Yüksek Lisans Mülakat Hazırlık Süreci Nasıl Olur?

Yüksek lisans mülakatına hazırlanırken ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Kafanız karışıksa ve bir yol haritası çizmek istiyorsanız doğru yazıdasınız! Yüksek lisans mülakatı, lisansüstü eğitimine kabul alma aşamalarının en stresli kısmıdır. Bu yüzden çoğu aday öğrenci için bu sürecin bilinmez ve mental olarak yıpratıcı olacağını tahmin ediyoruz.

Bu sebeple sizler için yüksek lisans mülakat aşamasıyla ilgili merak edilen bütün konuları bu yazımızda anlattık. Yazımızın içerisinde yüksek lisans mülakat nasıl hazırlanır ve gerçekleşir, yüksek lisans mülakat soruları nelerdir ve bu sorulara ne cevap vermeliyiz gibi bir çok soruyu cevapladık. Yüksek lisans mülakat aşamasına geçen tüm aday öğrenciler bu yazıyı mutlaka okumalı!

Yüksek Lisans Mülakatı Nedir?

mülakat
yüksek lisans mülakat

Yüksek lisans mülakat sürecini anlatmaya başlamadan önce ”Mülakat nedir?” sorusunu cevaplamamız daha faydalı olacaktır. Mülakat iş başvurusu ya da akademik bir kademe atlarken uzmanların karşısında alanınızla ilgili yetkinliğinizi ve birikiminizi ölçen görüşmedir.

Mesleğe atıldığınız dönemlerde, işe alım esnasında her kurum veya firma sizinle iş mülakatı yapacaktır. Bu mülakatlarda sizin giyiminize, tavrınıza, başvurduğunuz pozisyona hakimiyetinize ve konuşmanıza kadar en ince detayıyla değerlendirirler. Yüksek lisans mülakat süreci iş mülakatlarıyla çok benzer olsa da bazı önemli farklılıklar sizin özel olarak hazırlanmanızı gerektirmektedir.

Peki yüksek lisans mülakat nedir? Yüksek lisans mülakatı, lisans aşamasının ardından akademik dünyaya adım attığınız ilk aşamada, başvurduğunuz yüksek lisans programında bulunan uzman hocaların yetkinliğinizi, bilgi birikiminizi ve sizi neden programa alacaklarını karar verdikleri akademik görüşmelerdir.

Yüksek lisansa alım yaparken, kişilerden bazı koşulları sağlamaları beklenir. Bu koşullar genellikle; ALES puanı, yabancı dil puanı, lisans not ortalaması (GANO) için istenilen puanları yerine getirmektir. Buna ek olarak bazı üniversiteler ya da ana bilim dalları yüksek lisans mülakatı veya yüksek lisans bilim sınavı yapabilirler.

Yüksek Lisans Bilim Sınavı Nedir?

Yüksek lisans bilim sınavı; yüksek lisans alımı yaparken başvurduğunuz ana bilim dalı ve program tarafından gerçekleştirilen, alana olan birikiminiz ölçecek yazılı sınavlardır.

Editörün Önerisi: Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler!

Yüksek Lisans Mülakatı Hazırlık Süreci

mülakat sınavı nedir
yüksek lisans mülakat

İşte en merak edilen kısma geldik! Yüksek lisans aşaması lisans eğitiminin ardından gelir. Bu yüzden çoğu öğrencinin pek fazla mülakat deneyimi yoktur. Mülakat deneyimi olmayan kişiler bu görüşme için oldukça stresli ve gergin olabilirler. Yüksek lisans mülakat sırasında bunu yansıtmamak için öncesinde yüksek lisans mülakatına hazırlık süreci geçirmeleri fayda sağlayacaktır. Yüksek lisans mülakatı hazırlık sürecinde, ne yapmanız gerektiğini merak ettiğinizi biliyorum. Önce yüksek lisansa nasıl hazırlanacağınızı anlatacağız. Hadi öğrenelim!

Yüksek Lisansa Nasıl Hazırlanılır?

