations

google scholar
google scholar

Akademik sosyal ağlarda en yayın kullanılan arama motorudur. Milyonlarca akademik dokümanı haznesinde barındırır. Katalog tarama, kolay alıntı yapma gibi özellikler bulunmaktadır. Burada da araştırmacı kendi adına profil oluşturup, makaleler ekleyebilir, alıntı yapabilir ve taradığı makalelerin ne kadar alıntılandığına istatiksel veri olarak ulaşabilmektedir.

Not; Google Scholar Citations, Microsoft Academic Research gibi alıntı indeksini göstermektedir. Bu sonuçlar akademik tanınırlık adına olumlu yönde gelişmesine daha fazla atıf almasına aracı olacaktır.

Editörün Önerisi: Yüksek Lisans Mülakat Hazırlık Süreci

Mendeley

mendeley
mendeley

Akademik sosyal ağlar içerisinde adından söz ettiren bir diğer uygulama da Mendeley’dir. Belgelerin paylaşıldığı ve yönetildiği masaüstü yazılım programlarından biridir. Çevrimiçi kullanılan bu uygulamada kullanıcılara disiplinler arası araştırma ve keşfetme imkanı sunarken materyallerin kullanımı da oldukça basittir. Mendeley uygulaması akıllı filtreleme, etiketleme ve kaynak gösterimi ile özelliklerinin yanı sıra mobil kullanıma açık olması tercih edilir sebeplerdendir.

  • Bilim etiğine ve bilimsel metotlara uygun yazım için tasarlanan yazılım programı araştırmacının kaynakça gösterimini kolaylaştırmaktadır.
  • Masaüstü ve mobil kullanım özelliği ile oldukça pratiktir.
  • Materyal paylaşımı noktasında diğer araştırmacılarla bağlantı kurabilir, gruplar oluşturulabilir.
  • Alıntı ve referans programı olarak geçmektedir.

İlginizi çekebilir: Tez Konusu Belirleme

Not; Zotero ve EndNote ile benzer yönleri bulunmaktadır. Masaüstü yazılım programlarıdır. Çevrimiçi gruplar oluşturularak klasör ya da belge paylaşımı yapılabilir. Burak Kaya, Önem Yıldız ve Mahmut Sinecen’in ortaklaşa kaleme aldığı Atıf ve Referans Yönetimi Programlarının Karşılaştırılması başlıklı makale detaylı bilgiye ulaşmanıza aracı olacaktır.

-->