  • İlk olarak lisansa başladığınız ilk iki yıl yüksek lisans yapıp yapmayacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.
  • Eğer akademik olarak ilerlemek istiyorsanız, lisans süresi boyunca ilgi alanınızı ve uzmanlaşmak istediğiniz alanı keşfedin!
  • Lisans süreci boyunca İngilizcenizi geliştirin! YDS ya da YÖKDİL gibi dil puanı almanız gereken sınavlardan yeterli puanı almak akademik sürecinizde geçeceğiniz aşamaları kolaylaştıracaktır.
    • YDS ya da YÖKDİL’e hazırlanırken öncelikle bir kursa yazılmanızı tavsiye ederim.
    • Bu sınavlar genel İngilizceden ziyade strateji gerektiren sınavlar olduğu için kurs disiplininde çalışmanız size fayda sağlayacaktır.
    • Kursa yazılmadan önce o yıl gerçekleşecek bir YDS ya da YÖKDİL sınavına girmeniz hem soru tiplerini görmenizi sağlayacak hem de kendi ölçme ve değerlendirmenizi yapmanıza, sınav için seviyenizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
    • YÖKDİL sınavının genel YDS’den daha kolay olduğu söylenir. İlk olarak YÖKDİL’e girmeniz motivasyonunuzu kaybetmemenizi sağlayacaktır.
    • Sınava kursla hazırlanıp girdikten sonra makul bir puan almasanız bile üzülmeyin! Bu sınava onlarca kez girenler olabiliyor. Notunuzu yükseltmek için istediğiniz kadar girebilirsiniz.
    • Kursta sınava hazırlık stratejilerini gördünüz, puanınızı yükseltmek için tekrar hazırlanırken artık kendiniz yeterli materyal ve kitaplarla hazırlanabilirsiniz.
  • Bazı üniversite ve ana bilim dalları kendi dil sınavlarını da yapabiliyorlar. Biz yine de YDS ya da YÖKDİL’e hazırlanmanızın size ayrıca yarar sağlayacağını söyleyelim..
  • Lisans süreciniz boyunca ALES sınavlarına girebilirsiniz. Bu sınavlardan aldığınız puanların 5 yıl geçerliliği var. İstediğinizi kullanarak yüksek lisans mülakatına başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Eğer çalışmak istediğiniz alana karar verdiyseniz, yeterli ALES ve dil puanınız varsa yüksek lisans mülakatı hazırlık sürecine geçebiliriz…

İlgili İçerik: Tez Öneri Formu Hazırlama

üniversite mülakatları
yüksek lisans mülakat

Yüksek Lisans Mülakat Hazırlık Süreci

Çalışma alanınıza karar verdiniz, yeterli ALES ve dil puanınızı aldıysanız sırada yüksek lisans mülakat hazırlık süreci başlıyor demektir. Yüksek lisans mülakat hazırlık sürecine lisans süreciniz içerisinde hazırlanmanıza gerek yoktur. Lisans eğitiminizi tamamlayıp mezun olduktan sonra asıl akademik hayatınız başlayacaktır.

Yüksek lisans mülakatı hazırlık süreciniz içerisinde planlı ve sakin bir çalışma programı ile hazırlanabilirsiniz. Tabi ki ne kadar verimli çalışırsanız çalışın ya da sakinleşmek için meditatif uygulamalar kullanın mülakat esnasında heyecanlanıp bildiğiniz her şeyi karıştırabilirsiniz ya da unutabilirsiniz. Peki bu süreçte neler yapmalıyız? Nasıl hazırlanmalıyız? Hadi öğrenelim…

  • Süreç içerisinde mülakatına girmek istediğiniz tüm okulların enstitü web siteleri, duyurular kısmını günlük olarak takip edin! Her üniversite başvuru ve mülakat tarihlerini farklı zamanlarda açacaktır. Kaçırmayın!
  • Tek bir üniversiteye başvurmanız gerekmez. Birden çok okula başvurup şansınızı arttırabilirsiniz. Bu üniversiteleri seçerken yaşam koşullarını, alanınızla ilgili akademik yeterliliğini göz önünde bulundurarak seçim yapmanızı tavsiye ederiz…
    • Başvurmak istediğiniz üniversitelerin ders içeriklerine göz atarak sizi geliştirip geliştirmeyeceğine karar verebilirsiniz.
  • Çalışacağınız alanın temel kaynaklarını ve ilgili diğer disiplinlerin kaynaklarını liste halinde yazın.
  • Uzmanlaşmak istediğiniz alan ile ilgili temek kaynakları edinin!
  • Literatür hakimiyetinizin olması çok önemli! Alan literatürüne her gün çalışın…
    • Literatür araştırması yaparken YÖKTEZ gibi tez arşivleri ve akademik veri tabanlarına göz atabilirsiniz!
  • Her gün düzenli olarak alan çalışmasına bir kaç saatinizi ayırın. Mülakat direkt olarak birikiminizi ölçme üzerine de olabilir.
  • Kendinizi tanıttığınız, hedeflediğiniz çalışmayı anlattığınız ve birikiminizi aktardığınız bir konuşma metni hazırlayabilirsiniz.
  • Söyleyeceklerinizle alakalı provalar yaparak anlatma pratiği kazanabilirsiniz.
  • Başvurmak istediğiniz ana bilim dalında yer alan hocaları öğrenin, bilimsel çalışmalarını mutlaka okumuş olun!
  • Mülakatla ilgili olarak lisans eğitimini aldığınız hocalarınızdan ya da çevrenizde lisansüstü eğitim alan birileriyle görüşebilirsiniz. Daha önce deneyimlemiş veya konuya hakim biriyle görüşmek oldukça yararlı olacaktır.
  • Eğer bunları yapamazsanız internette online verilen mülakat eğitimlerinden de faydalanabilirsiniz. Ama bize kalırsa buna gerek duymayacaksınız.

Editörün Önerisi: Tez Konusu Nasıl Belirlenir?

Yüksek Lisans Mülakat Nasıl Olur?

mülakat soruları
yüksek lisans mülakat

Mülakata hazırlanan her öğrencinin en çok sorduğu soru ”Yüksek lisans mülakatları nasıl oluyor?”. Mülakat şekli üniversiteden üniversiteye ve programdan programa fark etmektedir. Yüksek lisans mülakatına hazırlanıyorsanız başvuracağınız okulları tam anlamıyla incelemenizi tavsiye ederiz.

Günümüzde akademik problemlerin en başında yeni çağı yakalamayı reddetmek geliyor. Çoğu üniversite ve ana bilim dalı online yerine klasik uygulamaları tercih etmekte. Bu yüzden başvuracağınız okulların online ya da yüz yüze mülakat seçeneklerinden hangisini tercih ettiğini araştırın.

Mülakat gibi bir görüşmenin yüz yüze olması tabi daha verimli ve belirleyici oluyor. Çünkü mekan içerisinde, bulunan ortama göre orada bulunan adayı deneme ve ölçme şansı birebir gelişiyor. Fakat online mülakatların da bazı faydalarını saymamız gerekmektedir. Bulunduğu şehir dışında bir yüksek lisans programına başvurmak isteyen öğrenciler online görüşmelerle maddi ve zaman açısından verim sağlamış oluyorlar .

Mülakatlarda, başvurduğunuz ana bilim dalının hocaları bir oda, sınıf ya da konferans salonunda toplanırlar. Jüri Üyesi olan her hoca yan yana oturmuş bir şekilde aday öğrenci ile görüşür. Aday öğrenci hocaların tam karşısında bir sandalye de oturur ya da ayakta mülakata alınır.

NOT!

Tezsiz yüksek lisans programlarına çok sayıda insan başvuruda bulunduğu için bazı üniversiteler aday öğrencileri mülakat salonuna toplu alabilir. Toplu alımlarda her öğrenciye mülakat için belirli süreler verilir. Aday öğrenciler sıraları geldiği an anlatmaya ve soruları cevaplamaya başlarlar.

Genellikle mülakat süreleri 15 dakika olur. Bu süre her yerde değişiklik gösterebilir. Mülakatlarda da değişimler mevcuttur. Bazılarının daha da uzayabilir ya da daha kısa sürede bitebilir. Aday öğrenci bu süre içerisinde önce kendini tanıtır. Hedeflediği tez çalışmasını ya da çalışmak istediği alandan bahseder. Daha önce yapmış olduğu bir proje ya da bitirme çalışması varsa onları anlatır. Akabinde mülakat jürisi aday öğrenciye sormak istediklerini sorarlar.

Mülakat esnasında sakin kalıp, sorulara soğukkanlılıkla cevap vermeniz size artı puan kazandıracaktır. Eğer sorunun cevabını bilmiyorsanız samimi bir şekilde bilmediğinizi ya da hatırlamadığınızı belirtmelisiniz. Bu sizin jüriye karşı dürüst ve öğrenmeye açık bir profil çizmenizi sağlayacaktır. Aynı zaman da akademik kariyer yapmaya istekli olduğunuzu belirten cümleler kurmanızda mülakat esnasında size artı puan kazandıracaktır.

İlgili İçerik: Yüksek Lisans Nedir?

Yüksek Lisans Mülakat Soruları Nelerdir?

yüksek lisans mülakat sonuçları ne zaman açıklanır
yüksek lisans mülakat sorularına verilecek cevaplar

Yüksek lisans için gerekli şartları yerine getirdiniz. Sadece mülakat aşaması mı kaldı? Aday öğrencilerin en korktuğu ve merak ettiği konuya geldik şimdi. Mülakatta ne sorulur, yüksek lisans mülakat sorulana verilecek cevaplar nelerdir? Hepsini tek tek size anlattık. O zaman okumaya başlayalım!

Yüksek lisans mülakat soruları veya cevapları için sizlere spesifik bir cevap veremeyiz. Çünkü bu sorular çalışma alanı açısından değişiklik göstereceği gibi başvurduğunuz okullar tarafından da farklılık gösterebilir.

Genel olarak bu konuyu yine de ele almamız da fayda var. Yüksek lisans mülakatlarında genel olarak sizden kendini tanıtmanızı ve anlatmanızı isterler. Akabinde önceden bir çalışmanız olup olmadığını ve çalışmak istediğiniz alandan bahsetmenizi isterler. Neden bu alanı seçtiğiniz, neden o okulu tercih ettiğiniz gibi sorular yöneltebilirler. Çalışmak istediğiniz alan literatürüne hakimiyetinizi ölçebilirler. Alanla ilgili birikiminizi ölçmek için spesifik sorular sorabilirler.

Bazı ana bilim dalları mülakatı direkt bilgi birikim ölçmek için sözlü sınav niteliğinde görebilirler. Bu durumlarda sizin akademik kariyer yapmayı ne kadar istediğinizin pek önemi kalmaz. Jüri üyesinin dikkat ettiği tek şey çalışmak istediğiniz alanla ilgili birikiminiz olacaktır. Bu yüzden mülakat hazırlık aşamasında alanla ilgili derin okumalar yapmayı ihmal etmeyin!

Yüksek lisans mülakat sorularını genel bir liste haline getirecek olursak;

  • Kariyer hedefin nedir?
  • Bu yüksek lisans programına başvurma sebebin nedir?
  • Üniversite olarak neden burayı tercih ettin?
  • Bu alana ne gibi katkılar sağlayacağını düşünüyorsun?
  • Seni neden kabul edelim?

Editörün Önerisi: Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

Yüksek Lisans Mülakatını Kim Yapar?

yüksek lisans mülakat tarihleri
yüksek lisans mülakat

Yüksek lisans mülakatını mülakat jüri üyeleri yapmaktadırlar. Peki, bu mülakat jürileri kimdir? Başvuruda bulunduğunuz ana bilim dalında yer alan öğretim üyesi kadrosu bu jüri üyelerini oluşturmaktadır. Bu kadro da profesör, doçent, doktor öğretim üyesi ve araştırma görevlisi dahil alanında uzman kişiler yer alır. Sonuçta yüksek lisans sürecinizi bu hocalarla birlikte geçireceğiniz için, kendi öğrencilerine karar vermeleri gerekmektedir!

Sakın heyecanınıza yenilmeyin! Karşınızdakilerin de uzman kişiler olsa bile sizin gibi insan olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kendinize bu mülakatın başarısız geçse bile bir deneyim olacağını unutturmayın! Sonuçta çoğu üniversite ara dönemde de alım yapıyor. Kabul almak için şansınız olacak…

İlgili İçerik: Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmak

Yüksek Lisans Mülakatı Zor mu?

yüksek lisans mülakat sorularına verilecek cevaplar
mülakat

Üniversite öğrencilerinin sıklıkla yüksek lisans zor mu sorusu kadar yüksek lisans mülakatı zor mu sorusunu da yönelttiklerini hepimiz biliyoruz. Sonuçta lisansüstü eğitime ilk adımlarında bu mülakat belirleyici olacak. Bu sorunun cevabına göre umutsuzluğa kapılıp akademik kariyerden vazgeçen ya da daha da hırslanıp çok çalışan insan sayısı oldukça fazla.

Yüksek lisans mülakat doktora mülakatı kadar zor değildir. Doktora mülakatında derin alan sorularıyla karşılaştığınız gibi sorularla karşılaşmazsınız. Yüksek lisans mülakatında daha genel sorular sorulması muhtemeldir. Siz sadece merak duygunuzu, isteğinizi ve birikiminizi yansıtın yeter!

Yüksek lisans mülakat esnasında ve öncesinde nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini size bu yazımızda anlattık. Diğer yazılarımızdan haberdar olabilmek için abone olmayı ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın! Merak ettiğiniz diğer konuları YORUMLAR kısmında bizimle paylaşın!

İlgili İçerik: Yüksek Lisans Tez Savunma İpuçları

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir